Čaká vás sťahovanie? Poradíme, ako sťahovať nie len veľké kusy nábytku

251 Tipy a triky

Taktiež ste počuli, že je lepšie vyhorieť než sa sťahovať? Pokiaľ si sťahovanie správne nezorganizujete, môže sa vám kvôli nemu na čele objaviť pár vrások. Nenechávajte sťahovanie na poslednú chvíľu. Veci si roztrieďte, poriaďte si sadu na sťahovanie nábytku a nezabudnite ani na vhodný obalový materiál. Nenadriete sa a nezničíte si ani nábytok, ani steny či podlahy.

Sťahovanie starostlivo naplánujte

Sťahovanie si dobre naplánujte

Aby ste zo sťahovania nedostali infarkt, začnite s jeho prípravou najmenej mesiac dopredu. To je dosť času na to, aby ste si objednali spoľahlivú sťahovaciu službu. Za obídete sa ale i bez nej. Stačí, keď dáte dohromady partiu priateľov, ktorá nemá problém vám pri sťahovaní nábytku pomôcť. Aj ich o pomoc požiadajte dostatočne dopredu, aby si na vás urobili čas.

Zhruba týždeň pred „akciou“ začnite zháňať škatule a obalový materiál. Pokiaľ budete nábytok demontovať, pripravte si skrutkovače a ďalšie potrebné náradie. V túto dobu začnite so samotným balením.

  • Začnite s vecami, ktoré nebudete pár týždňov potrebovať: sezónne oblečenie, športové vybavenie, dekorácie atd.
  • Pripravte si taktiež škatule s vecami, ktoré využijete hneď po presťahovaní: pyžamo, periny, lieky, toaletný papier, hygienické potreby atd.
  • Rozbitné a krehké veci by mali byť pri sebe. Starostlivo ich zabaľte a škatule označte.
  • Veci z jednej miestnosti by mali byť pri sebe. Lepšie sa vám bude v škatuliach orientovať.

Krehké veci starostlivo zabaľte

Praktické pomôcky pre sťahovanie nábytku

Aké pomôcky sa pre sťahovanie nábytku a ďalšieho ho vybavenia hodí?

  • Kartónové škatule na sťahovanie, ktoré majú vysokú nosnosť.
  • Kartónové hrany ochránia krehký, masívny i starožitný nábytok. Použite ich trebárs pri balení skleneného konferenčného stolíka alebo jedálenského stola.
  • Bublinovou fóliou alebo baliacim papierom vysteľte škatuľu aj s krehkými nádobami alebo elektronikou. Bublinovú fóliu použite taktiež ako prebal vecí, ktoré sa nevmestia do škatule.
  • Kartónová podložka na sťahovanie ochráni spodnú časť nábytku pred ušpinením.
  • Strečka sa postará o bezpečie veľkých kusov nábytku a elektroniky. Zabaľte do nej chladničku, kúpeľňovú skrinku alebo jednotlivé dosky rozloženého nábytku. Zo strečky vyrobíte i pružné lano, ktorým upevníte vysoký nábytok v sťahovacej dodávke.
  • Do vriec na odpad zabaľte „mäkké“. Takže oblečenie, periny, deky alebo trebárs matrace.
  • Fixky pre popisovanie škatuli. Škatule s krehkými vecami označte popisom „krehké“, prípadne na škatule napíšte, čo sa v nich nachádza, napr.: vybavenie kuchyne, kúpeľne atd.
  • Lepiacou páskou zafixujete nie len obalový materiál, ale napríklad i pohyblivé časti nábytku (zásuvky, dvierka atď).
  • V sade na sťahovanie nábytku nájdete kolieska a sťahovaciu tyč. Vďaka nej s ľahkosťou presťahujete i ťažké kusy nábytku. Pomocou sťahovacej tyče nábytok nad zdvihnete a podložíte jej kolieska.
  • Koľajnice na sťahovanie nábytku pomôžu trebárs so sťahovaním klavíru alebo chladničky.
  • Háky a popruhy na sťahovanie nábytku sú klasikou, ktorú pozná väčšina ľudí, ktorá už niekedy sťahovali. Najčastejšie sa používajú pre výnos do poschodia.

Veci starostlivo zabaľte do kartónových škatúľ

Vyvarujte sa najčastejším chybám pri sťahovaní

Nezáleží na tom, či veci presúvate z miestnosti do miestnosti, alebo sa sťahujete úplne inam. Existuje niekoľko nešvárov, ktoré vedú k jedinému, a to k poškodeniu nábytku, ale taktiež ostatného vybavenia.

  • Presúvanie po zemi – najhorším spôsobom, ako môžete presúvať nábytok, je jeho posúvanie po zemi bez podložky alebo iných ochranných prvkov. Nie lenže poničíte nábytok, ale taktiež podlahu. Na drevenej podlahe zostanú viditeľné stopy, u kobercov vytrháte vlákna. Na koberci vzniknú diery.
  • Bez demontáže – mnoho ľudí si myslí, že ušetrí čas, pokiaľ nábytok nedemontuje. Pokiaľ je to možné, mali by ste veľký nábytok demontovať. Ušetríte si starosti s poškodením stien, odrením dverí alebo zhoršeným priechodom menšími otvormi.
  • Nesprávne používanie tzv. banánoviek – banánové škatule zo supermarketov majú obstojnú nosnosť, ale iba vtedy, pokiaľ používate veko i dno naraz. Prenášanie ťažkých vecí v samostatných častiach sa neodporúča.
  • Nevhodné balenie krehkých vecí – každý pohár i iný výrobok zo skla baľte zvlášť do bublinkovej fólie alebo novín. Ako náhle ho naskladáte do prepravky, nesmiete počuť cinkanie. Inak je niečo zlé.

Sedací nábytok nesťahujte sami

Vychytávky pre sťahovanie nábytku

Pri sťahovaní je čas na vytriedenie nepotrebných vecí. Oblečenie, ktoré ste roky nemali na sebe, ponúknite charite alebo z neho urobte handry na podlahu. Starší nábytok, pre ktorý v novom bývaní nenájdete využitie, môžete skúsiť predať v bazáre alebo ho ponúknite zadarmo za odvoz.

Ako si sťahovanie čo najviac uľahčíte?

  • komôd a skrini vyložte všetok obsah.
  • Demontujte dvierka a vysaďte zásuvky. Znížite tak hmotnosť nábytku.
  • Zafixujte otváracie časti páskou, aby vás behom sťahovania neobmedzovali.
  • Na nôžky ťažkého nábytku navlečte staré ponožky, ktoré poslúžia ako klzák pri posúvaní po podlahe.
  • Postavte nábytok na kolieska určené pre sťahovanie. Poriadite si ich v obchode. Rovnakú službu urobia podložky s kolieskami, ktoré sa používajú ako stojany na kvety. Len dajte pozor, aby mali stojany dostatočnú hmotnosť.
  • Pri prevoze svoj nábytok ochránite dekami a prikrývkami. Zabránite tak odreniu a poškrabaniu nábytku.

Pokiaľ je to možné, nábytok demontujte

Ako presťahovať sedaciu súpravu?

Sťahovanie pohovky patrí k najkomplikovanejším. Uistite sa, že sedačka prejde dverami i chodbou. Dajte dole z nej všetky vankúše a voľné časti. Pokiaľ je to možné, demontujte, čo demontovať ide. Obvykle je možné odstrániť časť na spanie, prípadne výsuvný úložný priestor na kolieskach. Otváracie časti, napríklad otoman zaistite lepiacou páskou.

Pokiaľ sťahujete pohovku z miestnosti do miestnosti, podložte ich nohy kartónom, dekou alebo trebárs kolieskami. V prípade, že ju sťahujete do poschodia alebo ju potrebujete umiestniť do výťahu, podnožie demontujte. Manipulácia tak bude plynulejšia a bezpečnejšia.

Ako na sťahovanie postele?

Postele väčšinou rozložíte. Vyberte z nej úložný priestor, rošt i matrac. Bočnice a čela zabaľte zvlášť. Do škatule alebo vrecka uložte všetok spojovací materiál (skrutky, podložky atd.) aby ste ich mali hneď po ruke. Matrac môžete zmotať a obaliť strečkovou fóliou. Niektoré matrace však zmotať nejde. Ochránite ich tak, že na ne z oboch strán na vlečiete veľké odpadkové vrecká, ktoré uprostred zlepíte lepiacou páskou.

Ako na sťahovanie skrini?

Sťahovanie šatníkových skrini dá zabrať, ale keď viete ako nato, nie je to za taká fuška. Pred samotným sťahovaním zo skrine všetko vysťahujte. Vysťahujte police a šatníkové tyče. Pokiaľ je to možné, demontujte dvere. Najlepšie je rozloženie celej skrine. Ako to však nábytok neumožňuje, pomôžte si sťahovacími koľajnicami. Sú diaľkovo nastaviteľné, a tak na nich skriňu pohodlne preveziete.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste