Dokonalá kuchyňa? Áno, nasledujme Feng Shui

Pokiaľ budeme sledovať filozofiu Feng Shui (či Feng Šuej), zistíme, že kuchyňa je srdcom domovov. Samozrejme už nemá taký veľký význam, ako v skorších dobách, kedy sa denne varilo. Nakoľko sme si zvykli, hlavne vo všedné dni jesť mimo domovy a tí z nás, ktorí sa vracajú na obed domov, sú v drvivej menšine. Rovnako kuchyňa je povedzme strategickou miestnosťou. Za prvé aj cez víkend musíme jesť niečo kvalitné a tiež môže prísť doba, kedy začneme zase variť. Buď sa jednoducho rôznych minutiek prejeme alebo sa rozhodneme jesť zdravšie a variť z kvalitných surovín alebo nás donúti životná situácia. Nech je dôvod ktorýkoľvek z vyššie menovaných alebo úplne originálny, poďme sa pozrieť, ako by sme si mali zariadiť našu kuchyňu podľa učenia Feng Shui.

Moderná kuchyňa podľa Feng Shui

Ako už z minulých príspevkov vieme, ide o dynamiku energie

V kuchyni je žiaduce dynamiku energie čo najviac podporiť. Toho docielime použitím jasných a veselých farieb, napríklad na dvierka kuchynskej linky. Z hľadiska Feng Shui nie je odporúčané používať lesklé sterilné farby, napríklad sterilnú bielu, čiernu alebo odtiene šedej. Feng Shui nám nezaväzuje ruky pri výbere krytiny na podlahu, naopak je v poriadku použiť praktické krytiny ako je vinil, PVC alebo dlažba. Vyhnite sa kobercu. Nie je nutné myslím pripomínať, že o kuchyňu by sa malo najviac zo všetkých miestností starať a jej upratovaniu musíme venovať maximálnu starostlivosť, za prvé s ohľadom na hygienu a za druhé na správne prúdenie pozitívnej energie.

Dajte pozor na dostatočnú vzdialenosť jednotlivých kuchynských zón

Vodou a ohňom

Tieto dva živly sú svojimi protipólmi a v kuchyni ich predstavujú miesta, kde je umiestnený drez a sporák. Ďalej sa samozrejme rozvinú na napríklad umývačku na riad a pečúcu rúru. Preto je veľmi dôležité ich umiestnenie pri zariaďovaní novej kuchyne. Nielen z hľadiska vhodného prúdenia energie, pretože tieto dva druhy energií spolu vedú neustály boj, ale samozrejme aj z hľadiska úžitkovej hodnoty a praktickosti celej dispozície. Odporúčame mať medzi nimi medzeru aspoň 0,6 metra. Tak, aby sme zachovali čo najlepšie prúdenie energie. Toto je ideálna šírka vzhľadom k typizovaným rozmerom kuchynských skriniek. Podobne by sme mali postupovať pri umiestnení chladničky. Pri nej je ďalší z dôležitých argumentov aj to, že pokiaľ nie je umiestnená blízko zdroja tepla, šetríme na jej prevádzke.

Oddeľte varnú a umývaciu zónu

Spoločne pri stole

Niekedy je jedálenský stôl umiestnený priamo v kuchyni a býva aj súčasťou kuchynskej linky, inokedy máme jedálenský kút samostatne. Spoločné stolovanie je veľmi dôležité zo sociálneho hľadiska. Utužujeme ním vzťahy v rodine, vychovávame pri ňom deti. Nezriedka je to jediný spoločný okamžik, kedy sa stretne kompletná rodina na konci dňa. Preto nepodceňujme aj výber jedálenského stola a stoličiek, ktoré by mali byť dostatočné pohodlné aj pri dlhšom sedení. Jedálenský kút z hľadiska Feng Shui je už pokojnejšou záležitosťou, než dynamicky zariadená kuchyňa. Snažíme sa všetkých upokojiť a odstrániť akékoľvek rušivé elementy. V jedálenskom kúte je na zemi vhodný aj koberec, ktorý môže byť napríklad len pod jedálenských stolom.

Škandinávsky jedálenský set

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste