Kde sa spí najlepšie, ako situovať spálňu?

Keď nenápadne utíchne vtáčí spev a stále častejšie sa na svet dívate cez dažďové kvapky, je čas na prípravu hniezdočka. Aby počas zimy v spálni nič nechýbalo, poradíme vám, čo môže spríjemniť prežité chvíle.

Moderný nabytok do spálne

Kde sa spí najlepšie - samozrejme tam, kde je príjemne. Ani zima, ani teplo a hlavne dostatok čerstvého vzduchu. Pokiaľ ste ranný typ, určite vás poteší orientácia spálne na východnú stranu. Najviac, ak ste milovníkom kvetín, iste oceníte priaznivé účinky vychádzajúceho slnka pre svojich miláčikov za oknami i pred nimi. Ale pokiaľ si radi pospíte, vyberte si príjemnú severnú orientáciu. Chladné a tmavšie prostredie miestnosti oceníte počas celého raka. Mimochodom, viete, že do tejto časti obydlia sa tiež navrhuje komora plná lákavých lahôdok? Je škoda nevyužiť takúto ponuku!

Ako sa zmestiť do spálne?

Je ťažké poradiť, hlavne tam, kde panely nepustia. Pri rozmeroch 3 x 4 m nemáte príliš veľký výber. Pre „šťastnejšie“ manželské páry je ideálnym riešením radové usporiadanie postelí na dlhšej strane miestnosti.

Po vytvorení úzkej chodbičky pred posteľami si môžu zaobstarať bočný dlhý pás vstavaných skríň, do ktorých sa s prehľadom zmestí aj lyžiarska výbava pre celú rodinu. Ak ste vyznávači leňošenia a rodina vás nebrzdí, pokojne si spálňu preneste do najväčšej miestnosti. Potom vás pri vytváraní raja na zemi nebude nič obmedzovať. Zmestia sa sem nielen praktické predmety, ale aj tie „životne dôležité“. Ozaj, nebolo by príjemné mať v spálni vaňu?

Paneláková spálňa situovaná v malom priestore

Ovplyvní farba stien ružové sny?

Neverili by ste, ale je to tak. Pokiaľ posledný pohľad pri svetle nočnej lampy spočinie na príjemnom pozadí, iste budete mať krásne sny. Aby sa váš organizmus počas niekoľkých sekúnd stihol príjemne naladiť a naštartovať nočnú fázu regenerácie, zvoľte steny v jemných pastelových farbách. Zatiaľ čo niekoho do meditačnej fázy naladí farba bledomodrá, inému bude lahodiť jemný odtieň ružovej, žltej alebo béžovej. V každom prípade je treba si zvoliť farbu rozvážne, aby ste získali dostatok priestoru pri vytváraní dizajnu spálne. Verte, že sa jednoduchšie meria záves na oknách alebo prestieradlo, než krikľavá kombinácia stien, ktorá návštevníkov okamžite upúta pri prehliadke renovovaného bytu.

Minimalistická spálňa s pastelovou výmaľbou

Viete, čo si vaše unavené telo zaslúži?

Nezáleží na tom, či je vaša posteľ biela, drevená alebo kovová. Keď si do nej ľahnete, pocítite len pocit komfortu. Postarať sa oň môžu správne matrace a rošty do spálne. Tieto dva kusy rozhodujú o tom, či sa podklad pod váhou tela dokáže vyrovnať so zaťažením a umožniť odpočinok a vyrovnanie chrbtice na celej osi. Samozrejme sú dôležité aj rozmery postele, hlavne pokiaľ sa o ňu delíte s partnerom. Jej dĺžka by mala byť približne o dvadsať centimetrov väčšia než výška tela. Šírka postele: Pre individuálne lôžko odporúčame jeden meter, v prípade dvojlôžka by mala byť minimálne 70 centimetrov na osobu. V súčasnej dobe sa však ľahko vyrovnáte s individuálnymi rozmermi zvoleného modelu postelí, pretože výrobcovia sú schopní splniť najrôznejšie priania zákazníka. Horšie je to s výberom matraca na mieru, hoci aj tento problém sa dá zvládnuť.

Spálňová zostava vo svetlých prírodných odtieňoch

Príbeh o rošte a matraci

Našťastie sa dnes na každý problém nájde odborník. Preto sa netrápte s výberom tejto dvojice. V špecializovaných predajniach si môžete zakúpiť vlastný kus, ktorý je najvhodnejší a čo všetko dokáže. Predajcovia vám predvedú rošty, ktorých polohy sa menia dokonca aj diaľkovým ovládačom, vysvetlia vám, ku ktorému matracu môžete použiť pevný lamelový rošt a pri ktorom oceníte voľne kladené lamely v pohyblivých puzdrách. Keď ušetríte na matraci, musíte pridať na cene roštu. Pri výbere matraca vás ale zaskočí viacero možností. Najlepšie riešenie je to, ktoré sa obvykle schová za cenovku s najvyššou sumou. Vnútro kvalitných matracov je viacvrstvové a obsahuje prírodné materiály. Niektoré si dokonca dokážu zapamätať odtlačok vášho tela. Najnovšie výrobky sú podľa príručiek dielom odborných lekárov, ktorí vytvorili špeciálne gélové doplnky. Telo sa na nich vznáša ako v oblakoch.

Kvalitný matrac je základ spokojného spánku

Luxus v posteli

Nie tento krát nie je reč o raňajkách v posteli. Pozrime sa na to, čo všetko by mala naša posteľ okrem vhodného partnera mať. Pokiaľ si to môžete dovoliť, začnite voľbou pohodlného rozmeru. Hneď po ňom je na rade lákavý dizajn. Ten rozhodne tiež o budúcom výzore a štýlu celej spálne. Na trhu môžete nájsť jednoduché, ale aj luxusné dizajnové kusy. Dávate radi priestor vašej vlastnej fantázii, rozhodnite sa pre tie menej nápadné. Zostane vám dostatok priestoru na prejavenie vašej individuality. Luxus si doprajte predovšetkým v podobe praktického usporiadania. Majte na dosah dostatočnú odkladaciu plochu na knihu alebo na odloženie riadu z raňajok. Nezabudnite na kvalitnú lampičku na čítanie. Iste oceníte rádio s budíkom zabudované v posteli. Skrátka vyhovejte svojim návykom a potrebám, nech si v spálni skutočne oddýchnete.

Luxusná boxspringová posteľ

Stĺmte reflektory

Nie na všetko si treba posvietiť. Práve spálňa má zachovávať tajomnosť a dovoľuje vytvoriť osvetlenie účelné i náladové. Centrálne osvetlenie nahraďte viacerými kusmi svetla, najlepšie z rovnakej série, ale v rôznymi rozmermi a výškami. Vystriedajte bodové osvetlenie s rozptýleným svetlom nočných lámp alebo praktickými neónmi zabudovanými v tyčiach skriní na šaty. Pre jednotlivé druhy osvetlenia si zvoľte oddelené vypínače, aby ste si mohli vytvoriť správnu atmosféru. Intenzitu osvetlenia vám pomôžu regulovať tiež záclony v niekoľkých vrstvách. V súčasnej dobe sa používajú posuvné závesné systémy v japonskom štýle. Ich prekrytím môžete striedať rôzne motívy alebo farebné efekty a odrazu regulovať intenzitu prestupu svetla do miestnosti.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste