Izba pre hostí

Návšteva rodiny alebo známych nemusí byť vždy len hororom

Stavte na viac účelovosť

Pri riešení otázky, aký veľký priestor vymedziť hosťom, sa chtiac – nechtiac budete musieť podriadiť priestorovým podmienkam vášho domu či bytu. V rodinnom dome obyčajne nie je problém na tento účel vyčleniť samostatnú miestnosť. V takom prípade je veľmi praktické pridružiť k nej aj kúpeľňu so sprchovacím kútom a WC. I keď nemáte problém s priestorom, môže sa vám zdať pre miestnosť využívanú pár krát do roka, predsa len zbytočným luxusom. Účelnejšie je jej multifunkčné využitie. Vhodne zariadená knižnica alebo príležitostná pracovňa môže výborne poslúžiť na prenocovanie občasných nocľažníkov. Model viacúčelovej miestnosti so samostatným príslušenstvom je možné uplatniť aj vo veľkometrážnych bytoch. Ani v prípade štandardných podmienok v panelákových bytoch nemusí ísť o neriešiteľný problém. Pozornosť je potrebné zamerať na naozaj variabilné zariadenie.

V pohodlnej hostinskej izbe nesmie chýbať manželská posteľ a stolík s kresielkom

Najpraktickejšia je rozkladacia pohovka

Hlavnú úlohu pri zariaďovaní tejto miestnosti hrá pohovka, resp. posteľ. Za predpokladu, že pôjde len o príležitostne využívanú alternatívu, všímajte si pri výbere hlavne funkčnosť, variabilitu a v neposlednej rade rozmer. Je veľmi účelné, keď aj malá miestnosť disponuje provizórnym dvojlôžkom. Tzn. so šírkou minimálne 140 cm. V prípade rozkladacej verzie si pri výbere nezabudnite vyskúšať, či je rozkladanie jednoduché a nie príliš namáhavé. Tvrdenie, že rezervné či rozkladacie postele nemôžu byť dosť pohodlné, nie je opodstatnené. Aj keď nie sú určené na každodenné spanie, majú podľa výrobcov mnohé moderné výrobky porovnateľné ergonomické vlastnosti ako postele. Pokiaľ na dočasné ubytovanie využívate napríklad detská izba, je výborným riešením dvojúrovňová zasúvacia válenda. V prípade potreby sa vysunie a spojí do dvojpostele.

Praktickým riešením na uloženie hostí je výklopná posteľ

Skriňa poteší každého

Ak sa hosť zdrží dlhšie, nevenujte sa jeho pohodliu len pri spánku, ale nezabudnite, že si bude chcieť vybaliť a rozložiť svoje veci. Rozhodne nie je príjemné niekoľko dní zakopávať o nevybalené kufre. Dočasnému nájomníkovi vyčleňte aspoň minimálny odkladací priestor. V skromnejších podmienkach postačí zásuvková komoda, vyšší komfort zabezpečí šatníková skriňa. Táto pozornosť z vašej strany umocní jeho dojem z návštevy a hlavne pocit pohodlia. Nezabudnite na lôžkoviny. Vždy sa majú uskladniť v miestnosti, v ktorej sa používajú. Ani v prípade zóny určenej pre hostí nie je toto pravidlo výnimkou.

Priestranná šatníková skriňa so zrkadlom poteší každého hosťa

Pohodlia nie je nikdy dosť

Ostatné nábytkové kusy hrajú pri zariadení hosťovskej izby vedľajšiu úlohu. Napriek tomu sa zamyslite nad ďalšími potrebami svojich hostí, samozrejme ak máte na to vhodné podmienky. Možno k vám pravidelne prichádza babička, či niekto iný z rodiny. Potom ho potešíte, ak nezabudnete na jeho špecifické potreby. Aj v prípade, že nezariaďujete izbu pre hostí adresne, verte, že dosiahnuť z postele na knihu, okuliare či nočnú lampu je príjemné každému. Preto vedľa postele postavte malý stabilný nočný stolík alebo zásuvkový kontajner na kolieskach. Svojím subtílnym dojmom priestor opticky nezaťažia a podľa potreby je ich možné jednoducho presúvať po miestnosti. Najmä dámska návšteva ocení toaletný stolík so stoličkou. Preplnenia priestoru sa obávať nemusíte, vyrábajú sa v poddimenzovanej hĺbke. Ak situujete stolík ku stene a skombinujete ho so stoličkou bez opierky chrbta, zaberú minimum miesta. Stolík by mal stáť čo najbližšie ku okne, aby mala sediaca osoba dostatok svetla. V blízkosti stolu je praktické inštalovať elektrickú zásuvku, napríklad na prácu s počítačom. Pretože hlavnou funkciou hosťovskej izby je zabezpečiť návšteve dostatok súkromia pri odpočinku, konferenčný stolík sa v tomto prípade dostáva do úlohy komparzu. Skôr uvažujte o taburete, ktorý sa dá využiť na sedenie, dočasne na odloženie šatstva ako praktický príručný stolík.

Nezabudnite na nočný stolík na každej strane lôžka

Vyhrávajú neutrálne tóny

Nielen praktická stránka, ale aj atmosféra celej izby rozhodne o spokojnosti vašich hostí. Presnejšie povedané: práve farebné zladenie so zariadením sa postarajú o vytvorenie neopakovateľnej kulisy. V prípade provizórne zariadeného útulku je táto otázka neopodstatnená. Určite však stojí za povšimnutie miestnosti k tomuto účelu vyčlenenej. Na rozdiel od ostatných zón v interiéru si pri zariaďovaní hosťovskej izby zachovajte lojalitu a neutrálny postoj. Miestnosť totiž bude slúžiť hosťom rozmanitého vkusu a vekových skupín. Uprednostňujte radšej štýlovo nenápadný nábytok, podľa možností z dreva. Aj pri stenách a čalúnení sa radšej nepúšťajte do žiadnych experimentov. Ideálne sú odtiene hnedej, šedej a bielej. Jeden výrazný farebný akcent v primeranej miere je povolený. Rozhodnite sa, komu túto úlohu zveríte – kobercu alebo kresielku? Pokiaľ by vám výsledný dojem pripadal príliš fádny, oživte izbu drobnými doplnkami.

Hojdacie kresielko v neutrálnych farbách bude pre každú návštevu vítaným prekvapením

Čo stojí za pozornosť?

Ak chcete vystupovať v úlohe naozaj pozorného hostiteľa, môžete vylepšiť izbu doplnkami, ktoré nie sú nutné, ale potešia. Môže to byť mäkká podložka pod nohy, nočná lampička na stolíku alebo nad čelo postele, či veľké zrkadlo.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

  • Nerušiť pracujem! Máte tiež doma pracovňu?
    2023-02-17 422

    Najlepšie nápady, inšpirácie alebo odpočinok zaručene získate v priestore, ktorý je stroho zariadený a priehľadný. Zariaďte si pracovňu tak, aby ste vy vládli jej a nie naopak.

  • Ustlané na matraci
    2023-01-31 314

    Pre regeneráciu organizmu je mnoho dôležitejšia kvalita spánku než jeho kvantita. Vyberte si preto správny matrac, pretože na akom matraci si usteliete, tak budete spať.

  • Reklama na ticho: ako odhlučniť byt
    2022-11-11 733

    Deptá vás rámus? Váš domov potrebuje rýchlu odhlučňovaciu kúru. Zabudnite na pláta od vajec. Vyskúšajte jednoduché triky, ktoré fungujú.

  • 5 dôvodov, prečo si poriadiť toaletný stolík
    2022-06-28 571

    Toaletný stolík je štýlovou a na viac rýdzo dievčenskou záležitosťou. Nie je teda divu, že o ňom sníva každá z nás. Prezradíme vám, prečo si ju pripísať na zoznam prianí.

  • Ako vybrať koberec?
    2022-11-23 496

    Skúsme sa spoločne pozrieť na to, ako oživiť podlahu. V súčasnej dobe sú celoplošné koberce na ústupe, ale o to väčšej popularite sa tešia solitérne kusy.

  • Ako usporiadať miestnosť?
    2023-01-13 715

    Ako navrhnúť dispozíciu domu, ktorá umožní využívať každú časť obytného priestoru skutočne, ktorá nevytvára hluché miesta a miestnosti orientuje správne vzhľadom na svetové strany?

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste