Čalúnené panely – láska na prvý dotyk

Holé steny premieňajú v hotovú pastvu pre oči. Uchvátili zástancov módnych trendov a neoblomnej pragmatiky. Okrem toho, že sú úžasne dekoratívne, totiž prinášajú taktiež množstvo praktických výhod. Ktoré to sú a kde všade sa čalúnené panely hodia?

Čalúnené panely sú veľmi dekoratívne i praktické.

Kde s nimi?

Čalúnené panely na stenu umožňujú rýchlu a finančne dostupnú premenu takmer akéhokoľvek interiéru. Vstupnú zónu premenia v elegantný priestor, „vyšperkuje” obývačku a vkusne zútulnia spálňu. Taktiež v okamihu podtrhnú noblesu dámskeho šatníka a skrášlia jedáleň.

Čalúnené panely zmenia vstupnú zónu v elegantný priestor.

V detskej izbičke vytvoria bezpečné zázemie pre hranie, študentskej izbe vtlačia originalitu. Čalúnené obloženie na viac minimalizuje chlad od steny a v blízkosti postele zabránia úderom o stenu behom spánku. Zároveň slúžia ako účinná zvuková izolácia, čo oceníte pri hlasitom detskom vyvádzaní alebo vo chvíli, kedy váš teenager začne pilovať hru na bicie.

Čalúnené panely sa skvele hodia do študentskej izby.

Asymetrické rozloženie čalúnených panelov podnecujú fantáziu.

Tip: Kombinácie viacerých farieb a asymetrické rozloženie jednotlivých dielov bude podnecovať fantáziu a kreativitu a prispeje k navodeniu uvoľnenej nálady.

Vytvoria komfortné záhlavie

Chcete mäkké, teplé a zamatovo mäkké opretie? Umiestnite čalúnené panely za posteľ a vytvorte svojmu lôžku pôsobivé čelo, ktoré vám dopraje pohodlie pri čítaní a relaxácii v sede. Obložiť môžete priestor v šírke postele, alebo rovno celú stenu. Záleží iba na vašej odvahe a chuti experimentovať.

Čalúnené panely vytvoria komfortné záhlavie postele.

Tip: Pre docielenie kompaktného a harmonického vzhľadu voľte panely v odtieni postele. Pokiaľ preferujete rafinovanú nápaditosť, vsaďte na pôsobivý farebný kontrast.

Látkové panely zútulnia spálňu.

Pastelové čelo dodá spálni romantický nádych.

Tip: Hebké pastelové čelo premení spálňu v romantické miesto pre snenie.

Odhlučnia a zateplia priestor

Hovorí sa, že ticho lieči. Kľud na viac napomáha spokojnému súžitiu a dobrým susedským vzťahom. Pokiaľ sa vám doma vytúženého kľudu nedostáva, vyskúšajte jednoduchý trik s čalúnenými panelmi. Dokážu stlmiť hluk z okolitých bytov alebo priľahlých miestností a zároveň zaistiť, aby sa hluk do ostatných miestností v byte neprenášal. Vďaka tomu si napríklad nerušene vychutnáte obľúbený film a počúvanie hudby v obývačke, bez zvuku televízie do spálne. Zvukotesnými panelmi môžete v prípade potreby odhlučniť steny i strop a docieliť tak optimálneho akustického komfortu.

Čalúnené panely odhlučnia stenu.

Čalúnené panely fungujú rovnako ako tepelná izolácia, a tak napomáhajú k ďalšiemu uchovaniu tepla vo vykurovanej miestnosti.

Oddelia jednotlivé zóny

Potrebujete opticky vymedziť vstupný priestor alebo nenásilne oddeliť viacej zón (napríklad pracovnú a relaxačnú) v jednej miestnosti? Ani v tomto prípade vás čalúnené nástenné panely nesklamú. S prehľadom totiž nahradia priečky i deliacej steny. Vytvorí dokonalé pozadie pre pohovku či sedačku v multifunkčnej obývačke a rovnako dobre vám pomôžu zakomponovať štýlový pracovný kút do spálne.

Čalúnené panely na stenu opticky vymedzia vstupný priestor.

Čalúnené nástenné panely oddelia jednotlivé zóny v spálni.

Čalúnené panely nahradia priečky a deliace steny.

Ideálna voľba do komerčných priestorov

Dizajnové čalúnené panely skrášlia taktiež nebytové interiéry. Okrem úžasného estetického účinku naviac prispejú k výraznému zlepšeniu akustických podmienok. V hotelových izbách napomôžu k odhlučneniu stien a stropov, v baroch, reštauráciách a kaviarňach potlačia nežiaduci ruch a nadmernú ozvenu. Kancelárie a zasadacie miestnosti, v nich budú eliminovať hlukovú záťaž, premenia v príjemné a pohodové miesto pre prácu.

Čalúnené panely - ideálna voľba do komerčných priestorov.

Hodia sa tiež k nábytku

Čalúnené obkladové panely báječne „fungujú” v kombinácii s nábytkom do predsiene. Môžete nimi „zmäkčiť” lavicu alebo ich nalepiť na stenu za sedací botník, kde poslúži ako efektívna ochrana voči odreniu a zašpineniu steny.


Čalúnené panely ochránia steny pred ušpinením.

Čalúnené panely zmäkčia sedací botník i lavicu.

Čalúnené panely skrášlia predsieňovú stenu.

Čalúnené panely z ekokože sú praktickým riešením do predsiene.

Tip: Preferujete maximálnu praktickosť? Vyberte do predsiene čalúnené panely z ekokože.

Látkové panely oživia starší aj okukaný nábytok.

Látkové panely ponúkajú jedinečný spôsob, ako oživiť starší alebo okukaný nábytok. Krásne ladí s minimalistickými líniami i s dekórom dreva. Rovnako jednoducho a behom chvíľky im dodáte šmrnc taktiež tuctovým interiérovým dverám.

Čalúnené panely vypadajú úžasne taktiež na šatníkovej skrini.

Čalúnené panely na šatníkovú skriňu? Ako sa môže zdať tato kombinácia je trochu prekvapujúca, výsledok je úplne dokonalý.

Jednoduchá inštalácia

Montáž čalúnených panelov na stenu je jednoduchá a nevyžaduje vŕtanie do stien. Vystačíte si s montážnym lepidlom a základným vybavením, ako je ceruzka, pravítko a vodováha. Pri troche zručnosti ju zvládnete doslova ľavou zadnou.

Čalúnené panely - montážny návod

Výhody od A do Z

Čo všetko teda čalúnené panely vedia a ponúkajú? Zhrňme si ich výhody:

  • atraktívny dizajn
  • absorbujú hluk
  • izolujú teplo
  • sú príjemné na dotyk
  • umožňujú pohodlné opretie
  • chránia steny voči oderu a zašpineniu
  • opticky vymedzia jednotlivé zóny
  • podporia útulnú atmosféru
  • 3D efekt
  • Jednoduchá izolácia
  • jednoduchá údržba
  • nespočetné množstvo pre DIY nápady
  • zakryjú drobné nedokonalosti steny

A to hlavné? Skvostné čalúnené panely poriadite v decentných i farebne výrazných odtieňoch, v minimalistickom i ozdobnom prevedení a v mnohých tvaroch a veľkostiach. Iste teda objavíte model pre vašu vysnenú premenu.

Máte pre inštaláciu čalúnených panelov osvedčený fígeľ? Napadá vás ďalší spôsob, ako ich kreatívne využiť? Podeľte sa s nami o inšpiráciu v komentári.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste