Na čo sa zamerať pri výbere sedacieho vaku či vreca?

Sedacie vaky sú praktickým vybavením, ktoré ponúkne pohodlný odpočinok a leňošenie. Okrem toho majú tiež zdravotné prínosy, pretože poskytujú správnu oporu chrbtici. Pri leňošení sa sedací vak dokonale prispôsobí vášmu telu. Aby ste si užili maximálny komfort, dbajte pri výbere nielen na typ výplne ale aj na materiál poťahu. Čo všetko pri výbere sedacieho vaku pre deti aj dospelých zohľadniť?

Sedací vak má aj zdravotné prínosy

Prečo by sedací vak nemal chýbať ani u vás doma?

Sedacie vaky a vrecia sa pýšia množstvom výhod. Na rozdiel od kresla alebo sedačky sa dokonale prispôsobia vášmu telu. Ponúka aj ortopedické vlastnosti, kvôli ktorým ich odporúčajú aj lekári a fyzioterapeuti. Pri sedení sa totiž nevyvíja nadmerný tlak na chrbticu a kĺby. Naopak, leňošenie na vaku prináša správnu oporu a maximálne uvoľnenie. Sedacie vaky sú vhodné pre:

  • osoby, ktoré majú problémy s kĺbami,
  • osoby s obmedzenou pohyblivosťou,
  • nastávajúce mamičky aj ženy po pôrode,
  • malé deti,
  • meditujúce osoby (malé vaky ako meditačné vankúše).

Pri sedení vo vaku sa uvoľňuje svalstvo. Môže teda regenerovať a odpočívať. Vzhľadom k tomu, že sa vak dokáže dokonale prispôsobiť vášmu telu, môžete ním na chvíľu dokonca nahradiť kancelársku stoličku, aby ste si pri práci s počítačom odpočinuli.

Sedacie vrecia sú vhodné aj pre deti, pretože sú úplne bezpečné. Nemajú žiadne ostré hrany a sú mäkké. Pokiaľ si obstaráte kvalitný sedací vak s trojitými švami a zabezpečeným otvorom na plnenie sedacej náplne, nemusíte sa obávať, že by sa náplň vysypala, prípadne sa k nej deti ľahko dostali.

Sedacie vaky sú pre deti bezpečné, pretože nemajú ostré hrany

Sedacie vaky sú dostupné v rôznych veľkostiach

Na výber máte niekoľko veľkostí vakov. Siahnuť môžete po úplne malých, ktoré vyzerajú ako taburety, po stredne veľkých sedacích vakoch pre deti, ale tiež po XXL sedacích vreciach pre dospelých. Veľkosť teda vyberajte podľa toho, komu ich chcete kúpiť. V ponuke sú tiež v najrôznejších tvaroch, takže uvažujte aj o tom, či chcete na vaku skôr sedieť alebo polihávať. Veľkosť sa zvyčajne udáva v centimetroch, ale tiež v litroch. Na relaxáciu v ľahu sú vhodné sedacie vrecia s veľkosťou 180 cm, na sedenie postačí 140 cm.

  • Do 250 l – malé detské sedacie vaky môžu mať aj podobu podnožky.
  • Od 250 do 350 l – ide o strednú veľkosť vakov, ktorá je najobľúbenejšia. Sú vhodné do menších obývacích izieb, kde nezaberajú príliš mnoho miesta a aj napriek tomu sú pohodlné na odpočinok.
  • Od 350 do 450 l – takto veľké sedacie vaky sa označujú ako XXL. Pohodne si na nich odpočinú aj dve osoby. Rozhodne si ich zamilujú deti, ktoré majú veľké detské alebo študentské izby.
  • Nad 450 l – ide o skutočne obrie sedacie vrecia, ktoré sú ťažké, čo znevýhodňuje manipuláciu s nimi.

Veľkosť, dizajn aj farbu prispôsobte miestu a spôsobu využitia

Materiál poťahu

Pri výbere detského, ale aj dospeláckeho vaku narazíte na najrôznejšie poťahové materiály. Vždy vyberajte podľa toho, pre koho sedací vak kupujete a kde sa bude používať. Pri deťoch počítajte s tým, že sa vak rýchlo zašpiní a vy ho budete musieť čistiť. Najlepšie sú vaky, ktoré majú odnímateľné a oprateľné poťahy. Praktické sú tiež poťahy, ktoré ľahko vyčistíte pomocou hubky.

S akým poťahmi sa najčastejšie stretnete?

  • Nylon – vhodný pre použitie doma aj vonku. Je prakticky nepremokavý a ľahko ho vyčistíte vlhkou hubkou.
  • Polyester – na dotyk je príjemnejší ako nylon, ale počítajte s tým, že sa horšie udržiava. Pochváliť sa však môže vysokou odolnosťou.
  • Bavlna – pre pokožku je určite najpríjemnejšia. Je priedušná a odolná proti oderu aj ťahu. Nehodí sa však na vonkajšie použitie a jej údržba je náročná.
  • Koža – nájdete ju pri luxusných sedacích vakoch. Na dotyk je veľmi príjemná, ale náchylná na poškodenie. Nehodí sa do bytu so zvieratami.
  • Umelá koža – nie je tak odolná ako koža, ale je príjemná na dotyk a poteší aj oko.

Nie všetky sú vhodné do exteriéru

Náplň sedacieho vaku

Ako výplň sa do sedacieho vaku používajú rôzne materiály. Nájdete medzi nimi umelé aj prírodné. Vzhľadom k tomu, že sa náplň časom „presedí“, bude potrebné ju dopĺňať. Preto sa pozrite, akým otvorom vak disponuje a ako jednoducho sa ním bude náplň dopĺňať. Otvor by mal byť vybavený klasickým zipsom s jazdcom a k tomu aj suchým zipsom.

Typ náplne určuje, ako pohodlne sa bude na vaku sedieť a za ako dlho sa výplň „presedí“.

  • EPS guličky – vyrábajú sa z polyesteru. Sú ľahké a zdravotne bezpečné. Väčšie guličky do sedacieho vaku sú pohodlnejšie na sedenie, ale rýchlo stratia svoj objem. Menšie sú tvrdšie, ale dlhšie vydržia. Guličky sú v ponuke s priemerom od 2 do 7 mm.
  • Drť z polystyrénu – do vakov sa príliš nehodí, pretože sa rýchlo presedí. Horšie sa prispôsobuje telu a musíte ju často dopĺňať. Odrazí sa však na nižšej obstarávacej cene.
  • Prírodná náplň – stretnúť sa môžete s pohánkovými a špaldovými šupkami. Ide o prírodný materiál, ktorý je vhodný aj pre alergikov. Táto výplň nie je taká mäkká ako vyššie menované, ale dobre sa prispôsobuje telu. Navyše má zdravotné prínosy. Pomáha s vysokým krvným tlakom alebo pri migrénach.

Sedací vak v tvare kresla zabezpečí pohodlie aj podporu chrbtice pri sedení

Dáte prednosť sedaciemu vaku v tvare futbalovej lopty alebo hrušky?

Bohatá ponuka sedacích vakov vám umožní vybrať si taký tvar, ktorý vám bude najpohodlnejší. Medzi najobľúbenejšie patria:

  • Kreslo – hodí sa do obývačky, kde môže poslúžiť ako ďalšie miesto na sedenie naviac, prípadne môže kreslo úplne nahradiť. Navyše v ňom môžete aj sedieť v polosede alebo ležať v poloľahu.
  • Vankúš – skvelá veľkosť na sedenie aj ležanie. Jeho výhodou je jednoduché tvarovanie.
  • Lopta –  sedací vak v tvare a vzhľadom futbalovej lopty ocenia predovšetkým deti. Výhodou okrúhleho tvaru je to, že vás úplne „objíme“ a vy sa v ňom budete cítiť bezpečne.
  • Hruška – slúži predovšetkým na sedenie. Je vyššia, takže je pohodlná aj pre starších užívateľov. Bude sa perfektne hodiť do menších miestností.

Tvar vyberajte podľa svojich preferencií

Ako často by sa do vaku mala dopĺňať výplň?

Odpoveď na túto otázku nie je jednoznačná. Záleží, akú výplň si obstaráte a ako intenzívne budete sedací vak používať. Niekto preferuje vak tvrdý a viac naplnený, iný dá prednosť skôr menej naplnenému vaku. Všeobecne sa tvrdí, že pri každodennom používaní sa náplň dopĺňa približne každé 3 až 4 mesiace.

Plnenie si pritom väčšinou vyžaduje spoluprácu najmenej dvoch ľudí. Odporúča sa robiť to v priestore, kde nefúka. Pri plnení robte čo najpomalšie pohyby, pretože aj pri najmenšom prievane začnú ľahké guličky poletovať všade naokolo.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste