Ako zariadiť malú kuchyňu – 2. diel

V prvej časti sme vám prezradili, ako ušetriť miesto vďaka posuvným dverám, že je potrebné premyslieť si usporiadanie linky alebo ako ušetriť miesto s rozkladacím nábytkom. Tento raz sa pozrieme zblízka na ďalšie tipy, ktoré sa vám v malej kuchyni budú hodiť. Začneme kuchynskými nábytkovými stenami, mrkneme sa, prečo stojí za to zamerať sa na detaily alebo ako získať vzdušnejší priestor vďaka preskleným dvierkam skriniek. Pohodlne sa usaďte a ideme na to.

Vhodne zvolená zostava skriniek vám zabezpečí dostatok miesta na uloženie všetkého potrebného

Vhodne zvolená zostava skriniek vám zabezpečí dostatok miesta na uloženie všetkého potrebného

Nábytková stena je elegantná a šetrí miesto

Ťažkopádne steny zložené z viac kusov nábytku si určite vybavíte. V minulom tisícročí ich mal doma v obývačke asi každý. Ich hlavnou prednosťou je objem úložného priestoru. Dovnútra sa ľahko zmestí všetko, na čo si spomeniete a ešte zostane extra miesto na maličkosti a ďalšie nevyhnutnosti, ktoré si chcete schovávať pre radosť. Ale ako takúto stenu využiť v kuchyni? Pravda, bude musieť byť zložená trochu inak, nič menej princíp je stále rovnaký.

Hlavnou výhodou je viac priestoru na všetky potrebné kuchynské veci. A je jedno, či dovnútra schováte zriedka využívané veci – ako napríklad formičky na koláče, sviatočný riad či poháre na zaváranie alebo sa dostatok miesta rozhodnete využiť na bežne využívanú kuchynskú výbavu. Najskôr si ale dobre premyslite, ako vysoko čo dáte. Nábytková stena zložená zo skriniek môže siahať až ku stropu. Tam ale bežne človek zo zeme nedosiahne. Takže hore dávajte radšej veci, ktoré nepotrebujete denne.

Poslednou vecou, ktorú je potrebné pri kuchynskej nábytkovej stene zmieniť, je umiestnenie. V žiadnom prípade nedávajte stenu hneď vedľa okna. Tým vy ste si v kuchyni veľmi ubrali z prirodzeného denného svetla. Lepšie je využiť tmavší kút miestnosti, kde obetujete časť miesta pozdĺž steny a vystaviate systém skriniek plných políc. Ideálna je stena protiľahlá k oknu. Potom cez deň perfektne uvidíte aj na dozadu zastrčené maličkosti, ktoré by ste pri umelom osvetlení inak mohli ľahko prehliadnuť.

Detaily kuchyňu presvetlia a opticky zväčšia

Táto finta je napoly len naoko, ale napriek tomu stojí za to. Pokiaľ v kuchyni bojujete s rozmermi miestnosti, vyskúšajte overený variant, ako priestor opticky zväčšiť. Nie je to žiadna veda. Stačí skombinovať tmavú, ideálne drevenú podlahu s jemným a svetlým odtieňom linky aj skriniek. Na skrinky použite čisto bielu, krémovú alebo stále populárnejšiu svetlunko šedú. Výsledný kontrast s tmavou podlahou vykúzli vzdušnejší priestor, než keby ste linku ladili do odtieňov tmavého dreva.

Drevená podlaha a svetlá kuchynská linka navodia ilúziu väčšieho priestoru

Drevená podlaha a svetlá kuchynská linka navodia ilúziu väčšieho priestoru

Naopak pracovnú dosku môžete pokojne ladiť s odtieňom podlahy. Keď sa vám podarí vybrať rovnaký odtieň dreva alebo textúru zodpovedajúcu tmavej podlahe, zvýrazníte dôležité prvky v priestore a posilníte dve úrovne fungovania v kuchyni. Pevná podlaha a pracovná doska budú vyčnievať vo svetlom základe kuchynskej linky. Navyše väčšinovo svetlý dizajn umiestnených prvkov pomôže presvetliť kuchyňu a vytvorí opticky viac miesta a pohodlnejšie prostredie.

Nezabudnite na detaily. S niekoľkými vkusnými dekoráciami môžete pretvoriť malú kuchyňu na elegantný priestor s náznakom premysleného dizajnu. Stačí na menšiu poličku nad linkou umiestniť pár kuchynských vychytávok, ktoré vedľa funkčnosti vynikajú tiež svojim vzhľadom. Necháme na vás, či sa rozhodnete pochváliť sa medeným kotlíkom po prababičke alebo napríklad modernou konvičkou na alternatívnu prípravu kávy. Jednoducho a dobre vyberte niečo, čo vás vystihuje a poteší to oči. To dáte.

Presklené dvierka skriniek rozžiaria priestor

Malá vychytávka s veľkým dopadom na dizajn aj celkové vyznenie priestoru spočíva v práci s rôznymi materiálmi. Väčšina kuchynského vybavenia je štandardne z dreva, kompozitov na základe dreva alebo napodobňujúcich materiálov. To je perfektné, pokiaľ je vašim jediným cieľom pevnosť, poprípade funkčný dizajn. Ale na vyladenie malej kuchyne to stačiť nemusí. Našťastie vedľa starého dobrého dreva môžete využiť aj ďalšie materiály – napríklad nerezovú oceľ, ďalšie kovy alebo sklo.

Práve posledné menované sklo je veľkým pomocníkom v práci so svetlom v kuchyni. Myslíme samozrejme prirodzené svetlo počas dňa. Zatiaľ čo mäkké a útulné materiály typu dreva väčšinu svetla skôr pohlcujú, sklo v pohode nechá prejsť skoro všetko ďalej alebo ho aspoň odrazí a nespôsobuje tak úbytok drahocenného svetla počas dňa. Na druhej strane je ale pravda, že kompletne sklenenú kuchyňu by asi nechcel nikto. Na to by bola moc krehká.

Ale pre spestrenie a vyladenie miestnosti, kde potrebujete ukázať hĺbku aj v prípade úložného priestoru, je sklo skvelou voľbou. Predstavte si napríklad skrinku na poháre na víno alebo iný číry sklenený riad, ktorá bude mať zároveň presklené dvierka a sklenenú policu uprostred. Vo výsledku vám touto premyslenou kombináciou vznikne v kuchyni vitrína, ktorá bude robiť parádu všetkým tým, čo dáte dovnútra. Síce vás to bude nútiť udržiavať dokonale čisté, ale jedny dvierka človek zvládne a stojí to za to. Prehľad aj vzdušnosť kuchyne to pozdvihne o niekoľko úrovní.

Vsaďte na sviežu zelenú

Tento tip je skôr o tom, ako sa budete v malej kuchyni cítiť. Ono nie vždy ide vykúzliť ďalší priestor. Ale aj keby nie, aspoň môžete urobiť všetko pre to, aby ste sa v kuchyni cítili čo najlepšie. A presne k tomu vám pomôže citlivá kombinácia zelených odtieňov vo vybavení kuchyne. Začať môžete napríklad vymaľovaním steny. Je lepšie ju nechať svetlú, ale jemný nádych olivovej je šik a poteší oko rozhodne viac než biela, ktorá navyše v kuchyni rýchlo dostane nepríjemný nádych žltej alebo trochu šedej.

Zelená stena priestor kuchyne príjemne osvieži

Zelená stena priestor kuchyne príjemne osvieži

Skrinky a linku môžete vyberať podľa chuti. Nám sa ale osvedčilo voliť matný povrch, ktorý môžete kedykoľvek pretrieť na inú farbu. Aktuálne letí svetlo zelená s nádychom mätovej. Opäť ide o veľmi svetlý pastelový tón, ktorý je striedmy v sýtosti, ale silný vo sviežosti. Cieľom je vybrať odtieň, ktorý pekne sadne s maľbou kuchyne. Zároveň by farba mala byť príjemná pre kohokoľvek, kto vojde do miestnosti. Tak čo, už máte predstavu, aký odtieň zvoliť? Pokiaľ nie, mrknite sa na vzorkovníky farieb a nechajte si poradiť od bytových architektov, ako ku sebe zladiť farby.

Mimochodom nemusíte sa zo zelenými odtieňmi zastavovať len pri stenách a kuchynskej linke. Pokiaľ máte v kuchyni aj posedenie či menší stôl, zvážte jeho farbu. Najlepšia je neutrálna šedá alebo hnedá, ktorá sa hodí ku zelenej na ďalších kúskoch výbavy. Naopak do zelenej môžete bez váhania obliecť stoličky alebo stolčeky. Opäť platí, že by ste si mali ustrážiť, aby ku sebe všetky odtiene a farby vo výsledku sedeli. Keď sa vám to podarí, budete mať doma svoj vlastný kúsok prírodných odtieňov. A s trochou irónie budete chodiť do kuchyne ako do lesa alebo na lúku, kde tiež vládne upokojujúca zelená.

To je z druhej časti nášho radcu všetko. Dúfame, že sa vám naše tipy páčili a našli ste si svojich favoritov. Keď budete mať chvíľku, mrknite sa tiež na naše ďalšie články na blogu. Píšeme ich pre vás pravidelne.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste