Ako citlivo začleniť kvetiny do interiéru? Nemusia to byť len izbové kvetiny

Kvetinové potlače sú nadčasovým zároveň klasickým spôsobom, ako oživíte svoj interiér, dodáte mu na zaujímavosti a naplníte ho energiou. Kvetiny navodia pocit sviežosti, vitality a optimizmu. Aj napriek tomu, že sa kvetinové motívy spájajú najčastejšie s jarou, prinášajú radosť počas celého  roka. Na výber máte z mnohých prevedení kvetinových vzorov od jemných akvarelov až po výrazné grafické návrhy. Motív kvetín je výrazný, preto s ním v interiéri pracujte opatrne. Poradíme, ako na to.

Najjednoduchšou možnosťou, ako dostať kvetiny do interiéru, je tapeta

Malý detail, veľká zmena

Pokiaľ nechcete, aby vaše bývanie vyzeralo ako po explózii kvetov, začnite so striedmym pridávaním kvetinových akcentov a detailov do súčasnej výzdoby vášho bývania. Kvetiny v interiéri sa môžu objaviť napríklad na dekoratívnych vankúšoch. Najlepšie vyzerajú vankúše s jemnými kvetinovými vzormi. Ďalším jednoduchým, nenáročným a napriek tomu efektným spôsobom, ako mať kvetiny v interiéri, je váza plná čerstvých kvetov, ktorú postavíte napríklad na konferenčný alebo odkladací stolík.

Do spálne kvetiny nenásilnou formou dostanete v podobe farebnej posteľnej bielizne s potlačou. Kvetiny nezahltia priestor, ale v kombinácii s pastelovými vzormi navodia pokojnú a veselú náladu. Pokoj je dôležitý predovšetkým večer, ráno je najlepšie vstávať s úsmevom na perách. To, ako ráno vstanete, sa zobrazí do toho, aký bude váš deň.

Nechajte kvety do svojho bývania preniknúť cez okná. Doplňte okná kvetinovými závesmi alebo decentnými záclonami s kvetinovými motívmi. Ako náhle otvoríte okno a necháte do svojho interiéru prúdiť čerstvý vzduch, budete mať pocit, ako by ste ležali na rozkvitnutej a voňavej jarnej lúke.

Kvetinovým solitérom v obývacej izbe sa stane stojaca lampa s kvetinovými motívmi alebo sedacia súprava s kvetinovým dekórom.

Tieto drobné dotyky kvetín nebudú vo vašom interiéri pôsobiť rušivo a ani k sebe nebudú strhávať pozornosť. Stanú sa drobným detailom, ktorý osvieži váš domov.

Aké kvetiny v interiéri používajú odvážni?

Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí túžia po výrazných kvetinových motívoch, vsaďte na interiér s kvetinovou tapetou. Okrem tapety sú obľúbené tiež nástenné maľby s kvetinami. Kvetinové tapety dodajú šmrnc každej miestnosti a premenia ju na úžasne elegantný priestor. Kvetinová maľba upúta na prvý pohľad. Stane sa ústredným bodom každej miestnosti. Izby vďaka nej pôsobia živo a príjemne.

Výrazné dekóry kvetín vyniknú najlepšie, pokiaľ ich skombinujete s jednoduchou, minimalistickou a neutrálnou výzdobou. Tak sa kvetiny stanú hviezdami interiéru aj v menších priestoroch. V prípade, že chcete na kvetinový dekór upozorniť v skutočne veľkej miestnosti, podporte ich ďalším vzorom. Napríklad obrázky s kvetinami do interiéru perfektne vyniknú na pruhovanom podklade. Je ale nevyhnutné, aby kvetinový obraz aj pruhovaný dekór spájal určitý akcent, napríklad v podobe farby, ktorá obe témy zladí.

Výrazný vzor podporíte striedmou výzdobou

Dajte svojmu interiéru tvár

Kvetinové vzory sú výrazné samé o sebe. Neznamená to však, že ich nemôžete kombinovať s ďalšími textúrami a vzormi. Je ale dôležité medzi nimi nájsť rovnováhu, aby ste interiér príliš nezahltili. Čo určite funguje?

  • Kombinovanie veľkých a malých potlačí kvetín.
  • Kombinovanie veľkých a malých potlačí kvetín s pruhmi.

Možno by ste sa k tomu nikdy neodvážili, ale viete, že perfektne vyzerá kombinácia kvetinových vankúšov s pruhovanými závesmi? Alebo kvetinový koberec, ktorý leží na drevenej podlahe? Ak chcete, aby váš interiér mal hĺbku, bol bohatý a pôsobil zaujímavo, kombinujte kvetinové vzory s rôznymi textúrami, napríklad so zamatom alebo jutou.

Pre milovníkov extravagancie a elektrického štýlu máme skvelý tip. Skombinujte čalúnenie so zvieracím motívom s kvetinovými potlačami. Táto exotická kombinácia rozhodne povznesie vzhľad, ale tiež dojem z miestnosti. Vzhľadom k tomu, že ide o skutočne odvážny počin, mala by byť takáto kombinácia napríklad len na kresle alebo na inom, menšom kúsku nábytku. O niečo jemnejší výraz dosiahnete, pokiaľ s kvetinovým dekórom skombinujete napríklad koženú sedačku. Koža je perfektnou základňou pre vyniknutie kvetov.

5 spôsobov, ako do interiéru dostať kvetiny

Kvetinové motívy sú samé o sebe výrazné, preto je potrebné s nimi pracovať opatrne. Zatiaľ čo vidiecky štýl priam túži po rozkvitnutom kvetinovom dekóre napríklad na utierkach, závesoch aj nábytku v minimalisticky poňatom interiéri slúžia kvetiny skôr k oživeniu. V akej forme kvetiny interiéru sedia?

  1. Ako interiérové izbové rastliny vo váze či v kvetináči,
  2. ako obrazy a plagáty,
  3. ako potlače či výšivky na látkach a čalúnení,
  4. ako textilné dekorácie,
  5. ako tapety a maľba.

Kvetiny sú predsa len dámskou záležitosťou. Aby interiér nepôsobil príliš zženštilo a jemne, hlavne  pokiaľ v ňom bývajú aj páni, snažte sa kvetiny kombinovať s geometrickými vzormi. Geometrické prvky odkazujú k mužom, kvetiny ku ženám. Pokiaľ sa spoja rovnakou mierou, vzájomne sa dopĺňajú a udržujú interiér v harmónii.

Ďalšou možnosťou, ako udržať vyvážený mužský a ženský prvok je tmavý podklad. Veľké farebné kvety by mali mať čierny alebo tmavo modrý podklad.

Kombinujte kvetinové a geometrické tvary

Kombinujte vzory ako profesionál

Vzory v interiéri môžete kombinovať 3 základnými spôsobmi:

  • Podľa štýlu – minimalizmus, retro, škandinávsky štýl… Každý z nich má určité pravidlá a nie je nič jednoduchšie než sa ich držať.
  • Podľa motívu alebo témy – ústredným prvkom môžu byť bodky, kvetiny, zvieracie vzory, pruhy atď. Táto téma sa následne premietne vo farbách, dekoráciach, obrazoch, textile.
  • Podľa farebnej palety – najlepšie je zvoliť jednu hlavnú farbu a ku nej ďalšie dve doplnkové, ktoré sa budú v interiéri opakovať.

Organické a geometrické vzory v symbióze

Čo sú to organické a geometrické vzory a prečo sa vyplatí ich kombinácia?

  • Organické vzory – inspiruju sa prírodou. Ide o kvetinové a zvieracie motívy, ale tiež o vzory, ktoré majú oblé tvary. Sú realistické, ako aj abstraktné.
  • Geometrické vzory – sú ostré, pravidelne sa opakujúce a vyznačujú sa kontrastom. Medzi najznámejšie patria bodky a pruhy, ale tiež aj mozaika.

Vďaka kombinácii organických a geometrických motívov dostane váš interiér hĺbku. Získa na atraktivite.

Ladenie vzorov podľa pravidla 60 : 25 : 15

Aby kombinovaniu vzorov nekraľoval chaos, vyplatí sa nasledovať pravidlo pomeru 60:25:15. To znamená, že dominantný vzor by mal tvoriť zhruba 60 % všetkých vzorov v miestnosti, jemnejší motív 25 %  a 15% tvorí motív doplnkový.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste