Dokonalý čítací kútik, ktorý si jednoducho zariadite v spálni

Každý človek potrebuje utiecť pred zhonom, stresom a starosťami. Preto je potrebné mať doma kútik, ktorý bude len váš a vy si v ňom budete môcť užívať pohodu a pokoj. Najlepším miestom pre odpočinkové miesto je spálňa. Sama o sebe by totiž mala pôsobiť relaxačnou atmosférou. Ako si vybudovať čítací kútik v spálni?

Káva a dobrá kniha – sen mnohých knihomoľov

Do akej časti spálne čítací kútik napasovať?

Pre zariadenie čítacieho kútika v byte je skvelá spálňa. Lenže ktoré miesto v priestore vybrať? Najčastejšie sa jedná o miesto pod oknom alebo v rohu miestnosti. A pokiaľ žiadny z týchto priestorov nemáte? Aj pre vás sa nájde riešenie.

Čítací kútik pod oknom

Pokiaľ máte v spálni dostatočne veľké okno, máte vyhraté. Ak máte veľké okno a k tomu veľký parapet, máte vyhraté dvojnásobne. Práve okno s výhľadom do prírody alebo aspoň na lesy a kopce  v diaľke je totiž najideálnejším miestom na čítanie. Okrem krásneho výhľadu budete mať na čítanie dostatok prirodzeného svetla. A keď sa večer zotmie? Nie je nič jednoduchšie, ako siahnuť po lampičke do spálne, ktorá je určená na čítanie. Svetlo z nej by ste mali mať možnosť nasmerovať, ale tiež regulovať.

V prípade, že má vaše okno široký parapet, môžete ho využiť ako priestor na sedenie alebo ležanie. Stačí ho len doplniť kvalitným čalúnením. Nezabudnite ani na pohodlné vankúšiky, o ktoré sa opriete. Siahnuť môžete aj po čalúnených nástenných paneloch, ktoré sa predávajú zvlášť a zvyčajne sa používajú ako čelá postelí. V ponuke sú v rôznych rozmeroch. V prípade, že máte výklenok s oknom, ale bez širokého parapetu, máte možnosť zariadiť si multifunkčné sedenie. Výklenok môžete vybaviť robustnou komodou so zásuvkami alebo s otváracím viečkom. Získate tak úložný priestor, do ktorého môžete schovať periny alebo posteľnú bielizeň. Ukrývať môže aj skladací matrac pre hostí.

Dostatok svetla je alfou a omegou zdravého čítania

Ďalšou možnosťou ako si zariadiť čítací kútik pod oknom je pristavenie sedačky. Nemusíte pritom vyberať z veľkých sedacích súprav, ktoré sa používajú v obývacích izbách, bohato si vystačíte s dvoj- alebo trojsedákom. Pokiaľ zvolíte pohovku s úložným priestorom, získate ďalšie miesto na uloženie potrebných vecí.

Čítací kútik v rohu miestnosti

Nie každý má to šťastie, aby mohol priestor okolo okna využiť na čítanie. Ďalším ideálnym miesto na zabudovanie čítacieho kútika je roh miestnosti. Postavte si sem pohodlné kreslo alebo leňošku, nezabudnite na malý odkladací stolík a lampu a máte hotové. Pre väčšie pohodlie pri čítaní v kresle sa vyplatí zainvestovať do taburetu, na ktorý si pohodlne natiahnete nohy.

Nedostatok miesta vyriešite závesným kreslom

Ak nemáte miesto pri okne ani v rohu miestnosti, vyskúšajte závesné kreslo. Obľúbené sú závesné kreslá v tvare vajíčka, do ktorého sa pri čítaní pohodlne schúlite. Vďaka závesnému systému, ktorý sa pripevňuje ku stropu, vám nebude kreslo uberať miesto z podlahovej plochy.

Závesné kreslo v spálni je nielen pohodlné, ale aj praktické

Nábytok a vybavenie čítacieho kútika

Okrem kresiel, leňošiek a sedačiek, ktoré slúžia na sedenie, ležanie či polosed by vo vašom čítacom kúte nemala chýbať ani knižnica. Zvoliť môžete klasický policový regál. Pokiaľ siahnete po tom s plnou zadnou stenou, postavte ho ku stene. V prípade, že zvolíte otvorený policový regál, môžete ho umiestniť bez problémov aj do priestoru. Stane sa skvelým deliacim prvkom medzi čítacím kútikom a spálňou.

V prípade, že nemáte na stojaci regál dostatok miesta, sú v ponuke tiež regály závesné, ktoré sa pripevňujú na stenu. Priestorovo úspornejšie sú samostatné police. Knižnicu si môžete vytvoriť niekoľkými policami umiestnenými na stene nad sebou, ale môžete ich tiež naskladať do najrôznejších tvarov. Ak neradi utierate prach, umiestnite knihy v spálni do závesných skriniek. Dvierka môžu byť nepriehľadné, ale tiež môžu mať sklenenú výplň. Súčasťou skriniek býva LED pásik, ktorý môže plniť funkciu náladového osvetlenia.

Náruživý čitateľ musí mať dostatočný priestor na uloženie kníh

Odkladací stolík

V blízkosti sedačky alebo kresla by mal stáť odkladací stolík. Siahnuť môžete aj po stolíku konferenčnom. Stolík do čítacieho kútika nemusí byť veľký a preto je ideálnym riešením práve odkladací stolík. Pamätajte, že by mal mať miesto na knihu, hrnček a prípadne malý tanierik s občerstvením. Výška stolíka by mala byť taká, aby ste naň zo sedenia pohodlne dosiahli. Najlepším riešením sú subtílne stolíky s kovovou podnožkou.

Osvetlenie čítacieho kútika

Čítanie si vyžaduje dostatok svetla. Len tak si nebudete kaziť oči. Pokiaľ máte čítací kútik pri okennom výklenku, môžete siahnuť po nástennom svetle do spálne, ktoré je vhodné na čítanie. V prípade, že máte čítací kútik v rohu, môžete rovnako zvoliť nástennú lampičku na čítanie, stolovú lampičku alebo veľkú stojacu lampu určenú do spálne. Najdôležitejšie je, aby svetlo dopadalo priamo na stránky a vy ste si pri čítaní pri šere nekazili oči. Svetlo by nemalo robiť žiadne tiene, pretože tie unavujú oči.

Svietidlo by nemalo mať oslnivý efekt. Ideálna teplota svetla by mala zodpovedať hodnote 4 500 kelvinov. Rozhodne sa vyhnite svetlu s teplotou nad 6 000 kelvinov, ktoré zabraňuje tvorbe hormónu melatonínu, ktorý je dôležitý pre spánok. Takéto svetlo nabudí mozgovú činnosť.

Praktická stojaca lampa s odkladacou plochou na knihy

Doplnky

Kút na čítanie je relaxačným miestom, v ktorom by ste sa mali cítiť pohodlne. Preto si ho nezabudnite vybaviť mnohými malými dekoratívnymi vankúšmi. Deky a prehozy prídu vhod nielen v zime. Aj v teplejších dňoch vám môže byť pri čítaní chladno, pretože ste pri tejto aktivite v pokoji a nedochádza k pohybu. Pred sedačkou alebo pod kreslom môžete mať malý kusový koberec s vysokým vlasom. Ak máte čítací kút pri okne, malo by mať okno žalúzie alebo rolety, ktoré vás ochránia pred horúcimi lúčmi, ale tiež pred zvedavými pohľadmi susedov, keď večer rozsvietite lampu.

Pokiaľ chcete čítací kútik oddeliť od zvyšku miestnosti, môžete na to využiť paraván, závesy alebo živú stenu. Tu vytvoríte jednoducho. Do otvoreného policového regálu umiestnite množstvo zelených kvetín. Živá stena bude pôsobiť ako predelenie v miestnosti a zároveň ako prírodný motív.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

  • 5 rád ako zariadiť ideálnu spálňu
    2023-06-09 1435

    Pre kvalitný spánok a regeneráciu organizmu je mimo iné rozhodujúcim prvkom samotná spálňa. Ako ju zariadiť? Nasledujte našich 5 múdrych rád.

  • Bez čoho sa spálňa nezaobíde
    2022-11-07 729

    Najintímnejšia miestnosť v dome alebo byte musí umožniť odpočinok po rušnom dni, očistný spánok či vášnivé objatia v atmosfére, ktorá korešponduje s osobnosťami jej obyvateľov.

  • Feng Shui (či Feng Šuej) a sila farieb v spálni
    2023-07-14 986

    Spálňa a jej skladba je teda veľmi dôležitým aspektom, ktorému by sme mali venovať pozornosť a zamerať sa na jej umiestnenie a vybavenie v dome, byte aj na chate.

  • Spálňa ako sluha dvoch pánov
    2023-05-12 279

    Má slúžiť na regeneráciu a spánok. Niektorí sa však so sortimentom týchto služieb neuspokojili. Nadhodnotu rozšírili o portfólio s pracovnou či relaxačnou sférou.

  • Spálňa podľa Vasati
    2023-06-20 280

    Budíte sa ráno unavení a nevyspatí? 15 nasledujúcich rád vám možno pomôže odhaliť skryté nedostatky vašej spálne.

  • Spálne podľa chuti
    2023-01-20 626

    Hľadáte príčinu nespavosti? Možno nie je ani tak vo vás ako v spálni samotnej. Zistite, či ste pri zariaďovaní neurobili chybu.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste