Doprajte obývacej izbe svieži dych!

To, či nás prázdniny zaskočia štyridsať stupňovými teplotami alebo nepríjemnou sychravosťou, netušia ani meteorológovia. Ignorujte vrtochy počasia a skúste sa držať len kalendára. Nenáročnými trikmi v duchu najnovších trendov vám pomôžeme obývaciu izbu vyladiť tak, aby ste sa v nej pri všetkých okolnostiach cítili ako na dovolenke.

Prevzdušnite svoju obývačku nevšednými nápadmi

Pokojná lagúna

Potrebujete do svojho života vniesť viac kreativity či pokoja? Máme pre vás zaručený recept. Vyskúšajte v interiéri jemnú tyrkysovú farbu. V slnečnom priestore dokáže stimulovať schopnosť učenia, zvýši tvorivosť a prebúdza umelecké sklony. Podiel modrej sa postará o odbúranie stresu a navodenie harmónie. Pretože táto farba má tendenciu k neosobnosti až chladu, primeraná dávka červenej, žltej či oranžovej jej prepožičajú práve dynamický náboj. Do letnej scenérie výborne zapadá zariadenie z kovu, plastov, chladne sa lesknúceho kameňa či skla. Tieto materiály v priestore umocnia vnímanie čistej priezračnej vody. V žiadnom prípade vás neodhovárame od dreva. Naopak, skúste pred tyrkysovú stenu postaviť nábytok z masívu. Budete milo prekvapení, ako s týmto pozadím vynikne.

Tyrkysová výmaľba dokáže s obývacou izbou divy

Nielen pre romantikov

Elegantné a príjemne chladné nálady v letnom akorde je možné docieliť aj pomocou odtieňov červenej. Staroružová malinová alebo burbunská červeň v kombinácii s veľkorysou bielou dodá každému obytnému priestoru punc reprezentatívnosti. Nové možnosti prináša návrat k tradícii. Trendy do interiéru prinavrátia retro vzory. Nie však vo vyblednutej podobe a neurčitom tvare, na ktorý sme boli zvyknutí z minulosti. Moderné retro podčiarkuje práve farebnosť, kombinuje zdanlivo nekombinovateľné a absolútne neladiace vzory. Práve tento nesúlad vytvára v miestnosti fascinujúcu harmóniu. A ešte raz sa vráťme ku kvetinovým vzorom. Či už majú na doplnkoch takmer fotorealistickú podobu alebo sú abstraktne zjednodušené alebo ich nápadnosť odhalí až slnečný odraz, tento motív je in. Renesanciu prežíva aj geometria troch nesmrteľných tvarov – pruhov, štvorcov a kruhov. Vystupujú vedľa seba rôzne veľkosti a farebnosti.

Staroružová malinová farba v interiéri lahodí oku

Na záver jedna praktická rada: všeobecné pravidlá pri tvorbe interiéru sú jedna vec, ušiť ho na mieru nájomníkom je už vyššie umenie. Či sa rozhodnete pre pomoc odborníka alebo sa spoľahnete na vlastný vkus a intuíciu, začnite pozorovaním samých seba. Vy ste tí, ktorí budú tráviť vo svojom obydlí najviac času a určite podvedome dokážete vycítiť, či je vám pobyt v ňom príjemný. Smerodajné sú vaše predstavy o tom, čo je pekné, máte svoj štýl, temperament, potreby a túžby. Skrátka: ste jedinečné bytosti. A váš byt by mal byť jej odrazom.

Tipy pre vás:

Kvetovaným vzorom môžete spestriť interiér aj sami. A ešte sa postaráte o zábavu svojim ratolestiam, pretože táto činnosť nevyžaduje mimoriadnu manuálnu zručnosť. Stačí, keď kúpite farby na textil. Pečiatky si môžete vyrobiť sami zo zemiakov alebo hubky na riad. Po zaschnutí odtlačkov textílie prežehlite.

Prírodné vzory na tapetách vykúzlia v obývacej izbe originálnu atmosféru

Na väčšie plochy, napríklad stenu a podlahu, vždy voľte svetlejšie odtiene. Menšie solitéry v podobe nábytku a doplnkov znesú viac intenzity a pestrosti. Je však potrebné dbať na vzájomnú harmóniu. Aby farby nepôsobili v priestore príliš sterilne, chladne až unavujúco, kombinujte studené farby s teplým spektrom. Hravosť mu dodajú aj rozpustené motívy kvetín či pestrofarebných pruhov. V letnom interiéri by v žiadnom prípade nemali chýbať ani živé kvetiny. Trojkombinácia zelenej, vody, bieleho porcelánu alebo skla zvýrazní atmosféru sviežosti.

Prečítajte si tiež

  • Hitparáda sedačiek!
    2022-11-25 321

    Sedačka je takmer vždy dominantou obývacej izby a zároveň rozhoduje o našom pohodlí pri chvíľach odpočinku. Porozhliadnite sa s nami potom, čím si jednotlivé typy získavajú svojich priaznivcov.

  • Ako vybrať koberec?
    2022-11-23 496

    Skúsme sa spoločne pozrieť na to, ako oživiť podlahu. V súčasnej dobe sú celoplošné koberce na ústupe, ale o to väčšej popularite sa tešia solitérne kusy.

  • Reklama na ticho: ako odhlučniť byt
    2022-11-11 733

    Deptá vás rámus? Váš domov potrebuje rýchlu odhlučňovaciu kúru. Zabudnite na pláta od vajec. Vyskúšajte jednoduché triky, ktoré fungujú.

  • Svetlo ako liek podľa Feng Shui (či Feng Šuej)
    2023-02-07 329

    Učenie o harmonickom bývaní tvrdí, že dobre osvetlená miestnosť prináša aj dostatok pozitívnej energie. Toto tvrdenie však nestačí, pozitívna energia nefunguje na stlačenie vypínača.

  • Čalúnené panely – láska na prvý dotyk
    2022-11-03 1408

    Veľkolepá premena za jeden víkend? Áno! Inšpirujte sa originálnymi nápadmi, ako kreatívne i prakticky využiť čalúnené nástenné panely.

  • Ako si zariadiť bývanie rýchlo, štýlovo a lacno?
    2023-01-24 711

    To je zrejme heslo väčšiny mladých rodín. Naši mladí hostitelia si s výzvou poradili a upravili bývanie tak, aby ho opticky zväčšili, získali tak dojem priestrannejšej domácnosti.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste