Poradca Feng Shui (či Feng Šuej), ktorý nám pomôže zariadiť bývanie

Takmer každý z nás sa viac či menej riadi pri zariaďovaní nového bývania určitými štandardmi, možno niekedy aj zaužívanými stereotypmi. Pokiaľ chceme naše bývanie povzniesť na vyššiu úroveň a získať z neho ďalšiu pridanú hodnotu, riaďme sa filozofiou Feng Shui. Vďaka nej pomocou vhodného výberu a umiestnenia nábytku, farieb a prípadne ďalších predmetov môžeme získať harmonickejšie vzťahy v rodine, viac osobnej energie, ktorá vám zabezpečí ďalšie úspechy v zamestnaní. Toto nám môže pri dodržaní ich princípov priniesť Feng Shui.

Spálňa podľa Feng Shui

Živly, vietor a voda

Feng čínsky vietor, Shui voda. Ich spojenie nám má ozrejmiť, že všetko okolo nás je neustály a nekonečný kolobeh energií, ktorý platí nielen pre živé organizmy, ale aj pre neživé, tým myslíme aj veci, ktoré sú okolo nás, ako skrine a skrinky, stoly, komody, postele do spálne a ďalšie. Feng Shui má korene v Taoizme, táto filozofia nás učí o spolužití nás s okolím. O vplyve pozitívnych a negatívnych energií a ako s nimi pracovať.

Donedávna poznali učenie Feng Shui iba v ázijských krajinách, prevažne na juhovýchode kontinentu, ale s rastúcou mierou kultúrnej integrácie preniká aj do našej západnej civilizácie, kde boli otvorené školy tohto učenia, na ktorých pôsobia majstri Feng Shui. Tí potom originálnu podobu filozofie transformujú do našich podmienok tak, aby sa zachoval jej pôvodný duch, ale s prihliadnutím na naše kultúrne zvyky.

Aby sme Feng Shui mohli aplikovať v našich domovoch, nemusíme ale navštevovať kurzy alebo školu, stačí porozumieť princípom a máte vyhrané.

Feng – vietor, Shui – voda

Prúdy pozitívnych energií

Kľúčový princíp Feng Shui je v prúdení energie, ktorá prechádza naším obydlím. Cieľom je, aby sme jej v tomto prúdení ničím nezabránili. Energia vstupuje dverami a odchádza oknom. V niektorých častiach bytu či domu prechádza rýchlejšie, inde sa spomalí. Na nás je, aby sme tento bezproblémový priechod umožnili.

Možno si niektorí z nás myslia, že štýl zariadenia domácnosti podľa učenia východu bude čo najviac minimalistický, také pútnikove obydlie. To nás Feng Shui neučí. Čím väčšie množstvo predmetov na zariadenie, hlavne nábytku máme, tým pomalšie necháme energiu prenikať naším domovom a tým útulnejšie a pohodlnejšie na nás bude tento priestor pôsobiť. Napríklad spálňa či obývačka je na to vhodné miesto a nie je na škodu, keď podľa správnych pravidiel je v obývačke nielen sedacia súprava, kreslo ale aj konferenčný stolík.

Pokiaľ miestnosť zariadime menším množstvom nábytku a necháme v ňom voľné plochy, energia bude prechádzať oveľa rýchlejšie a povzbudí nás k väčšej aktivite. Ideálna miestnosť na takto zariadený priestor je herňa či pracovňa. Takto môžeme použiť aj farby, maľba studenými alebo pastelovými farbami prúdenie spomaľuje, naopak teplé a jasné farby majú opačný efekt.

Luopan – kompas feng-šuej

Upratujeme s Feng Shui

Nejde tu ani tak o techniku upratovania, ako skôr o to, ako udržať priestor uprataný, tým pádom útulný a prívetivý. Feng Shui nás učí, že v neupratanom priestore na nás bude pôsobiť negatívna energia, ktorá bude mať dopad aj na našu psychiku. Nebudeme si veriť, neodpočinieme si, ako by sme si mali. Preto si držme neporiadok ďalej od tela.

Nie cudzie, iba svoje!

Feng Shui tiež hovorí, že všetky veci v priestore časom vstrebávajú určitú energiu, ktorú potom vyžarujú späť. Obrazne môžeme povedať, že aj veci majú pamäť. Preto by sme nemali používať cudzie veci alebo veci zo second handu. V ideálnom prípade by sme mali všetok nábytok a nielen ten, s ktorým máme priamy kontakt, ako sú sedačky, stoličky alebo hlavne postele mať nový, ale napríklad aj úložné police a skrine. Pokiaľ obľubujete starožitný nábytok, pri jeho kúpe sa snažte zbaviť vonkajších vplyvov, sústrediť sa na konkrétny predmet a snažte sa zistiť, aký máte z neho pocit. Pokiaľ dobrý, nemala by v ňom byť uložená negatívna energia.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste