Ako usporiadať miestnosť?

719 Tipy a triky

Dispozícia by mala byť logická a mala by poskytovať obyvateľom súkromné, polosúkromné a verejné priestory. Prevádzka bytu sa preto rozdeľuje na dennú a nočnú zónu. Súčasťou dennej alebo spoločenskej sú vstupné priestory, obývacia izba, jedáleň, kuchyňa a príslušné komunikačné a skladové priestory. Tieto miestnosti sa situujú do blízkosti vstupnej časti bytu. Nočná zóna zahŕňa miestnosti určené na spánok, aktívny odpočinok, pre psychicky náročnú prácu a osobnú hygienu. V celkovej organizácii bytu sa tieto priestory logicky umiestňujú v najtichších častiach bytu alebo domu, pokiaľ možno v čo najväčšej vzdialenosti od vertikálnych komunikácií, teda od schodišťa alebo výťahu.

Dispozícia rodinného domu by mala byť logická a každému poskytovať dostatok súkromia

Vstúpte, prosím...

Vstupná časť rodinného domu nás aj našich hostí osloví ako prvá. Nie je preto vhodné ju vnímať ako vedľajšiu. Tvorí komplex priestorov nasledujúcich za sebou – závetrie, zádvorie a vstupná hala, prípadne predsieň. Závetrie zabezpečuje ochranu proti nepriaznivým vplyvom počasia. Môžete ho riešiť formou zapustenia dverovej časti alebo prekrytím tohto priestoru ľubovoľne tvarovanou strieškou. Hĺbka jej vysunutého prekrytia by nemala byť menšia než 60 cm. Zádvorie je zase dôležitým tepelno-hygienickým filtrom rodinného domu. Vstupné priestory sa orientujú na neslnečnú stranu. V obytnom dome vstupujeme z chodby priamo do predsiene. Správne navrhnutá predsieň má mať kvôli voľnej priechodnosti minimálnu požadovanú šírku 120 cm. Pokiaľ je predsieň príliš malá, nesnažte sa do nej za každú cenu vtesnať šatníkovú skriňu. Niekedy stačí aj vešiak na stene a úzke skrinky na topánky. Keď pridáte novú nečlenenú podlahu a veľké zrkadlo pre optické zväčšenie priestoru, výsledok bude určite pôsobivý.

Vstupná chodba alebo predsieň nás víta ako prvá

Komunikačné plochy

Spojenie jednotlivých priestorov v rámci podlažia sprostredkuje hala, chodba a predsieň, prechod jednej výškovej úrovne do druhej umožňuje schodište alebo výťah. Minimalizujte tieto komunikačné plochy, ušetríte tak priestor na obytné funkcie. Hlavné schodište sa situuje tak, aby bolo dobre viditeľné a ľahko prístupné. Priestor pod schodiskom je možné využiť ako odkladací priestor. Minimálna šírka chodby a schodiskového ramena by mala byť 90 cm.

Spolu alebo oddelene?

Zamyslite sa nad tým, kde je podľa vás centrum domu. Či je to najmä v kuchyni alebo presuniete centrum vášho bývania do obývacej izby? Súčasné trendy totiž spoja tieto časti do jedného celku. Tento priestor by mal byť otvorený a vzdušný. Ak vybavíte kuchynskú linku kvalitným odsávačom pár a tichou umývačkou riadu, nemusíte sa vôbec obávať povestných kuchynských výparov a ruchu. Pokiaľ ste sa predsa len rozhodli pre oddelenú kuchyňu, mali by byť aspoň čo najbližšie pri sebe, najlepšie v priamej nadväznosti. Jedáleň potom môže byť súčasťou obývacej izby alebo kuchyne.

Súčasťou obývacej izby môže byť aj jedálenský priestor

Obývacia izba je centrum rôznych aktivít a mala by vyhovovať požiadavkám všetkých členov domácnosti. Ideálne je umiestniť ju v blízkosti vstupu. Orientuje sa na slnečnejšiu južnú, juhozápadnú alebo západnú stranu, optimálna orientácia je na juh. V rodinnom dome by mala mať priame vyústenie do vonkajšieho prostredia – do záhrady alebo zimnej záhrady. Ak uvažujete o krbe, dajte pozor na dostatočný odstup od sedenia, najmenej 2 m.

Varenie za zavretými dverami

Pozitívom uzatvorenej kuchyne je jej optické, zvukové a hlavne pachové oddelenie od ostatných častí domu. Táto výhoda sa však môže stať nevýhodou pre človeka tráviaceho v kuchyni mnoho času. Prednosťou otvorenej dispozície je vzájomný vizuálny kontakt. V miestnosti nad 12 m2 je okrem kuchynskej linky priestor na jedálenský kút. Pri umiestňovaní kuchynského stola alebo barovej dosky sa musia dodržiavať základné typologické predpisy pre pohodlný prístup aj stolovanie. Prevádzková väzba kuchyne na jedálenský kút je veľmi dôležitá predovšetkým z hľadiska zabezpečenia plynulého, nenamáhavého a bezkolízneho podávania jedál pri stolovaní. Kuchyňu je najlepšie umiestniť na severnú, prípadne severovýchodnú či východnú stranu. Neodporúča sa orientácia na juh a juhozápad, pretože v kuchyni vzniká pri varení teplo a nie je treba ho ešte znásobiť orientáciou na slnečnú stranu.

V oddelenej kuchyni nemusíte riešiť kuchynské výpary

Radšej vedľa kuchyne

Samostatná miestnosť na uskladnenie potravín by mala nadväzovať na kuchyňu. Umiestňuje sa tu okrem konštrukcií s odkladacími plochami aj chladiace zariadenie, teda mraznička alebo mraziace boxy. Optimálnu manipuláciu s predmetmi zabezpečia police hlboké minimálne 40 cm.

Miesto na odpočinok

Spálňa je najintímnejšia časť bytu. Samozrejme pokiaľ slúži len na spánok alebo obedný odpočinok. V celkovej dispozícii sa spálňa umiestňuje v najtichšej a najmenej frekventovanej časti obytného priestoru, čo najďalej od vstupu, od kuchyne a v čo najväčšej vzdialenosti od vertikálnych a horizontálnych komunikácií, aby nedochádzalo k rušeniu obyvateľov pri spánku. V rodinných domoch s viacerými podlažiami je im najlepšie na vyššom poschodí alebo v podkroví. V spálni nepotrebujete nič iné než posteľ, komodu a nočné stolíky, pokiaľ máte v dispozícii šatňu slúžiacu na uloženie oblečenia a ostatných vecí. Najvhodnejšia orientácia spálne je na východ, juhovýchod a severovýchod. Ranné slnko a svetlo prispievajú k navodeniu príjemnej atmosféry, dobrej nálady a dodávajú človeku pozitívny náboj a energiu. Vo večerných hodinách je v takto orientovaných izbách naopak príjemne šero a v dobe letných horúčav aj chládok.

V spálni hľadáme predovšetkým pokoj a odpočinok

Šatňa

Samostatná šatníková komora dnes už nepatrí do komfortu, ale sa stáva bežným vybavením bytu či domu. Môže byť prístupná z chodby v blízkosti spálne, ideálne je však bezprostredná väzba na spálňu. Moderné policové systémy umožnia výškové nastavenie a ľahkú vymeniteľnosť odkladacích plôch. Odevy vešané na ramienka vyžadujú skrinku s hĺbkou 60 cm, plytšie priestory sa riešia špeciálnymi výsuvnými zariadeniami kolmo k čelu skrinky, ktoré umožňuje posun ramienok.

Svet fantázie

Detská izba je miesto, v ktorom môže dieťa rozvíjať svoju fantáziu, vytvárať si vo svojom kútiku jedinečný svet. Dispozične ju umiestnite v blízkosti spálne rodičov. Optimálna orientácia s dostatkom prirodzeného osvetlenia je na východnej a južnej strane objektu.

Dostatočné množstvo prirodzeného denného svetla je alfou a omegou každej detskej izby

Kúpeľňa a WC

V bytoch, v ktorých žijú viac než dvaja členovia domácnosti, sa vyžaduje zriadenie samostatnej kúpeľne a samostatného WC. V prípade rodinného domu s dvomi podlažiami je dobré umiestniť WC s malým umývadlom a sprchovacím kútom a na poschodí samostatné WC a väčšiu kúpeľňu s komfortnejším vybavením. Tieto priestory sa situujú v strede dispozície alebo v priečelí na neslnečnej strane objektu. Minimálna požadovaná funkčná plocha samostatného WC je 80 x 110 cm, pri otváraní dverí dovnútra 180 × 140 cm.

Sprchová zástena vo vani je praktická pre menšie kúpeľne

Pst! Tu sa pracuje...

Pracovná doba mnohých ľudí nekončí odchodom z pracoviska. Podľa svetových prieskumov pracuje doma viac než 40 miliónov ľudí. Samostatná pracovňa alebo kút v rámci ktorejkoľvek miestnosti sa preto stáva dôležitou súčasťou dnešného bývania. Minimálny požadovaný rozmer pracovne je 8 m2. Umiestnenie pracovne závisí od typu práce, ktorú vykonávate. Pokiaľ tam prijímate klientov, mala by byť na prízemí v tesnej nadväznosti na vstupnú časť domu, aby neboli rušení ostatní členovia domácnosti. Niektoré typy činností vyžadujú samostatný vstup z predsiene, napríklad ordinácia lekára. Ak chcete mať doma ateliér alebo priestor, v ktorom vás nebude nikto rušiť, ideálnym riešením je vyššie poschodie alebo podkrovie, odkiaľ máte inšpirujúci výhľad, prípadne prepojenie na terasu. Pracovňu orientujte v rozpätí sever – východ.

Pracovný kút by mal byť inšpiratívnym miestom

Technické miestnosti

Technické miestnosti ako kotolňa, práčovňa alebo sklad vám dobre poslúžia aj v suteréne rodinného domu. Pokiaľ si nechcete predražiť stavbu podpivničením, zriaďte si kotolne v blízkosti schodišťa, vstupu alebo hygienických miestností s možnosťou priameho vetrania. Kvalitu obytného priestoru charakterizuje úžitková obytná plocha, zastavaný priestor, orientácia miestnosti ku svetovým stranám, kvalita dispozičného riešenia a logické prevádzkové väzby. Úžitková hodnota bytu závisí aj na schopnosti prispôsobiť sa meniacim sa požiadavkám a potrebám jej obyvateľov.

Prečítajte si tiež

  • Jedálenský stôl – ako vybrať správny rozmer
    2023-01-10 3409

    Ako spolu súvisia „ideálne miery” a pohoda pri stole? Možno viac, než si myslíte. Zistite, na čo si dať pri výbere jedálenského stola pozor.

  • Premeny v kúpeľni
    2023-01-06 487

    Obvyklá biela, klasické zásuvky a poličky dávno nábytku v kúpeľni nevládnu. Skrinky nekompromisne strácajú vlastnú tvár a nechávajú sa unášať na vlnách trendu pre obývacie izby a kuchynský nábytok.

  • Vyberte si tu pravú kuchyňu
    2023-01-04 993

    Predstava každej ženy o vlastnej domácnosti väčšinou začína a končí kuchyňou. Je jej kráľovstvom, v ktorom nielen vládne, ale aj rozdáva svojim najbližším.

  • 5 dôvodov, prečo si poriadiť toaletný stolík
    2022-06-28 571

    Toaletný stolík je štýlovou a na viac rýdzo dievčenskou záležitosťou. Nie je teda divu, že o ňom sníva každá z nás. Prezradíme vám, prečo si ju pripísať na zoznam prianí.

  • Detská izba, priestor pre našich najmenších
    2022-11-29 416

    Ako zaistiť, aby bola izba vašich ratolestí nielen funkčne a ergonomicky v poriadku a zároveň, aby pre ňu bolo radosť v ňom žiť?

  • Predsieň - alebo vstupný priestor do domova
    2022-11-14 434

    Predsieň je taká podaná pozvánka a tá by mala byť vkusná, aby sa náš hosť tešil, čo príde ďalej. Čím teda dosiahneme vytúženého stavu?

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste