Bez čoho sa spálňa nezaobíde

Najintímnejšia miestnosť domu alebo bytu musí umožniť odpočinok po rušnom dni, očistný spánok či vášnivé objatia v atmosfére, ktorá korešponduje s osobnosťami jej obyvateľov. Niekoľko nábytkových prvkov však majú všetky spálne spoločné.

Komnata spánku a lásky nie je prístupná návšteve. Spálňa je jednoznačne najsúkromnejšia miestnosť, kde zaspávame, spíme, prebúdzame sa do nového dňa, relaxujeme, niekedy bohužiaľ aj pracujeme. Túto činnosť však v našej fiktívnej ideálnej spálni tento krát realizovať nebudeme. Základnou funkciou spálne navždy zostáva umožniť spánok a regeneráciu organizmu, veď kvalita spánku výrazne ovplyvňuje naše dlhodobé zdravie. Je dôležité, aby sme spali nepretržite aspoň 6 hodín a telo sa stačilo vyliečiť a zregenerovať. Ak sa tak nestane, sme protivní, vyčerpaní a náchylní na vážnejšie ochorenia.

Moderná spálňa v romantických odtieňoch

Podlahová plocha spálne musí byť minimálne 12 m2, pri rozmeroch spálne však pri projektovaní často bývame veľkorysejší. Vyšší komfort bývania môžeme pri spálni dosiahnuť priľahlou samostatnou šatňou a kúpeľňou. Pri zariaďovaní spálne nezabúdajme, aké dôležité je prebúdzať sa každé ráno čerství, posilnení a plní energie. Nemali by sa tu odohrávať iné činnosti, než na ktoré je určená. Pre pracovný stôl, televízor, počítač, šijací stroj či rotoped by sme sa mali snažiť nájsť iný, vhodnejší priestor. Už pri plánovaní rodinného domu je potrebné mať približnú predstavu zariadenia budúcej spálne. Kde bude stáť posteľ s nočnými stolíkmi, či dáme prednosť šatníkovej alebo vstavanej skrini, či bude miesto na toaletný stolík alebo čítací kútik, vytvorený pohodlným kreslom, odkladacím stolíkom a náladovú stojacu lampu.

Praktický nočný stolík = všetko potrebné stále po ruke

Množstvo nábytkových prvkov pomôže určiť potrebnú plochu miestnosti. V tejto fáze by ste už mali riešiť aj rozvody osvetlenia. Nábytkové zariadenie spálne sa vždy rozmiestni tak, aby bol možný jednoduchý a bezpečný pohyb užívateľov. Najvýraznejšími prvkami miestnosti sú samozrejme postele a skriňový nábytok. Pri výbere postelí sa môžete rozhodnúť pre samostatné postele alebo manželské dvojlôžko. Samostatné postele sú z priestorového hľadiska praktickejšie, prednosť dostávajú predovšetkým v menších miestnostiach, mnohí ich však považujú za znak odcudzenia partnerov a hľadajú radšej iné riešenie. V extrémne malom byte môžete použiť skladacie a výsuvné postele.

Luxusná manželská posteľ s veľkým polstrovaným čelom

Základom je posteľ

Rozmer rámov, kostry postele býva nasledujúci: jednolôžko má štandardne šírku 80-90 cm, bežne je však 1 m široké. Pre páry, ktoré sa radi túlia a značná plocha letiska by teda bola nevyužitá, ponúkajú výrobcovia postelí aj takzvané jedno a pol lôžka v šírkach 120 alebo 140 cm. Štandardné dvojlôžko je široké aspoň 160 cm, širšie meria 180 cm a teraz ani šírka 200 cm nikoho neprekvapí.

Boxspringová posteľ s vysokou ložnou plochou

Pri výbere postele do spálne musíte zohľadniť výšku spáča, posteľ by mala byť o 20 až 25 cm dlhšia než telo. Obvyklá dĺžka postele je 200 cm, ľahko si môžete zadovážiť aj postele dlhé 210 cm či na zákazku nechať vyrobiť ešte dlhšiu. Dôležitým údajom pre seniorov a vyšších užívateľov je výška sedacej plochy. Na vyššiu posteľ sa jednoduchšie sadá, dobre sa z nej vstáva a jej údržba je o niečo jednoduchšia. Zvýšenú sedaciu plochu predstavuje výška hornej hrany matraca asi 50 cm od podlahy. Niektorí výrobcovia ponúkajú aj postele s nastaviteľnou výškou, ktorá štandardne predstavuje aspoň 25 cm nad zemou, ideálne 45-55 cm.

Spálňa v prírodných tónoch

Čo sa týka vzhľadu postelí, výrobcovia vyhovejú skutočne každému. Z najvyššieho stupienka obľúbenosti stále mávajú drevené rámy, páčia sa tiež južanské kované postele či chladné krásavice z ohýbaných trubiek. Luxusné rámy môžu byť potiahnuté kožou, k pohodliu prispieva aj čalúnené čelo. Vyberať môžete z variantných riešení nožičiek a čiel, tiež voliteľných farebných prevedení celej postele býva obvykle viacero. Pre alternatívny spánok sú tu rolovateľné futony z krajín Východu.

Luxusné americké dvojlôžko s polstrovaným čelom

Posteľ máme – čo následuje?

Kam položíte knižku, postavíte pohár, s úľavou odhodíte mobil, podpísanú žiacku knižku alebo nahryznutú sušienku? Známe nočné stolíky, nízke komody so zásuvkami alebo poličkami sú teraz nahradzované panelom s možnosťou nastavenia výšky a počtu políc. Do čela postele výrobcovia dokážu zakomponovať nielen praktické odkladacie plochy, ale aj osvetlenie. V priestorovo nie veľkých miestnostiach môže klasický nočný stolík na nožičkách nahradiť menší model, doska zavesená na bočnici postele. Nočné stolíky by podľa východného učenia feng-shuei vždy mali byť rovnaké, poukazujúce na rovnoprávne postavenie oboch partnerov. Lôžkoviny odporúčame ponechávať voľne na posteli, aby sa mohli vyvetrať. Ak to nie je z nejakého dôvodu možné a musíte sa so cťou popasovať s priestorom na uskladnenie lôžkovín, riešením je samostatná skrinka – perináč – alebo zásuvka pod spacou plochou. Prijateľné je ukladanie lôžkovín do vymedzeného priestoru skriňovej zostavy. Raňajky do postele, kto by ich nechcel? Podnos je prvým krokom, ranné hodovanie bude ale prebiehať ešte príjemnejšie, ak si obstaráme menší skladací stolík určený na tento účel.

Vešiak na šaty alebo paraván uvítajú v spálni predovšetkým ženy

Nadštandardným vybavením spálne pre dámy je toaletný stolík so zrkadlom a sedačkou, ktorý slúži na ukladanie toaletných potrieb a úpravu vzhľadu. Toaletný stolík je najvhodnejšie umiestniť tak, aby denné svetlo dopadalo priamo na tvár skrášľujúceho sa človeka. Nezabudnite na veľké zrkadlo, zobrazujúce celú postavu, potrebné na úpravu či obliekanie. Zrkadlo môže byť upevnené na stene alebo ako súčasť skrine, umiestnené na dverách, pre dobrý pocit a pokojný spánok by však nemalo odrážať posteľ. Spálňa sa nezaobíde bez dostatočných úložných priestorov na šaty, prádlo a ďalšie nevyhnutné predmety.

Ako bielizník môžete využiť šuplíkovú komodu

Rôzne šatníky a komody do spálne mnoho rozmerov výrobcovia ponúkajú v jednej kolekcii, dizajnovo zjednotenej so základným zariadením, posteľou a nočnými stolíkmi. Rozhodnúť sa môžete pre pevné šatníkové skrine alebo elegantne pôsobiace vstavané skrine, ktoré dokážu hospodárne disponovať s priestorom. Ich použitím využijete doslova každý centimeter od podlahy až po strop, môžete vybudovať šatníkové skriňové steny alebo priečky a miestnosť predeliť. Odporúčaná hĺbka priestoru pre uloženie oblečenia a lôžkovín je 60 cm a minimálna šírka 1 m na osobu. V mnohých domácnostiach sa osvedčil pohotový nemý sluha, presnejšie povedané dvojica sluhov, každý z partnerov by predsa mal mať v dispozícii svojho. Moderným a atraktívnym doplnkom môžu byť viacúčelovo využívané nábytkové prvky, mobilní všadeboli na kolieskach.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste