Ako zavesiť obrazy: tipy, keď si zariaďujeme domácu obrazovú galériu

Obrazy pristanú každému interiéru. Na stenu môžeme zavesiť len jedno umelecké dielo alebo si z interiérových obrazov zostaviť celú galériu. Ako vybrať najvhodnejšie obrazy a ako ich správne zavesiť, aby sa stali pýchou izby? Máme pre vás niekoľko užitočných tipov.

Vytvorte si svoju vlastnú obrazovú galériu

Premena bývania, ktorá nepotrebuje stavebné úpravy

Z času na čas sa môžete pristihnúť, že sa doma nudíte. Všetko je okúkané a vy premýšľate, ako svojmu domovu dodať nový náboj. Môžete sa pustiť do maľovania, sťahovania alebo stavebných úprav. Všetky tieto činnosti si ale žiadajú dosť času, peňazí a niekedy aj fyzických síl. Chcete to skúsiť jednoduchšie? Premeňte len stenu. Urobte z nej obrazovú galériu.

Galériu môžete vytvoriť z obrazov, ktoré už máte doma alebo sa ešte len pustíte do ich obstarávania. Rozhodnite sa, či sa prikloníte k hravému eklektizmu alebo dáte prednosť obrazom, ktoré spolu budú ladiť. Či tak, alebo onak, výsledok bude odrazom vašej identity.

1. Aké obrazy budú vo vašej galérii?

Skôr než začnete zbierať, stanovte si svoj cieľ. Hľadáte konkrétny štýl? Napríklad moderné či abstraktné obrazy. Budete obrazy vyberať podľa farebnej schémy, ktorá sa u vás doma objavuje? Stačí sa dobre rozhliadnuť a zistiť, aká farebná základňa u vás prevláda. Chcete dosiahnuť farebný kontrast? Hľadáte skôr minimalistické prevedenie? Chcete mať galériu z rôznorodých obrazov? Akonáhle si určíte, čo hľadáte, začnite obrazy zbierať.

Zvoľte si témy obrazov

2. Správny výber miesta

Kde bude vaša galéria umiestnená? Nemá zmysel svoju kolekciu obrazov vystavovať v tmavej predsieni či chodbe. Vyhnite sa aj stenám, kde je dominantný kus nábytku, napríklad obývacia zostava. Vystavte obrazy na takom mieste, kde si ich užijete najviac a môžete z nich vyťažiť maximum. Obrazy najlepšie vyniknú v obývačke, ktorá je srdcom celej domácnosti. Nielenže sa tu nachádza celá rodina, ale je to aj reprezentatívna miestnosť, kam privádzate svojich priateľov.

Venujte pozornosť správnemu výberu miesta

3. Začnite merať

Dvakrát meraj, raz rež. Toto príslovie nájde uplatnenie tiež pri vytváraní obrazovej galérie. Pamätajte, že v centre by mal byť vždy najväčší obraz. Hovorí sa mu kotva a ide o dielo, ktoré vaše oči zachytia ako prvé. Okolo neho sa budú rozvešiavať ďalšie obrazy. Medzery medzi obrazmi by mali byť zhruba 8 cm. Tak na seba nebudú príliš „nalepené“. Vznikne vzdušné zoskupenie, ktoré dá vyniknúť každému dielku.

Dvakrát meraj, raz rež

4. Rozmiestnenie a koncept sú kľúčové

V akej zostave či formácii budete obrazy na stenu vešať? Skôr než vezmeme do rúk kladivo, zostavte si galériu na podlahe, či na stene pomocou papierov zodpovedajúcich veľkostí. Rámy na obrazy poskladajte do tvaru a skupín, ktorý vám bude vyhovovať. Nie je zlý nápad rozvrhnúť si, kam umiestnite akú tému. Môžete mať obrazy, ktoré budú čiernobiele, farebné, tlačené, maľované alebo vyrobené z prírodnín. Do prírodne ladenej galérie sa budú hodiť perfektne machové obrazy. Obrazy môžu byť konkrétne, ale tiež abstraktné. Skvele bude pôsobiť, pokiaľ niektorý z rámov vyplníte textom alebo len farbou.

Rozloženie a koncept domácej obrazovej galérie je kľúčové

Nezabúdajte ani na veľkosť obrazov. Vyhnite sa zoskupeniu s rovnakou veľkosťou. Snažte sa, aby vedľa seba boli rôzne veľké rámy. Blízko seba nedávajte ani rovnaké farby. Pohľad na galériu by mal pôsobiť plynulo. Na obrazy by ste sa mali dívať ako na celok, nie ako na jednotlivé časti.

Najobľúbenejšie zoskupenia:

  • Stredová línia – obrazy zaveste do rady tak, aby ich stred bol v jednej rovine.
  • Horná línia – zavesené obrazy budú mať spoločnú hornú líniu.
  • Spodná línia – je opakom hornej línie. Spoločná línia obrazov bude spodná.
  • Šikmá línia– obrazy usporiadajte tak, aby viedli šikmo nahor.
  • Olovnicová línia – obrazy sú zavesené pod sebou vo zvislej priamke.

Nápad na rozloženie galérie

5. Pustite se do diela

Akonáhle máte rozmyslené rozloženie, môžete sa pustiť do vešania obrazov. Ešte predtým si ale zistite, z akého materiálu je vybraná stena. Je murovaná, betónová alebo zo sádrokartónu? Každý materiál si totiž vyžaduje iné hmoždinky. Nezabudnite sa tiež uistiť, že v miestach, kam budete zatĺkať hmoždinky nevedie elektrická kabeláž alebo trúbky.

Praktické rady

Na čo všetko pamätať pri zariaďovaní domácej obrazovej galérie?

  • Pravidlo 145 cm – ako vysoko zavesiť obraz? Pokiaľ vešiate len jeden obraz, mal by visieť vo výške 145 cm od zeme. Tak sa jeho stred bude nachádzať v úrovni očí.
  • Téma obrazu – pokiaľ hľadáte obrazy do spálne, pamätajte, že by mali mať pozitívnu a pokojnú tému. Najlepšie sa sem hodia pastelové farby.
  • Farba steny a rámov – obrazy vždy vešajte na jednofarebnú stenu. Farba rámov by mala byť v kontraste s farbou steny.
  • Osvetlenie – pokiaľ si na stenu vešiate len jedno umelecké dielo, na ktoré chcete upozorniť, nasvieťte ho pomocou bodového osvetlenia.
  • Pohrajte sa s optikou – pomocou obrazov môžete opticky meniť rozmery steny. Pokiaľ je príliš vysoká, zaveste na ňu obrazy na šírku. Ak máte nízke stropy, môžete ich opticky zvýšiť zavesením na výšku.

Moderné umenie sa len tak neokuká

Premeňte svoj domov jednoducho. Stačí si vybrať obľúbené obrazy a vytvoriť z nich originálnu galériu.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste