Feng Shui (či Feng Šuej) a sila farieb v spálni

Neoddeliteľnou súčasťou udržania zdravia človeka je kvalitný a ničím nerušený spánok. Spálňa a jej skladba je teda veľmi dôležitým aspektom, ktorému by sme mali venovať pozornosť a zamerať sa na jej umiestnenie a vybavenie v dome, byte aj chalupe. Spálňa je miestnosť určená na spánok a túto zásadu by sme mali podľa východného učenia Feng Shui ctiť. Spálňa má preto slúžiť iba na odpočinok, relaxáciu, spánok a neposlednej rade na intímne chvíle. Úplne nevhodné sú v spálni kútiky v podobe pracovne, ktoré sú v slovenských domácnostiach bohužiaľ ešte stále videné.

Správne zariadená spálňa vám zaistí dokonalý odpočinok

Priestorové určenie

Miestnosť vyhradená na spánok by mala byť veľmi vzdušná. Nemusí byť nijako priestranná, ale dôležité je dobré vetranie. Úplne nevhodný je priestor tvorený bez okien, ktorý je doposiaľ často vídaný v panelákových „komorách“. Ideálnou svetovou stranou na umiestnenie spálne je východ – ráno nás vychádzajúce slnko podporí ku vstávaniu a večer nás nebude rušiť jeho západ. Príjemne pôsobiaca spálňa by nemala byť zahltená nábytkom a prehnaným množstvom obrazových dekorácií. Miestnosť je vhodné vybaviť len dostatočne priestrannou posteľou, nočnými stolíkmi, komodou na posteľné prádlo a prípadne systémami na ukladanie oblečenia, pokiaľ vaše obydlie nedisponuje samostatnou šatňou, vhodný je aj jednoduchý koberec tlmených farieb a dekorácie v podobe svietnikov či lampičiek. Čím menší priestor máte k dispozícii, tým jednoduchší nábytok si zvoľte. Zdobené prvky v zásade opticky viac zapĺňajú miesto a podľa východného učenia pôsobia rušivo.

Spálňu zbytočne nepreplňujte nábytkom

Škála farieb v spálni

Pravidlom pri výbere farieb vhodných do spálne je použitie studených odtieňov. Medzi tieto odtiene patrí módna šedá, strieborná, antracitová a dokonca aj nevšedná čierna farba. Medzi ďalšie odtiene patria aj nádychy zelenej, od pistáciovej až po olivovú, tmavo modrú a fialovú, najmä lila (v dnešnej dobe často používaná pri Provence štýle). Každá z farieb má tiež svoj význam. Zelená pôsobí upokojujúcim dojmom, šedá podporuje únavu, fialová podnecuje k intimite a modrá navodzuje pocit bezpečia. Farby nie je nutné vždy aplikovať na steny izby, ale môžu sa použiť pri výbere posteľnej bielizne, závesov či nábytku.

Tmavé farby v spálni pôsobia upokojujúcim dojmom

Najlepšia posteľ

Posteľ – jedná sa o dominantnú časť nábytku celej spálne, preto by sme pri výbere postele mali byť dôslední a celý proces výberu neunáhliť. Odporúčame nechať si dostatočne poradiť od odborníkov spánkových centier a ujasniť si, aké by vlastne Vaša posteľ mala spĺňať parametre. Všeobecne by posteľ mala byť pohodlná, pokiaľ sa jedná o manželskú posteľ, mala by byť príjemná obom partnerom. Dôležitý je tiež priestor – ten musí umožňovať kvalitný spánok, ale aj miesto na intímne chvíle. Ďalším podstatným bodom pri výbere vhodnej postele je zvolený materiál. Najideálnejším z hľadiska Feng Shui je masívne drevo. Náhrady v podobe rôznych zložiek laminátov, kovu či dokonca plastov nenavodzujú zdravú energiu a upokojujúci spánok.

Priestranná drevená posteľ je optimálnym miestom na oddych

Čo sa týka umiestnenia postele, tak to je vo väčšine prípadov bohužiaľ podmieňované skladbou miestnosti. Pokiaľ by ste si mohli vybrať, je ideálne zvoliť umiestnenie postele tak, aby čelo bolo pri stene na jednej alebo druhej strane od dverí. Nie je dobré umiestňovať ju do voľného priestranstva, či pod okno, pretože evokuje pocit nebezpečenstva a často spiaceho budí, či vyvoláva nepekné sny. V prípade, že nie je možné posteľ umiestniť inak a ste nútení umiestniť posteľ nie úplne vhodne, existujú doplnky, ktorými je možné priestor „oklamať“ – použiť môžete napr. japonské steny, paravány, či steny v podobe vysokých knižníc a pod. Ak umiestňujete partnerskú posteľ, musí byť prístupná z oboch strán, žiadny kus nábytku alebo steny by nemal blokovať pohodlný prístup na uloženie sa na spánok. Každý z partnerov by tiež mal mať svoj vlastný nočný stolík a lampičku.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

  • 5 rád ako zariadiť ideálnu spálňu
    2023-06-09 1429

    Pre kvalitný spánok a regeneráciu organizmu je mimo iné rozhodujúcim prvkom samotná spálňa. Ako ju zariadiť? Nasledujte našich 5 múdrych rád.

  • Spálňa podľa Vasati
    2023-06-20 279

    Budíte sa ráno unavení a nevyspatí? 15 nasledujúcich rád vám možno pomôže odhaliť skryté nedostatky vašej spálne.

  • Úložné priestory v spálni
    2023-04-20 375

    Oblečenie, bielizeň, periny, vankúše a knihy sú spoločníci, s ktorými sa delíte o priestor vašej spálne. Skrývajú sa v skriniach, komorách a nočných stolíkoch.

  • Kde sa spí najlepšie, ako situovať spálňu?
    2022-10-28 264

    Kde sa spí najlepšie? Samozrejme tam, kde je príjemne. Ani zima, ani teplo a hlavne dostatok čerstvého vzduchu. Ste ranný typ? Zvoľte si spálňu na východ!

  • 5 dôvodov, prečo si poriadiť toaletný stolík
    2022-06-28 578

    Toaletný stolík je štýlovou a na viac rýdzo dievčenskou záležitosťou. Nie je teda divu, že o ňom sníva každá z nás. Prezradíme vám, prečo si ju pripísať na zoznam prianí.

  • Bez čoho sa spálňa nezaobíde
    2022-11-07 729

    Najintímnejšia miestnosť v dome alebo byte musí umožniť odpočinok po rušnom dni, očistný spánok či vášnivé objatia v atmosfére, ktorá korešponduje s osobnosťami jej obyvateľov.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste