Ako vybrať koberec?

Kupujeme nový nábytok, meníme dispozične naše bývanie, obstarávame si doplnky. Všetci z nás to možno raz, možno viac krát riešili. Ale čím doladiť interiér k dokonalosti? Skúsme sa spoločne pozrieť na to, ako oživiť podlahu. V súčasnej dobe sú celoplošné koberce na ústupe, ale o to väčšej popularite sa tešia solitérne kusy, ktorými môžeme oživiť naše bývanie vhodným umiestnením pod nábytok, napríklad pod konferenčný stolík alebo pod posteľ, či na voľné plochy.

Dizajnový kusový koberec

Aký druh si zvoliť? S umelým vlasom alebo s prírodným?

Koberec s umelým vlasom: Použité materiály polyamid, polyakryl, polypropylén alebo nylon. Sú logicky lacnejšie, než koberce z prírodných materiálov, ale majú samozrejme aj svoje nevýhody. Ich životnosť je všeobecne kratšia. Trpia viac opotrebením a tiež môžu na slnku blednúť.

Koberec s umelým vlasom

Koberec s prírodným vlasom: Použité materiály vlna, bavlna, kokosové vlákno, sisial. Oproti konkurentom z umelo vytvorených materiálov sú drahšie, ale majú dlhšiu životnosť a mäkší povrch, ktorý je navyše oveľa elastickejší než umelé vlákno. Pri kombinácii s nábytkom z masívu, dodajú celému interiéru tu správnu autentickosť. Sú tiež vhodnejšie pre alergikov.

Koberec s prírodným vlasom

A čo farba?

Farebné prevedenie môže byť veľmi zaujímavé. Pri výbere koberca či už solitérneho alebo celoplošného musíte dbať na to, aby farby a vzor korešpondovali s celkovým poňatím miestnosti. Zlaté pravidlo, ktorým by ste sa mali riadiť, je zachovať kontrast. Ak máte svetlejšie steny a nábytok, zvoľte si tmavší odtieň koberca na podlahu a opačne. Pokiaľ máte tmavšie ladený interiér, svetlá podlaha ho rozjasní. Vždy kombinujeme maximálne tri farby, aby interiér pôsobil vkusne.

Dvojfarebný koberec s geometrickými vzormi

Ak si kupujeme solitérny kus koberca, môžeme si dovoliť výraznejšie farebné kontrasty. Je dobré, vždy sa uistiť, že nami vybraný variant ladí so zvyškom interiéru, napríklad pomocou vzorkovníka.

Pestrofarebný kusový koberec

Aký vysoký a hustý vlas by mal koberec mať?

Pri obstarávaní koberca sú kvalita a hustota jeho vlasu jednými z najdôležitejších kritérií, hlavne z hľadiska kvality. Hustotu tkania podkladu najlepšie poznáme z rubovej strany, hustotu a jemnosť vlákien z lícnej strany.

Kusový koberec s geometrickou textúrou

Pokiaľ budeme pozerať na pohodlie a komfort, zastrihnutý vlas s lícnej strany je oveľa príjemnejší, naopak uzlíky sú veľmi odolné, hlavne v kombinácii s nízkou výškou koberca. Takémuto druhu hovoríme záťažový koberec, ktorý je vhodný do priestorov s veľkou frekvenciou pohybu a zaťažením. Napríklad detská izba alebo predsieň či hala, prípadne obývačka.

Kusový koberec do obývačky s dlhým vlasom

Pred položením koberca, či už do celej miestnosti alebo len pod určitý nábytok, je vhodnejšie si ešte raz rozmyslieť usporiadanie jednotlivých kusov nábytku. Hlavne skrine, ťažké jedálenské stoly a sedacie súpravy svojimi plochami, ktorými sa dotýkajú podlahy, zanechávajú na koberci po určitej dobe otlaky, ktoré už budú vždy viditeľné a preto musíme mať v takomto prípade vopred jasno.

Koberec s krátkym vlasom sa ľahšie udržuje

Prečítajte si tiež

  • Reklama na ticho: ako odhlučniť byt
    2022-11-11 733

    Deptá vás rámus? Váš domov potrebuje rýchlu odhlučňovaciu kúru. Zabudnite na pláta od vajec. Vyskúšajte jednoduché triky, ktoré fungujú.

  • Bez čoho sa spálňa nezaobíde
    2022-11-07 716

    Najintímnejšia miestnosť v dome alebo byte musí umožniť odpočinok po rušnom dni, očistný spánok či vášnivé objatia v atmosfére, ktorá korešponduje s osobnosťami jej obyvateľov.

  • Kde sa spí najlepšie, ako situovať spálňu?
    2022-10-28 261

    Kde sa spí najlepšie? Samozrejme tam, kde je príjemne. Ani zima, ani teplo a hlavne dostatok čerstvého vzduchu. Ste ranný typ? Zvoľte si spálňu na východ!

  • Čalúnené panely – láska na prvý dotyk
    2022-11-03 1407

    Veľkolepá premena za jeden víkend? Áno! Inšpirujte sa originálnymi nápadmi, ako kreatívne i prakticky využiť čalúnené nástenné panely.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste