26 bodov ako zariadiť detskú izbu

  1. Chvíľa, kedy váš benjamínok opustí rodičovskú spálňu a začne žiť vo svojom, je podľa psychológov dôležitým krokom k jeho osamostatneniu. Aj keď konečné rozhodnutie bude na vás, nezabudnite pri zariaďovaní izby čo najviac spolupracovať s dieťaťom.
  2. Mnoho času strávi predškolák hraním na zemi. Preto voľte pocitovo teplú, jednoducho udržiavateľnú podlahu s kusovým kobercom uprostred.
  3. Aj niekoľko rokov po nástupu do školy bude vaše dieťa venovať mnoho času hrám a hračkám. Je to v poriadku okrem aktivity sa tým rozvíja jeho sociálna sféra. Vyčleňte teda jeho hračkám dostatok odkladacieho priestoru. A to nielen na otvorenej polici. Mobilné kontajnery alebo papierové škatule sú ideálnym pomocníkom pri neporiadku.
  4. Najmenšie detské postele by mali mať rozmery 60 x 120 cm. Je vhodné, aby mali odnímateľnú bezpečnostnú zábranu alebo bočnicu.
  5. Aby ste izbu predškoláka nemuseli maľovať tri krát za rok, veľmi praktické je na frekventované miesta použiť zástenu do výšky 70 cm od podlahy.

    Moderná zostava nábytku do detskej izby s dostatkom úložných priestorov

  6. Na odkladanie oblečenia stačí predškolákovi komoda s tromi zásuvkami. Je ale dobré myslieť perspektívne. Veľký šatník bude rásť s vašim potomkom až do dospelosti.
  7. Dieťaťu v predškolskom veku stačí stôl s pracovnou plochou 50 × 75 cm. Ideálna je výškovo nastaviteľná a naklápacia doska.
  8. Niektoré deti sa boja usínať potme. Nezabudnite preto na tlmené svetielko, ktoré môžete nechať svietiť bez problémov celú noc.
  9. Malé deti si kreativitu a fantáziu prehlbujú hlavne kreslením. Nie je vôbec neobvyklé, keď sa umelecká tvorba vášho potomka ocitne na stene. Skúste mu do izby umiestniť tabuľu, prípadne nástenku.
  10. S nástupom do školy budú rásť aj nároky dieťaťa na priestor a súkromie. Pokiaľ sa o izbu delí so súrodencom, na pomoc prichádzajú rôzne variabilné komponenty. Trh ponúka tiež prvky, ktoré okrem postele skrývajú aj pracovný kút, schody so zásuvkami a množstvo iných odkladacích priestorov.

    Elegantná detská izba pre dievčatko

  11. Aj keď sa perinák stal už prežitkom, odkladací priestor pod posteľou dokáže čiastočne zachrániť situáciu a navodiť dojem poriadku.
  12. Školákovi je potrebné vyhradiť stabilné miesto na prácu. Okrem pracovného stola bude potrebovať zásuvky a police na odkladanie školských pomôcok. Nezabudnite na kvalitné osvetlenie, teda pracovnú lampu.
  13. Pracovný kút sa nadlho stane spoločníkom vášho dieťaťa, preto mu vyčleňte čo najtichšie, dobre osvetlené miesto.
  14. Na školské sedenie je dobré privykať dieťa už v predškolskom veku. Aby si nepokrivilo chrbticu, musí mať pri sedení chodidlá na zemi a koleno do pravého uhla. Najvhodnejší je výškovo nastaviteľný nábytok, multifunkčný a mobilný nábytok, doplnený kontajnermi na ukladanie školských potrieb, s tým bude doslova rásť.
  15. Pracovná stolička by mala mať polohovateľnú opierku chrbtice a nastaviteľnú výšku sedadla, aby sa mohla prispôsobiť rastu dieťaťa.

    Nebojte sa pestrých farieb

  16. Ale pozor na stoličky na kolieskach! Materiálu podlahy prispôsobte aj typ koliesok. Pokiaľ sa nevyznáte, nechajte si poradiť. Nepekným škrabancom pomôže predísť aj malý koberec alebo špeciálna protišmyková podložka.
  17. Veľmi dôležité je osvetlenie pracovného stola. Svietidlo by malo mať nastaviteľnú výšku a otočné rameno.
  18. Aj keď malé deti milujú farby, na stenách dajte prednosť pastelovým odtieňom. Rozprávkové motívy použite len na doplnkoch, ktoré sa dajú vymeniť. Napríklad na posteľnej bielizni, prípadne na záclonách
  19. Ideálnym riešením pre vytvorenie útulného detského kráľovstva sú tapety. Veľké vzory jednoduchšie vnesú deti do ich rozprávkového sveta. Pri výbere dbajte na názor vašich ratolestí. Nezabudnite, že menej je niekedy viac, výrazný vzor vhodne doplní jednofarebné svetlejšie plochy.
  20. Pri dieťati hrá dôležitú úlohu farebné vnímanie okolia, v ktorom sa pohybuje. Farebné riešenie detskej izby dokáže ovplyvniť psychický aj fyzický stav dieťaťa. Preto pri výbere farebných vzorov zohľadnite povahu dieťaťa. Pri pomalšom a nesmelšom dieťati dosiahnete zvýšenie aktivity voľbou sýtych a živých odtieňov žltej, oranžovej a červenej. Nadmerný temperament a hyperaktivitu živých dynamických detí utlmíte voľbou zelených a modrých odtieňov.

    Drevená posteľ - domček s dvojitým úložným priestorom

  21. Farebné kontrasty a odlíšenie môžete pri deťoch uplatniť ako pomôcku pri ukladaní hračiek. Rôznofarebné kontajnery pomôžu dieťaťu nielen rozlišovať farby, ale zároveň systémovo pristupovať ku triedeniu vecí.
  22. Detská izba prechádza poslednou premenou v období dospievania. V tomto období už záujmy mladého človeka dostávajú konkrétnejšiu podobu, rovnako ako jeho názory na spôsob života. Pokiaľ vám to umožnia priestorové a finančné možnosti, uľahčite mu prechod do dospelosti premenou detskej izby na študentskú izbu.
  23. Ak ste sa doposiaľ bránili myšlienke televízora a inej audiotechniky v izbe určenej na spánok, je čas ustúpiť.
  24. Pokojne zlikvidujte všetky otvorené police. Mladšie deti na nich radi vystavujú svoje veci, adolescenti však dávajú prednosť súkromiu v podobe skriniek a zásuviek.
  25. Izbu zariaďujte len nevyhnutnými kusmi nábytku, ktoré sa jednoducho udržiavajú. Pretože upratovanie by mal mať na starosti ten, kto sa v nej zdržiava.
  26. Cool súčasťou študentskej izby bude avantgardné, ale pohodlné kreslo. Poslúži pri sledovaní TV, na neformálne posedenie s priateľmi alebo na leňošenie.

Chytro riešená detská izba pre súrodencov

Bytelná posteľ z masívu s 2 úložnými šuplíkmi

Dve deti sa pohodlne vyspia na poschodovej posteli

Kompletná študentská zostava s písacím stolom

Romantická dievčenská izba s toaletkou

Detská posteľ z masívu s praktickou prístelkou na prespanie kamarátov

Študentskú izbu možno využívať aj v dospelosti

Na poschodovej posteli s prístelkou sa pohodlne vyspia aj 3 deti

Prečítajte si tiež

  • Detská izba, priestor pre našich najmenších
    2022-11-29 418

    Ako zaistiť, aby bola izba vašich ratolestí nielen funkčne a ergonomicky v poriadku a zároveň, aby pre ňu bolo radosť v ňom žiť?

  • Ako usporiadať miestnosť?
    2023-01-13 731

    Ako navrhnúť dispozíciu domu, ktorá umožní využívať každú časť obytného priestoru skutočne, ktorá nevytvára hluché miesta a miestnosti orientuje správne vzhľadom na svetové strany?

  • Čalúnené panely – láska na prvý dotyk
    2022-11-03 1422

    Veľkolepá premena za jeden víkend? Áno! Inšpirujte sa originálnymi nápadmi, ako kreatívne i prakticky využiť čalúnené nástenné panely.

  • Ako vybrať koberec?
    2022-11-23 503

    Skúsme sa spoločne pozrieť na to, ako oživiť podlahu. V súčasnej dobe sú celoplošné koberce na ústupe, ale o to väčšej popularite sa tešia solitérne kusy.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste