Nábytok do spálne – od postele až po doplnky

Vybrať funkčný a krásny nábytok do spálne nie je len tak. Pokiaľ váhate, ako na to, narazili ste na ten pravý článok. Postupne sa pozrieme na všetko potrebné o posteliach, skriniach, komodách aj doplnkoch, aby vaša spálňa vo výsledku robila parádu a zároveň vynikala praktickým a funkčným nábytkom. Môžete sa tešiť napríklad na rady ohľadom veľkosti, typov a pripomenutie základných princípov, ktoré s nábytkom v spálni súvisia. Pohodlne sa usaďte, ideme na to.

Moderná a vzdušná spálňa s veľkou manželskou posteľou v centre

Vyberáme vhodnú posteľ

Posteľ je jedným z najdôležitejších kusov nábytku v našom domove. Na posteli trávime mnoho hodín denne a preto je dôležité vybrať si tú správnu, ktorá nám zabezpečí kvalitný spánok a pohodlie. Ako ale vybrať vhodnú posteľ z množstva ponúkaných možností? V tejto kapitole sa pozrieme na niekoľko aspektov, ktoré by sme mali zvážiť pri výbere postele.

Typ postele

Prvým kritériom, ktoré by sme mali zvážiť, je typ postele. Existuje niekoľko základných typov postelí, ktoré sa líšia svojou konštrukciou, dizajnom a funkcionalitou. Medzi najčastejšie typy patria:

Manželská posteľ: Jedná sa o najväčší a najrozšírenejší typ postele, ktorý je určený pre dvoch spiacich. Manželská posteľ sa skladá z jedného alebo dvoch matracov a jedného alebo dvoch roštov, ktoré sú umiestnené na spoločnom ráme. Manželská posteľ je vhodná pre priestranné spálne, kde ponúka dostatok miesta pre pohodlný spánok oboch partnerov.

Samostatná posteľ/jednolôžko: Jedná sa o menší typ postele, ktorý je určený pre jedného spiaceho. Samostatná posteľ sa skladá z jedného matraca a jedného roštu, ktorý je umiestnený na samostatnom ráme. Samostatná posteľ je vhodná pre menšie spálne, kde šetrí miesto alebo do detskej izby, kde môže slúžiť ako prechodné riešenie pred nákupom väčšej postele.

Poschodová posteľ: Jedná sa o špeciálny typ postele, ktorý je určený pre dvoch spiacich, ktorí sú umiestnení nad sebou. Poschodová posteľ sa skladá z dvoch samostatných matracov a roštov, ktoré sú umiestnené na dvojposchodovom ráme. Poschodová posteľ je vhodná do malých spální pre hostí, kde úsporne využíva vertikálny  priestor alebo do detskej izby, kde môže byť zdrojom zábavy a dobrodružstva pre deti.

Rohová posteľ: Jedná sa o špeciálny typ postele, ktorý je určený pre dvoch spiacich, ktorí sú umiestnení v pravom uhle ku sebe. Rohová posteľ sa skladá z dvoch samostatných matracov a roštov, ktoré sú umiestnené na rohovom ráme. Rohová posteľ je vhodná pre atypické spálne, kde využíva rohový priestor alebo do izby pre dospievajúcich, kde môže slúžiť ako miesto na posedenie a rozprávanie sa s priateľmi.

Šťastná mladá žena sa preťahuje v nabielo zariadenej spálni

Veľkosť postele

Druhým kritériom, ktoré by sme mali zvážiť, je veľkosť postele. Veľkosť postele ovplyvňuje nielen pohodlie spánku, ale tiež priestorovú náročnosť a estetiku spálne. Pri výbere veľkosti postele by sme mali vziať do úvahy nasledujúce faktory:

Rozmery a dispozícia spálne: Posteľ by mala byť v súlade s rozmermi a dispozíciou spálne, aby nebránila voľnému pohybu a nezakrývala okná alebo dvere. Všeobecne platí, že posteľ by mala zaberať maximálne tretinu plochy spálne a mala by mať okolo seba minimálne 50 cm voľného priestoru pre ľahký prístup.

Počet a veľkosť spiacich: Posteľ by mala byť dostatočne veľká, aby poskytovala komfortný spánok pre počet a veľkosť spiacich. Všeobecne platí, že každý spiaci by mal mať na posteli minimálne 80 cm šírky a 200 cm dĺžky. Pre dvoch spiacich sa odporúča posteľ so šírkou minimálne 160 cm, pre jedného spiaceho posteľ so šírkou minimálne 90 cm. Pokiaľ meriate viac než 185 cm, voľte predĺženú dĺžku. Vždy by ste mali mať rezervu 15, ideálne 20 cm výšky kvôli vankúšu a možnosti natiahnuť si nohy.

Osobné preferencie: Posteľ by mala vyhovovať osobným preferenciám spiacich, čo sa týka ich potrieb a zvykov. Niektorí ľudia preferujú priestrannú posteľ, kde sa môžu voľne natiahnuť a obracať, iní zase útulnú posteľ, kde sa môžu pritúliť ku partnerovi. Niektorí ľudia potrebujú viac miesta na vankúše, deky alebo plyšové hračky, iní zase radi spia na tvrdej a rovnej ploche.

Pohodlie, pevnosť a kvalita matraca a roštu

Tretím kritériom, ktoré by sme mali zvážiť, je pohodlie, pevnosť a kvalita matraca a roštu. Matrace a rošty sú kľúčovými prvkami postele, ktoré ovplyvňujú podporu, odpruženie a priedušnosť tela počas spánku. Pri výber matraca a roštu by sme mali vziať do úvahy nasledujúce faktory:

Tvar a váha tela: Matrac a rošt by mali zodpovedať tvaru a váhe tela, aby zabezpečili správnu polohu chrbtice a rozloženie tlaku na jednotlivé partie tela. Všeobecne platí, že čím je telo ťažšie, tým by mali byť matrac a rošt pevnejšie. Čím je telo ľahšie, tým by mali byť matrac a rošt mäkšie.

Zdravotný stav: Matrac a rošt by mali rešpektovať zdravotný stav spiacich, najmä pokiaľ trpia nejakými problémami s chrbticou, kĺbmi, alergiami alebo krvným obehom. Pre tieto prípady sa odporúča vyberať matrac a rošt z vhodných materiálov, ako sú pamäťová pena, latex, kokos alebo bambus, ktoré majú antibakteriálne, antialergické a termoregulačné vlastnosti.

Klimatické podmienky: Matrac a rošt by mali zodpovedať klimatickým podmienkam, v ktorých sa spí. Všeobecne platí, že čím je prostredie teplejšie a vlhšie, tým by mal byť matrac a rošt priedušnejší. Čím je prostredie chladnejšie a suchšie, tým by mali matrac a rošt lepšie izolovať.

Ako na skrine a úložné priestory

Pokiaľ hľadáte novú skriňu alebo šatník do spálne, je dôležité zvoliť taký, ktorý vyhovuje vášmu množstvu oblečenia a potrebám úložného priestoru. Nejde len o to, ako skriňa vyzerá, ale tiež o to, ako dobre využíva dostupný priestor a ako uľahčuje organizáciu vašich vecí. V tejto kapitole sa pozrieme na niektoré aspekty, ktoré by ste mali zvážiť pri výbere skrine alebo šatníka do spálne.

Moderná minimalistická spálňa s úložným priestorom pozdĺž steny

Typy úložných priestorov

Existuje mnoho rôznych typov úložných možností, ktoré môžete zvoliť pre svoju skriňu alebo šatník. Niektoré z nich sú:

Výsuvné zásuvky: Tieto sú vhodné na ukladanie menších predmetov, ako sú spodná bielizeň, ponožky, šperky alebo doplnky. Výsuvné zásuvky vám umožňujú ľahko nájsť to, čo hľadáte, bez toho aby ste museli prehľadávať celú skriňu.

Police: Sú ideálne na ukladanie oblečenia, ktoré sa nehodí na vešiaky, ako sú svetre, tričká, džínsy alebo bundy. Police vám tiež umožňujú vytvoriť rôzne úrovne úložného priestoru podľa veľkosti vašich predmetov.

Závesné systémy: Závesné systémy sú nevyhnutné na ukladanie oblečenia na vešiaku, ako sú košele, šaty, saká alebo kabáty. Závesné systémy vám pomôžu udržať vaše oblečenie bez vrások a ľahko prístupné. Môžete si vybrať medzi rôznymi dĺžkami a šírkami závesných tyčí podľa typu a počtu vášho oblečenia.

Optimalizácia využitia priestoru

Aby bola vaša skriňa alebo šatník čo najefektívnejší, je dobré optimalizovať využitie priestoru. Niektoré tipy, ako to dosiahnuť sú:

Využite vertikálny priestor: Pokiaľ máte vysokú skriňu alebo šatník, môžete využiť vertikálny priestor tým, že umiestnite police nad závesnými tyčami alebo zásuvkami. Na tieto police môžete ukladať sezónne oblečenie, posteľnú bielizeň alebo deky.

Použite oddeľovače: Oddeľovače sú užitočné na oddelenie rôznych kategórií oblečenia alebo predmetov na policiach alebo v zásuvkách. Oddeľovače vám pomôžu udržať poriadok a prehľadnosť vo vašej skrini.

Použite organizátory: Organizátory sú špeciálne príslušenstvo, ktoré vám pomôže lepšie usporiadať vaše oblečenie alebo predmety v skrini. Napríklad môžete použiť koše, krabice, háčiky alebo spony na ukladanie drobností, topánok, kabeliek alebo šálov.

Organizácia oblečenia a predmetov

Keď máte vašu skriňu alebo šatník vybavený podľa vašich potrieb, je čas na organizáciu vášho oblečenia a predmetov. Pýtate sa, ako to urobiť?

Trieďte podľa farby: Triedenie oblečenia podľa farby vám pomôže nájsť to, čo potrebujete a vytvoriť harmonický vzhľad vo vašej skrini. Môžete si vybrať medzi triedením podľa odtieňov alebo podľa farebného kódu (napr. červená, oranžová, žltá, zelená, fialová, hnedá, čierna, biela).

Trieďte podľa štýlu: Triedenie oblečenia podľa štýlu vám pomôže zostaviť rôzne outfity pre rôzne príležitosti. Môžete si vybrať medzi triedením podľa typu (napr. formálne, ležérne, športové) alebo podľa kategórie (napr. horné diely, spodné diely, šaty, kabáty).

Trieďte podľa  frekvencie: Triedenie podľa frekvencie vám pomôže udržať vo vašej skrini len to, čo naozaj nosíte a potrebujete. Môžete si vybrať medzi triedením podľa sezóny (napr. jar, leto, jeseň, zima) alebo podľa obľúbenosti (napr. často, občas, zriedka).

Pridajte komodu a nočný stolík

Komody a nočné stolíky sú dôležitými súčasťami spálne, ktoré pomáhajú udržiavať poriadok a uľahčujú organizáciu osobných vecí. Pri výbere komôd a nočných stolíkov je potrebné vziať do úvahy niekoľko aspektov, ako sú veľkosť, kapacita, štýl a dizajn. Teraz sa pozrieme na to, ako si vybrať komody a nočné stolíky, ktoré budú vyhovovať vašim potrebám a vkusu.

Detail na nočný stolík s budíkom

Veľkosť a kapacita

Komody a nočné stolíky by mali byť dostatočne veľké, aby zabrali všetky vaše veci, ktoré chcete mať po ruke v spálni, ako sú oblečenie, knihy, šperky, kozmetika, lieky alebo elektronika. Zároveň by nemali zaberať príliš mnoho miesta v izbe, aby neobmedzovali pohyb a cirkuláciu vzduchu. Pred kúpou komôd a nočných stolíkov si preto zmerajte voľný priestor vo vašej spálni a porovnajte si ho s rozmermi nábytku.

Pokiaľ máte malú spálňu, môžete zvoliť komody a nočné stolíky s viacerými zásuvkami alebo policami, ktoré ponúkajú viac úložného priestoru na menšej ploche. Pokiaľ máte veľkú spálňu, môžete si dovoliť komody a nočné stolíky s menej zásuvkami alebo policami, ktoré budú pôsobiť vzdušnejšie a elegantnejšie.

Štýl a dizajn

Komody a nočné by mali ladiť s posteľou a celkovou atmosférou spálne. Môžete si vybrať komody a nočné stolíky rovnakého materiálu, farby alebo dekóru ako posteľ alebo sa zahrať s kontrastmi a kombinovať rôzne štýly. Napríklad pokiaľ máte posteľ z masívneho dreva v rustikálnom štýle, môžete ju doplniť komodami a nočnými stolíkmi z kovu alebo zo skla v modernom štýle. Alebo pokiaľ máte posteľ z bieleho lakovaného dreva v minimalistickom štýle, môžete ju oživiť komodami a nočnými stolíkmi z farebného textilu alebo z ratanu v bohémskom štýle. Dôležité je zachovať harmóniu a rovnováhu medzi jednotlivými prvkami spálne.

Komody a nočné stolíky sú praktickým aj estetickým doplnkom spálne, ktorý vám pomôže vytvoriť útulné a pohodlné prostredie na váš odpočinok. Pri ich výbere je potrebné myslieť na to, ako budú slúžiť vašim potrebám úložného priestoru, ale tiež na to, ako budú ladiť s vašou posteľou a celkovou atmosférou spálne.

Nezabudnite na pohodlné posedenie

Pokiaľ hľadáte spôsob, ako zvýšiť pohodlie a útulnosť vašej spálne, môžete zvážiť pridanie pohodlného kresla, lavice alebo sedačky do tohto priestoru. Sedací nábytok vám môže poskytnúť miesto na odpočinok, relaxáciu, čítanie alebo len na pozorovanie okolia. V tomto článku vám poradíme, ako vybrať sedací nábytok, ktorý bude  vyhovovať vašim potrebám a vkusu.

Skôr než sa rozhodnete pre konkrétny typ sedacieho nábytku, je dobré si premyslieť, aký účel má plniť. Chcete mať miesto pre seba, kde si môžete užiť pokoj a súkromie? Potom by ste mali zvoliť kreslo, ktoré vám poskytne dostatočnú oporu a pohodlie. Chcete mať miesto na zdieľanie s partnerom alebo s hosťami? Potom by ste mali zvoliť lavičku alebo sedací prvok, ktorý bude dostatočne priestranný a pohostinný.

Luxusná spálňa s veľkorysým priestorom a kreslom

Ďalším aspektom, ktorý je potrebné zvážiť, sú rozmery a pohodlie sedacieho nábytku. Musíte si byť istí, že máte dostatok miesta na umiestnenie sedacieho nábytku v spálni bez toho, aby ste narušili cirkuláciu alebo prístup k ostatným prvkom. Odmerajte si priestor, ktorý máte v dispozícii a porovnajte ho s rozmermi sedacieho nábytku, ktorý sa vám páči. Tiež vyskúšajte sedací nábytok osobne, aby ste si overili jeho pohodlie a ergonómiu. Sedací nábytok by mal byť dostatočne mäkký a poddajný, ale tiež dostatočne pevný a stabilný.

Posledným aspektom, ktorý je potrebné zvážiť, je výber materiálov a farieb sedacieho nábytku. Mali by ste si vybrať také materiály a farby, ktoré budú harmonicky ladiť s celkovým dizajnom vašej spálne. Môžete si vybrať zo širokej škály materiálov, ako sú drevo, kov, textílie alebo kožušina. Farby by mali byť v súlade s farebnou paletou vašej spálne, ale tiež by mali reflektovať vašu osobnosť a náladu. Môžete si vybrať z teplých alebo studených farieb, neutrálnych alebo kontrastných farieb, svetlých alebo tmavých farieb.

Vylaďte celkový dojem dekoráciami

Spálňa je miesto, kde si môžete odpočinúť a uvoľniť sa po náročnom dni. Preto je dôležité, aby vaša spálňa bola nielen pohodlná, ale tiež príjemná na oko. Jedným zo spôsobov, ako dosiahnuť tento cieľ, je pridanie dekoračných prvkov, ktoré dodajú vašej spálni osobitosť a štýl.

Závesy sú jedným z najjednoduchších a najúčinnejších spôsobov, ako zmeniť vzhľad a náladu vašej spálne. Závesy môžu ovplyvniť množstvo svetla, ktoré preniká do miestnosti a tiež izolovať zvuky z vonku. Môžete si vybrať z rôznych farieb, vzorov a materiálov závesov podľa toho, akú atmosféru chcete vytvoriť. Napríklad, pokiaľ chcete spálňu s pokojnou a relaxačnou atmosférou, môžete si vybrať závesy v pastelových alebo neutrálnych farbách s jemnými vzormi. Pokiaľ chcete spálňu so živou a energickou atmosférou, môžete si vybrať závesy v sýtych alebo kontrastných farbách s výraznými vzormi.

Moderná spálňa s veľkým zrkadlom pri stene

Vankúše sú ďalším dekoratívnym prvkom, ktorý môže obohatiť vašu spálňu. Vankúše nielen zvyšujú komfort vašej postele, ale tiež dodávajú farbu a textúru vašej spálni. Môžete si vybrať vankúše rôznych veľkostí, tvarov a materiálov podľa toho, čo sa vám páči. Môžete sa tiež hrať s kombináciami farieb a vzorov vankúšov pre dosiahnutie zaujímavého efektu. Napríklad, pokiaľ máte jednofarebnú posteľnú bielizeň, môžete si vybrať vankúše s rôznymi vzormi alebo obrázkami pre dodanie živosti vašej spálni. Pokiaľ máte posteľnú bielizeň s viacerými farbami alebo vzormi, môžete si vybrať vankúše v jednej alebo v dvoch dominantných farbách pre vytvorenie harmónie.

Osvetlenie je tiež dôležitým dekoračným prvkom pre vašu spálňu. Osvetlenie môže ovplyvniť náladu a atmosféru vašej spálne tým, že zmení intenzitu a teplotu svetla. Môžete si vybrať rôzne typy osvetlenia podľa toho, akú funkciu má plniť. Napríklad, pokiaľ potrebujete osvetlenie na čítanie alebo pracovanie, môžete si vybrať stolovú lampu alebo nástenné svietidlo s jasným a studeným svetlom. Pokiaľ potrebujete osvetlenie na relaxáciu alebo romantiku, môžete si vybrať stojacu lampu alebo luster s tlmeným a teplým svetlom. Môžete tiež použiť sviečky alebo LED svetielka na vytvorenie útulnej a kúzelnej atmosféry.

Zrkadlá sú posledným dekoračným prvkom, ktorý môže vylepšiť vašu spálňu. Zrkadlá nielen zväčšujú a rozjasňujú vašu spálňu tým, že odrážajú svetlo, ale tiež dodávajú ilúziu priestoru a hĺbky. Môžete si vybrať zrkadlá rôznych veľkostí, tvarov a rámčekov podľa toho, čo sa hodí ku vašej spálni. Môžete si tiež umiestniť zrkadlá na strategických miestach pre dosiahnutie zaujímavých efektov. Napríklad, pokiaľ umiestnite zrkadlo oproti oknu, môžete vytvoriť pocit, že máte ďalšie okno s výhľadom. Pokiaľ umiestnite zrkadlo oproti posteli, môžete si vytvoriť pocit, že máte väčšiu posteľ.

A tým sme sa dostali až na koniec nášho článku. Určite už máte jasnejšiu predstavu o tom, ako si zariadiť spálňu nábytkom. Okrem toho viete, na čo by ste sa mali zamerať aj na čo by ste nemali zabudnúť. Držíme vám palce, nech sa vám dielo podarí. A až budete mať hotové, mrknite sa tiež na naše ďalšie články na blogu. Píšeme ich pre vás pravidelne a radi.

Prečítajte si tiež

  • 5 dôvodov, prečo si poriadiť toaletný stolík
    2022-06-28 579

    Toaletný stolík je štýlovou a na viac rýdzo dievčenskou záležitosťou. Nie je teda divu, že o ňom sníva každá z nás. Prezradíme vám, prečo si ju pripísať na zoznam prianí.

  • 5 rád ako zariadiť ideálnu spálňu
    2023-06-09 1444

    Pre kvalitný spánok a regeneráciu organizmu je mimo iné rozhodujúcim prvkom samotná spálňa. Ako ju zariadiť? Nasledujte našich 5 múdrych rád.

  • Feng Shui (či Feng Šuej) a sila farieb v spálni
    2023-07-14 989

    Spálňa a jej skladba je teda veľmi dôležitým aspektom, ktorému by sme mali venovať pozornosť a zamerať sa na jej umiestnenie a vybavenie v dome, byte aj na chate.

  • Reklama na ticho: ako odhlučniť byt
    2022-11-11 749

    Deptá vás rámus? Váš domov potrebuje rýchlu odhlučňovaciu kúru. Zabudnite na pláta od vajec. Vyskúšajte jednoduché triky, ktoré fungujú.

  • Úložné priestory v spálni
    2023-04-20 380

    Oblečenie, bielizeň, periny, vankúše a knihy sú spoločníci, s ktorými sa delíte o priestor vašej spálne. Skrývajú sa v skriniach, komorách a nočných stolíkoch.

  • Spálňa podľa Vasati
    2023-06-20 281

    Budíte sa ráno unavení a nevyspatí? 15 nasledujúcich rád vám možno pomôže odhaliť skryté nedostatky vašej spálne.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste