Ako na farby v obývačke? Vyhnite sa smutným odtieňom!

Ako spoznáte šťastné farby pre vašu obývaciu izbu? Je to jednoduché. Sú to farby, v ktorých sa cítite najlepšie. Hoci psychológia farieb spája rôzne odtiene s určitými emóciami – napríklad červenú s vášňou alebo modrú s pokojom – majte na pamäti, že vaše vlastné preferencie sú kľúčom k tomu, čo vám prinesie šťastie.

Niekomu stačí ku šťastiu hrnček kávy, iný potrebuje vyladenú obývačku

Keď ide o výber farieb pre vašu obývaciu izbu, odborníci na farby a interiérový dizajn sa zhodujú, že je dôležité brať do úvahy rôzne faktory. Často zmieňujú vaše vlastné preferencie, psychický a fyzický stav, kultúrne pozadie alebo symboliku farieb. To všetko hrá kľúčovú úlohu pri vytváraní nálady v miestnosti.

Aj keď je výber farieb veľmi individuálny, existujú určité zásady, ktoré vám môžu pomôcť vytvoriť harmonickú a šťastnú farebnú schému pre vašu obývaciu izbu. Priamo od interiérových dizajnérov a odborníkov na dekorácie tu máme niekoľko rád, ako sa vyhnúť depresívnym odtieňom a vytvoriť si v domácej obývacej izbe miesto plné radosti a pohody.

Spoľahnite sa na svoju intuíciu

Poznáte ten pocit, keď vojdete do miestnosti a okamžite sa cítite uvoľnene? Presne tak sa chceme cítiť v obývacej izbe. V tomto priestore trávime čas s rodinou, schovávame sa pri filme alebo sa tu rozprávame s priateľmi. Ako to ale urobiť, aby ste sa mohli doma uvoľniť po sadnutí na pohovku, aj keď máte za sebou perný deň plný stresu?

Podľa odborníkov na dizajn si môžeme vziať príklad z priestorov, ktoré máme radi mimo náš domov a potom sa pokúsiť vtesnať niečo z tohto kúzla v našom vlastnom interiéri. Ak neviete, ako na to, nebojte sa. Len sa zamyslite, kedy ste naposledy vošli do priestoru, ktorý vás dostal. Myslíme v dobrom slova zmysle. Pre niekoho je to častý jav, iný je náročnejší a len tak niečo nedocení. Ako to máte vy?

Odporúčame malý test. Poriadne sa rozhliadnite, keď idete niekam do reštaurácie alebo napríklad do kaviarne. Páči sa vám, ako pôsobia stoličky, keď na nich sedíte? Alebo vás nadchli konkrétne farby a odtiene v obchode s oblečením? Potom máte smer, ktorým sa môžete pokojne vydať aj pri zariaďovaní svojej obývačky.

Dôležité je v myšlienkach neutekať k tomu, čo je najnovší trend a dostať sa priamo k pozitívnemu intuitívnemu pocitu. Vaše telo to vie, kde je mu dobre. Napriek tomu ho prehliadame, pretože nás učí, že je to riskantné a mali by sme voliť rozumom. Ale keď budete počúvať správy, ktoré nám naše telo a zmysly posielajú, urobíte v tomto prípade dobre.

Druhým spôsobom, ako premýšľať, je osobná paleta zlomených sŕdc. Sú to farby, ku ktorým sa inštinktívne obraciate pre útechu a radosť, keď sa cítite na dne. Pokiaľ vám niektorá farba neprináša príjemné pocity, vráťte vedro s farbou späť na poličku a vyberte inú, ktorá vám vykúzli úsmev na tvári aj v duši.

Vsaďte na pokojné farby na relaxáciu a uvoľnenie

Obľúbenosť farieb čo do odtieňov a sýtosti je rôznorodá. Každý sme iný a tak máme radšej iné farby a odtiene. Niekedy sme schopní vysvetliť, prečo nás pozitívnou energiou nabíja napríklad hráškovo zelená, inokedy jednoducho vnútorne cítime, že tento odtieň oranžovej je ten správny. Pre niektorých z nás veselé farby podporujú pocity pokoja, pohody a domova. Sú tu ale aj ďalší vrátane bytových dizajnérov, ktorí dávajú prednosť pokojným farbám v obývacích izbách.

Pokojnejšie povahy ľudí často volia radšej paletu farieb, ktorá je pokojná, teplá a neutrálna. Túto preferenciu milovníci pokoja a ticha často dopĺňajú textúrami alebo surovými prírodnými materiálmi a prvkami. Vo finále tak do obývačky dostanú maximum z prirodzenosti pozitívnej energie prírody, ktorá nás obklopuje. Pre niekoho postačí tapeta brezového hája, iný potrebuje dekorácie z naozajstného dreva alebo napríklad obklady stien.

Jednoducho zariadená obývačka dokáže upokojiť aj zarytého cholerika

Pokiaľ vás prírodná linka s menej výraznými tónmi farieb zaujala, odporúčame používať  farby s akcentom, ako je jemná zelená, teplá zlatá a jemná ružová, ktoré priestor povznesú. Tieto tóny môžete vniesť do interiéru prostredníctvom nábytku alebo doplnkov. Skvelé sú v tomto prípade tiež izbové rastliny, ako sú paprade, kvitnúce kry, ale aj trvalky, ktoré priestor oživia. Uvidíte, čo do obývačky sadne práve vám.

Vrstvené tóny farieb v kombinácii s jemnými textúrami môžu dodať priestoru hĺbku bez toho, aby bolo nutné používať jasné farby. Tým vytvoríte nadčasový a elegantný dizajn pre váš domov. Je toho mnoho o detailoch a pár kľúčových drobnostiach, ktoré vás na požiadanie prenesú do lesa, na lúku alebo iné obľúbené miesto v prírode. Niekto sa uspokojí s vyrezávanou drevenou miskou, iný bude potrebovať mnoho vôní špecifickej rastliny a tak ďalej. Každý sme iný, však to poznáte.

Bielou posilníte množstvo svetla v izbe

Prirodzené svetlo je jedným z najväčších stimulátorov nálady, ktorý podporuje pocit pohody a šťastia. Pre niektorých z nás môžu tmavé priestoru pôsobiť depresívne, preto je výber farieb ešte dôležitejší. Možno poznáte pohodovú atmosféru aj z hotelových lobby, kde často narazíte na honosný a vzdušný priestor. Ale aj v menších hoteloch sa môžete spoľahnúť na jednu vec, svetlo. Dostatok svetla v miestnosti je základom energie a dobrej atmosféry. Platí to doma aj v hoteli.

Pýtate sa, prečo to tak je? Sýtejšie matné farby pohlcujú svetlo, takže priestor pôsobí pochmúrnejšie (alebo naopak útulnejšie, pokiaľ vám tma nevadí). Biela a ďalšie svetlé odtiene svetlo odrážajú, takže priestor pôsobí svetlejšie – čo vás povzbudí, pokiaľ patríte k ľuďom, ktorým sa darí s presvetlených miestnostiach. Samozrejme je to o vyváženosti a miere. Ale platí, že to sú veľmi subjektívne faktory. Pokiaľ si neviete rady, kam sa zaradiť, radíme vám využiť svetlé farby. Keď budete chcieť intímnejšiu atmosféru, môžete zatiahnuť žalúzie alebo závesy.

Biela obývačka nemusí pôsobiť nudne, stačí pridať drevo a rastliny

Pokiaľ ide o nápady na bielu obývaciu izbu, vymaľovanie stien a stropu vášho priestoru svetlou a jasnou farbou je jednoduchý spôsob, ako do domu privolať viac svetla. Farby môžu svetlé miesto stlmiť a tmavé rozjasniť. To dobre vie každý odborník na interiéry, ktorý často premýšľa, ako čo najviac pozdvihnúť celkové vyznenie miestnosti práve pomocou svetla.

Biela je najsvetlejšia farba, ktorú môžete zvoliť. Pokiaľ nie ste veľkým fanúšikom žiarivo bielej, ale napriek tomu chcete do svojho domova pozvať viac svetla, zvoľte do obývacej izby smotanovú a svetlé neutrálne odtiene. Vždycky môžete ubrať alebo pridať. Takže, keby ste napríklad na prvý raz netrafili mieru svetlej alebo tmavej, môžete miestnosť premaľovať. Keď sa ale trafíte na prvý krát dobre, ušetríte si mnoho práce. Preto sa nebojte poradiť s odborníkom na interiéry.

Chcete mať útulne? Siahnite po teplých odtieňoch

Pokiaľ sa radi uvelebíte na sedačke, tak vás pravdepodobne zahrejú útulné farby spojené s pohodlím. Predstavte si napríklad odtiene karamelu, čokolády alebo moka s prímesou teplej červenej a sýto ružovej. Jasné, energia z tejto kombinácie priam sála. Ale nie je to rozrušujúca energia, ktorá by vás nútila skákať ku strope. Naopak je to nabádanie ku kráľovskému leňošeniu a odpočinku.

Teplé hnedé, terakotové, hrdzavé tehlové farby vnesú do obývacej izby mimoriadne upokojujúcu atmosféru. Aj preto tieto farby radi využívajú interiéroví dizajnéri. Skryté kúzlo je v prirodzenosti odtieňov. Keď sa vyskytujú v prírode, sú skvelou voľbou pre tých, ktorí naozaj chcú vniesť trochu farebnosti, ale nechcú sa zaväzovať k výraznému odtieňu.

Hrejivé odtiene pôsobia útulnejšie a zvádzajú k leňošeniu

A ako môže taká obývačka vyzerať? Nie je to nič zložité. Ako prvé si vyberte základnú farbu, okolo ktorej postavíte zvyšok. Keď to bude teplý odtieň hnedej, môžete si v takom tóne zadovážiť hrejivo pôsobiaci koberec, ktorý bude kombinovať smotanovú práve s teplou hnedou. A ani nemusí byť s dlhým vlasom. Náš tip je tkaný koberec so strapcami, ktorý nepôsobí tak napäto. Pridajte tehlovo červené kreslá, ktoré na koberci krásne vyniknú.

Celok môžete doplniť tlmenou žltou farbou na taburete alebo napríklad béžovým konferenčným stolíkom. A pokiaľ sa chcete s obývačkou vyhrať na maximum, môžete sa to všetko odohrať v rámci plochy, ktorú pokrýva koberec. Ten rozhodne nemusí byť cez celú miestnosť. Pokojne napríklad len cez dve tretiny, aby pod ním mohla vyniknúť aj drevená podlaha. Ideálne sú dosky, ale nie je to podmienkou. Poslednou časťou je farba na stene. Hodí sa lieskovo oriešková vo veľmi svetlom prevedení alebo napríklad hrejivo medová. Opäť voľte svetlý variant.

Majte na pamäti svetové strany a prirodzené svetlo

Pokiaľ sa obľúbená farba do obývacej izby nehodí alebo nevyznie, ako potrebujete, môže ju ovplyvňovať svetlo prichádzajúce zvonku. Smer, ktorým je miestnosť otočená, mení kvalitu svetla prichádzajúceho do priestoru, takže môže znamenať, že problém vyrieši výber teplejšieho alebo chladnejšieho tónu vášho obľúbeného odtieňa. Preto je dôležité vopred všetko vyskúšať, aby ste potom zbytočne nemaľovali dvakrát.

Pri plánovaní miestnosti je potrebné myslieť predovšetkým na to, akým smerom je miestnosť orientovaná – miestnosť orientovaná na sever potrebuje teplejšiu farbu ako miestnosť orientovaná iným smerom. To vám potvrdí každý bytový dizajnér. Nie je to samozrejme také jednoduché, ale v podstate je to tak. Prirodzené svetlo samozrejme počas dennej doby mení teplotu, takže ráno a večer svieti hrejivo v odtieni žltej, zatiaľ čo uprostred dňa žiaria odtiene modrej. Pokiaľ je zima alebo zamračené, môžete počítať so studeným svetlom pokojne celý deň.

Teplé odtiene žltej premenia obývačku na oázu, studené odtiene na  pochmúrne miesto

Napríklad v severnej Európe je svetlo skôr na chladnej strane, preto tam najčastejšie volia farby s teplým odtieňom. Keď sa vám zdá, že farby v rôznych denných dobách nefungujú, bude to preto, že majú nesprávny odtieň. Pokiaľ má farba studený odtieň, môže žltá obývacia izba vyzerať krásne pri teplom slnečnom dni, ale príliš ostro pri chladnom zimnom dni alebo keď je šero a zima. Pokiaľ má teplý odtieň, bude pôsobiť ako výbuch slnečných lúčov pri jasnom dni a ako príjemný priestor aj pri šedivých dňoch.

Ak si nie ste istí, či je farba teplá alebo studená, namaľujte veľké vzorky (približne veľkosti A1 na kus podkladového papiera alebo na kus plátna) a pozerajte sa na ne v rôznych denných dobách. Pokiaľ v miestnosti vyvoláva pocit tepla, zvolili ste si teplú farbu a ste na správnej ceste. Pokiaľ nie, možno by stálo za to, zvážiť niektoré prívetivejšie tóny.

Oblečte obývačku do šťastia – farbami aj doplnkami

Pokiaľ vás často trápi zimný blues alebo jednoducho len milujete množstvo farieb, určite vyskúšajte takzvané dopaminové dekorácie. Tento prístup spočíva v používaní farieb, vzorov, textúr a doplnkov, vďaka ktorým sa vo svojom priestore cítite šťastnejší. Je to hravé a radostné. Opäť platí, že to máme každý inak. Niekoho hodí do pohody slnečná žltá, iný potrebuje azúrovú modrú a tretieho dostane sýto zelená. Čo, máte jasno, akú farbu by ste volili?

Trúfnete si na nostalgické doplnky pre tú správnu atmosféru

Vedľa žiarivých farieb v tomto dekoračnom trende hovorí tiež pocit nostalgie upokojujúci úzkosť. Pokiaľ sa rozhodnete ísť touto cestou vylepšenia vašej obývačky, zistíte, že sa ako dekorácie bude hodiť mnoho vintage a retro predmetov, najmä všetko, čo je bizarné a veľmi dobové. Alebo rovno vsaďte na krásne oldschool veci, napríklad písacie stroje, pevné telefóny a lávové lampy. V podstate čokoľvek, čo má mnoho nostalgicky dobrej nálady.

Ak chcete vyskúšať dopaminový interiérový trend, začnite tým, že si vyberiete farby, ktoré vás priťahujú a vďaka ktorým sa cítite šťastní. Pri mäkkom nábytku a vybavení voľte textúry, ktoré vo vás vyvolávajú pocit bezpečia a pohodlia. Naopak stôl voľte napríklad paletový alebo solitérny z antiku. Potom celý vzhľad zjednoťte doplnkami, ktoré vyvolávajú radosť alebo veselé spomienky. Interiér vášho domova má tak veľkú silu, že sa vďaka nemu budete cítiť šťastnejší. Tento lifehack v zariaďovaní je toho dôkazom. Uvidíte sami.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste