Nábytok do kuchýň a jedální – praktické štýlové riešenia

Správny výber nábytku do kuchyne a jedálne môže byť oriešok aj pre skúsenejšieho, nie to ešte pre úplných začiatočníkov. Pokiaľ vás čaká sťahovanie a zariaďovanie bývania, mrknite sa na inšpiráciu. V článku vám predstavíme najdôležitejšie trendy a štýly nábytku do kuchyne a jedálne, pozrieme sa na kúsky, ktoré by vám nemali v oboch miestnostiach chýbať a ponúkneme riešenia ukladania vecí. Ďalšie tipy sa dočítate v článku. Prajeme vám príjemnú zábavu pri čítaní.

Šťastná mladá rodina pri raňajkách v modernej kuchyni

To najdôležitejšie o nábytku do kuchýň a jedální

Nábytok do kuchyne a jedálne je jedným z najdôležitejších prvkov domova. Nielen že ovplyvňuje vzhľad a atmosféru týchto miestností, ale tiež ich praktickosť a pohodlie. V prvej kapitole článku sa pozrieme na to, ako si vybrať správny nábytok do kuchyne a jedálne, aké sú aktuálne trendy a populárne štýly v zariaďovaní týchto priestorov a ako dosiahnuť rovnováhu medzi funkčnosťou a estetikou.

Kuchyne a jedáleň sú často stredobodom domácnosti, kde sa schádza rodina a priatelia, varí sa, je sa, rozpráva sa a relaxuje sa. Preto je dôležité, aby nábytok do týchto miestností bol nielen pekný na pohľad, ale tiež praktický, pohodlný a odolný. Pri výbere nábytku do kuchyne a jedálne je potrebné zvážiť niekoľko faktorov, ako sú rozmery priestoru, počet osôb, ktoré ju budú využívať, štýl a farba interiéru, rozpočet a osobné preferencie.

Jedným z najvýraznejších trendov v zariaďovaní kuchyne a jedálne je minimalizmus. Minimalistický nábytok je charakteristický svojou jednoduchosťou, čistotou a geometriou. Jeho výhodou je, že nezaberá moc miesta, pôsobí vzdušne a moderne a ľahko sa kombinuje s rôznymi doplnkami a farbami. Minimalistický nábytok do kuchyne a jedálne môže byť napríklad biela kuchynská linka so vstavanými spotrebičmi, drevený jedálenský stôl s kovovými nohami a jednoduché stoličky bez operadiel.

Minimalistická jedáleň s barom a barovými stoličkami bez operadiel

Ďalším obľúbeným štýlom v zariaďovaní kuchyne a jedálne je škandinávsky. Škandinávsky nábytok je inšpirovaný prírodou, svetlom a pohodou. Vyznačuje sa svojou svetlou farbou, prevládajúcim drevom, organickými tvarmi a útulnými detailmi. Škandinávsky nábytok do kuchyne a jedálne môže byť napríklad bledo modrá kuchynská linka s otvorenými policami, okrúhly jedálenský stôl s drevenou doskou a bielymi nohami a pletené koše na ovocie alebo chlieb.

Posledným štýlom, ktorý zmienime, je industriálny. Industriálny nábytok je ovplyvnený továrenským prostredím, strojovňami a skladmi. Vyznačuje sa svojou hrubosťou, robustnosťou a kontrastom medzi kovom a drevom. Jeho výhodou je, že dodáva priestoru charakter, originalitu a dynamiku. Industriálny nábytok do kuchyne a jedálne môže byť napríklad čierna kovová kuchynská linka s viditeľnými potrubiami, masívny drevený jedálenský stôl so železnými nohami a kožené taburety alebo stoličky.

Pri výbere nábytku do kuchyne a jedálne je dôležité nájsť rovnováhu medzi funkčnosťou a estetikou. Nábytok by mal spĺňať naše potreby, zvyky a preferencie, ale zároveň by mal ladiť s celkovým štýlom a atmosférou domova. Nie je nutné sa držať jedného štýlu, ale môžete si dovoliť aj experimentovať a kombinovať rôzne prvky, farby a materiály. Dôležité je, aby pre vás bol nábytok do kuchyne a jedálne zdrojom radosti, pohody a inšpirácie.

Praktické úložné riešenie v kuchyni alebo jedálni

Pokiaľ hľadáte spôsob, ako zvýšiť úložný priestor vo vašej kuchyni alebo jedálni, máme pre vás niekoľko tipov a nápadov. V tejto kapitole článku vám predstavíme niektoré z najnovších a najzaujímavejších úložných riešení, ktoré vám pomôžu udržať poriadok a zároveň dodať vášmu interiéru štýl a eleganciu.

Úložný priestor v kuchynskej linke

Jedným z najpopulárnejších  trendov v oblasti úložných systémov pre kuchyne sú inovatívne skrinky a zásuvky, ktoré sa skrývajú za bežnými dverami alebo panelmi. Tieto skryté úložné priestory vám umožňujú využiť každý centimeter voľného miesta a zároveň zachovať čistý a minimalistický vzhľad vašej kuchyne. Napríklad môžete mať výsuvnú zásuvku pod drezom, kde môžete ukladať čistiace prostriedky, handričky alebo utierky. Alebo môžete mať skrinku pod sporákom, kde môžete schovať hrnce, panvice alebo pekáče. Tieto skryté úložné priestory sú navrhnuté tak, aby sa dokonale hodili k vášmu kuchynskému nábytku a zariadeniu, takže nikde nespozná, že tam sú.

Ďalším skvelým úložným riešením pre kuchyne a jedálne sú moderné kuchynské ostrovčeky. Kuchynské ostrovčeky nielen že poskytujú ďalšiu pracovnú plochu a miesto pre stolovanie, ale tiež ponúkajú množstvo úložného priestoru na rôzne potreby. Môžete si vybrať z rôznych typov a veľkostí kuchynských ostrovčekov podľa toho, čo chcete ukladať a kú máte k dispozícii plochu. Napríklad môžete mať kuchynský ostrovček s otvorenými policami, kde môžete vystaviť vaše obľúbené knihy, dekorácie alebo riad. Alebo môžete mať kuchynský ostrovček so zatvorenými skrinkami, kde môžete uschovať vaše potraviny, príbory alebo spotrebiče. Kuchynské ostrovčeky sú tiež ideálne na umiestnenie ďalších potrebných vecí a spotrebičov, ako sú drezy, varné dosky, umývačky alebo chladničky.

Ako vidíte, existuje mnoho praktických úložných riešení do kuchyne a jedálne, ktoré vám pomôžu maximalizovať váš priestor a zlepšiť váš komfort. Dúfame, že vám táto kapitola dala nejakú inšpiráciu a motiváciu pre vaše budúce projekty. Pokiaľ máte nejaké otázky alebo potrebujete poradiť s výberom alebo inštaláciou úložných systémov pre vašu kuchyňu alebo jedáleň, neváhajte sa na nás obrátiť.

Obstarajte si štýlový kuchynský jedálenský stôl

Kuchynský alebo jedálenský stôl je nielen praktickým kusom nábytku, ale tiež dôležitým prvkom interiéru. Vyberať stôl, ktorý sa hodí do vašej kuchyne alebo jedálne, nie je vždy jednoduché. Musíte zvážiť nielen veľkosť, tvar a materiál, ale tiež štýl a atmosféru, ktorú chcete vytvoriť. V tejto kapitole článku vám predstavíme niekoľko typov kuchynských a jedálenských stolov a ich výhod a tiež vám dáme nejaké návrhy na to, ako ich skombinovať s ďalším nábytkom a dizajnovými prvkami v priestore.

Spokojné deti pri hre pri okrúhlom stole

Typy kuchynských a jedálenských stolov

Existuje mnoho typov kuchynských a jedálenských stolov, ktoré sa líšia tvarom, veľkosťou, funkciou a štýlom. A aké môžete v slovenských domácnostiach stretnúť najčastejšie?

Obdĺžnikový stôl: Jedná sa o klasický a najčastejší typ stola, ktorý ponúka dostatok priestoru na jedlo aj na dekorácie. Obdĺžnikový stôl je vhodný pre priestranné kuchyne alebo jedálne, kde môže byť umiestnený uprostred alebo pozdĺž steny. Tento stôl sa hodí k rôznym štýlom, od moderného po rustikálny, podľa materiálu a dizajnu, ako sme si už hovorili v prvej kapitole.

Okrúhly stôl: Okrúhly stôl je ideálny do menších priestorov, kde vytvára útulnú a priateľskú atmosféru. Pravidelný tvar stola podporuje rozhovory a sociálnu interakciu medzi hosťami, pretože nikto nie je na konci. Okrúhly stôl sa hodí k romantickému alebo vintage štýlu, ale tiež k minimalistickému alebo škandinávskemu štýlu, pokiaľ je jednoduchý a elegantný.

Štvorcový stôl: Štvorcový stôl je ďalším typom stola vhodným pre menšie priestory, ktorý môže byť umiestnený v rohu alebo oproti stene. Tento stôl je symetrický a rovnovážny, čo dodáva priestoru pocit poriadku a harmónie. Štvorcový stôl sa hodí ku geometrickému alebo industriálnemu štýlu, ale tiež k tradičnému alebo vidieckemu štýlu, pokiaľ je z dreva alebo má zdobené nohy.

Oválny stôl: Oválny stôl je kompromisom medzi obdĺžnikovým a okrúhlym stolom, ktorý kombinuje ich vlastnosti. Tento stôl ponúka dostatok miesta na jedlo aj pre dekorácie, ale zároveň pôsobí mäkšie a plynulejšie než obdĺžnikový stôl. Oválny stôl je vhodný pre stredne veľké priestory, kde môže byť umiestnený uprostred alebo pozdĺž okna. Vynikne v elegantnom alebo glamour štýle, ale tiež padne k retru. Veľmi záleží aj na tom, ako stôl doladíte dekoráciami a osvetlením.

Správna ergonómia v kuchyni a jedálni.

Ergonómia je veda, ktorá sa zaoberá optimalizáciou ľudského pohodlia, zdravia a výkonnosti pri interakcii s prostredím. Je dôležitá pri navrhovaní nábytku do kuchýň a jedální, pretože tu mnoho ľudí trávi mnoho času napríklad pri varení, stolovaní, relaxácii alebo pri práci. Ergonomický nábytok by mal podporovať správne držanie tela, znižovať namáhanie svalov a kĺbov, zvyšovať bezpečnosť a plynulosť pohybu a zároveň byť esteticky príťažlivý a funkčný.

Moderná kuchyňa s funkčným a estetickým osvetlením nad jedálenským stolom

Ako teda dosiahnuť ergonómiu v kuchyni a jedálni? Prejdite si naše tipy na správne umiestnenie spotrebičov, pracovných plôch a jedálenských setov:

Spotrebiče by mali byť umiestnené tak, aby boli ľahko dostupné a nevyžadovali zbytočné ohýbanie alebo naťahovanie. Napríklad chladnička by mala byť blízko vstupu do kuchyne, aby sa uľahčilo ukladaniu potravín, rúra by mala byť na úrovni očí alebo mierne nižšie, aby sa predišlo popáleninám a umývačka by mala byť čo najbližšie ku drezu, aby sa minimalizovalo prenášaniu riadu.

Pracovné plochy by mali byť dostatočne široké, hlboké a vysoké, aby poskytovali dostatok priestoru na prípravu jedla a umožňovali pohodlnú polohu rúk a ramien. Pracovné plochy by tiež mali byť osvetlené dostatočným svetlom, ktoré neoslepuje ani nevrhá tiene. Ideálne by mali byť pracovné plochy v tvare trojuholníka, ktorý tvorí chladnička, sporák a drez, aby sa skrátila vzdialenosť medzi nimi.

Jedálenské sety by mali byť vybrané podľa veľkosti a tvaru jedálne, počtu osôb a štýlu zariadenia. Jedálenský stôl by mal byť dostatočne veľký, aby poskytoval priestor na taniere, príbory, poháre a ďalšie potreby, ale aby zároveň nezaberal príliš mnoho miesta v miestnosti. Jedálenské stoličky by mali byť pohodlné, stabilné a nastaviteľné podľa výšky užívateľa. Jedálenský set by tiež mal ladiť s farbami a materiálmi kuchyne.

Okrem týchto tipov existujú tiež technologické inovácie v oblasti ergonomického nábytku, ktoré ponúkajú ešte viac možností pre zlepšenie kvality života v kuchyni a jedálni. Sú to napríklad:

Inteligentné spotrebiče, ktoré sa prepájajú s mobilnými aplikáciami a umožňujú ovládať teplotu, čas, programy alebo recepty na diaľku, sledovať spotrebu energie alebo upozorňovať na potrebu údržby alebo výmeny súčiastok.

Nábytok so vstavanými senzormi, ktoré reagujú na dotyk, hlas alebo pohyb a menia svoju polohu, výšku, tvar alebo farbu podľa potrieb užívateľa. Napríklad stôl, ktorý sa automaticky zväčší alebo zmenší podľa počtu osôb, stolička, ktorá sa prispôsobí držaniu tela alebo nálade užívateľa alebo skrinka, ktorá sa otvorí alebo zatvorí gestom ruky.

Nábytok s multifunkčným dizajnom, ktorý umožňuje využiť priestor čo najefektívnejšie a prispôsobiť sa rôznym situáciám. Napríklad stôl, ktorý sa dá ľahko premeniť na pracovné miesto alebo pohovku, stolička, ktorá sa dá zložiť do steny alebo podlahy alebo kuchynská linka, ktorá sa dá rozložiť na jednotlivé moduly a presunúť podľa potreby.

Inšpirujte sa praktickými príkladmi

Prvý príklad je kuchyňa v modernom štýle, ktorá kombinuje biele skrinky s drevenými pracovnými doskami a podlahou. Tento kontrast dodáva kuchyni svieži a prírodný vzhľad. Hlavným prvkom tejto kuchyne je ostrovček, ktorý slúži ako pracovná plocha, jedálenský stôl aj úložný priestor. Ostrovček má zásuvky, police a skrinky, digestor a drez s batériou. Okolo ostrovčekov je šesť stoličiek s čalúnenými sedadlami a operadlami, ktoré zabezpečujú pohodlie pri jedle alebo pri posedení. Osvetlenie zabezpečujú tri závesné lampy s okrúhlymi tienidlami, ktoré vytvárajú útulnú atmosféru.

Moderná kuchyňa s bielymi skrinkami a drevenou pracovnou doskou

Druhý príklad je kuchyňa v rustikálnom štýle, ktorá využíva prirodzené materiály ako je kameň, tehla a drevo. Táto kuchyňa pôsobí teplým a domáckym dojmom. Hlavným prvkom tejto kuchyne je krb, ktorý slúži ako ohnisko, kúrenie aj dekorácia. Krb je obložený kamennými doskami a tehlami, ktoré dodávajú kuchyni charakter. Nad krbom je umiestnená drevená polica s rôznymi dekoratívnymi predmetmi ako sú svietniky, kvetiny a obrázky. Krb tiež slúži ako podpora pre drevenú dosku, ktorá slúži ako jedálenský stôl alebo pracovná plocha. Okolo dosky sú rozmiestnené štyri železné stoličky s drvenými sedadlami, ktoré ladia s rustikálnym štýlom. Kuchyňa je osvetlená dvomi závesnými lampami s kovovými tienidlami, ktoré dopĺňajú industriálny vzhľad.

Tretí príklad je kuchyňa v minimalistickom štýle, ktorá kladie dôraz na jednoduchosť a funkčnosť. Táto kuchyňa má biele skrinky bez úchytov, ktoré plynule nadväzujú na biele steny a strop. Tento jednotný dizajn zväčšuje vizuálne priestor a dodáva kuchyni čistotu a svetlosť. Hlavným prvkom tejto kuchyne je vstavaná skriňa s posuvnými dverami, ktorá slúži ako úložný priestor a jedáleň. Skriňa je vybavená policami, zásuvkami a skrinkami, ktoré poskytujú dostatok miesta na riad, prístroje a potraviny. Skriňa tiež obsahuje vstavanú rúru, mikrovlnnú rúru a chladničku. Na skrini je skladacia doska, ktorá slúži ako jedálenský stôl alebo pracovná plocha. Keď sa nepoužíva, zloží sa a schová do skrine, čím uvoľní priestor. Ku doske patria aj štyri skladacie stoličky s bielymi plastovými sedadlami a operadlami, ktoré sa tiež dajú ľahko uložiť do skrine. Kuchyňa je osvetlená vstavanými LED svetlami, ktoré sú pod skrinkami a nad pracovnou doskou.

A tým sme sa dostali až na koniec nášho článku, v ktorom sme spoločne prešli to najdôležitejšie o nábytku do kuchyne a jedálne. Veríme, že sme načerpali mnoho inšpirácie a už máte jasno v materiáli, tvaroch aj v štýle. Držíme vám palce, nech sa vám zariadenie miestnosti podarí. A až budete mať hotové, mrknite sa aj na naše  ďalšie články na blogu. Uvidíte, že v nich nájdete mnoho zaujímavostí.

Prečítajte si tiež

  • Jedálenský stôl – ako vybrať správny rozmer
    2023-01-10 3501

    Ako spolu súvisia „ideálne miery” a pohoda pri stole? Možno viac, než si myslíte. Zistite, na čo si dať pri výbere jedálenského stola pozor.

  • Trendy v dizajne jedálenských stolov a stoličiek
    2023-12-04 149

    Neviete si rady s aktuálnymi trendmi jedálenských stolov a stoličiek? Poradíme vám s materiálom, štýlom aj s doplnkami do jedálne. Mrknite sa.

  • Za novým jedálenským stolom
    2023-04-13 300

    Ústredným bodom jedálne sú jednoznačne impozantné stoly s vysokými stoličkami a pohostinnými lavicami, ktoré zaznamenali svoj comeback. Predstavujú sa však v novom šate.

  • Čo nové v kuchyni?
    2023-05-16 468

    Moderné zostávajú naďalej jednoduché tvary bez akýchkoľvek ozdôb. Keď však zvedavo nahliadnete pod pokrievku, zistíte, že sa v kuchyni opäť varia novoty, ktoré dodávajú zatiaľ nepoznanú príchuť.

  • Domáca kuchyňa na úrovni profesionála - 10 tipov ako na to!
    2023-02-09 254

    Aby ste sa cítili ako skutočný profesionálny kuchár, musíte si vytvoriť aj optimálne zázemie. Ponúkame vám 10 tipov ako premeniť kuchyne na raj špičkových kuchárov.

  • Sektorové kuchyne – praktické tipy pre plánovanie
    2023-05-30 1216

    Ako usporiadať kuchyňu, aby bola praktická, ergonomická a nadčasová? Kde umiestniť sporák a akých chýb sa vyvarovať? Navrhnite si kuchyňu snov v 5jednoduchých krokoch.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste