Ako správne čistiť nábytok

258 Tipy a triky

Krásny nábytok je ozdobou a pýchou všetkých interiérov. Radi dávame na obdiv výstavné kúsky, ktoré sa nám podarilo vybrať v obchode alebo dokonca svojpomocne zrenovovať. Ale aby nábytok mohol páčiť ešte dlho, potrebuje pravidelnú údržbu – najmä čistenie. Preto sme vám spísali radcu a sprievodcu, s ktorým budete môcť nábytok čistiť rýchlo, efektívne a bude vám dlho slúžiť a aj sa páčiť. Postupne sa pozrieme na základné princípy čistenia a prejdeme rôzne materiály, aby ste vedeli, po čom siahnuť a čomu sa naopak radšej vyhnúť. Môžete sa tešiť na tipy na čistenie koženého, dreveného aj látkového nábytku. Poďme na to.

Trojica mladých ľudí upratujúcich kanceláriu

Pár rád na úvod alebo kým sa pustíte do čistenia nábytku

Nábytok je nielen praktickým a estetickým doplnkom nášho domova, ale tiež investíciou do nášho pohodlia a kvality života. Preto je dôležité starať sa oň a pravidelne ho čistiť. Čistenie nábytku nie je len otázkou hygieny a vzhľadu, ale tiež predĺženia jeho životnosti a zachovania jeho hodnoty. V tejto kapitole vám predstavíme niektoré základné princípy a tipy, ako správne čistiť rôzne typy nábytku.

Príprava a ochrana povrchov pred čistením

Skôr, než začnete čistiť nábytok, uistite sa, že ste si pripravili všetko potrebné a že ste ochránili povrchy, ktoré sú citlivé na prípadné poškodenie čistiacimi prostriedkami alebo vodou. Medzi základné pomôcky patrí:

  • Mäkká handrička alebo hubka
  • Čistá voda
  • Miska alebo vedierko
  • Čistiaci prostriedok vhodný pre daný materiál
  • Suchá handrička alebo utierka
  • Prípadne ochranný vosk alebo olej

Nezabudnite pred čistením odstrániť všetky predmety z nábytku, ako sú knihy, vázy, sviečky alebo dekorácie. Pokiaľ je nábytok silno znečistený a je to možné, presuňte ho na miesto, kde nebude rušiť ani ohrozovať ostatné veci v miestnosti. Ak to nie je možné, položte pod nábytok igelitovú fóliu alebo starú deku aby ste zabránili znečisteniu podlahy. Uľahčíte si tak následné upratovanie. A je jedno, či sa chystáte čistiť kredenc po babičke alebo napríklad hornú stenu kuchynskej skrinky.

Všeobecné zásady čistenia nábytku

Každý typ nábytku vyžaduje špecifický spôsob čistenia podľa materiálu, z ktorého je vyrobený. Avšak existujú niektoré všeobecné zásady, ktoré by ste mali dodržiavať vždy a pri akomkoľvek čistení:

  1. Začnite od najšpinavších miest a postupne k tým čistejším.
  2. Používajte čo najmenej vody a čistiaceho prostriedku, aby ste zabránili nadmernému namočeniu a poškodeniu materiálu.
  3. Testujte čistiaci prostriedok na malom a skrytom mieste nábytku, aby ste overili jeho účinnosť a bezpečnosť.
  4. Dodržujte pokyny výrobcu nábytku aj čistiaceho prostriedku ohľadom dávkovania, doby pôsobenia a spôsobu použitia.
  5. Utierajte nábytok suchou handričkou alebo utierkou po každom čistení, aby ste odstránili zvyšky vody a špiny.
  6. Použite ochranný vosk alebo olej na drevený nábytok po každom čistení, aby ste obnovili jeho lesk a chránili ho pred vlhkosťou a škrabancami.

V ďalších kapitolách sa pozrieme na to, ako čistiť konkrétne typy nábytku a povrchy, ako sú drevený, kožený alebo textilný. Keď sa budete riadiť našimi tipmi, pomôžu udržať váš nábytok v perfektnom stave a budete si môcť užívať jeho krásu a funkčnosť čo najdlhšie.

Čistenie kože a koženého nábytku

Koža je prírodný materiál, ktorý sa používa na výrobu oblečenia, obuvi, doplnkov a nábytku. Tento tradičný materiál má mnoho výhod ako je trvanlivosť, pohodlie a estetika, ale tiež vyžaduje zvláštnu starostlivosť a čistenie. V tejto kapitole si povieme, ako správne čistiť a udržiavať rôzne typy kože a koženého nábytku.

Hnedá kožená sedačka v perfektnom stave po čistení

Prehľad rôznych typov kože a ich čistenie

Existuje mnoho druhov kože, ktoré sa líšia podľa zvieraťa, z ktorého pochádzajú, spôsobu spracovania a povrchovej úpravy. Medzi najbežnejšie typy kože patria:

Hladká koža: Je to najčastejší typ kože, ktorý má hladký a lesklý povrch. Hladkú kožu je možné ľahko čistiť pomocou vlhkej handričky a neagresívneho mydla. Pokiaľ je koža silno znečistená alebo mastná, môžete použiť špeciálny čistiaci prostriedok na kožu. Hladkú kožu je potrebné pravidelne impregnovať a leštiť, aby si udržala svoju pružnosť a lesk.

Semišová koža: Je to typ kože, ktorý má drsný a nerovnaký povrch. Semišová koža je citlivejšia na vlhkosť, škvrny a opotrebenie než hladká koža. Semišovú kožu je potrebné čistiť suchou alebo jemne navlhčenou hubkou. Pokiaľ je semišová koža znečistená alebo otlačená, môžete jej vrátiť perfektný vzhľad pomocou špeciálnej semišovej gumy alebo kartáčika. Semišovú kožu je potrebné impregnovať špeciálnym sprejom na semiš, aby sa chránila pred vlhkosťou a škvrnami.

Lakovaná koža: Je to typ kože, ktorý má lesklý a hladký povrch s vrstvou laku. Lakovaná koža je odolnejšia voči škvrnám a vlhkosti než hladká alebo semišová koža, ale tiež náchylnejšia na poškriabanie a praskanie. Lakovanú kožu je potrebné čistiť jemnou handričkou bez mydla alebo rozpúšťadiel. Pokiaľ je lakovaná koža poškriabaná alebo popraskaná, dá sa opraviť pomocou špeciálneho laku na kožu. Lakovanú kožu nemusíte impregnovať ani leštiť.

Odstránenie škvŕn  z koženého nábytku

Kožený nábytok je štýlový a pohodlný doplnok každého interiéru. Kto by doma nechcel koženú sedačku alebo kreslo. Aby kožený nábytok vyzeral dobre a slúžil dlho, je potrebné ho pravidelne čistiť a udržiavať. Pokiaľ sa na koženom nábytku objaví škvrna, je potrebné ju čo najskôr odstrániť. Neviete ako na to? Využite nasledujúce tipy:

Škvrny od potravín a nápojov: Tieto škvrny je možné zvyčajne odstrániť pomocou vlhkej handričky a šetrného mydla. Pokiaľ je škvrna zaschnutá alebo stvrdnutá, môžete použiť špeciálny čistiaci prostriedok na kožu. Škvrnu jemne utierajte smerom od okraja ku stredu, aby sa nezväčšila. Po čistení kožu osušte a naimpregnujte.

Škvrny od atramentu, rúžu alebo oleja: Čistia sa horšie a niekedy dokonca môžu vyžadovať profesionálne čistenie. Pokiaľ sa pokúsite škvrnu odstrániť sami, môžete použiť bavlnený tampón namočený v liehu alebo v octe a jemne ho priložiť na škvrnu. Pokiaľ sa škvrna rozpustí, môžete ju opatrne utrieť vlhkou handričkou. Pokiaľ sa škvrna nerozpustí, je lepšie nechať čistenie na odborníkovi. Po čistení kožu osušte a naimpregnujte.

Škvrny od vody, krvi alebo moču: Tieto škvrny zvyčajne odstránite pomocou suchej handričky alebo papierovej utierky, ktorú jemne pritlačíte na škvrnu, aby látka vstrebala čo najviac tekutiny. Pokiaľ je škvrna stále viditeľná, môžete ju utrieť vlhkou handričkou a šetrným mydlom. Vždy použite studenú vodu. Pokiaľ je škvrna zaschnutá alebo stvrdnutá, použite špeciálny čistiaci prostriedok na kožu. Nakoniec kožu osušte a naimpregnujte.

Ochrana a údržba povrchu kože

Aby koža zostala hebká, pružná a lesklá, je potrebné ju chrániť pred škodlivými vplyvmi ako sú slnečné žiarenie, teplotné výkyvy, vlhkosť, prach a špina. Nasledujúce rady vám pomôžu udržať kožu v dobrom stave:

Čistenie: Čistenie je proces, ktorým sa odstraňuje prach, špina a škvrny z povrchu kože. Prevádza sa podľa typu kože a stupňa znečistenia pomocou vlhkej handričky, šetrného mydla alebo špeciálneho čistiaceho prostriedku na kožu. Čistenie je potrebné uskutočniť opatrne a smerom od okraja škvrny dovnútra, aby sa nečistota nerozmazala.

Impregnácia: Impregnácia je proces, ktorým sa nanáša na kožu ochranná vrstva, ktorá ju chráni pred vlhkosťou, škvrnami a opotrebením. Impregnáciu je potrebné uskutočňovať pravidelne podľa typu kože a frekvencie používania. Pre hladkú kožu sa používajú voskové alebo krémové impregnácie, pre semišovú kožu sa používajú impregnácie v spreji.

Leštenie: Leštenie je proces, ktorým sa dodáva koži lesk a hladkosť. Robí sa pomocou suchej alebo mierne navlhčenej handričky alebo kartáčika, ktorým otierate povrch kože. Leštenie je vhodné pre hladkú a lakovanú kožu, pre semišovú kožu nemá význam.

Čistenie dreveného nábytku

Drevený nábytok je krásny a prírodný doplnok každého interiéru. Aby si ale zachoval svoj lesk a kvalitu, je potrebné sa oň správne starať. V tejto kapitole vám poradíme, ako čistiť a ošetrovať rôzne druhy dreva, ako odstrániť prach a nečistoty z drevených povrchov a ako opraviť škrabance a poškodenia.

Mladý muž starostlivo čistí a renovuje drevnú kuchynskú stoličku

Rôzne druhy dreva a starostlivosť o ne

Drevo sa delí na masívne, dyhované a lamino. Každý typ vyžaduje inú starostlivosť a údržbu.

Masívne drevo je najodolnejší a najkvalitnejší materiál, ktorý sa používa na výrobu nábytku. Je to prírodný produkt, ktorý má svoju jedinečnú štruktúru a farbu. Masívne drevo je ale tiež citlivé na vlhkosť, teplotu a slnečné žiarenie, ktoré môžu spôsobiť jeho vysychanie, praskanie alebo blednutie. Preto je nutné masívne drevo pravidelne ošetrovať špeciálnymi prípravkami na báze vosku alebo oleja, ktoré ho hydratujú, chránia a dodávajú mu lesk.

Dyhované drevo je tenká vrstva prírodného dreva nalepená na nosnú dosku z drevotriesky alebo MDF. Dyhovaný nábytok má vzhľad masívneho dreva, ale je lacnejší. Dyha je ale tiež náchylná na vysychanie a praskanie, preto je potrebné ju tiež pravidelne ošetrovať čistiacimi prípravkami s voskom alebo olejom. Dyhovaný nábytok by sa nemal vystavovať priamemu slnečnému žiareniu ani vlhkosti.

Lamino je umelý materiál, ktorý imituje vzhľad prírodného dreva. Je to vrstva papiera s potlačou drvenej štruktúry pokrytá priehľadnou ochrannou fóliou. Laminátový nábytok je cenovo dostupný, odolný a ľahko sa čistí. Stačí ho utrieť mokrou handričkou s čistiacim prostriedkom alebo mydlovou vodou. Laminátový nábytok by sa nemal používať v miestnostiach s vysokou vlhkosťou alebo teplotou.

Odstránenie prachu a nečistôt z dreveného nábytku

Prach a nečistoty sú nepriatelia každého dreveného nábytku. Pokiaľ sa neodstraňujú pravidelne, môžu spôsobiť zošednutie, stratu lesku alebo poškriabanie drevených povrchov. Preto odporúčame utierať prach z dreveného nábytku aspoň raz na týždeň suchou alebo navlhčenou handričkou. Pokiaľ je nábytok viac zašpinený, napríklad od potravín, nápojov alebo mastnoty, je potrebné použiť špeciálny čistiaci prostriedok určený pre drevené povrchy. Pri čistení masívneho nábytku – napríklad jedálenského stola – dodržiavajte smer drevených vlákien a po čistení utrite nábytok do sucha.

Náprava škrabancov a poškodenia povrchu

Aj napriek starostlivej starostlivosti sa môže stať, že sa na drevenom nábytku objavia škrabance, odreniny alebo iné poškodenia povrchu. Našťastie existujú spôsoby, ako tieto nedostatky zakryť alebo opraviť. Pokiaľ sa jedná o malé škrabance alebo odreniny, môžete ich zakryť voskovou ceruzkou alebo fixkou v rovnakej farbe ako je drevo. Keď ide o hlbšie škrabance alebo praskliny, môžete ich vyplniť špeciálnou tmelovou hmotou na drevo a potom prebrúsiť a prelakovať. Ak potrebujete odstrániť spáleniny od cigariet alebo žehličky, môžete ich opatrne prebrúsiť a prelakovať celú plochu nábytku. Samozrejme nemusíte všetko robiť sami. Keď si netrúfate, nie je žiadna hanba pozvať si domov skúseného remeselníka. Veríme, že vám tieto rady pomôžu udržať váš drevený nábytok v perfektnom stave.

Čistenie látkových poťahov nábytku

Látkový poťah nábytku je obľúbený pre svoju pohodlnosť, útulnosť a rozmanitosť farieb a vzorov. Ale ako ho udržať čistý a voňavý. V tejto kapitole vám poradíme, ako sa postarať o rôzne druhy látok na nábytku, ako odstrániť škvrny a nepríjemné pachy z látkového nábytku a ako správne prať a sušiť látkové poťahy.

Mladý muž vysáva poťah látkového taburetu

Ošetrovanie rôznych druhov látok na nábytku

Každý typ látky na nábytku vyžaduje iný spôsob ošetrovania. Skôr než začnete čistiť svoj látkový nábytok, pozrite sa na štítok s pokynmi od výrobcu. Tam nájdete informácie o tom, akú povrchovú úpravu má látka, aké prostriedky môžete použiť a aké teploty znesie. Všeobecne platí, že existujú tieto kódy pre čistenie látok:

  • W– látka je vhodná na čistenie vodou a vodnými roztokmi
  • S– látka je vhodná na čistenie suchým čistením alebo špeciálnymi rozpúšťadlami
  • WS– látka je vhodná na oba spôsoby čistenia
  • X– látka je vhodná iba na oprašovanie alebo profesionálne čistenie

Pokiaľ na štítku nenájdete žiaden kód, radšej sa obráťte na odborníka alebo vyskúšajte čistiaci prostriedok na neviditeľnom mieste nábytku.

Odstránenie škvŕn a nepríjemných pachov z látkového nábytku

Škvrny a pachy sú nepríjemnými spoločníkmi látkového nábytku. Ako sa ich zbaviť? Najdôležitejšie je rýchlo zasiahnuť, než sa škvrna alebo pach usadia do hĺbky látky. Pokiaľ sa na nábytku rozleje tekutina, okamžite ju vysajte papierovou utierkou alebo handričkou, bez toho, aby ste ju vtláčali do látky. Potom použite vhodný čistiaci prostriedok podľa typu škvrny a látky.

  • Krv – použite studenú vodu s octom alebo peroxidom vodíka
  • Čokoláda – použite teplú vodu s mydlom alebo sódou bikarbónou
  • Káva – použite teplú vodu s octom alebo alkoholom
  • Víno – použite studenú vodu so soľou alebo sódou bikarbónou
  • Zvieracie chlpy – použite lepiaci valček alebo gumové rukavice
  • Zvieracie pachy – použite octovú vodu alebo soľ s citrónovou šťavou

Po použití čistiaceho prostriedku nechajte látku dobre uschnúť a vyvetrajte miestnosť. Pokiaľ škvrna alebo pach pretrvávajú, opakujte postup alebo sa obráťte na profesionálnu čistiareň.

Pranie a sušenie látkových poťahov

Pokiaľ má váš látkový nábytok odnímateľné poťahy, môžete ich prať v práčke podľa pokynov na štítku. Pred praním je však dobré poťah vyklepať a odstrániť prípadné škvrny. Používajte jemný prací prostriedok a nízku teplotu, aby ste zabránili poškodeniu alebo zmršteniu látky. Poťahy nechajte voľne sušiť na vzduchu alebo ich sušte v sušičke na nízkom stupni teploty. Poťahy nedávajte späť na nábytok, pokiaľ nie sú úplne suché, aby sa zabránilo tvorbe plesní alebo zápachu.

Tým sme sa dostali na koniec článku. Dúfame, že už máte jasno v tom, ako sa starať o nábytok, aby sám dobre slúžil mnoho rokov. A aj keby sa vám doma stala nehoda s prevrátením hrnčeka s kávou alebo napríklad dieťa zašpinilo rukami od čokolády poťahy sedačky, budete vedieť, čo robiť. Každopádne budeme radi, keď nám zachováte priazeň a mrknite sa tiež na naše ďalšie články na blogu.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste