Fenomén grandmacore alias späť do sveta našich babičiek

Vylaďte svoju domácnosť v nostalgickej linke štýlu grandmacore. Že ste o tomto štýle nikdy nepočuli? Pokiaľ nepatríte ku generácii Z, je to dosť pravdepodobné. V každom prípade ste mohli na tento štýl naraziť aj v módnom svete, kedy Instagram alebo TikTok plnia obrázkami dvadsiatničok v babičkovských outfitoch s prísne vyladenými doplnkami. Podobná logika potom panuje  aj na poli bytového dizajnu. Tak čo, nezatúžili ste upraviť si obývačku alebo pracovňu v štýle vašej milovanej babičky? Nás tento fenomén dostal!

Nie je retro ako retro a grandmacore bývanie a obliekanie letí

Čo je grandmacore štýl?

Grandmacore je dizajnový trend v oblasti interiérového dizajnu, ktorý získava na popularite. Tento trend kombinuje prvky nostalgického vidieckeho štýlu s modernými a luxusnými dotykmi. Názov „grandmacore“ vychádza z anglického slova „grandma,“ čo znamená babička, a slova „core,“ čo naznačuje základnú alebo jadrovú časť.

Grandmacore sa vyznačuje používaním tradičných vzorov, rustikálneho nábytku, starožitných doplnkov a kvetinových vzorov. Tento štýl zvyčajne zdôrazňuje pohodlie a domácnosť a často má silný dôraz na rodinnú atmosféru.

Grandmacore sa stal populárny vďaka sociálnym médiám a internetu, kde ľudia začali zdieľať inšpiráciu a trendy v oblasti dizajnu. Blogy, Instagram a Pinterest hrajú významnú úlohu pri šírení tohto štýlu. Dizajnéri, dekorační špecialisti a kreatívni jednotlivci prispievajú k popularite grandmacore tým, že vytvárajú a zdieľajú obsah, ktorý zdôrazňuje jeho kľúčové prvky a inšpiruje ďalších.

Nie je to štýl, ktorý by mal jedného konkrétneho tvorcu alebo organizáciu za sebou, ale skôr sa jedná o reakciu na súčasné dizajnové trendy a túžbou po útulnom a nostalgickom prostredí. Grandmacore môže byť interpretovaný rôznymi spôsobmi jednotlivcami, čo mu dodáva jedinečnú a osobnú dimenziu.

Okrem nábytku sa štýl grandmacore týka aj oblečenia a módy všeobecne. V dnešnej dobe môžete ľahko na sociálnych sieťach naraziť na skupiny, kde dvanásťroční zdieľajú fotografie svojich vyladených babičkiných outfitov. Áno, obrázkom vládnu svetre, perlové náhrdelníky a prstene s patinou aj kedy bol vsadený kameň len umelý. Tak čo, už cítite tú vlnu nostalgie a vôňu babičkinho domu?

Ako na grandmacore nábytok a zariadenie interiéru

Grandmacore nábytok je súčasťou populárneho dizajnového trendu, ktorý zdôrazňuje nostalgický a tradičný vzhľad spojený s babičkiným domom. Tento štýl nábytku často zahŕňa kusy s vintage prvkami, zdobením a vzormi, ktoré pripomínajú minulé éry. Medzi typické kusy patria starožitné kreslá a ušiaky, vyšívané stoličky, podmanivé prestieradlá a kvetinové vzory. Kľúčom k úspešnému začleneniu grandmacore nábytku do interiéru je správna kombinácia s ostatnými prvkami.

Nebojte sa siahnuť po hojdacom kresle, maľovanej truhlici alebo napríklad po almare

Kombinácia s moderným nábytkom

Grandmacore nábytok môže vyniknúť v modernom interiéri ako výrazný kontrast. Napríklad kombinácia starožitného, vyrezávaného stola s jednoduchými modernými stoličkami môže vytvoriť zaujímavú harmóniu. Kombinácia starých a nových prvkov vytvára kontrast, ktorý dodáva priestoru osobitosť. Niekedy môže stačiť výrazný vintage kus, napríklad almara, ktorá v modernej a neutrálne ladenej obývačke vynikne ako výrazný solitér.

Farby a textúry

Grandmacore nábytok často obsahuje bohaté farby a textúry. Môžete skombinovať kvetinový poťah starožitného kresla s jednoduchými, jednofarebnými závesmi alebo kobercom. Vďaka tomu vytvoríte vyvážený vzhľad, kedy je starožitný nábytok centrom pozornosti. Môžete si trúfnuť na výrazné farebné kombinácie, ktoré by ešte pred desiatimi rokmi znamenali faux pas. Nebojte sa experimentovať, ale držte sa zásad, že ku sebe sadnú vysoko kontrastné alebo naopak blízke odtiene. Potom sa nepomýlite.

Detaily a doplnky

Ku vytvoreniu útulného a vkusného prostredia môžete pridať dekoračné detaily, ktoré podporujú grandmacore štýl. To môže zahŕňať vyšívané vankúše, starožitné rámy na fotografie, starobylé vázy alebo lampy s retro vzhľadom. Obľúbené sú napríklad stojanové lampy s mosadznou základňou a papierovým alebo koženým tienidlom. Ale variant je samozrejme  mnoho. Tiež skvele fungujú dobové gramofóny alebo prinajmenšom kópie, ktoré ctia pôvodný nevtieravý štýl bez zbytočného podsvietenia, displejov a podobne. Tieto drobnosti môžu dodať priestoru osobný a nostalgický nádych.

Kontrastné prvky

Pre kontrast môžete zahrnúť moderné umenie alebo minimalistické dekorácie, ktoré vytvoria zaujímavý kontrast ku grandmacore nábytku. Týmto spôsobom môžete vytvoriť dynamiku a zaujímavosť v interiéri. Napríklad, moderný abstraktný obraz na stene môže krásne kontrastovať s vyšívaným gaučom.

Výsledkom je kombinácia minulosti a súčasnosti, ktorá vytvára jedinečný a pohodlný interiér, kde sa starožitný nábytok stáva kľúčovým prvkom estetiky. Nejde ale o to šokovať kontrastom, na to pozor. Skôr ide o to, pripomenúť nenásilne staré dobré časy, kedy ste ako deti mali tonu času a na prázdninách pri babičke ste boli skutočnými kráľmi svojho času aj programu. Spomínate si? Verte, že ostatní si radi zaspomínajú tiež. A vy im touto estetickou finesou môžete pomôcť začať spomínať.

Pustite si do izby kvetované vzory z dôb babičiek

Grandmacore štýl sa výrazne opiera o kvetované vzory ako na jeden z jeho kľúčových prvkov. Tieto vzory, ktoré sú spravidla jemné a romantické, prinášajú do interiéru nostalgiu a útulnosť. Je však dôležité vedieť, ako s nimi pracovať, aby ste nezapadli do excesov a dosiahli harmonický vzhľad.

Všetko je o vzájomnej rovnováhe, čo už určite poznáte. Je to pravidlo, ktoré má hlboko vryté do pamäti každý bytový dizajnér. Takže pokiaľ ste si ho ešte nevzali za svoj, teraz je ideálny čas to napraviť. Nič menej bez kvetov sa nezaobídete. Teda by ste sa, ale bola by to veľká škoda. Spísali sme pre vás štvoricu zásad, ako sa pri práci s kvetovanými vzormi nespáliť. Mrknite sa nižšie.

Tapeta v štýle klasických kvetín je skvelou vstupenkou do grandmacore izby

Vyvážené kombinácie

Kvetované vzory je možné využiť na rôznych typoch nábytku, ako sú sedačky, vankúše alebo závesy. Pre dosiahnutie harmónie je kľúčové zachovať vyváženosť. To znamená, že keď máte nábytok s výrazným kvetovaným poťahom, môže byť vhodné kombinovať ho s jednofarebnými alebo neutrálnymi doplnkami. Napríklad kvetovaný gauč môže byť doplnený jednoduchými vankúšmi vo farbe, ktorá sa vyskytuje v kvetinovom vzore.

Podobne môžete zapojiť napríklad aj obrusy alebo prestieranie, pokiaľ sa vám práve nechce investovať vyššiu čiastku do nových poťahov kresiel, pohovky alebo jedálenských stoličiek. Jednoducho štýl uhráte na doplnkoch, ako to robia pragmatici už dlhé desaťročie. Môžete mať neutrálne ladenú izbu, do ktorej len doplnkami pričarujete atmosféru a štýl. Je to zábava a štýl môžete kedykoľvek zmeniť. Skvelé, nie?

Škála vzorov

Môžete experimentovať s rôznymi veľkosťami a typmi kvetinových vzorov. Napríklad, pokiaľ máte na gauči veľký kvetovaný poťah, môžete pridať drobnejšie kvetinové vzory na vankúše, aby sa vytvoril zaujímavý kontrast. Tým sa zachová rovnováha medzi vzormi.

Akurát si dávajte pozor, aby bol kontrast medzi vzormi dostatočný a aby sedeli ku sebe farby. V prvom prípade ide hlavne o vyhnutie sa monotónnosti, čo by ste určite nechceli. Takáto izba by potom mohla byť nudná a to by bol problém. S farbami platí čo, čo už asi poznáte. Ladia ku sebe len niektoré, tak pozor na to. 

Obmedzte kvetované prvky

Nepreháňajte to s kvetovanými prvkami vo všetkých častiach miestnosti. Jeden alebo dva kusy nábytku s týmto vzorom môžu stačiť na to, aby vytvorili výrazný dojem. Zvyšok interiéru by mal byť skôr pokojný a vyvážený.

Platí tiež to, že ak sa chystáte na kvetovanú tapetu alebo napríklad na závesy, nemusíte kvetiny na silu premietať na ďalší nábytok. Bohato vystačí obrázok s vázou kvetov alebo aj živé kvety na stole. To už necháme na vás a vašej fantázii. Koniec koncov každý priestor je unikátny a ponúka špecifické možnosti aranžovania.  Tak ich využite a nebojte sa zmien. Je to zábava a osvieži to stereotyp vášho bývania.

Farby

Zvážte farby kvetinových vzorov. Mali by ladiť s celkovou farebnou schémou miestnosti. Vzory, ktoré obsahujú farby, ktoré sa už v interiéri vyskytujú, môžu vytvoriť spojitosť a jednotný vzhľad. Najdôležitejšie je, aby farby sedeli ku sebe. Môžete si vybrať jednu až dve dominantné, ku ktorým potom budete ladiť ďalšie doplnkové. Pokiaľ si v tejto disciplíne nie ste istí, pokojne sa poraďte s bytovým architektom. Len nezabudnite zdôrazniť, že cieľom je vyvolať atmosféru v grandmacore štýle.

Nám sa osvedčili tóny hnedé, tlmené červené alebo ružové. Ale pekne vyzerá tiež béžová, oranžová alebo tlmená žltá. Menej nám padli do oka tóny smaragdové a tmavomodré, ktoré môžu pôsobiť moc chladno alebo tmavo. Ale je to na vás a na vašom vkuse. Niekde napríklad zabodujú práve nami spomínané odtiene.

Spočítané a podčiarknuté, použitie kvetovaných vzorov v grandmacore štýle môže dodať vášmu domovu charakter a pohodlie. Kľúčom k úspechu je vyváženosť, umiernenosť a citlivosť pri kombinovaní týchto vzorov s ostatnými prvkami v interiéri.

Zapojte ručne vyrábané doplnky

Ručne vyšívané a háčkované obrusy a doplnky sú jedným z charakteristických prvkov grandmacore štýlu, ktoré prinášajú do interiéru nostalgiu a ručnú remeselnú prácu. Tieto kusy majú svoje miesto v interiéri, ale je dôležité vedieť, ako ich správne používať, aby sa dosiahlo autentického vzhľadu bez preháňania. Mrknite sa na naše štyri tipy.

Háčkované obrusy, výšivky a ďalšie ručné výrobky sú špičkovými doplnkami grandmacore interiérov

Striedme použitie

Háčkované obrusy a doplnky môžu byť využité ako subtílne akcenty v interiéri. Napríklad háčkovaný obrus na odkladacom stolíku alebo vyšívaný obrus na jedálenskom stole môže pridať šarm a vintage atmosféru do jedálne. Je však dôležité neupraviť celú miestnosť háčkovanými alebo vyšívanými kusmi, aby nedochádzalo k preplneniu.

Pokiaľ vám zostanú ďalšie ručne robené ozdoby alebo doplnky, podeľte sa s kamarátmi, susedmi alebo s rodinou. Prípadne si urobte sady na významné obdobie v roku a vymieňajte doplnky podľa sezóny. Uvidíte, že háčkované ozdoby na stromčeku vám pochváli aj strýko, ktorý sa o ručné práce nikdy nezaujímal.

Vyvážený kontrast

Vhodne zvolený háčkovaný alebo vyšívaný vzor môže vytvoriť kontrast s moderným nábytkom a prvkami v miestnosti. Napríklad v modernej obývacej izbe môžete použiť vyšívaný obrus s geometrickým vzorom, ktorý vytvorí zaujímavý kontrast k minimalistickému nábytku.

Kombinácie s ďalšími textíliami

Háčkované a vyšívané kusy môžete kombinovať s ďalšími textíliami, ako sú vankúše alebo závesy. Napríklad pokiaľ máte háčkovaný obrus na jedálenskom stole, môžete zvoliť vankúše s podobným vzorom na stoličkách, aby vytvorili vizuálne spojenie.

Neznamená to ale, že by všetko v izbe muselo vyzerať ako z rozprávky ovčej babičky, kde je všetko pletené. Rovnako tak nepotrebujete všetko háčkovať. Ale môžete kombinovať vzor, ktorý uháčkujete na obrus s podobným – napríklad tlačeným – vzorom na závese.

Originálne vzory

Existuje široká škála háčkovaných a vyšívaných vzorov, vrátane kvetinových motívov, geometrických vzorov a tradičných vzorov. Zvoľte takýto vzor, ktorý sa vám páči a ktorý ladí s celkovým vzhľadom miestnosti. Vyhnite sa preplneniu vzorov v jednej miestnosti, aby sa zachovala rovnováha.

V ideálnom prípade vyberte dva vzory. Jeden by mal byť dominantný na nemenných veciach ako sú poťahy, závesy, vankúše a podobne. Druhý použite pre podtácky, prestieranie, obrus a ďalšie doplnky. Snažte sa tieto dve skupiny nepomiešať. Keď sa vám podarí zachovať obe roviny bez zakopnutia, získate od návštev a kritických puntičkárov body navyše.

Keď to zhrnieme, ručne vyšívané a háčkované obrusy a doplnky prinášajú do grandmacore interiéru osobný dotyk a jedinečný charakter. Kľúčové je zachovať umiernenosť a používať tieto kusy ako krásne akcenty, ktoré oživia priestor bez toho, aby ho preplňovali.

Dolaďte miestnosť doplnkami a máte hotovo

Nostalgické doplnky sú základným pilierom grandmacore štýlu, ktorý prináša do interiéru spomienky na minulé roky a vintage kúzlo. Tieto kusy môžu vytvoriť útulný a osobný vzhľad, ale je dôležité vedieť, ako ich použiť, aby sa dosiahol autentický grandmacore vzhľad bez preháňania. Možnosti doplnkov je nespočetne a tak sme pre vás vybrali varianty, ktoré sa v domácnostiach objavujú najčastejšie.

Starožitné zrkadlo

Starožitné zrkadlá sú v grandmacore interiéroch veľmi populárne. Môžete ich umiestniť v chodbe, obývacej izbe alebo v spálni, aby odrážali svetlo a vytvárali ilúziu väčšieho priestoru. Môžete vyberať medzi rôznymi rámami, od zlatých až po vyrezávané drevené, ktoré dodajú miestnosti charakter.

Vintage nádoby a plechovky

Kombinácia starožitných pohárov, váz a plechoviek môže vytvoriť dekoratívnu výstavu na stole alebo na polici. Tieto kusy môžete využiť na uskladnenie kvetín, drobností alebo ako originálnu stolovú dekoráciu. Ak dbáte na rovnováhu, vytvoríte okúzľujúci display, ktorý dodá miestnosti  charakter.

Starožitné hodiny

Starožitné stolové alebo nástenné hodiny sú v grandmacore interiéroch vítaným prvkom. Môžu byť umiestnené na kamennom krbe, na komode alebo na stene a prinášať do miestnosti krásny vintage dotyk. Starožitné hodiny môžu byť ako praktickým, tak aj dekoračným prvkom. Pokiaľ chcete ohromiť aj náročných, zadovážte si výstavné pendlovky.

Nostalgické fotografie a rodinné portréty

Obrazy a fotografie z minulých generácií majú v grandmacore interiéroch zvláštne miesto. Môžete ich umiestniť do starých rámčekov a vytvoriť  tak galériu rodinných spomienok na stene. Tento osobný dotyk dodáva domovu hĺbku a pripomína jeho históriu.

Vcelku poňaté nostalgické doplnky pridávajú do grandmacore interiéru osobnú a vintage atmosféru. Kľúčové je však zachovať mieru a vyhnúť sa preplneniu miestnosti príliš mnohými starožitnými prvkami. S citlivým výberom a umiestnením týchto kusov vytvoríte autentický grandmacore vzhľad, ktorý vás bude každý deň tešiť.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste