Ako by mal vyzerať nábytok a interiér vo vidieckom štýle

Rustikálna obývacia izba s krbom a ratanom

Objavte prírodné materiály a zoznámte sa s ich využitím

Jednoduchosť, útulnosť a spojenie s prírodou sú hlavné rysy vidieckeho štýlu. Vidiecky štýl vychádza z tradičných vzorov, kvalitných materiálov a idylickej atmosféry. Prírodné materiály sú nielen estetické, ale aj ekologické, odolné a zdraviu prospešné. Medzi najčastejšie prírodné materiály patrí drevo, kameň, keramika, bavlna a ľan. Každý z nich má svoje vlastnosti, výhody a nevýhody, ktoré je potrebné zvážiť pri výbere nábytku.

Drevo je najtypickejším materiálom pre vidiecky štýl. Pôsobí hrejivo, je príjemné na dotyk a má rôzne odtiene a štruktúry. Drevený nábytok môže byť masívny alebo ľahký a elegantný. Jednoducho si ho obstaráte v prírodnom stave alebo v dekóre svetlých farieb, ako je biela, krémová alebo pastelová. Drevo sa dobre kombinuje s ďalšími materiálmi – napríklad s kovom, sklom alebo s textilom.

Kameň je ďalším obľúbeným materiálom pre vidiecky interiér. Je pevný, odolný a zoženiete ho v tvaroch aj farbách podľa vášho vkusu. Kameň sa hodí ako materiál pre podlahu, steny, obklady alebo dekorácie. Môže byť hrubý a rustikálny alebo hladký a moderný. Kameň dodáva interiéru charakter a kontrast.

Keramika je materiál, ktorý sa používa hlavne pre doplnky a dekorácie. Keramické vázy, misky, taniere alebo kvetináče sú typické pre vidiecky štýl. Keramika môže byť jednofarebná alebo zdobená vzormi a motívmi. Keramika je praktická aj estetická.

Bavlna a ľan sú prírodné textilné materiály, bez ktorých sa vo vidiecky zariadenom interiéri nezaobídete. Oba materiály sa hodia na bytový textil, napríklad obliečky, záclony, obrusy alebo vankúše. Bavlna a ľan sú jemné, priedušné a ľahko sa udržiavajú. Môžu byť jednofarebné alebo potlačené kvetinovými alebo pruhovanými vzormi. Bavlna a ľan dodajú interiéru útulnosť a pohodlie. 

Pri zariaďovaní vidieckeho interiéru je dôležité dodržať harmóniu farieb a vzorov. Zvoľte svetlé a prírodné odtiene akými sú biela, béžová alebo pastelová. Tie potom ozvláštnite jednoduchým prírodným vzorom a máte hotovo.

Aké sú rustikálne prvky nábytku pre autentický vidiecky štýl

Pokiaľ chcete svojmu domovu dodať šarm a pohodlie, môžete svoj interiér vylepšiť rustikálnymi prvkami. Rustikálny štýl je ovplyvnený prírodou, tradíciou a históriou. Vyznačuje sa použitím prírodných materiálov, akými sú drevo, kameň, kov alebo keramika – ako už viete z predošlej časti. Rustikálny nábytok je často ručne vyrobený alebo má patinu a stopy poškodenia. Tým vytvára dojem starosti a autenticity.

Rustikálny interiér farmy s dreveným nábytkom

Ako pridať punc rustikálna do svojho interiéru? Máme pre vás 5 osvedčených tipov:

  1. Zvoľte vhodné farby. Rustikálny štýl sa vyznačuje teplými a tlmenými odtieňmi, akými sú hnedá, béžová, okrová, zelená alebo červená. Tieto farby navodzujú atmosféru pokoja a pohody. Môžete ich kombinovať s bielou alebo šedou pre väčší kontrast a svetlosť. Vždy voľte len dve až tri farby, aby výsledok ladil a pôsobil harmonicky.

  2. Použite drevený nábytok. Drevo je najtypickejším materiálom pre rustikálny štýl. Môžete si vybrať z rôznych druhov dreva, akými sú borovica, dub, buk alebo smrek. Líšia sa samozrejme cenou aj životnosťou. Pre kvalitnú posteľ na celý život voľte dub alebo buk, jedálenský stôl môžete mať napríklad z borovice a ušetriť. Drevený nábytok by mal mať viditeľnú štruktúru a nerovnosti. Môžete ho nechať v prírodnom stave alebo ho natrieť na bielo alebo pastelovou farbou na vytvorenie efektu patiny. Pokiaľ sa strácate a neviete, ako nato, poraďte sa s predajcom farieb a lakov alebo napríklad so zručným susedom. Uvidíte, že výsledok bude stáť zato.

  3. Pridajte kovové doplnky. Kov je ďalším materiálom, ktorý sa hodí k rustikálnemu štýlu. Môžete použiť kovové svietidlá, rámy na obrazy, zrkadlá, hodiny alebo dekorácie. Kov by mal mať starší vzhľad a patinu. Môžete si vybrať z rôznych farieb kovu, akými sú mosadz, meď, železo alebo striebro. Všetky zmienené kovy postupne oxidáciou patinu získajú samé.

  4. Nezabudnite na textílie. Textílie sú dôležité pre dodanie pohodlia a útulnosti vášmu interiéru. Môžete použiť látky s prírodnými motívmi, akými sú kvetiny, listy, zvieratá alebo geometrické vzory. Môžete si tiež obstarať deky, vankúše, prestieradlá alebo koberčeky z vlny, bavlny alebo z ľanu. Textílie by mali mať jemné a prirodzené farby.

  5. Využite prírodné dekorácie. K rustikálnemu štýlu sa hodia aj prírodné dekorácie, akými sú kvetiny, rastliny, vence, suché plody alebo šišky. Tieto dekorácie dodajú vášmu interiéru živosť a čerstvosť. Môžete ich umiestniť do keramických váz alebo do košíkov z prútia alebo zo slamy.

Farby a textúry: Ako vybrať vhodné kombinácie pre harmonický vidiecky interiér

Vidiecky štýl je populárnym trendom v interiérovom dizajne, ktorý vytvára útulnú a príjemnú atmosféru v dome. Aby ste dosiahli tento efekt, je dôležité zvoliť správne farby a textúry pre nábytok a doplnky. V tejto kapitole sa pozrieme na niektoré tipy a rady, ako to urobiť.

Sedacia súprava doplnená harmonickou sadou dekoratívnych vankúšov

Farby

Vidiecky interiér by mal odrážať prírodnú krásu krajiny, preto sa odporúča používať jemné a tlmené farby, ktoré pôsobia pokojne a harmonicky. Medzi tieto farby patria napríklad béžová, krémová, šedá, hnedá, zelená alebo modrá. Tieto farby môžete kombinovať s bielou alebo s pastelovými odtieňmi pre vytvorenie kontrastu a svetlosti. Môžete tiež pridať nejaké živé akcenty v podobe červenej, žltej alebo oranžovej, ale len v malom množstve a na strategických miestach. Pokiaľ si lámete hlavu nad tým, ako všetko zladiť dohromady, poraďte sa s bytovým architektom alebo aspoň s niekým, kto má výborný cit pre farby a harmóniu. Určite to pomôže a vy budete mať istotu, že váš domov vyzerá perfektne.

Textúry

Textúry sú ďalším dôležitým prvkom vidieckeho štýlu, pretože dodávajú interiéru teplý a pohodlný pocit. Textúry by mali byť prirodzené a rustikálne, ako je drevo, kameň, kov, keramika alebo látky. Drevo je ideálnym materiálom pre nábytok, podlahy alebo stropy, pretože má charakteristickú štruktúru a farbu. Môžete si vybrať medzi rôznymi druhmi dreva, akými sú borovica, dub alebo smrek. Kameň je vhodný pre obklady stien alebo krbov, pretože vytvára zaujímavý vizuálny efekt. Kov sa hodí pre doplnky ako sú svietidlá, kľučky alebo dekorácie. Keramika je skvelá pre riad alebo kvetináče. Látky by mali byť príjemné na dotyk a mať jednoduché vzory alebo motívy z prírody. Môžete použiť bavlnu, ľan alebo vlnu na obliečky, záclony alebo na vankúše.

Ako funkčne a prakticky využiť nábytok vo vidiecky ladenom priestore

Vidiecky štýl je populárnym trendom v interiérovom dizajne, ktorý kombinuje prírodné materiály, rustikálne prvky a útulnú atmosféru. Pokiaľ chcete zriadiť svoj domov alebo chatu v tomto štýle, mali by ste dbať nielen na estetiku, ale tiež na funkčnosť a pohodlie nábytku. Poďme sa spoločne pozrieť na niekoľko tipov a návrhov nábytku vo vidieckom štýle, ktoré sú praktické a zároveň krásne.

Dve ženy pri rozhovore sediace pri drevenom stole v rustikálne zariadenej izbe

Obývacia izba

Hlavná miestnosť, v ktorej trávite čas s rodinou a priateľmi si zaslúži pohodlný nábytok v útulnom interiéri. Zvoľte si gauč a kreslá s mäkkými vankúšmi a poťahy z prírodných látok, akými sú bavlna, ľan alebo vlna. Tieto materiály sú príjemné na dotyk a jednoducho sa čistia. Pokiaľ máte malú obývaciu izbu, môžete zvoliť rozkladaciu sedačku alebo pohovku, ktoré poskytnú ďalšie miesto na spanie pre hostí. Doplňte nábytok o drevený konferenčný stôl a skrinky s dostatkom úložného priestoru na knihy, časopisy a dekorácie. Drevo je typickým materiálom pre vidiecky štýl, ktorý dodáva priestoru teplý a prirodzený vzhľad. Môžete si vybrať medzi rôznymi druhmi dreva, akými sú borovica, dub alebo buk. Pokiaľ máte radi starožitný nádych, môžete použiť aj recyklované alebo patinované drevo.

Jedáleň

Jedáleň je miesto, kde sa schádzate ku spoločným jedlám a rozhovorom. Preto by mal byť nábytok v tomto priestore praktický a pohostinný. Zvoľte si veľký drevený jedálenský stôl s robustnými nohami a stoličkami s pevnou konštrukciou a pohodlnou opierkou. Pokiaľ máte dostatok miesta, môžete si obstarať aj lavicu alebo kreslo s podrúčkami pre ďalšie sedenie. Ako doplnok môžete použiť textilné obrusy, obrúsky a prestieranie v jemných farbách a vzoroch. Tieto textílie dodajú jedálni útulnosť a zároveň chránia stôl pred poškriabaním alebo pred škvrnami. Pre osvetlenie jedálne môžete zvoliť luster alebo svietidlá z kovu, skla alebo z keramiky. Tieto materiály sú odolné a ľahko sa udržiavajú.

Ďalšie miestnosti si vybavte v podobnom duchu. Nezabudnite na štýl a celkové vyznenie miestnosti. Neznamená to, že všetko v izbe musí byť rýdzo rustikálne. Niekedy stačí pár silno rustikálnych prvkov a dekorácií v neutrálnom interiéri a máte vyhraté.

Inšpirujte sa rôznymi krajinami a kultúrami a vyberte správny rustikálny nábytok

Vidiecky štýl bývania je obľúbený pre svoju útulnosť, jednoduchosť a prírodnú krásu. Pokiaľ chcete zariadiť svoj domov v tomto štýle, nemusíte sa obmedzovať len na tradičné slovenské prvky. Môžete sa inšpirovať aj rôznymi kultúrami a krajinami, ktoré majú svoje vlastné verzie vidieckeho štýlu. V tomto článku vám predstavíme niekoľko nápadov, ako zariadiť vidiecky interiér s medzinárodným šmrncom.

Škandinávske minimalistické dekorácie

Francúzsky vidiek

Francúzsky vidiek je synonymom pre romantiku, eleganciu a šarm. Francúzsky vidiecky nábytok je často biely alebo svetlý, zdobený rôznymi ornamentmi, kvetinovými vzormi alebo krajkou. Typické sú tiež kované železné prvky, napríklad na posteliach, lustroch alebo na konferenčných stoloch. Francúzsky vidiecky interiér by mal pôsobiť ľahko a vzdušne, preto sa hodia aj priesvitné závesy, bavlnené obliečky alebo jemné vankúše. Pre dokreslenie atmosféry môžete použiť aj dekorácie ako staré hodiny, svietniky, kvetináče alebo obrazy s krajinami.

Škandinávsky vidiek

Škandinávsky vidiek je zase o minimalizme, funkčnosti a harmónii s prírodou. Škandinávsky vidiecky nábytok je obvykle z masívneho dreva, ktoré je nechané v prírodnom odtieni alebo natreté na bielo. Dôležitá je tiež kvalita a remeselné spracovanie. Škandinávsky vidiecky interiér by mal byť svetlý a priestranný, preto sa vyhýbajte preplneniu miestnosti a zbytočným doplnkom. Naopak, zamerajte sa na detaily ako geometrické vzory, pastelové farby, rastliny alebo kožušiny. Pre zvýšenie útulnosti môžete tiež zapáliť sviečky alebo krb.

Anglický vidiek

Anglický vidiek je plný tradície, pohodlia a noblesy. Anglický vidiecky nábytok je často tmavší a robustnejší, zdobený intarziami, rezbami alebo mosadznými kovaniami. Typické sú tiež kožené sedačky, knižnice, písacie stoly alebo komody. Anglický vidiecky interiér by mal pôsobiť honosne a bohato, preto sa nebojte použiť aj tmavšie farby ako hnedú, zelenú alebo červenú. Pre dotvorenie atmosféry môžete tiež použiť aj dekorácie ako gobelíny, portréty, trofeje alebo porcelán.

Ruský vidiek

Jedným z typických prvkov ruského vidieckeho nábytku je drevo. Drevené trámy, podlahy, stoly, stoličky, skrine alebo komody dodajú interiéru rustikálnu atmosféru a teplý vzhľad. Drevo môže byť natreté na bielo alebo inou svetlou farbou, alebo ponechané v prírodnom odtieni. Drevený nábytok sa dobre kombinuje s kovovými doplnkami, akými sú svietniky, konvice, hrnce alebo riad.

Ďalším charakteristickým prvkom ruského vidieckeho štýlu sú vzory. Môžete si vybrať z rôznych motívov, ako sú kvetiny, zvieratá, ornamenty alebo geometrické tvary. Vzory môžete použiť na stenách, podlahách, vankúšoch, prestieradlách alebo na obrusoch. Vzory by mali byť farebné a veselé, aby oživili interiér a vytvorili kontrast s drevom.

A sme na konci nášho článku. Dúfame, že ste v jednotlivých kapitolách našli dostatok inšpirácie na zariaďovanie vlastného interiéru. Budeme veľmi radi, keď sa po skončení všetkých vašich vylepšení vrátite k nám na blog, aby ste sa začítali do ďalších zaujímavých článkov. Píšeme len pre vás radi a pravidelne.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste