Jedálenský stôl – ako vybrať správny rozmer

Pri jedálenskom stole často vznikajú najkrajšie rodinné spomienky. Spoločné jedlo pritom býva len jedna z mnohých vecí, pri ktorých jedálenských stôl využívame. Často sa pri ňom schádzame s priateľmi, hráme hry alebo pracujeme. Pri hľadaní vysnívaného kúsku si preto položme nasledujúce otázky.

Pri jedálenskom stole často vznikajú najkrajšie rodinné spomienky

K čomu všetkému jedálenský stôl používame?

Skúste niekoľko dní sledovať (a v ideálnom prípade i zapisovať), čo všetko pri stole robíte. Pomôže vám to získať ucelenú predstavu o vašich každodenných zvykoch a potrebách.

  • spoločné raňajky a večere
  • víkendové obedy s rodinou a priateľmi
  • práce z domu, home office
  • písanie úloh
  • hranie doskových hier
  • vybaľovanie nákupov
  • pečenie, zaváranie
  • iné

Koľko ľudí pri ňom najčastejšie sedáva?

Schádza u vás pravidelne rodina a priatelia? Pokiaľ to priestor v jedálni dovolí, vyplatí sa jedálenský stôl rozmerovo nad dimenzovať. Ďalšie možností je poriadiť jedálenský stôl v rozkladacej variante, ktorý po odchode návštevy zase zložíte, takže vám nebude zaberať miesto.

Aké máme zvyky?

Pri výbere jedálenského stola nezabudnite zohľadniť taktiež zvyklosti vašej rodiny. Pokiaľ si behom obeda potrpíte na tradičnú tabuľu s polievkovou misou, kompótovými miskami a karafami na nápoje, siahnite po stole s minimálnou šírkou 90 cm. Taktiež to platí i v prípade, že na stôl radi aranžujete kvetiny, sviečky a ďalšie dekorácie.

Radi na stôl aranžujete dekorácie? Oceníte jedálenský stôl väčších rozmerov

Napriek tomu, že je každá rodina „originál” s individuálnymi potrebami, vyplatí sa pri výbere jedálenského stola zohľadniť taktiež obecné odporučenia. Ktoré to sú?

1. Minimálny priestor pre jednu osobu

V rodinnom kruhu je minimálny priestor pre stolovanie jednej osoby 60x40 cm (60 cm šírky priestoru a 40 cm hĺbky). V reštaurácii je však potreba počítať s formálnym vzťahom, zvoliť väčší rozostúp a dopriať každej osobe pri stole aspoň 75 cm.

2. Odporúčané rozmery podľa počtu stravníkov

Obdĺžnikový jedálenský stôl:

2 až 3 osoby si vystačí i s malým jedálenským stolom. Pokiaľ však preferujete väčšie pohodlie, zvoľte si stôl s rozmermi aspoň pre 4.

4 osoby:

  • minimálne rozmery: 120 x 80 cm
  • komfortné rozmery: 160 x 90 cm

6 osôb:

  • minimálne rozmery: 140 x 90 cm, keď budú 2 osoby sedieť v čele alebo 160 x 90 cm, keď budú naproti seba sedieť trojice
  • komfortné rozmery: 180 x 90 cm a viac

Okrúhly jedálenský stôl:

1 až 2 osoby: stôl s priemerom 75 cm

4 až 6 osôb:

  • minimálny rozmer: 120 cm
  • komfortný rozmer: od 150 cm

6 až 8 osob:

  • minimálny rozmer: 150 cm
  • komfortný rozmer: od 180 cm

3. Ideálna výška stola

Napriek tomu sa jedálenské stoly vyrábajú vo výške 72–78 cm, pre väčšinu populácie je optimálna výška jedálenského stola 75 cm.

Pokiaľ sa rovno posadíte a dáte predlaktie na stôl, vaše ruky by v tejto polohe mali zvierať pravý uhol. Rozhodne však nemá zmysel riešiť milimetre. Každý člen rodiny je s najväčšou pravdepodobnosťou inak vysoký a budú mu vychádzať trochu iné hodnoty.

Ideálna výška jedálenského stola je 75 cm

Taktiež záleží na tom, s akým typom stoličiek budete stôl kombinovať a či je súčasťou stola takzvaný lub (spevňujúci drevený trám, ktorý spojuje nohy tesne pod hornou doskou a od podlahy k nemu by sa malo nachádzať približne 65 cm voľného priestoru).

4. Na čo si dať pozor

Ako už sme zmienili v predchádzajúcom bode, pre dokonalý komfort pri jedle si určite postrážte kompatibilitu stola s jedálenskými stoličkami. Jedálenské stoličky s pod rúčkami alebo detské rastúce stoličky totiž často potrebujú viac priestoru než klasické stoličky. Stôl väčších rozmerov oceníte taktiež v prípade, že sa pri ňom schádzate praváci spoločne s ľavákmi.

Nohy spojené v spodnej časti môžu brániť zasunutie bočných stoličiek pod stôl

Nohy spojené v spodnej časti môžu brániť zasunutie bočných stoličiek pod stôl

Uistite sa, že centrálne podnožie nebude prekážať vašim nohám

Uistite sa, že centrálne podnožie nebude prekážať vašim nohám

5. Ako veľký by mal byť priechod

Stolička zaberá približne 50 cm miesta od stola, ku ktorým pričítajte ďalších zhruba 30 cm pre jej odsunutie, aby ste sa mohli pohodlne posadiť alebo vstať. Okolo stola by teda malo byť v ideálnom prípade okolo 80 cm (a aspoň 70–75 cm) voľného priestoru po stranách, kde sa sedí.

Tip: Pokiaľ nemáte miesta nazvyš, poriaďte si miesto stoličiek jedálenskú lavicu, ktorá sa nemusí odsúvať.

6. Rozmery koberce pod stolom

Len máločo dokáže pokaziť celkový dojem z detailu „vyladenej“ jedálne, ako nevhodne zvolený koberec pod stolom. V tomto prípade platí pravidlo, že všetky nohy nábytku, a to vrátane stoličiek, musí stať na koberci. V ideálnom prípade by tomu tak malo byť i po odsunutí stoličiek.

Pozor na nevhodne zvolený koberec pod jedálenským stolom

Schádzať sa spoločne u dobrého jedla je jedným z každodenných potešení, a pokiaľ stôl splňuje ergonomické a praktické požiadavky, platí to dvojnásobne. Veríme, že s našimi tipmi už čoskoro usadnete k stolu svojich snov.

Prečítajte si tiež

  • Vyberte si tu pravú kuchyňu
    2023-01-04 998

    Predstava každej ženy o vlastnej domácnosti väčšinou začína a končí kuchyňou. Je jej kráľovstvom, v ktorom nielen vládne, ale aj rozdáva svojim najbližším.

  • Ako vybrať koberec?
    2022-11-23 503

    Skúsme sa spoločne pozrieť na to, ako oživiť podlahu. V súčasnej dobe sú celoplošné koberce na ústupe, ale o to väčšej popularite sa tešia solitérne kusy.

  • Reklama na ticho: ako odhlučniť byt
    2022-11-11 742

    Deptá vás rámus? Váš domov potrebuje rýchlu odhlučňovaciu kúru. Zabudnite na pláta od vajec. Vyskúšajte jednoduché triky, ktoré fungujú.

  • Nájdite poklad pod vašou strechou!
    2022-10-31 379

    Dôvodom pre realizáciu podkrovia ako obytnej časti domu či bytu, je využitie voľného priestoru, ktorý nám v dolnej časti obydlia chýba.

  • Salone del Mobile 2022 - dizajnová jazda v Miláne
    2022-07-15 718

    Jubilejný 60. ročník veľtrhu Salone del Mobile nesklamal. Dychberúce expozície, kreatívne inštalácie a inovatívne koncepty odhalili, akým smerom sa budú uberať trendy.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste