Nábytok na balkón, terasu a záhradu

Nábytok na balkón neznamená len biele alebo zelené plastové stoličky a okrúhly stolík. Poďme sa naň spoločne pozrieť.

Na balkóne si môžeme urobiť menšie párty s priateľmi

Mať byt s balkónom alebo väčšou terasou je pre nás mešťanov značka ideál. Predsa len máme doma kúsok dedinského sveta, ktorý patrí len nám. Cítime v ňom ten správny pocit súkromia a môžeme si významným spôsobom spríjemniť naše bývanie. Ísť v pekné letné ráno na terasu a vychutnať si kávu. Pre tých z nás, ktorí sú aj napriek rôznym tlakom spoločnosti fajčiari, kávu s cigaretou. Alebo príjemný obed, pripravený najlepšie na grile, ktorý máme v rohu terasy, je tiež pôžitok. Aby sme toto všetko mohli zažiť, musíme mať balkón či terasu vybavenú patričným a vkusným nábytkom.

Pokoj a pohoda na terase

Keď začneme rozmýšľať o vybavení balkónu alebo terasy nejakým nábytkom, najskôr si tiež musíme ujasniť, na aký účel ho používame. Pokiaľ nám slúži ako skladisko na veci, ktoré by nám doma prekážali, napríklad bicykel, alebo len ako priestor, v ktorom nám pri dobrom počasí stojí sušiak na bielizeň, vlastne nemáme o čom premýšľať. Viac či menej trendom je, mať ho ako takú oázu pokoja, kde si môžeme trochu oddýchnuť. Ďalej majme na pamäti poveternostné podmienky a to, či máme terasu aspoň čiastočne zastrešenú, alebo či všetky veci, ktoré sem umiestnime, budú vystavené vetru a dažďu. V drvivej väčšine prípadov si z vyššie uvedených dôvodov vyberieme zo širokej ponuky záhradného, teda vonkajšieho nábytku a veci určené do interiéru necháme, nech slúžia svojmu účelu tam.

Niekto má balkón spojený s rannými rituálmi

Na najmenšie balkóny narazíme v zástavbe z minulého storočia, či už v panelákoch, ale bohužiaľ aj v murovaných domoch. Väčšinou tu šírka balkónov býva medzi 0,9 – 1,2 metra. Keď vezmeme do úvahy tento nemilý handicap, budeme vyberať skôr medzi skladacím nábytkom. Aj tu si môžeme v dnešnej dobe veľa vymýšľať. Skladacích stolíkov a stoličiek je v ponuke široká škála.

Pokiaľ nemáme chuť nadávať vždy, keď sa budeme predierať na druhú stranu balkóna medzi stoličkami, aj v tomto prípade zvolíme skladaciu variantu. V novostavbách k nám boli architekti už zhovievavejší a navrhli nám priestranné balkóny alebo dokonca veľké terasy. Tu si môžeme dovoliť kúpiť klasický jedálenský set, samozrejme určený na vonkajšie použitie v záhradnej verzii a užívať si plnohodnotné stolovanie v krásne otvorenom priestore.

Aký typ nábytku a jeho materiál si vybrať?

Je dobré o tom naozaj popremýšľať.

Nábytok z masívu

Chystáte sa urobiť si radosť a kúpiť si nábytok z masívu? Nezabudnite, že bude potrebovať vašu starostlivosť!

Vonkajší drevený nábytok bude ozdobou terasy alebo balkóna

Vonkajší nábytok býva spravidla ošetrený z výroby, na nás je len zistiť, čím bol ošetrený a zhruba po dvoch či troch sezónach toto ošetrenie znovu zopakovať.

Ak si obstaráme nábytok zo surového, teda neošetreného dreva, zostáva táto povinnosť na nás. Ponúka sa nám celý rad možností, od ošetrenia voskom alebo olejom po klasické lakovanie, či vodou riediteľným akrylátovým lakom alebo syntetickým. Môj typ je v tomto prípade akrylátový lak, ktorého aplikácia aj ďalšie ošetrovanie je naozaj veľmi jednoduchá. S trochou nadhľadu sa dá povedať, že ide o maľovanie vodovými farbami.

Luxusný vzhľad získate kúpou nábytku vyrobeného z niektorého druhu exotických drevín. Pri tomto druhu materiálu je vhodné ošetrenie olejom. Pokiaľ si prajeme byť vzornými hospodármi, budeme túto procedúru vykonávať dva krát ročne.

Fermežou vyrobenou z ľanu najlepšie zrenovujeme starší drevený nábytok, ktorý sme zabudli dlho pod šírim nebom. Mäkké drevo, tým myslíme smrek alebo borovicu, budeme musieť ošetrovať častejšie, naopak buk, dub a agát, nás toľko nepotrápia.

Cez zimu je najlepšie nábytok schovať do suchých a vetraných priestorov. Na plachty a prikrývky zabudnime, nábytok pod nimi vlhne a veľmi trpí.

Ak si nechceme lámať hlavu a namáhať sa s údržbou nábytku, vyberme si taký, kde všetka údržba začína a končí prostým občasným umytím handrou a saponátovou vodou. Hovoríme tu o nábytku z kovu či plastu, prípadne kombinácii týchto dvoch materiálov.

Plastový nábytok

Starnutí a šediny, to je údel nábytku z plastu.

Umelý ratan väčšinou vydrží dlhšie ako ratan prírodný

Tí z nás, ktorí precestovali kus sveta, vedia, že notoricky známe stoličky a stolíky v kaki zelenej a snehovo bielej farbe nájdeme na všetkých kontinentoch v tom istom modelu. Samozrejme existujú najrôznejšie ďalšie typy, ktoré sú od tých vyššie uvedených vzdialené asi ako liga majstrov od okresného kola. Napríklad veľmi zaujímavo vyzerajú výplety z plastového prútia, ktoré sú momentálne veľmi trendy. Čo majú všetky kusy plastového nábytku spoločné je, pomerne rýchle starnutie materiálu, ktoré je spôsobené najmä slnečným žiarením. Na údržbu nám bude stačiť voda a saponát.

Kovový nábytok

Kovový nábytok neprinesie sklamanie z krátkej životnosti.

Klasika v podaní kovového záhradného nábytku nikdy nesklame

Najodolnejší a najtrvanlivejší zo všetkých druhov vonkajšieho alebo záhradného nábytku je ten, ktorý je vyrobený z kovu. Väčšinou býva od výroby vybavený veľmi kvalitným lakovaním, prášková farba je na povrchu zapečená vysokou teplotou a preto je tento nábytok prakticky nezničiteľný. Jediné súčiastky, ktorým musíme venovať viac pozornosti, sú napríklad plastové či drevené sedáky a operadlá. S ničím ďalším si veľkú hlavu robiť nemusíme.

Ratanový nábytok

Ratanový nábytok je klasický, veľkou výhodou je jeho nízka hmotnosť, ale je zo všetkých druhov najchúlostivejší.

Vonkajší nábytok z pravého ratanu nie je lacný, ale dobre vyzerá

Ratan je nesmrteľná klasika, pri ktorej máme neskutočné množstvo veľkostí, tvarov a prevedenia. Vzhľadom k jeho nízkej hmotnosti sa s ním veľmi dobre manipuluje. Máme na výber celú škálu stolov a stolíkov, kresielok alebo taburetov, doplnených o policové systémy. Prosto v jednom štýle sa dá zariadiť celá veľká terasa. Počítajte však s každoročným lakovaním a tiež upratovaním pri nepriaznivom počasí. Zmeny teplôt a mráz, ale bohužiaľ aj čas, si na ratane vyberá svoju daň. Materiál postupom času stráca pružnosť a tým dochádza k jeho praskaniu. Obvykle ho z týchto dôvodov nájdeme vo verande alebo v zimnej záhrade na rozdiel od balkónov a terasy.

Prečítajte si tiež

  • Nastal čas na terasu
    2023-04-06 512

    Ranná káva alebo raňajky v príjemnom teplom vánku, k tomu výhľad na rozkvitnutý záhon a upravenú záhradu - to sú len niektoré výhody vlastnej terasy. Ako stvorená na odpočinok a posedenie s priateľmi.

  • Moderné podlahy
    2023-03-02 537

    Potrebujete poradiť s výberom typu podlahy? V našom článku sa dozviete o výhodách a kompromisoch všetkých druhov podláh, ktoré sú trendy v poslednej dobe.

  • Bezpečnostné dvere
    2023-02-03 425

    Prechádzame nimi niekoľkokrát denne. Chránia vaše súkromie a bezpečnosť vašej rodiny. Sú vašou vizitkou. Čo by ste mali vedieť pri výbere vstupných dverí?

  • Ako vybrať koberec?
    2022-11-23 503

    Skúsme sa spoločne pozrieť na to, ako oživiť podlahu. V súčasnej dobe sú celoplošné koberce na ústupe, ale o to väčšej popularite sa tešia solitérne kusy.

  • Kusové koberce
    2023-05-26 373

    Metráž sme nechali bokom, venovali sme sa pri našom prieskume výhradne kusovým kobercom. Najčastejšie sú obdĺžnikové či štvorcové tvary.

  • Nájdite poklad pod vašou strechou!
    2022-10-31 381

    Dôvodom pre realizáciu podkrovia ako obytnej časti domu či bytu, je využitie voľného priestoru, ktorý nám v dolnej časti obydlia chýba.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste