Ako zariadiť malú kuchyňu – 5. diel

Vitajte pri poslednej časti série našich kuchynských tipov pre malé miestnosti. Minule sme sa dozvedeli niečo nové o schovávaní malých spotrebičov, spodnom odsávaní namiesto digestora nad varnou doskou alebo o multifunkčnosti kuchynského ostrovčeka. Tento raz sa pozrieme na ďalšie vychytávky. Môžete sa tešiť na tip na využitie rohových priestorov, triedenie vecí do kompaktných nádob alebo alternatívu namiesto umývačky. Samozrejme sa po ceste článkom dozviete aj ďalšie zaujímavosti. Ideme na to.

V prakticky zorganizovanej kuchyni sa varí skoro samo

V prakticky zorganizovanej kuchyni sa varí skoro samo

Zmeňte nevyužívaný roh na úložný priestor

Úložného priestoru v kuchyni nikdy nie je dosť. Možno si myslíte, že klasická linka a niekoľko skriniek nad ňou vám bude stačiť. No zo začiatku možno áno, ale až na Vianoce dostanete od svokry sadu tanierov s cibuľovým vzorom a na výročie svadby brúsené poháre na víno, bude spočiatku veľkorysý úložný priestor len tam. Našťastie môžete problému predísť tak, že využijete skôr spomínané časti skriniek. Jedným z hlavných adeptov na takýto úložný priestor je roh. Ten sa často krčí vzadu bez využitia a to je škoda!

Našťastie je dnes s ohľadom na nevyužité zákutia mnoho dostupných riešení. Jedným z nich je napríklad výklopná polica na pántoch, kde v podstate môžete dvierkami vysunúť väčšiu časť poličky ako zásuvku, aby ste dočiahli pohodlne až na najďalej zastrčené veci, ktoré tam máte uložené. Pokiaľ tento mechanizmus ešte doma nemáte, je najvyšší čas naň presedlať. Krásne šetrí miesto a navyše uľahčuje prístup aj k ostatnému riadu, ktoré v skrinke ukladáte. Síce je o trochu drahší ako normálna polica, ale za to ponúka parádnu funkčnosť a ušetrí mnoho miesta aj boľavý chrbát pri ohýbaní.

Pokiaľ sa rozhodnete využívať túto vychytávku, tak robíte dobre. Určite je fajn, premyslieť si vopred, čo umiestnite do spomínaného rohu skrinky. Aj keď sa ku veciam dostanete celkom ľahko, je predsa len lepšie, keď dozadu zastrčíte skôr menej používaný riad. Bude tak mať dôležité veci vždy po ruke a ku veľkému hrncu na slávnostný obed alebo na zemiakový šalát sa niekoľkokrát ročne dostanete tiež pohodlne. Zvyšnú časť roku ale pokojne môže odpočívať vzadu bez toho, aby prekážal pri vyberaní ostatného, potrebnejšieho vybavenia.

Malé a kompaktné nádoby ušetria more miesta

Používate koreničky? Pokiaľ áno, určite ste si všimli, aké praktické sú v tom, že máte vždy hneď po ruke korenie, ktoré potrebujete. Nemusíte sa prehrabávať tonami vreciek od anízu až po vavrín bez toho, aby ste tušili, kde sa schovala grilovacia zmes tentoraz. Poháre plné voňavých prídavkov do jedla sú jednoducho lepším variantom, pokiaľ na to však máte miesto. Ale verte tomu, že tá jedna polička na koreničky sa jednoducho oplatí, aj keby ste si kvôli tomu mali obstarávať menší jedálenský stôl.

Ani v miniatúrnej kuchyni sa nevzdávajte poličky s koreninami

Ani v miniatúrnej kuchyni sa nevzdávajte poličky s koreninami

Na usporiadanie koreničiek budete potrebovať jednu až dve police. Môžu byť pokojne otvorené a nad sebou alebo akokoľvek inak budete chcieť. Potom už si pohodlne naukladáte poháriky s korením podľa potreby. Dozadu dáte tie menej používané a dopredu soľ, mleté čierne korenie, tymián alebo rozmarín, prípadne veci, ktorými dochucujete všetko, čo považujete za domácu delikatesu. A až to budete mať, nemusíte sa zastavovať pri koreničkách. Naopak, akúkoľvek vec v menšom množstve môžete uskladniť podobne.

Do dózy alebo do pohára môžete uložiť na policu múku, kakao alebo cukor. Akurát si dávajte pozor, aby na niektoré suroviny nesvietilo priamo slnko. Cukor by potom bol zbytočne lepkavý a aj iné dobroty by to znášali horšie. Napríklad taká čokoláda by určite radosť nemala. Rovnako tak by ste sa neradovali ani vy, keď by ste potom jedli roztopenú drť. Inak je to celé perfektná náhrada za komoru, ktorá sa do malej kuchyne väčšinou nezmestí.

Keď nemáte umývačku, tak tam dajte dva drezy

Malá umývačka so šírkou 45 cm je síce na obrázku pekná, ale v skutočnosti zaberie mnoho miesta. Rozhodne viac, než by od nej človek očakával, keď je schopná naraz umyť tak málo riadu. Takže sa zamyslite, či sa vám do kuchyne zmestí 60 centimetrová klasická umývačka alebo radšej zvolíte alternatívu v podobe dvojitého drezu. Pretože užšia umývačka sa vážne neoplatí, väčšinou ani spotrebou vody. Navyše zaberá miesto, ktoré by ste mohli využiť na uskladnenie iných vecí a ušetriť tak priestor na stolček alebo na stoličku.

Pokiaľ si hovoríte, že dvojitý drez znamená veľkú námahu s umývaním riadu, tak máte pravdu len napoly. Jasne, vždy vás v takomto prípade čaká ručné umývanie špinavého riadu. Na druhej strane ušetríte dosť času, ktorý by ste inak venovali ukladaniu riadu do umývačky a následnému upratovaniu umytého riadu. Navyše v malej a úzkej umývačke toho naraz moc neumyjete, takže by ste mali často problém s tým, že by vás rovnako ručné umývanie neminulo. Preto je lepšie vybrať si dva drezy namiesto úzkej umývačky.

Prečo dva a nie jeden drez? Dvojitý drez vám umožňuje odkladať použitý riad na jednu stranu a na druhej strane ho môžete oplachovať. Budete mať vždy dosť miesta na umývanie riadu, čo by ste s jedným drezom a malou umývačkou nemali. Dokonca si budete môcť občas povedať, že teraz ešte umývať riad nechcete. Ono sa toho do jedného drezu zmestí celkom dosť, uvidíte sami, pokiaľ sa rozhodnete vyskúšať náš tip.

Dvojitý drez je v kuchyni bez umývačky na nezaplatenie

Dvojitý drez je v kuchyni bez umývačky na nezaplatenie

Využívajte mobilný úložný vozík

Poznáte taký ten parádny nerezový vozík s kvalitnými kolieskami, ako na ňom cateringové firmy vozievajú svadobné torty, pečeného moriaka alebo celú škálu dobrôt naraz? Presne taký by sa vám asi domov síce nehodil, ale menší variant v lacnejšom prevedení by ste určite využili. Špeciálne by sa hodil všetkým, kto mávajú zapratanú linku, stôl, stolík aj skrine všetkým možným, čo už sa v kuchyni nikam inam nezmestí.

Vozík s policami môže byť pokojne drevený. Väčšinou má dve až tri poschodia, kam môžete naukladať všetky potrebné drobnosti aj stredne veľké veci. Zmestia sa naň misy s omáčkou, košíky s pečivom aj torta na oslavu babičkiných okrúhlych narodenín. Dokonca môžete takýto vozík s kvalitnými kolieskami vyviezť aj von, keď by ste chystali napríklad záhradnú oslavu. Jednoducho je to praktická vec.

Okrem zmieneného môžete do šikovných zásuviek pod hornou doskou vozíka umiestniť drobnosti, ktoré ocenia všetci hostia pri stole. Nezabudnite tam dať náhradné príbory, obrúsky alebo špáradlá. Pokiaľ radi robíte korenené jedlá, môžete si v jednej zásuvke vytvoriť zásobáreň dochucovadiel, kam sa skvele hodí soľ, mleté čierne korenie, chilli, worcestrová omáčka. Nezabúdajte ani na cukor, nech je po ruke, keď príde čas na kávu.

A to už je z našich tipov na zariaďovanie malej kuchyne všetko. Dúfame, že ste si v uplynulých piatich častiach našli rady, ktoré sa vám budú hodiť. Držíme vám palce, nech sa vám doma podarí vylepšiť kuchyňu na maximum. Veríme, že to vyjde na výbornú a budete spokojnejší. A až budete mať chvíľku čas, mrknite tiež na naše ďalšie články na blogu. Píšeme ich pre vás pravidelne.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste