Nájdite poklad pod vašou strechou!

Boli ste niekedy v starom dome, do ktorého hornej časti sa dalo isť len otvorom v strope? Tento architektonický prvok známy ako podkrovie je častý typ nepravidelného, ale o to viac zaujímavého priestoru. Podkrovie je priestor na povale prístupný len malou dierou v strope alebo menej obvyklou stenou. Často má táto diera odnímateľný kryt, ktorý sa pristaví k poklopu. Veľkosť podkrovia sa líši. Môže byť plnohodnotné – kopírujúce poschodie domu alebo len priestor na preliezanie pod krovom, kde sa často nedá ani postaviť.

Drevo + podkrovie = neodolateľné

Dôvodom na realizáciu podkrovia ako obytnej časti domu či bytu je využitie voľného priestoru, ktorý nám v dolnej časti obydlia chýba. Veľkou výhodou miestností umiestnených v podkroví je fakt, že sa tu nachádza najlepšie prirodzené osvetlenie, aké môžete mať. Pri budovaní podkrovných izieb musíte mať na pamäti, že sa úžitková plocha miestnosti meria až vo výške 1,3 metra. Ďalším predpokladom výstavby je, že výška stropov v podkrovných miestnostiach bude minimálne 2,3 metra.

Nevýhodou podkrovných priestorov býva veľmi časté prehrievanie v letnom období. Predísť tomu môžete kvalitným zateplením strechy a vonkajších stien domu. Pokiaľ je na výber, je vhodné umiestňovať okná na inú než na južnú stranu.

Mnoho záujemcov o podkrovie si tieto priestory vyberá z dôvodu existencie trámov, ktoré v interiéri vytvoria originálny dojem. Krovy vo väčšine miest nie je možné odstraňovať a preto sú nutnou súčasťou izieb. V prípade, že sa nám priznané trámy nepáčia alebo sa nehodia do vizuálneho konceptu izieb, je možné ich zakryť sadrokartónovou priečkou. Čo sa týka nábytku, ten bude v podkroví potrebný prevažne ten atypický – na mieru vyrobený. Atypická bude pravdepodobne celková dispozícia podkrovného bytu nesúca so sebou prepojené miestnosti.

Podkrovie - štýlové bývanie

Podkrovné spálne a šatňa

Väčšina priestoru podkrovia kopíruje celú dĺžku domu, rozmery budúcich miestností sú teda dlhé a úzke. Optickým zlepšením týchto priestorov môže byť voľba vhodnej maľby – na kratších stenách tmavšia či jasnejšie odtiene na tých dlhých. Mnoho podkroví nemá dostatok slnečného svetla, preto by sme sa mali vyhnúť maľbe v tmavých farbách ako je vínová, tmavo modrá alebo čokoládovo hnedá. Na druhej strane svetlé farby ako je biela alebo krémová, budú aj pri slabom osvetlení vyzerať „špinavo“. Namiesto toho zvoľte tón, ktorý je niekde uprostred farebného spektra. Ideálny je tiež výber postele s veľkým čelom, ktoré skreslí atypické rozmery.

Pri budovaní podkrovných miestností majte na pamäti dobrú radu, ktorá znie: „Maximálne využívajte kolenné steny“. Kolenné steny, teda nízke steny, ktoré spájajú podlahu so šikmou strechou, sú vynikajúcimi miestami pre nábytok. Ďalšia rada je využiť okná alebo strešné okná. Pokiaľ máte jedno veľké okno – vikier, umiestnite posteľ oproti nemu, aby ste mali nádherný výhľad na ranné slnko a vstávanie by tak bolo pre vás radostnejšie. Umiestnenie postele priamo pod svetlíkom zasa evokuje pocit, akoby ste spali pod hviezdami. Veľké okno vikiera je tiež perfektné pre posedenie. Postavte čalúnenú stoličku do výklenku, pridajte malý stolík s lampou a razom máte slnečný kútik na čítanie. Výklenky vikiera môžete tiež použiť ako kút na pracovňu.

Pracovný kút v podkroví

V bezprostrednej vzdialenosti spálne by mala byť podľa moderných štandardov šatňa. Každé ráno vyzerá ako boj s časom, preto by sme mali mať všetko potrebné „po ruke“. Usporiadaný šatník nám tak vyváži rannú letargiu. Pamätajte si, organizované priestory sú vždy o jednoduchosti a účinnosti.

Všetci by si priali komfort šatníka a moderný dizajn na zákazku, ktorý šetrí priestor. Skrine do spálne, ktoré si vyberiete, musia spĺňať špecifické nároky vašich odevov a doplnkov. Je dobré vziať do úvahu váš štýl obliekania, než sa rozhodnete pre finálny dizajn šatníka. Niektorí z vás možno potrebujú viac priestoru na kabáty, zatiaľ čo iní by mohli venovať celú sekciu svojej veľkej kolekcii obuvi!

Podkrovný šatník môže disponovať ergonomickými prvkami, ktoré sú tvorené modulárnymi šatníkovými skriňami vyrobenými na zákazku presne do priestorov skosenia. Je vhodné zvoliť posuvné dvere zostáv, ktoré šetria miesto. Trendy sú aj police so zabudovaným osvetlením.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste