Detská izba, priestor pre našich najmenších

Detská izba je u nás bežne využívaný výraz a všeobecne akceptovaný, väčšina národov používa na jeho označenie spálňa pre deti. Keď budeme túto miestnosť zariaďovať, musíme sa sústrediť a pomenovať si všetky činnosti, ktoré táto izba musí svojim obyvateľom poskytnúť. Pretože spánok je len jednou z nich. Pre nás dospelých býva spálňa výhradne miestom na odpočinok a pokoj, prácu si domov väčšinou neberieme. Pokiaľ áno, máme pracovňu alebo aspoň pracovný kút. Naopak dieťa v školskom veku si svoju prácu vo forme domácich úloh nosí domov pravidelne a vo väčšine prípadov túto prácu vykonáva práve v detskej izbe. Tento článok sa nebude zaoberať priestormi, kde šťastní obyvatelia majú k dispozícii prebytok miestností a dieťa môže mať miesto na hranie a svoje úlohy s miestom, kde spí v rozdielnych miestnostiach. Nemusíme pripomínať, že takéto usporiadanie si môže dovoliť málokto z nás. Väčšinou riešime, či v prípade, že máme viac detí, máme možnosť, dopriať pohodlie vlastnej izby každému z nich. Izba, či izby pre deti, tak plnia úlohu pracovne, herne, spálne, miesta kam prichádzajú na návštevu kamaráti a miesto, kam sa dieťa môže uchýliť, keď nemá na svet okolo seba náladu.

Moderná detská zostava nábytku

Ako ich usporiadať?

Príklad riešenia dispozície detskej izby v miestnosti so štandardnými rozmermi

Pokiaľ berieme do úvahy, že odporúčená veľkosť miestnosti na spálňu je 14m², tak toto pravidlo sa vzťahuje na 1 dieťa. Ak sme sa už zmienili, v detskej izbe musí byť odpočinková zóna, kde bude posteľ, priestorovo zodpovedajúca veku dieťaťa. Ďalej miesto na učenie, ktoré väčšinou reprezentuje pracovný stôl, ktorý sa bude tiež s pribúdajúcim vekom dieťaťa zväčšovať. V neposlednej rade dostatok úložného priestoru v podobe skriniek či policového systému, či už na oblečenie, hračky alebo na najrôznejšie vybavenie ku záujmovým krúžkom. Nemali by sme tiež zabudnúť na priestor určený na hranie na podlahe pre najmenšie deti.

Detský nábytok s písacím (PC) stolom

Pretože detské izby musia byť takto multifunkčné z hľadiska účelu používania a ich vybavenia, nesmieme dopustiť, aby celkové usporiadanie miestnosti pôsobilo zmätene a nesúradne. Usporiadaný a logický dojem dnes môžeme docieliť vďaka veľmi veľkému výberu či už nábytku určeného pre detské izby, kde máme samozrejme k dispozícii ucelené modelové rady alebo ďalšie dekoratívne predmety, prípadne aj ľahké stavebno-konštrukčné prvky, vďaka ktorým jednoducho jednotlivé zóny detskej izby oddelíme a usporiadame. Ďalej nesmieme zabudnúť pri plánovaní celkovej koncepcie izby na správne využitie denného svetla prechádzajúceho cez okná tak, aby miesta na aktivitu mali dostatok svetla a naopak, miesto určené na odpočinok nebolo týmto svetlom rušené. Toto docielime napríklad aj vhodným použitím policových regálov alebo zásteny či závesu.

Modulárna študentská izba

Miesto pre odpočinok

Už mnoho rokov sú všeobecne v kurze notoricky známe dvojposchodové postele, či vyvýšené palandy, napríklad s písacím stolom pod posteľou. Všeobecne odborníci tieto riešenia nepovažujú za šťastné. V prípade postele s priestorom na aktivitu pod ňou, neposkytujú pre túto aktivitu v žiadnom prípade dostatok svetla a k oknu posteľ samozrejme nikdy neumiestnime. Ďalšou nevýhodou klasickej dvojposchodovej postele je fakt, že dieťa, ktoré spí na hornom poschodí, bude baviť liezť do postieľky len pár týždňov, či mesiacov a potom bude vymýšľať zábavnejšie postupy, ako na poschodie vyliezť, než nudne liezť po rebríku. Tiež občasná potreba ísť v noci na toaletu sa z hľadiska bezpečnosti stáva rizikovou. Pokiaľ sa zamyslíme aj nad tým, že teplý vzduch sa drží v hornej časti priestoru, bude spánok menej kvalitný z dôvodu vyššej teploty a vetranie miestnosti bude zložitejšie.

Dizajnová detská izba s vyvýšenou posteľou

Z dôvodu, že pri spoločnej izbe je posteľ jednou z mála povedzme súkromných vecí nášho potomka, obyvateľ horného poschodia bude diskriminovaný, pretože obyčajná činnosť, ako sadnúť si cez deň na posteľ alebo si na ňu odložiť nejakú vec sa stane takmer operáciou a súrodenec, ktorý boj o zdanlivo výhodné vyššie poschodie prehral, bude v neočakávanej výhode a bude si svoju spodnú časť súrodenecky zdieľanej postele o to viac brániť, o čo potupnejšie bola porážka pri rozdeľovní práv na spodnú a hornú posteľ. Vzhľadom na tieto argumenty, vyberieme pre naše potomstvo nejakú z kvalitných sólo stojacich postelí, napríklad aj s úložným priestorom pod lôžkom.

Detská izba musí mať dostatok úložných priestor

Nábytok v detskej izbe nie je večný

Zariadenie bytu býva spravidla kupované na dlhšiu dobu než iné predmety. Toto je proste pochopiteľné vzhľadom k investíciám a úsiliu, ktorou činnosť ako zariaďovanie bytu je. Musíme si uvedomiť, že toto pravidlo na iné miestnosti relatívne dobre aplikovateľné na detskú izbu bohužiaľ neplatia a platiť ani nemôžu. Naše dieťa, prípadne deti, jednoducho rastú nielen fyzicky, ale aj ich potreby a priority sa vekom menia.

Romantická izba pre dievčatá

Čím si túto neľahkú a nepríjemnú situáciu môžeme zjednodušiť, je rozdelením jednotlivých kusov nábytku na tie, ktoré môžu slúžiť rovnako vo všetkých alebo vo väčšine vývojových fáz nášho dieťaťa a ktoré proste meniť budeme musieť. Inak sa môžeme pozerať na úložné priestory, ako sú skrine, knižnice a komody, ktoré pri troške uvažovania pri ich výbere môžu slúžiť aj dlhú dobu. Na to, ako sme si už hovorili, prihliadame aj pri ich výbere a kúpe, tak aby na nich neboli žiadne detské motívy a boli skôr v neutrálnych farbách, ktoré môžeme dobre skombinovať s ostatnými predmetmi a dekoráciami, ktoré sa budú časom meniť. Naopak pri kusoch nábytku, ako je postieľka si môžeme dovoliť pre nášho malého synčeka, ktorý sníva o tom, že raz bude pilotom, kúpiť pokojne postieľku v tvare lietadla, pretože tu budeme musieť meniť určite. Pri pracovnom stole a stoličke si môžeme vybrať model, ktorý s dieťaťom bude rásť a poslúži dobre mnoho rokov.

Študentská izba v neutrálnych farbách

Posedenie s kamarátmi

Ak na detskú posteľnú bielizeň nemáme vyhradenú zásuvku alebo iný priestor a periny zostávajú ustlané na posteli, je veľmi vhodné kúpiť do detskej izby aj vhodnú menšiu sedačku. V prípade, že na sedačku nemáme priestor, môžeme kúpiť sedacie vaky.

Pohodlný a dostatočne veľký sedací vak poslúži nielen návštevám

Farebná koncepcia a použité materiály

Pri výbere nábytku pre deti dbajte, hlavne pri najmenších, na kvalitu materiálu. Ide predovšetkým o postele do detskej izby. Všetci kvalitní výrobcovia vám pošlú aj certifikát o vhodnosti produktu pre danú vekovú skupinu.

Detská izba v bielo-tyrkysových farbách

Pri riešení farebnej dispozície vám môžeme odporúčiť len výber farieb pre časť miestnosti slúžiacej na odpočinok. Tam platia rovnaké odporúčania ako pri klasickej spálni. Pri zariaďovaní miesta, ktoré bude slúžiť k aktivite, nechajte vašej fantázii voľný výber. Farby by v tomto prípade mali byť veselé, hravé a mali by lákať ku hre. Detská izbička by mala byť plná obrázkov a najrôznejších dekorácií.

Farby detskej zostavy môžu kontrastovať s výmaľbou

Najmenšie deti uvítajú veselé zvieracie motívy

Neutrálne farby detskej izby oživte výmaľbou

Modulárny nábytok v študentskej izbe môžete umiestniť kam bude treba

Prečítajte si tiež

  • Ako vybrať koberec?
    2022-11-23 485

    Skúsme sa spoločne pozrieť na to, ako oživiť podlahu. V súčasnej dobe sú celoplošné koberce na ústupe, ale o to väčšej popularite sa tešia solitérne kusy.

  • Reklama na ticho: ako odhlučniť byt
    2022-11-11 701

    Deptá vás rámus? Váš domov potrebuje rýchlu odhlučňovaciu kúru. Zabudnite na pláta od vajec. Vyskúšajte jednoduché triky, ktoré fungujú.

  • Čalúnené panely – láska na prvý dotyk
    2022-11-03 1355

    Veľkolepá premena za jeden víkend? Áno! Inšpirujte sa originálnymi nápadmi, ako kreatívne i prakticky využiť čalúnené nástenné panely.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste