Kvalitný pracovný stôl a stolička sú pre každé školopovinné dieťa nutnosťou

Dieťa potrebuje na učenie poriadnu nábytkovú výbavu

Stáva sa školákom…

Veľkou revolúciou v živote našej ratolesti je bezpochybne deň, kedy začne chodiť do školy. Namiesto obľúbených hračiek bude teraz tráviť mnoho času pri čítaní a tiež písaní domácich úloh. Našou povinnosťou je zabezpečiť mu kvalitné pracovné prostredie, aby sa mu pri tom čo najviac darilo a aby čas strávený pri domácich úlohách bol pokiaľ je to možné čo najpohodlnejší. Ako tvrdia odborníci, prioritou v živote školáka namiesto hracieho kúta začne byť jeho pracovný stôl a tiež stolička, okrem ďalšieho vybavenia detskej izby. Uvedomme si, že pri nich bude tráviť aj desiatky hodín mesačne. My ako rodičia mu musíme toto pracovné miesto zabezpečiť. Aké informácie sa nám k tomu hodia?

Stokrát skloňované slovo ergonómia

Najprv definícia: Ergonómia (z gréčtiny ergon – práca a nomos – zákon) je veda, zaoberajúca sa odborným riešením rozporov medzi požiadavkami na optimálne riešenie problému z pohľadu človeka, pracovného prostredia a pracovných podmienok a to najmä stanovením vhodných rozmerov a tvarov nástrojov, nábytku a iných predmetov a ich usporiadanie v pracovnom prostredí a stanovenie optimálnych rozmerov a maximálnych dosahovaných vzdialeností.

Odtiaľ ergonomický = prispôsobený ergonomickým požiadavkám.

Ergonómia hrá prím

Čo to pre nás znamená v praxi?

Dobrá stolička musí byť ergonomická, teda prispôsobujúca sa telíčku našej ratolesti a nastaviteľná podľa jeho potrieb. Sedieť na skutočne kvalitnej stoličke je predovšetkým úľavou pre chrbticu a jej svaly, ďalej napomáha zachovaniu bezproblémového krvného obehu. Ale aj tak sa odporúča zhruba raz za hodinu krátke asi desaťminútové pretiahnutie a odreagovanie.

Druhou dôležitou vecou je pracovný, respektíve písací stôl. Aj tu máme neobmedzenú škálu variant, z ktorej si môžeme vybrať. Hlavnou vecou je veľkosť pracovnej plochy tak, aby sa na ňu zmestilo všetko potrebné. Hlavne, pokiaľ na nej musíme okrem knižiek, zošitov a ďalších pomôcok umiestniť aj monitor počítača s klávesnicou a myšou. Obrazovku monitoru je dôležité mať od očí zhruba 0,5 metra.

Nezabúdajte na dostatok úložného priestoru

Myslíte, že nábytok nemôže rásť?

Pokiaľ si zaobstaráme kvalitnú ergonomickú stoličku, znamená to síce priplatiť si pri jej kúpe, ale nie je to zbytočná investícia. Naozaj kvalitná stolička, ktorá sa ale dá kúpiť za rozumné peniaze, s vašim dieťaťom takzvane rastie. Nastavenie výšky sedadla od zeme je samozrejmosťou, je možné nastaviť aj hĺbku sedadla či operadla. Pri operadle môžeme nastaviť jeho výšku, ďalej chrbtovú opierku a nakoniec tiež výšku lakťových opierok, pokiaľ sme si vybrali stoličku s lakťovými opierkami. Ako iste sami uznáte, stolička s kvalitnou mechanikou vám vydrží slúžiť celé roky aj keď vaše dieťa bude o dvadsať centimetrov vyššie, než bolo pri kúpe.

V podobnom duchu môžeme kúpiť aj písací stôl. Tu si môžeme väčšinou ľubovoľne nastavovať výšku pracovnej dosky od zeme, prípadne jej sklon. Ďalej bývajú dosky tvarované tak, aby sa za nimi sediacej osobe lepšie pracovalo na PC.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste