Nákupný radca: Ako vybrať sedaciu súpravu

Stretnutie s priateľmi, víkendové leňošenie i relax u televízie si žiada zázemie pohodlnej sedačky. Práve sedacia súprava je na viac kusom nábytku, ktorý môže výrazne ovplyvniť celkový vzhľad a dojem z interiéru. Ako vybrať model, ktorý splní vaše očakávania? Tento článok vám odhalí, ktoré faktory sa vyplatí vziať pri výbere v úvahu.

Sedacia súprava výrazne ovplyvní celkový vzhľad a dojem z interiéru

Typ a umiestnenie

Prvým krokom k úspechu je vedieť, čo presne hľadáte a kde plánujete sedačku umiestniť. Budete ju využívať v obývačke, kancelárii alebo v izbe pre hostí? Zatiaľ čo pre domáce pohodlie sa hodia sedacie súpravy nižšie a mäkšie, k pracovnému jednaniu sú ideálne vyššie a tvrdšie sedačky, z ktorých sa lepšie vstáva.

Typ sedačky vyberajte taktiež s ohľadom na to, koľko ľudí ju bude využívať a predovšetkým na priestorové možnosti miestnosti. V ponuke nájdete rohové sedacie súpravy do L aj veľké sedacie súpravy do U.

Na rohovú sedačku so vstavaným mini barom usadíte až 5 ľudí

Zvoliť si môžete rovnako ľubovoľnú zostavu, napríklad trojmiestnu pohovku s kreslami (sedacia súprava 3+1+1), kombináciu trojmiestne a dvojmiestne pohovky (sedacia súprava 3+2) alebo trojsedák s dvojsedákom a kreslom (sedacia súprava 3+2+1).

Sedacia súprava 3+2+1 je praktickou voľbou

Tip: Pokiaľ sa vám domov veľká sedacia súprava nevojde, nezúfajte. Prípadný nedostatok miesta pri väčšom počte hostí jednoducho vyriešite pomocou taburetov.

Veľkosť a počet miest

Veľkosť sedacej súpravy by mala byť úmerná veľkosti interiéru. Veľká sedačka v malej miestnosti spôsobí, že bude priestor pôsobiť preplnene a stiesnene. Rovnako nepatrične však pôsobí aj malá sedačka vo veľkej izby.

Na rohovej sedacej súprave do L pohodlne usadíte až 5 ľudí, na veľkú sedaciu súpravu do U sa vyjde až 10 osôb. Všeobecne sa na jedno sedacie miesto počíta s 60–80 cm.

Nie ste si istí, akú veľkú sedačku vybrať? Vezmite do ruky meter a zmerajte, koľko máte miesta na jej umiestnenie. Nezabudnite zohľadniť dostatočný priestor pre bezproblémový prístup a na miesto pre konferenčný stolík. U rozkladacej sedačky sa na viac uistite, že máte dostatočný priestor aj na jej rozloženie.

Pamätajte, že veľká sedacia súprava ponúka, ale taktiež zaberá miesto

Tip: Pre lepšiu predstavu si môžete vziať na pomoc štvorčekovaný papier a nakresliť naň pôdorys miestnosti a doň rozmiestnenie nábytku. V prázdnej miestnosti možno vyznačiť umiestnenie budúcej sedačky a ostatného nábytku maskovacou páskou alebo pomocou kusov kartónov.

Rozkladacie funkcie

V prípade, že chcete sedačku využívať taktiež na spanie, vyberte si model s rozkladacou funkciou. Rozkladacie sedacie súpravy sú ideálne pre príležitostné prespanie návštevy a ponúka rovno niekoľko typov rozkladania. Má však sedačka plne nahradiť posteľ, určite vsaďte na pohodlie sedacie súpravy na každodenné spanie, ktorá s prehľadom zvládne pravidelnú nočnú zmenu.

Sedacia súprava na každodenné spanie s prehľadom zvládne pravidelnú nočnú zmenu

Sedacia súprava na každodenné spanie by mala v ideálnom prípade spĺňať nasledujúce rozmerové, ergonomické a hygienické parametre:

  • šírka ložnej plochy: 80 cm pre 1 osobu, pre 2 osoby je vhodná ložná plocha od 140 x 195 cm
  • kvalitná a tvrdšia výplň rozkladacej plochy
  • rozklad s celistvým matracom alebo rozklad s dvoma matracmi na sebe
  • matrac vyrobená zo studenej (polyuretánovej) peny s objemovou hustotou 30 kg/m³ (matrac s nižšou hustotou sa rýchlejšie preleží)
  • kvalitná konštrukcia z masívu alebo kovu (nie z vystuženého papieru a drevotriesky)
  • snímateľný a umývateľný poťah

Úložný priestor a praktické vychytávky

Obzvlášť, pokiaľ doma riešite doslova každý centimeter, vyplatí si poriadiť sedaciu súpravu s úložným priestorom, vďaka čomu získate miesto na ukladanie lôžkovín alebo sezónnych vecí.

Nielen v malom byte oceníte úložný priestor

Medzi ďalšie vychytávky, ktoré oceníte nie len v menšom interiéri, patrí vstavaný minibar s praktickou odkladacou plochou alebo držiakmi na nápoje.

Vstavaný minibar s odkladacou plochou a držiakmi na nápoje patrí medzi praktické vychytávky

Hitom sú sedacie súpravy s taburetmi „schovanými” podopierkami, na ktoré odložíte rozčítanú knihu alebo posadíte hostí.

Na taburety podopierkami si odložíte rozčítanú knihu alebo naň posadíte hostí

K maximálnemu pohodliu prispejú polohovateľné podpierky a opierky hlavy, relaxačnú atmosféru umocní LED osvetlenie na diaľkové ovládanie, ktoré na viac spestria večerné posedenie s priateľmi.

LED osvetlenie na diaľkové ovládanie umocní relaxačnú atmosféru

Dizajn a farebné prevedenie

Dizajn sedacej súpravy by mal ladiť s ostatným nábytkom a celkovým štýlom miestnosti. U väčších kusov nábytku je odporúčané držať sa neutrálnych farieb, ako sú béžová či šedá a farebne sa vyriadiť skôr na menších kúskoch a doplnkoch. U výrazných odtieňoch a divokých vzoroch totiž hrozí, že sa vám veľmi rýchlo okukajú. Pokiaľ však celý život snívate o žiarivej ružovej sedačke, na toto pravidlo kľudne zabudnite.

Pri sedacej súprave sa vyplatí uprednostniť neutrálne farebné prevedenie

Čalúnenie

Poťah sedačky musí byť dostatočne kvalitný, aby vydržal akúkoľvek záťaž. Vyberajte ju s ohľadom na svoj vkus, ale taktiež životný štýl. Máte doma deti? Robia vám spoločnosť domáci miláčikovia? Ste zvyknutý na sedačke jesť alebo doma pravidelne robíte večierky? Zamerajte sa na látky so špeciálnou úpravou, ktoré sú odolné voči oderu i ušpineniu a vynikajú jednoduchou údržbou. V prípade, že sedačku plánujete umiestiť do priestoru, si poriaďte celočalúnený model, ktorý je potiahnutý taktiež na zadnej strane.

Poťah sedačky vyberajte s ohľadom na svoj životný štýl

Každý poťahový materiál má svoje výhody a nevýhody a správna voľba závisí na vašich potrebách a rozpočtu.

Koža: Koža je luxusný materiál s príjemnou textúrou a vzhľadom. Je odolná voči opotrebeniu a dobre sa čistí, čo z nej robí populárnou voľbu pre spoločenské miestnosti a obývacie izby. Nič menej, koža môže byť náchylná k poškodeniu vplyvom slnka, tepla a vlhkosti a môže byť nákladná.

Umelá koža: Umelá koža (alebo ekokoža) je cenovo dostupná alternatíva k pravej koži. Je odolná voči škvrnám a v porovnaní s kožou sa jednoduchšie udržuje. Podobne ako koža však podlieha vplyvom UV žiarenia a môže byť menej trvanlivá.

Tkaniny: Tkaniny sú u sedacích súprav najčastejšie používaným materiálom. Ponúka pestrú paletu farieb, vzorov i textúr a v porovnaní s kožou vynikajú cenovou dostupnosťou. Medzi najobľúbenejšie tkaniny patrí bavlna, polyester a mikrovlákno. Nič menej, niektoré tkaniny môžu byť náchylné k ušpineniu a k blednutiu vplyvom UV žiarenia.

Vlna: Vlna je luxusný, prírodný materiál, ktorý sa často používa k čalúneniu dizajnových sedacích súprav. Je mäkká a odolná voči škvrnám a absorpcii pachov, môže však byť náchylná k roztrhaniu a opotrebeniu.

Mikrovlákno: Mikrovlákno je syntetická tkanina vyrobená z veľmi jemných vlákien. Ide o cenovo dostupnú alternatívu k bavlne a polyesteru, s vysokou odolnosťou voči škvrnám a jednoduchou údržbou.

Zamat: Zamat je luxusná, hebká tkanina, ktorá sa používa najmä u klasických sedacích súprav. Je menej odolná voči škvrnám a môže byť náchylná k opotrebeniu. Zamatové sedacie súpravy taktiež vyžadujú viacej údržby a čistenie než iné materiály.

Výber sedacej súpravy vyžaduje starostlivé zváženie typu, veľkosti a praktických funkcii. Odmena v podobe nájdenia modelu, ktorý zhmotní vaše predstavy o maximálnej funkčnosti a pohodlia, však stojí za to.

Prečítajte si tiež

  • Hitparáda sedačiek!
    2022-11-25 315

    Sedačka je takmer vždy dominantou obývacej izby a zároveň rozhoduje o našom pohodlí pri chvíľach odpočinku. Porozhliadnite sa s nami potom, čím si jednotlivé typy získavajú svojich priaznivcov.

  • Doprajte obývacej izbe svieži dych!
    2023-02-15 246

    Nenáročnými trikmi v duchu najnovších trendov vám pomôžeme obývaciu izbu vyladiť tak, aby ste sa nej za všetkých okolností cítili ako na dovolenke.

  • Čalúnené panely – láska na prvý dotyk
    2022-11-03 1355

    Veľkolepá premena za jeden víkend? Áno! Inšpirujte sa originálnymi nápadmi, ako kreatívne i prakticky využiť čalúnené nástenné panely.

  • Svetlo ako liek podľa Feng Shui (či Feng Šuej)
    2023-02-07 318

    Učenie o harmonickom bývaní tvrdí, že dobre osvetlená miestnosť prináša aj dostatok pozitívnej energie. Toto tvrdenie však nestačí, pozitívna energia nefunguje na stlačenie vypínača.

  • Inšpirácia pre moderný interiér - vesmírny futurizmus
    2023-03-10 261

    Spoznajte moderné bývanie vo futuristickom štýle založené na „mimozemských“ myšlienkach, inšpirované kozmickými loďami a stanicami. Bývajte ako v sci-fi filme.

  • Ako vybrať koberec?
    2022-11-23 485

    Skúsme sa spoločne pozrieť na to, ako oživiť podlahu. V súčasnej dobe sú celoplošné koberce na ústupe, ale o to väčšej popularite sa tešia solitérne kusy.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste