Inšpirácie pre malú detskú izbičku: od farieb až po nábytok

V správne zariadenej detskej izbičke by mala byť zóna na hranie, odpočinok aj na učenie. Lenže ako toto všetko dostať do malej detskej izbičky? Dôležitú úlohu budú hrať farby, ale tiež správne vybraný nábytok. Zistite, ako malú detskú izbičku usporiadať čo najlepšie.

V detskej izbičke by mala byť zóna na spanie, hranie aj učenie

V detskej izbičke by mala byť zóna na spanie, hranie aj učenie

Optika, tá silná čarodejnica

Okrem zariaďovania detskej izby nábytkom budete určite premýšľať, ako miestnosť nafúknuť. Pomôcť si môžete optickými klamami, s ktorými vám pomôžu farby, ale tiež povrchová úprava nábytku, svetlo a zrkadlá.

Steny a podlahy

Ako vymaľovať detskú izbičku? Rovnako o aj pri iných priestorovo skromnejších miestnostiach, napríklad pri spálni či kúpeľni platí, že svetlé a pastelové farby hrajú prím. Nemusíte teda siahať len po bielej, ale pokojne aj po svojej obľúbenej farbe. Len je dôležité zvoliť vhodný odtieň. Zatiaľ čo sýto zelená izbička zmenší, mentolová a iné pastelové odtiene zelenej izbičku zväčšia. Ak sa nechcete vzdať obľúbenej sýtej farby, zariaďte detskú izbu v danej farbe, ktorá sa tu objaví v niekoľkých tónoch a to vo:

  • svetlej,
  • tmavšej,
  • sýtej.

Svetlá alebo pastelová farba je základná a mala by tvoriť maľbu. Tmavší  odtieň sa môže objaviť na väčšom vybavení a zariadení, s ktorým sa nedá pohybovať. V sýtej farbe si obstarajte doplnky.

Optické zväčšenie priestoru dosiahnete tak, že podlaha v detskej izbičke bude o niečo tmavšia ako maľba. Zabudnite však na kontrastné farby. Ide skôr o ľahko tmavší odtieň. Strop môže byť žiarivo biely. Ak chcete izbičku zväčšiť do výšky, vymaľujte steny izbičky do výšky 10 cm pod strop. Všetko čo bude nad tým, vymaľujte bielou. Vďaka tomuto bielemu pásu bude miestnosť vyzerať vyššia. S predĺžením detskej izby do výšky pomôže aj maľba či tapeta so zvislými pruhmi.

Lesklá povrchová úprava

Lesklé povrchové úpravy dodávajú izbe svetlo, ale tiež ju opticky zväčšujú. Práve preto je tak populárny nábytok do obývacej izby s lesklými dvierkami. Takýto nábytok si teda miesto nájde aj v detskej izbičke. Ideálna je biela farba vo vysokom lesku.

Čo sa týka lesku, staviť môžete aj na zrkadlo. Do miestnosti odráža svetlo, ale tiež ju dokáže zväčšiť. Ideálne je, pokiaľ sú zrkadlá umiestnené oproti sebe, prípadne oproti oknu. Pamätajte ale, že by sa v nich nemalo odrážať mnoho vecí. Miestnosť by potom pôsobila stiesnene. Pre úsporu priestoru môžete zrkadlo zavesiť na stenu, siahnuť môžete aj po zrkadlových dverách alebo do izby postaviť skriňu so zrkadlovými dverami.

Dostatok svetla

Svetlo nesmie v detskej izbičke chýbať. Dôležité je nielen svetlo umelé, ale tiež prirodzené. Preto neschovávajte okno za závesmi, na parapety neukladajte hračky ani kvetiny. Namiesto závesu použite žalúzie. Dostatok prirodzeného svetla dokáže zázraky. Nezabúdajte ani na umelé osvetlenie. Stropný luster by mal dostatočne osvetliť celú detskú izbičku. Nezabudnite ani na lampičky na písacom stole, lampičku na nočnom stolíku a dekoračné osvetlenie v podobe LED pásikov, ktoré môžu zdobiť hrany postele alebo spodné časti políc a skriniek.

Multifunkčný nábytok do malej detskej izbičky

Kedysi sa detské izbičky zariaďovali nábytkom, ktorý bol v ostatných miestnostiach zbytočný. Vy však zariaďujete izbičku malú, čo je skutočná alchýmia. Potrebujete totiž dokonale využiť každý centimeter, výklenok a voľný priestor. Preto je najlepšie siahnuť po nábytkových zostavách, ktoré umožňujú nakúpiť len tie kúsky, ktoré skutočne potrebujete.

Zostavy do detskej izby sú dokonalým spojením hravosti a praktickosti

Zostavy do detskej izby sú dokonalým spojením hravosti a praktickosti

Napriek tomu, že je nábytok z masívu nadčasový, do malej detskej izbičky nebude tým pravým orechovým. Masív je priestorovo výrazný a zbytočne by izbu zaplnil. Obráťte sa radšej na nábytok z lamina, ktorý je dostupný v celej škále drevených dekórov. Ideálne budú svetlé dekóry dreva. Chybu neurobíte ani so subtílnym kovovým nábytkom.

Aby ste do izby dostali vzdušnosť, voľte závesný nábytok na stenu, prípadne nábytok, ktorý stojí na vysokých nožičkách. Uľahčí vám to nielen upratovanie, ale taktiež izba nebude vyzerať stiesnene.

Poschodová posteľ je ideálna voľba do spoločnej izbičky pre súrodencov

Poschodová posteľ je ideálna voľba do spoločnej izbičky pre súrodencov

Pri výbere nábytku pamätajte na dokonalé využitie priestoru a multifunkčnosť. Do malých panelákových detských izieb, ktoré sa chystajú obývať dve deti, sú ako stvorené poschodové postele. Hore bude spať starší súrodenec, dole mladší.

Nielen poschodové postele môžu mať v spodnej časti úložný priestor. Ďalší úložný priestor ponúknu schody s boxmi. Dve deti môžu spať tiež na posteli, ktorá má v spodnej časti namiesto úložného priestoru ďalšie lôžko, ktoré sa jednoducho vysunie. Do malej izby, ktorú bude obývať len jedno dieťa, sa hodia vyvýšené postele. Ložná plocha sa nachádza v hornej časti. V spodnej časti môžu byť skrinky, komody a dokonca aj písací stôl.

Multifunkčná posteľ zahŕňa tiež pracovný kút a dostatok úložných priestorov

Multifunkčná posteľ zahŕňa tiež pracovný kút a dostatok úložných priestorov

Využite výšku izby až po strop

Kladiete si otázku, ako zariadiť malú detskú izbu tak, aby v nej bolo dostatok úložného priestoru na učenie, hračky aj oblečenie? Využite priestor až po strop. Na stenu môžete pripevniť niekoľko políc nad seba. Vznikne tak policový regál, v ktorom môžu byť uložené hračky aj knihy. Do políc, ktoré sa nachádzajú vysoko, dajte veci, ktoré sa používajú menej často. Schovať ich môžete do štýlových úložných boxov.

Podobne uvažujte aj pri obstarávaní šatníkovej skrine na oblečenie. Buď si nechajte na mieru zhotoviť vstavanú šatníkovú skriňu alebo si vyberte voľne stojacu, ktorá bude svojou výškou dosahovať až ku stropu. Pamätajte na posuvné dvere. Tie nepotrebujú žiadny priestor na otvorenie a tak môže pred skriňou pokojne ležať sedací vak na detské vystrájanie alebo na odpočinok.

Aj malá izbička dokáže byť plnohodnotnou miestnosťou, pokiaľ viete, ako ju správne a funkčne zariadiť.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste