Ako si kto ustelie... alebo obliečky a periny

Posteľná bielizeň o ľuďoch mnoho napovie, podobne ako oblečenie. Kvalitný materiál s prevahou bielej je znakom romantickej duše, nekonvenčným typov sa možno lepšie zaspáva v pestrých farebných tónoch, niekto iný zase uprednostní pruhy. Všetkým ide ale len o jedno – vyspať sa do ružova.

Pohodlná posteľná bielizeň poteší všetkých spáčov

Čo práve letí… čo si zaobstarať do spálne?

Obľúbené sú predovšetkým materiály ako bavlnený satén, perkál (kvalitná jemná a hustá tkanina zo stopercentnej bavlny) alebo luisiana. Na dotyk sú to látky mäkké, hebké, na prírodnom základe.

Bavlnený satén je síce na pohľad lesklá, ale pocitovo veľmi príjemná látka zo stopercentnej bavlny.

Perkál je čistá česaná bavlna, ktorá sa jednoducho udržiava.

Luisiana sa vyrába z triedenej, vysoko kvalitnej vlnenej látky. Praním sa neznehodnocuje, naopak bez viditeľných stôp opotrebovania získava na jemnosti.

Stále v kurzu je i damašek. Väčšiu obľubu si získal medzi náročnými zákazníkmi aj čistý ľan. Je to ale jeden z najdrahších materiálov, obliečku na jedno lôžko zaobstaráte minimálne za 150 €.

Ponuka na trhu je naozaj rozmanitá. Okrem sériovo vyrábaných kusov, ktoré si môžete kúpiť už od pár desiatok eur, vám niektoré špecializované predajne ušijú posteľnú bielizeň na mieru, presne podľa vašich predstáv a potrieb. V tomto prípade si iste vyberiete z drahších, kvalitnejších materiálov, obliečky na jednolôžko vás teda budú stáť zhruba okolo 100 až 120 €. Aj napriek tomu môžete ušetriť: vzorovaný materiál je drahší než jednofarebný. Ak si trúfnete, skúste napríklad obliečky skombinovať z viacerých jednofarebných látok. Za rozumnú cenu získate jedinečný originál v prvotriednej kvalite. Moderný zákazník preferuje ľahko udržiavateľné materiály, niektoré majú dokonca aj nekrčivú úpravu. Gombíky postupne nahrádzajú praktickejšie zipsy. V ponuke obchodov a predajcov si môžete vybrať obliečky podľa ročného obdobia. Na zimu teda teplejšie materiály, napríklad flanel, letné látky sú naopak tkané z jemnejšieho materiálu a majú chladivý efekt.

Na trhu nájdete mnoho typov obliečok

Prachové a perové súpravy

Používanie prachovej a perovej posteľnej bielizne v Slovenskej republike dodnes zatieňuje mnoho povier a nepravdivých informácií. Najviac rozšírenou je myšlienka o prachovom perí ako priamom vinníkovi alergických reakcií.

V štátoch Európskej únie či v Spojených štátoch bola pritom táto povera na základe mnohých štúdií a testov dávno vyvrátená. Preto je na čase, aby sme zabudli na zastarané a nepodložené povery a prijali realitu takú, aká naozaj je.

Prachové perie je klasika

Prach z roztočov

Ak je detská izba rajskou záhradou, nesprávne udržiavaný matrac je pre roztoče miestom nikdy nekončiacej nirvány. Podľa posledných výskumov totiž zdrojmi zamorenia nie sú, ako sa prednedávnom omylom predpokladalo, vankúše a perina, ale práve matrace. Štúdie dokázali, že správna starostlivosť o matrac a častá výmene jej ochranného obalu dokážu podstatne znížiť zamorenie izby a útlmu alergických reakcií. Výsledky testov prachovým perím plnených vankúšov a prikrývok preukázali veľmi nízku hladinu zamorenia roztočmi. Iba pri 22 testovaných vzoriek bol preukázaný výskyt roztočov z alergologického hľadiska navyše úplne bezvýznamný. Vo zvyšných 78 testovaného materiálu sa žiadni pôvodcovia alergických reakcií nevyskytovali.

Pozor na roztoče v matracoch

Prachové a perové posteľné produkty obsahujú oveľa menší podiel roztočov než produkty z iných syntetických materiálov. Jedným z mnohých typov alergií je aj alergia typu III, ktorá môže byť spôsobená vtáčím perím- sú známe reakcie na perie anduliek a holubov. Alergén preniká do organizmu dýchacou sústavou a môžeme tomu predchádzať jedine nevystavovaniu sa možnému kontaktu s ním. Tento typ alergie ale nie je spôsobovaný posteľným perím, pretože ku vzniku alergickej reakcie je nutné dlhodobé vystavovanie sa tomuto alergénu a jeho vysoká úroveň výskytu.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

  • Ustlané na matraci
    2023-01-31 321

    Pre regeneráciu organizmu je mnoho dôležitejšia kvalita spánku než jeho kvantita. Vyberte si preto správny matrac, pretože na akom matraci si usteliete, tak budete spať.

  • Bez čoho sa spálňa nezaobíde
    2022-11-07 726

    Najintímnejšia miestnosť v dome alebo byte musí umožniť odpočinok po rušnom dni, očistný spánok či vášnivé objatia v atmosfére, ktorá korešponduje s osobnosťami jej obyvateľov.

  • Kde sa spí najlepšie, ako situovať spálňu?
    2022-10-28 262

    Kde sa spí najlepšie? Samozrejme tam, kde je príjemne. Ani zima, ani teplo a hlavne dostatok čerstvého vzduchu. Ste ranný typ? Zvoľte si spálňu na východ!

  • Spálne podľa chuti
    2023-01-20 625

    Hľadáte príčinu nespavosti? Možno nie je ani tak vo vás ako v spálni samotnej. Zistite, či ste pri zariaďovaní neurobili chybu.

  • 5 dôvodov, prečo si poriadiť toaletný stolík
    2022-06-28 576

    Toaletný stolík je štýlovou a na viac rýdzo dievčenskou záležitosťou. Nie je teda divu, že o ňom sníva každá z nás. Prezradíme vám, prečo si ju pripísať na zoznam prianí.

  • Reklama na ticho: ako odhlučniť byt
    2022-11-11 745

    Deptá vás rámus? Váš domov potrebuje rýchlu odhlučňovaciu kúru. Zabudnite na pláta od vajec. Vyskúšajte jednoduché triky, ktoré fungujú.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste