Kuchynská zástena – detail, na ktorom záleží

Kuchynský obklad z keramických dlaždíc

Cestu k pocitu dobre vykonanej práce po peripetiách s výberom kuchynského nábytku a spotrebičov vám môže skomplikovať päťdesiat centimetrov priestoru medzi spodnými a hornými skrinkami, v odborných kruhoch nazývaných zástena.

Tam, kde kedysi prevládali neutrálne odtiene a hladké štruktúry, nastalo niečo ako dekoratívna explózia. Od bielych symetrických kuchynských obkladov, ktoré symbolizovali čistotu, sa v posledných rokoch prechádza k sýtym farbám. Táto zmena signalizuje začlenenie kuchynského priestoru s jedálenským kútom, prípadne obytnej zóny.

Najjednoduchšia alternatíva

Pokiaľ vás pri výbere kuchyne zaskočí otázka týkajúca sa voľby materiálu zásteny, nezúfajte. Najjednoduchším riešením je zvoliť taký materiál, aký je použitý na pracovnej doske.

Kuchynský zástena z rovnakého materiálu ako linka

Pracovná doska aj zástena môže byť úplne identické v dezénu, rozdiely však v hrúbke. Pri vertikálnej inštalácii postačí 17 cm. Pri voľbe dekóru však máte úplnú voľnosť výberu zo širokej ponuky. Záleží na vás, pre aký typ máte slabosť. Drevené dezény prinášajú do kuchyne pocit pohody. Solídnosť navodia motívy mramoru alebo žuly. Hravosť prinesú výrazné jednofarebné zásteny. A ak chcete niečo originálne, môžete si vybrať pestrejšie vzory alebo dekory inšpirované prírodou. Pri čistení laminátu sa však musíte vyhýbať abrazívnym prostriedkom a ani neskúšajte používať nábytkové leštidlá a prostriedky obsahujúce tuk alebo vosk. Zaniesli by sa do štruktúry povrchu a stali by sa lapačom nečistôt.

Obľúbená stálica

Prvé miesto na stupnici obľúbenosti zastávajú keramické obklady vďaka pevnosti a odolnosti voči vode. Klasické rozmery 10 x 10 cm nahradili mladší konkurenti. Moderným kuchyniam svedčia malé mozaiky zo skla, keramiky alebo kameňa. Lákavé sú v lesklých alebo kovových odtieňoch. Najnovšie trendy sa prikláňajú k veľkoformátovým obkladom v chladných tónoch, ktoré podčiarkujú technické prvky kuchyne. Ich výberu nahráva fakt, že sa pomerne ľahko čistia – až na priznané špáry medzi nimi. Našťastie už existujú lieky na tento neduh. Sú nimi nátery s obsahom polymérov na obnovu farebných špár. Použitie je veľmi jednoduché a rýchle. Priaznivci tohto obkladového materiálu ešte poteší aj ponuka presného obkladu, na ktorom nie sú špáry viditeľné. Hrany obkladačiek sú špeciálne zabrúsené a perfektne do seba zapadajú. Výsledkom je krásny jednoliaty povrch korunovaný jednoduchou údržbou.

Moderný keramický obklad za kuchynskú linku

Efektné, ale náročné

Aj tak by sa dalo charakterizovať sklo použité pre zástenu. Vyniká síce leskom a pocitom čistoty, ale len pokiaľ ho budete každý deň čistiť. Potešiteľné však je, že okrem efektu poskytuje aj vysokú bezpečnosť. Reč je o satinovanom skle s hrúbkou 6 mm so špeciálnou úpravou. Je odolnejšie voči teplu, otrasom a úderom. Pri individuálnej zákazke si okrem požadovanej farebnosti môžete objednať aj vami vybraný motív umiestnený na spodnej strane steny. A pokiaľ by ste chceli ešte viac umocniť originalitu svojho riešenia, môžete si nechať za sklo inštalovať farebné LED diódy, ktorých efekt len tak niečo neprekoná.

Kúzlo prírody

Zbytočne by sme polemizovali o výbere zásteny v kombinácii s pracovnou doskou z kameňa alebo minerálov. Sú jednoznačnou voľbou pri rustikálnych typoch kuchýň. Aj keď keramický obklad s romantickým dekórom má svoje nespochybniteľné kúzlo, krása prírodného dreva v kombinácii s kameňom je neodškriepiteľná. Tomuto štýlu sa hodia oblé tvary, preto je jednoznačným riešením zámena prírodného kameňa za inovatívnu zmes prírodných minerálov a pigmentov. Výrobky z nich sú neporézne, odolné proti škvrnám a pare a hlavne bezšpárové napojenie na pracovnú dosku je ich veľkou prednosťou. Nahráva aj priaznivcom architektúry a umožňuje im vybrať si ľubovoľnú kombináciu farieb a motívov.

Kuchynská zástena z umelého kameňa

Chladné, ale bezpečné

Asi tak môžeme najvýstižnejšie charakterizovať vysokotlakové kovolamináty. Svoje miesto nájdu v kuchyni akéhokoľvek štýlu. Sú to vlastne dosky s metalickým povrchom ako napríklad hliník, meď, mosadz alebo nerez. Na trhu sú v rôznych textúrach aj neobvyklých úpravách. Ich povrch je odolný voči všetkým tekutinám v domácnosti. Uvedená teplota vznietenia je až 300 °C, preto sa využívajú najmä ako zástena vo varných zónach. Štýlovo ladí s moderným kuchynským nábytkom, doladený nerezovými doplnkami a spotrebičmi. Ak chcete docieliť jemnejší estetický dojem, stačí keď chladný kov skombinujete s farebnou zástenou prípadne so zástenou s dreveným dekórom.

Prečítajte si tiež

  • Domáca kuchyňa na úrovni profesionála - 10 tipov ako na to!
    2023-02-09 248

    Aby ste sa cítili ako skutočný profesionálny kuchár, musíte si vytvoriť aj optimálne zázemie. Ponúkame vám 10 tipov ako premeniť kuchyne na raj špičkových kuchárov.

  • Vyberte si tu pravú kuchyňu
    2023-01-04 993

    Predstava každej ženy o vlastnej domácnosti väčšinou začína a končí kuchyňou. Je jej kráľovstvom, v ktorom nielen vládne, ale aj rozdáva svojim najbližším.

  • Jedálenský stôl – ako vybrať správny rozmer
    2023-01-10 3404

    Ako spolu súvisia „ideálne miery” a pohoda pri stole? Možno viac, než si myslíte. Zistite, na čo si dať pri výbere jedálenského stola pozor.

  • Ako si zariadiť bývanie rýchlo, štýlovo a lacno?
    2023-01-24 711

    To je zrejme heslo väčšiny mladých rodín. Naši mladí hostitelia si s výzvou poradili a upravili bývanie tak, aby ho opticky zväčšili, získali tak dojem priestrannejšej domácnosti.

  • Ako usporiadať miestnosť?
    2023-01-13 714

    Ako navrhnúť dispozíciu domu, ktorá umožní využívať každú časť obytného priestoru skutočne, ktorá nevytvára hluché miesta a miestnosti orientuje správne vzhľadom na svetové strany?

  • Svetlo ako liek podľa Feng Shui (či Feng Šuej)
    2023-02-07 329

    Učenie o harmonickom bývaní tvrdí, že dobre osvetlená miestnosť prináša aj dostatok pozitívnej energie. Toto tvrdenie však nestačí, pozitívna energia nefunguje na stlačenie vypínača.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste