O predsieni trochu inak

Predsiene sú v rebríčku dôležitosti, praktickej funkčnosti a jej estetického vnímania ako vstupnej miestnosti, rovnocennou partnerkou ostatných častí interiéru. Mala by zapôsobiť na prvý pohľad, ďalej poskytnúť miesto na odloženie potrebných vecí, postarať sa o pohodlie pri obúvaní, umožniť vizuálnu kontrolu pred odchodom a zároveň zachovať dostatočný priestor na pobyt a zabezpečiť bezpečnosť pre vaše kroky. Pri tom všetkom musí žiť v harmonickom súlade farieb, materiálov a štýlu s ostatnými miestnosťami v našom obydlí.

Dizajnová predsieň vo svetlých farbách

Mýtus o podlahách

Aj keď je predsieň spojovateľkou medzi domovom a okolitým svetom za vstupnými dverami, nerobte z nej sterilnú zónu. V dobe vysoko odolných povrchov laminátových a drevených podláh nie je nutným pravidlom keramická alebo gresová dlažba. Samozrejme je vhodné dodať, že každý materiál na podlahu má svoje pozitíva aj negatíva. V prvom rade si musíme ujasniť, aký výsledný efekt chceme docieliť. Chceme prepojiť podlahu v predsieni s otvorenou obývacou izbou bez použitia prechodových líšt? Uprednostňujeme jednotný štýl podlahy v celom interiéri? Počítame s tým, že veľká prázdna plocha predsiene bude lákať deti ku hrám? Vchádzame do predsiene bytu zo spoločného schodiska, kde sme si aspoň čiastočne očistili podrážky alebo s nechceným obsahom podrážok vchádzame priamo z vonku?

Drevené a laminátové podlahy s dezénom už začínajú konkurovať dlažbe o jej jedinečnosť v bezpečnosti proti ukĺznutiu, nevyrovnajú sa jej však tvrdosťou povrchu. Ak sa obávate pri plávajúcich podlahách škvŕn od vody z mokrých topánok, verte, že ak si vyberiete materiál s kvalitnou povrchovou úpravou, nič sa nestane. A predsa ani na dlažbe nenechávame vodu len tak stáť, ale v tomto ohľade je dlažba nezničiteľná.

Moderné laminátové podlahy znesú vysoké zaťaženie

Stenám stačí farba

Podobne sa zamyslite nad opodstatnenosťou oteruvzdorných a umývateľných náterov, odporúčaných na stenu v predsieni. Objektívne zvážte, o čo viac sú namáhané oproti stenám v kuchyni či detskej izbe. Radšej si dajte viac záležať na farebnom zladení s ostatnými miestnosťami, na namiešaní vhodnej kombinácie odtieňov nábytku ako sú skrinky, botníky a vešiakové steny. Pri väčších halách sa nemusíte báť sýtejších farieb. Pokiaľ je predsieň menšia, vyhrajte sa aspoň s jednou stenou. Dolaďte k nej aj vhodný sedací nábytok, koberec a stojan na dáždniky. Pozor, umelé osvetlenie skresľuje odtiene farieb vyberaných pri dennom svetle, hlavne pri žiarivkách so studeným spektrom. Ani v predsieni nezabudnite na doplnky, ktoré ju zútulnia.

Nebojte sa farebné výmaľby predsiene

Sedenie bez stolíku

Stolík v predsieni už minimálne celé desaťročie neslúži ako podstavec pre pevnú linku, ale ako odkladacia plocha. V ideálnom prípade bude vyšší a bude obsahovať zásuvky na drobné predmety dennej potreby. Vhodným kandidátom na túto funkciu bude iste vešiaková stena, ktorá okrem odkladacích plôch bude obsahovať tiež tak dôležité zrkadlo. Na sedenie bude stačiť taburet alebo malá stolička. Jej výšku vyberte tak, aby sa z nej pohodlne obúvalo, hlavne seniorom alebo malým deťom.

Na sedenie v predsieni postačí lavička alebo taburet

Čo ďalšie sa nám bude hodiť?

Ako sme sa už zmienili, pre dojem usporiadanej a upratanej predsiene, ktorá nás aj naše návštevy bude vítať je dôležitý dostatok odkladacích priestorov na šaty, topánky a doplnky. Podôb majú mnoho, od vstavaných alebo samostatne stojacich skríň cez vešiakové steny, k prádelníkom alebo úzkym výklopným botníkom nezaberajúcim tak vzácny priestor. Nenahraditeľným pomocníkom býva tiež stojan na dáždniky. Nesmieme zabudnúť na zrkadlo, ktoré nám umožní poslednú kontrolu nášho zovňajška, než vyrazíme do sveta.

Prečítajte si tiež

  • Čalúnené panely – láska na prvý dotyk
    2022-11-03 1425

    Veľkolepá premena za jeden víkend? Áno! Inšpirujte sa originálnymi nápadmi, ako kreatívne i prakticky využiť čalúnené nástenné panely.

  • Reklama na ticho: ako odhlučniť byt
    2022-11-11 746

    Deptá vás rámus? Váš domov potrebuje rýchlu odhlučňovaciu kúru. Zabudnite na pláta od vajec. Vyskúšajte jednoduché triky, ktoré fungujú.

  • Svetlo ako liek podľa Feng Shui (či Feng Šuej)
    2023-02-07 336

    Učenie o harmonickom bývaní tvrdí, že dobre osvetlená miestnosť prináša aj dostatok pozitívnej energie. Toto tvrdenie však nestačí, pozitívna energia nefunguje na stlačenie vypínača.

  • Bezpečnostné dvere
    2023-02-03 426

    Prechádzame nimi niekoľkokrát denne. Chránia vaše súkromie a bezpečnosť vašej rodiny. Sú vašou vizitkou. Čo by ste mali vedieť pri výbere vstupných dverí?

  • Ako usporiadať miestnosť?
    2023-01-13 734

    Ako navrhnúť dispozíciu domu, ktorá umožní využívať každú časť obytného priestoru skutočne, ktorá nevytvára hluché miesta a miestnosti orientuje správne vzhľadom na svetové strany?

  • Ako si zariadiť bývanie rýchlo, štýlovo a lacno?
    2023-01-24 720

    To je zrejme heslo väčšiny mladých rodín. Naši mladí hostitelia si s výzvou poradili a upravili bývanie tak, aby ho opticky zväčšili, získali tak dojem priestrannejšej domácnosti.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste