Ako z detskej izby urobiť izbu pre školáka?

Rozlúčili sa vaše deti so škôlkou a po prázdninách mieria do prvej triedy? V tom prípade si ich izba zaslúži nový kabát. Pribudne do nej kvalitný písací stôl a kancelárska stolička, ale tiež úložné priestory na školské pomôcky. Ako izbičku škôlkara premeniť na detskú izbu pre školáka?

Pri nástupe do školy si detská izba zaslúži renováciu

Nástup do školy? To je veľká zmena!

Každá životná zmena je náročná. Medzi prvé veľké zmeny, ktoré dieťa vníma, patrí napríklad výmena postieľky za polovičnú alebo veľkú posteľ. K tomu dochádza väčšinou okolo 3. roku. Zhruba v 6 rokoch prichádza ďalší veľký životný míľnik, ktorým je odchod zo škôlky a nástup do školy.

Zmena prostredia, nové pani učiteľky a noví kamaráti... To všetko môže byť pre malého školáčika moc a tak sa vyplatí ho na zmenu pripraviť s predstihom. Začnite napríklad zariaďovaním izbičky. Je jasné, že sa hračky z detskej izby nestratia zo dňa na deň, ale je fakt, že sa zóna na hranie v študentskej izbe zmenší. Väčší priestor totiž dostane zóna na učenie. Pri zariaďovaní myslite prakticky, ale nezabúdajte ani na kreativitu. Koniec koncov tú by ste v deťoch mali rozvíjať nielen v škôlke, ale tiež v škole.

Nábytok, ktorý detskej izbe pre školáka nielenže pristane

Priemerne sa v detskej izbe mení nábytok každých 6 rokov. Preto je najšikovnejšou voľbou siahnuť po detských zostavách, ktoré obsahujú všetko vybavenie, ktoré môže dieťa potrebovať. Ideálne je, pokiaľ je zostava variabilná a môžete ju naskladať podľa svojich priestorových možností. Výhodou je tiež možnosť dokúpenia konkrétneho kusu nábytku, ktorý bude v rovnakom dekóre a so zostavou bude ladiť.

Písacie stoly pre školákov

Medzi základné vybavenie izby pre školákov patrí písací stôl. Malý stolček s malými stoličkami presuňte buď do hracej zóny alebo ich skúste predať do bazáru. Vaše dieťa bude potrebovať dostatočne veľký písací stôl, na ktorom si napíše úlohy, bude sa pri ňom učiť, ale tiež kreatívne tvoriť.

Písací stôl umiestnite tak, aby nesusedil s hracou zónou. Malého školáčika by hračky zbytočne rozptyľovali. Snažte sa stôl postaviť čo najbližšie ku oknu, ale nikdy nie priamo oproti nemu. Optimálne je, aby bol stôl k oknu natočený z boku. Berte do úvahu aj dopad svetla na pracovnú dosku. Aby si praváci pri písaní netienili, malo by svetlo na stôl dopadať zľava. Pri ľavákoch je potrebné, aby svetlo dopadalo z pravej strany.

Dôležitá je ergonómia písacieho stola, ktorá ovplyvňuje, ako sa žiačikovi bude pri stole pracovať. Doska by mala mať minimálne rozmery 120 x 60 cm. Výška sa pohybuje medzi 70 a 75 cm. Mnoho odborníkov by vám odporučilo výškovo nastaviteľné stoly, ktoré porastú spoločne s vašim dieťaťom. Výšku je možné často krát upraviť tak, aby pri stole mohol študent aj stáť. Napokon zmena pracovnej polohy (sedenie x státie) sa odporúča robiť každú hodinu. To sa však týka až študentov a dospelých.

Aby sa dieťa na učenie sústredilo, mal by stôl poskytovať dostatok úložného priestoru. Neporiadok na stole nemá čo robiť. Preto stôl obstarajte stojanom a organizérom na písacie potreby. Ku stolu môžete obstarať nadstavce na knihy, zošity alebo zmieňované písacie potreby. V blízkosti stola sa vyplatí mať police a poličky, do ktorých si dieťa bude ukladať učebnice a školské pomôcky, ktoré nasledujúci deň nepotrebuje. Ak si zadovážite stôl bez zásuviek, doplňte ho kontajnerom. V ponuke sú kontajnery na kolieskach pre ľahkú manipuláciu. Vyberať môžete zo zásuvkových aj skriňových prevedení.

Pri písacom stole sa budú deti nielen učiť, ale tiež sa pri ňom aj hrať

Rastúce stoličky pre školákov

Spoločne so stolom si zadovážte tiež kvalitnú kancelársku stoličku. Ideálna je rastúca stolička, na ktorej si môžete nastaviť nielen výšku sedadla, ale tiež vzdialenosť sedadla od operadla, výšku operadla, výšku podrúčok alebo umiestnenie bedrovej podložky.

Regály, zásuvky a police na školské pomôcky

Doteraz ste riešili len dostatok úložného priestoru na hračky. S nástupom do školy však časť hračiek odpadne a vy budete riešiť, kam uložiť knihy, učebnice a zošity. V detskej izbe má svoje nezastupiteľné miesto regál. V ponuke sú aj regály rohové, ktoré prakticky a funkčne vyplnia prázdny roh miestnosti. Pokiaľ chcete v izbičke udržať poriadok, doplňte regály úložnými boxmi, ktoré schovajú všetko, čo do regálu uložíte.

Často sa v izbičkách pre školáka rieši otázka knižnice. Pokiaľ je v izbe dostatok miesta, môžete knihám vyčleniť vlastný priestor. Ak nemáte miesto nazvyš, uložte ich do regálov. Ďalším riešením sú police pri posteli. Tie však nikdy nevešajte nad hlavu dieťaťa, malo by podvedome strach, že naň polica spadne a spalo by nepokojne. Poličky teda radšej pripevnite na dlhšiu stranu postele zhruba do strednej časti.

Do regálov schováte nielen knihy a učebnice, ale tiež hračky

Hraciu zónu zatiaľ nerušte

Napriek tomu, že už dieťa začne chodiť do školy, neznamená to, že sa automaticky prestane hrať. Na hranie ale už nebude toľko času, takže si môžete dovoliť hraciu zónu zmenšiť. Umiestnite ju do rohu, kde bude mať školáčik pocit, že sa tu môže schovať a venovať sa len svojmu detskému svetu. Do hracej zóny dajte napríklad stan, ktorý bude dokonalou skrýšou. Medzi obľúbené doplnky do izieb patrí tiež sedací vak. Pokiaľ máte v izbe tvrdú podlahu, nezabudnite dať do hernej zóny príjemný koberec s protišmykovou úpravou, ktorý dieťa ochráni pred chladom.

Posvieťte si na to

Okrem prirodzeného svetla dbajte aj na správne rozmiestnenie a farbu umelého osvetlenia. Na pracovnom stole by mala stáť lampička s možnosťou nastavenia sklonu svetla. Rovnako ako pri prirodzenom svetle aj pri tom umelom musí svetlo pre praváka dopadať na stránky kníh zľava, u ľaváka z pravej strany. Pamätajte si, že by z tienidla nikdy nemal vykukovať zdroj svetla. Intenzívny svit je totiž enormná záťaž pre oči. Na učenie je najvhodnejšia farba svetla, ktorá zodpovedá dennej bielej. Jej hodnota sa pohybuje medzi 4 000 až 5000 Kelvinov.

Vzhľadom k tomu, že si deti začnú čítať, pravdepodobne s nimi čítanie budete trénovať nielen pri písacom stole, ale tiež v posteli. Napokon čítanie pred spaním je pre deti a tiež pre dospelých tou najlepšou aktivitou, ktorej sa pred odobratím sa na spánok venovať. Dbajte na to, aby lampička úplne osvetľovala stránky knižky. Ideálne je žlté teplé svetlo do 2 700 Kelvinov. Pri centrálnom osvetlení dbajte na to, aby svetlo zalialo celú izbičku.

Realizácia izbičiek pre školákov sa v poslednej dobe nezaobíde bez doplnkového štýlového osvetlenia. To môže mať podobu farebných LED pásikov, ale tiež rôznych neónových nápisov alebo dekoračného osvetlenia.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste