Feng Shui (či Feng Šuej) a detská izba

Aby sme splnili filozofiu Feng Shui (či Feng Šuej) pri zariaďovaní detskej izby, kladie asi najväčšie nároky zo všetkých miestností nášho obydlia. Dôvodom je, že detská izba plní hneď niekoľko účelov, na rozdiel od ostatných izieb. Je to priestor, ktorý slúži na spánok, zároveň na hranie a v neposlednej rade sa v nej deti učia. V mnohých prípadoch je izbička tiež zdieľaná viacerými deťmi, často iných osobností, zamerania a tiež rozdielneho veku.

Princípy Feng Shui môžeme uplatniť aj v detskej izbe

Denné miesto pre aktivitu

Miesto určené na hranie a tiež na učenie by malo našu ratolesť lákať a motivovať k aktivite. Už tu musíme prihliadať na osobnosť a temperament nášho dieťaťa a riadiť sa nimi. Pokiaľ máme pokojné dieťa, ktoré musíme občas do činnosti, ktorej by sa malo venovať ľudovo povedané postrčiť, snažíme sa, aby tento priestor pre aktivity bol čo najviac motivujúci. Napríklad výberom jasných a žiarivých farieb, či dekoratívnych predmetov. Druhým prípadom sú deti, ktoré neposedia ani chvíľu, sú samé od seba plné elánu a aktivity. Tu sa vydáme cestou pokojných a ľahko tlmiacich farieb tak, aby sme tým dieťa trochu upokojili a podporili jeho sústredenosť. Čo sa týka podlahovej krytiny, sú dnes koberce na ústupe. Do detskej izby ale patria, pretože deti sa až do pomerne vysokého veku rady hrajú na zemi. Tá by im mala poskytnúť pohodlie a lákať ich ku hre. Túto vlastnosť získame práve použitím dobre zvoleného koberca, ktorý je pre detské hry najvhodnejší. Úprimne, komu z nás by sa chcelo ležať niekoľko hodín na plávajúcej podlahe a stavať si tam stavebnice?

Vďaka Feng Šuej môžete svojim deťom zaistiť zdravý životný štýl

Ďalším aspektom kvalitne zariadenej detskej izby je vhodné množstvo úložného priestoru. Pre deti všetkých vekových skupín si môžeme vybrať z celej škály ucelených zostáv nábytku, ktorým vybavíme snáď všetky mysliteľné detské izby. Menším deťom doprajeme otvorené police, pretože bude pre ne jednoduchšie mať vo svojich hračkách prehľad. V neposlednej rade pri našej snahe o výchovu, v tomto prípade o neobľúbené upratovanie, sa im všetky veci, ktoré sa v rámci herného zápalu museli ocitnúť na podlahe, budú veľmi jednoducho dávať na svoje miesto a nebudú mať pocit, že je to také pracné. Na drobnejšie veci a hračky si zvoľme nejaký väčší a uzatvárateľný priestor, napríklad kôš alebo truhlicu. Nemusíme sa trápiť organizáciou vecí v tomto kuse detského nábytku, deti si v ňom urobia vlastný poriadok a izba bude uprataná.

Nezabúdajme, že izba by mala starnúť, možno lepšie rásť s našim dieťaťom. Preto počítajme aj s tým, že minimálne tri krát by sme mali urobiť výmenu zariadenia, podľa toho, v akom veku sa dieťa nachádza. Iný nábytok bude vhodný pre dieťa predškolského veku, či už máme na mysli postele do detskej izby, skrinky alebo kresielka, ktoré dnes môžeme za veľmi rozumné peniaze kúpiť aj tým najmenším deťom. Ďalším skokom je, keď naše dieťa začne navštevovať školu. Potrebuje určite pracovný stôl, vhodný kontajner alebo skrinku na pomôcky aj posteľ bude treba vymeniť. Samo od seba sa zmení aj skladba hračiek a obľúbených predmetov. Tu je vhodné zaobstarať si skrinky s dvierkami, aby si naše dieťa mohlo samo určovať, ktoré svoje poklady skryje pred okolím a ktorými sa naopak pochváli okoliu v otvorenej poličke. Posledným obdobím je vek dospievania. Nášmu tínedžerovi už kúpime posteľ a skrine pre dospelých, aby sa cítil zrelo. Naozaj sa nesnažme zariadiť izbu na celé detstvo.

Nezabudnite na úložné priestory v detskej izbe

Študijný priestor

Veľkú úlohu hrá pri deťoch školského veku aj neskôr študentoch poloha písacieho stola, ktorému by sme mali pri jeho výbere venovať veľkú pozornosť. Pokiaľ zvolíme model s už pevne zabudovanými zásuvkami na písacie potreby, ľahko sa okradneme o variabilitu umiestnenia. Preto by som radil, kúpiť stôl a zvlášť zásuvkový kontajner na pomôcky. Tu musíme voliť kompromis medzi učením Feng Shui a požiadavkami hlavne na dostatok denného svetla. Podľa Feng Shui by dieťa v žiadnom prípade nemalo sedieť chrbtom do otvorenej miestnosti, naopak by malo byť chránené stenou, ale, čo si budeme hovoriť, je to v miernom rozpore s tým, že stôl by mal byť ideálne kvôli svetlu pod oknom. Viac či menej, aj tu sa dá nájsť vhodné riešenie a to, umiestniť stôl bočnou hranou pod okno orientovaný bližšie ku stene, tam kde bude dieťa sedieť. Držíme sa zásady, že pravákovi musí ísť svetlo na pracovnú plochu zľava a ľavákovi opačne. Podľa toho teda orientujeme stôl.

Súrodenci

V prípade, že izbičku zdieľa viac detí, snažíme sa ju rozdeliť na pomyselné zóny, kde každé dieťa bude mať svoj priestor. Toto pravidlo by sme mali rešpektovať, hlavne pokiaľ je medzi deťmi výraznejší vekový rozdiel.

Deti potrebujú vo svojej izbe aj miesto na pohyb

Nočný pokoj

Aj umiestnenie postele je pre spánok veľmi dôležité. Tu by sme mali dodržať pravidlo, že čelo postele by malo byť umiestnené pri stene, na ktorej nie sú ani dvere ani okná. Ideálne bývajú rohy miestnosti. Posteľ by nemala zasahovať do pomyselnej línie medzi dverami a oknom. Nie je vhodné, aby nad posteľou boli police alebo závesné skrinky. Ako sme sa už zmienili, pre každý vek je vhodné zariadiť izbu adekvátnou posteľou. Hlavne, keď mám na výber z celej rady detských postelí. Posteľ by nemala byť príliš veľká, aby sa v nej dieťa necítilo stratené.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

  • 26 bodov ako zariadiť detskú izbu
    2023-01-17 1159

    Prečítajte si 26 najlepších rád ako si poradiť s detskou izbou, aby bola pre vašu ratolesť ideálnym miestom na život.

  • Detská izba, priestor pre našich najmenších
    2022-11-29 399

    Ako zaistiť, aby bola izba vašich ratolestí nielen funkčne a ergonomicky v poriadku a zároveň, aby pre ňu bolo radosť v ňom žiť?

  • Čalúnené panely – láska na prvý dotyk
    2022-11-03 1357

    Veľkolepá premena za jeden víkend? Áno! Inšpirujte sa originálnymi nápadmi, ako kreatívne i prakticky využiť čalúnené nástenné panely.

  • Priestor pre deti
    2023-04-28 337

    Patríte k hrdým rodičom novorodenca alebo nádejného prváčika? Pred kúpou nepotrebných "prostožrútov" a lapačov prachu sa zamyslite nad reálnymi potrebami vášho potomka.

  • Ustlané na matraci
    2023-01-31 303

    Pre regeneráciu organizmu je mnoho dôležitejšia kvalita spánku než jeho kvantita. Vyberte si preto správny matrac, pretože na akom matraci si usteliete, tak budete spať.

  • Svetlo ako liek podľa Feng Shui (či Feng Šuej)
    2023-02-07 318

    Učenie o harmonickom bývaní tvrdí, že dobre osvetlená miestnosť prináša aj dostatok pozitívnej energie. Toto tvrdenie však nestačí, pozitívna energia nefunguje na stlačenie vypínača.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste