Prečo by podľa feng shui mali byť v spálni izbové kvetiny s oblými listami?

Izbové rastliny vnášajú do interiéru harmóniu. Odbúravajú stres a pomôžu vám uvoľniť sa. Spálňa je miesto, ktoré má na výber izbových rastlín špecifické požiadavky. Určite by ich nemalo byť veľa a tiež by nemali mať ostré listy. Zistite, ako vybrať rastliny vhodné do spálne.

Izbové rastliny vnášajú do interiéru harmóniu

Estetika spálne sa podpisuje na kvalite odpočinku

Spálňa je miestom, v ktorom by ste sa mali cítiť bezpečne a v pohode. Pri jej zariaďovaní je potrebné dbať na celkovú harmóniu. Dôležité je ladenie farieb, materiálov aj doplnkov. Práve v spálni sa do praxe najlepšie prevedie príslovie, že menej je viac.

V spálni by nemalo byť zbytočne mnoho nábytku. Vybrané kúsky by mali byť predovšetkým funkčné. Najdôležitejším nábytkom, ktorý tvorí srdce spálne, je posteľ. Po bokoch by sa mali nachádzať nočné stolíky s osvetlením. Na uloženie bielizne bude slúžiť šatníková skriňa, prípadne komoda, ktorá môže plniť funkciu kozmetického stolíka. Stačí nad ne zavesiť zrkadlo.

Farebná paleta by mala zahŕňať predovšetkým tlmené a jemné farby, ktoré môžete doplniť jednou výraznejšou. Výraznejšiu farbu by mali mať predovšetkým doplnky, ktoré ľahko vymeníte. Špecifickým doplnkom sú rastliny, ktoré miestnosti dodajú život a pozitívnu energiu.

Estetika spálne sa podpisuje na kvalite odpočinku

Rastliny vás v spálni nezadusia

Mnoho ľudí pri otázke, či si do spálne dať kvetiny premýšľa nad fotosyntézou. Tá spočíva v tom, že rastliny cez deň spotrebúvajú oxid uhličitý, ktorý vďaka svetlu premieňajú na kyslík. V noci sa tento proces otáča. Ľudia sa teda prirodzene boja, že im rastliny budú v noci odoberať kyslík a do priestoru uvoľňovať oxid uhličitý.

Aj napriek tomu, že fotosyntéza týmto spôsobom skutočne funguje, produkcia oxidu uhličitého je taká malá, že vás v spálni nebude nijako ohrozovať. Podobne je to aj s „výrobou“ kyslíka. Aj keď sa môžete dočítať, že rastliny dodávajú do miestnosti čerstvý vzduch, v skutočnosti je objem kyslíka taký malý, že určite nenahradí klasické vetranie oknom.

Aj keď rastliny dodávajú do miestnosti čerstvý vzduch, nezabudnite pravidelne vetrať

Spálňa podľa feng shui

Učenie feng shui vychádza zo snahy o dokonalé a vyrovnané prúdenie energie, čo pozitívne ovplyvňuje váš život. Tejto neviditeľnej energii sa hovorí Čchi a jej úlohou je „oživenie“ všetkého bez ohľadu na to, čo to je (nábytok, dom, hora, rastliny atď). Predpokladom harmónie, zdravia a životného blaha je teda nerušený a voľný tok tejto energie. Práve z tohto dôvodu by v spálni podľa feng shui nemalo byť mnoho nábytku. Neodporúča sa, aby sa pod posteľou skladovali veci, ktoré by mohli voľný tok Čchi narušiť.

Aby ste mali v spálni pozitívnu energiu, je potrebné eliminovať rušivé vplyvy, ako je napríklad elektronika a zapojiť tie, ktoré prostredie harmonizujú. Harmonizujúcim prvkom sú podľa východného učenia práve rastliny.

Harmonizujúcim prvkom v spálni sú podľa východného učenia izbové rastliny

Rastliny, ktoré sú podľa feng shui do spálne vhodné

Všeobecne sú najlepšie rastliny do spálne také, ktoré sú zdravé, živé, nezaprášené a opatrované. Feng shui radí, aby tieto rastliny mali oblé listy, pretože zvyšujú prosperitu. Zároveň by ste ich mali sadiť do keramického alebo dreveného kvetináča s odtokovým otvorom a pod miskou na prebytočnú vodu. Kvetináče z umelej hmoty sa neodporúčajú, pretože dusia a potláčajú prirodzenú Čchi energiu kvetín. Vzhľadom k tomu, že je spálňa miestom pre dvoch, mali by tu byť aj doplnky v páre. Preto do spálne dajte aspoň 2 kvetiny.

  • Lipka africká – nazýva sa tiež stromček lásky, mieru a pokoja. Postavte si ju na svetlé a chladné miesto, kde je vysoká vzdušnosť a vlhkosť.
  • Figovník kaučukový – jedná sa o stále zelený dlhoveký strom, ktorý podporuje zdravie a životnú silu. Charakteristické sú preň oválne a lesklé tmavozelené listy. Nevadí mu polotieň a preferuje izbovú teplotu medzi 15 až 24 °C. Listy je potrebné u času na čas zbaviť prachu.
  • Tučnolist vajcovitý – vo feng shui ho považujú za strom peňazí. Údajne prináša prosperitu, ale musí byť umiestnený na juhovýchodnej strane. Spája sa so šťastím, priateľstvom a materiálnym bohatstvom. Každý nový list predstavuje nadobudnutie bohatstva. Rastlina do vzťahu prináša stabilitu a nezištnosť. Potrebuje veľa svetla, ale zálievku len 2 krát mesačne.
  • Zamiokulkas – je vhodný aj do spálne. Ide o nenáročnú rastlinu, ktorá sa podieľa na dobrej kvalite ovzdušia v miestnosti. Hodí sa predovšetkým na miesto s polotieňom bez priameho slnka.
  • Pivónia – ide o ker, ktorý si v spálni len tak nevysadíte. Pivónie môžete vo váze postaviť napríklad na poličku či komodu. Ide o kvetiny vhodné do spálne, pretože podľa feng shui symbolizujú lásku a romantiku. Vzhľadom na to, že sú aromatické, je lepšie ich na noc preniesť mimo spálne. Celoročne si pivónie v spálni môžete dopriať v podobe tapiet alebo obrazov.

Feng shui radí, aby izbové kvety mali oblé listy

Rastliny nevhodné do spálne

Keď už viete, ktoré rastliny sú do spálne vhodné, určite vás bude zaujímať, ktorým sa vyhnúť. Do spálne si určite nedávajte príliš aromatické izbové rastliny, ktoré môžu spôsobovať bolesť hlavy alebo alergiu. Zabudnite preto na ľalie alebo kvitnúcu levanduľu.

Ak trpíte dýchacími problémami, nemali by ste rastliny pestovať v zemi. Hlina totiž môže plesnivieť. Spóry plesní sa potom uvoľňujú do ovzdušia a dráždia sliznice, prípadne pokožku. Omnoho lepšie je zvoliť alternatívne pestovanie v podobe hydropónie, ktoré spočíva v pestovaní rastlín len vo vode. Samozrejme sa jedná o vodu upravenú o živiny a ďalšie látky, ktoré jej nedovoľujú, aby sa v nej tvorili baktérie atď.

Do spálne nepatria rastliny pichľavé ani tie s ostrými listami

Podľa feng shui do spálne nepatria rastliny pichľavé ani tie s ostrými listami. Okrem toho, že podporujú nepokojnú energiu, môžu údajne aj oslabovať chuť na sex. Určite by v spálni nemali byť kvety, ktoré vysychajú alebo majú suché listy. Pokiaľ sú rastliny akokoľvek narušené, prinášajú zlú energiu a smútok.

Je zaujímavé, že väzby zo suchých rastlín feng shui neodporúča, pretože prinášajú zlú až mŕtvu energiu, ale umelé kvetiny tomuto učeniu nevadia. Je však dôležité, aby ste sa aj o umelé izbové kvetiny starali. Predovšetkým by nemali byť zaprášené.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste