Kusové koberce

Ľudí a možno aj príbytky môžeme niekedy preskúmať zdola. Stačí pohľad na topánky a je jasné: ten vyznáva klasické pohodlie a potrpí si na úzkostlivú čistotu, ten sa pomerne úspešne snaží držať krok s módnym diktátom, ten sa životom rezignovane vlečie s deravou topánkou.

Na kusovom koberci sa bude dobre hovieť nielen vám, ale aj vašim zvieracím parťákom

Kvetinové gejzíry

Letnej nálade jednoznačne zodpovedajú záplavy pestrých kvetov, v tomto období sa aj naša často krát zamračená slovenská krajina stáva rajom na zemi. Kto stále nie je kvetinových plátkov sýty, ale zatúži po vlastnej rozkvitnutej podlahe, nie je vo svojich prianiach nijako obmedzovaný. Domáca lúka či načechraná trávnatá vlnená pokrývka je vám úplne k dispozícii a kreslo na čítanie vám na tejto lúke posadené navodí atmosféru pokoja a pohody.

Ako Pipi

Inšpirácia pruhovaných punčoch a námorníckych tričiek sa prevtelila do množstva kobercových kúskov. Prúžky v mnohých prípadoch úplne opanovali interiér, stretneme sa s nimi nielen na šatách.

Chvála geometrii

Ostré uhly, tupé uhly, kružnice, kruhy, štvorce, elipsy, vlnovky, výseky. Milovníci deskriptívy, jasajte! Koberce vám kráčajú v ústrety. Starostlivo vždy prispôsobte pri solitéroch tvar koberca, tvaru nábytku, ktorý na ňom bude umiestnený. Je jasné, že pod krásny jedálenský stôl obdĺžnikového tvaru, neumiestnime okrúhly koberec a naopak.

Geometrické vzory na koberci sú nadčasové

Pokojná zóna

Unavení z tridsaťstupňových horúčav, bujarých kokteilových večierkov a náročnej pracovnej činnosti, ktorá neberie ohľad na utešenosť ročného obdobia, si radi doma zhlboka vydýchneme. Aj tu môžu byť koberce výrazne terapeuticky nápomocné. Inšpirujte sa jemnými pokojnými motívmi.

Kobercové tipy a triky

Vyberajte si koberec s ohľadom na prevádzku domácnosti, viac farebné vzorované kúsky lepšie ukryjú menšie nečistoty. Do frekventovanej miestnosti predsa len zvoľte radšej tmavší koberec.

Pri ručne tkaných kobercoch rozhodne prenechajte čistenie odborníkom.

Na materiálové zloženie koberca poukazuje identifikačný štítok pripevnený zospodu.

Zaťaženie a kvalita koberca je priamo úmerné množstvu a kvalite vlákna. Čím lepšie vlákna a čím hustejšie usporiadanie, tým väčšie zaťaženie koberec znesie.

Pri umiestnení väčších kúskov nábytku, napríklad šatníkových skríň, ale aj sedacích súprav si vždy vopred naplánujte rozmiestnenie nábytku, prípadné korekcie uskutočnite okamžite. Pod váhou nábytku sa vlákno aj na sebe lepšom koberci stlačí a stopa na ňom bude vždy viditeľná.

Kusové koberce zoženiete v rôznych veľkostiach

Z čoho môžu byť?

Polyamid PA – alebo tiež nylon. Najpoužívanejší materiál pri výrobe kobercového vlákna. Vhodný vďaka svojej mimoriadnej životnosti a všestrannosti. Môže byť zafarbený do mnohých farebných odtieňov a upravovaný do stoviek rôznych vzorov a štruktúr.

Polypropylén PP – umelé vlákno, materiál odolný proti vyblednutiu, môže byť použitý tiež v exteriéri. Je výrazne odolný proti rôznym nečistotám. Koberce z neho sú veľmi pevné.

Polyester PES – používaný v obytných a menej namáhaných komerčných priestoroch. Vyznačuje sa farebnou jasnosťou, stálofarebnosťou, je odolný proti vodou rozpustným látkam.

Vlna – drahé prírodné vlákno, menej odolné proti nečistote. Nemenný materiál, vynikajúci na dotyk, znižuje viditeľnosť drobných škvŕn vďaka svojej jemnej, rozptýlenej charakteristike.

Peržan je väčšinou vyrobený z prírodných materiálov

Pozor na zaťaženie koberca nábytkom

Výrazný koberec bude určovať štýl miestnosti

Kusové koberce môžete zaobstarať aj v pestrofarebnom prevedení

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste