Predsieň - alebo vstupný priestor do domova

Ako nám napovedal nadpis predsieň, je prvá miestnosť, ktorá uvíta nielen nás domácich, ale aj pozvaných hostí. Mali by sme sa teda snažiť, aby tento priestor bol vkusný, usporiadaný a ľahko sa upratoval. Aby nás a aj naše návštevy lákalo ísť ďalej do nášho obydlia. Nesmieme dopustiť, aby sa z nej stala miestnosť na skladovanie, v ktorej budú hromady zvrškov a po zemi rozhádzané topánky ako nedokončené puzzle. Nechceme predsa, aby naša návšteva vchádzala ďalej do nášho príbytku s obavou, čo ich vlastne ešte čaká, keď na úvod videla niečo také. Povedzme, že predsieň je taká podaná pozvánka a tá by mala byť vkusná, aby sa náš hosť tešil, čo príde ďalej. Čím teda dosiahneme vytúženého stavu?

Minimalistická predsieň

Než začneme so zariaďovaním

Než sa pustíme do zariaďovania predmetmi, dovoľte niekoľko jednoduchých rád z praxe. Zriedka kedy je do predsiene prístup denného svetla, preto v tejto miestnosti neexperimentujte s farbami a voľte pri maľovaní bielu farbu, ktorá je prirodzene najsvetlejšia a preto tu bude aj viac svetla. Krytinu na podlahu voľte odolnú a naopak tu sa nebojte vyberať tmavšie odtiene kvôli praktickosti. Pokiaľ zvolíte ako podlahovú krytinu dlažbu, vyhnite sa oblúkom svetlým špárovacím hmotám ako je biela alebo béžová. Po niekoľkých týždňoch by ste ju preklínali, pretože by svetlé špáry vypadali okamžite zájdené a vás by ich udržiavanie v perfektnom stave stálo veľké úsilie. Ostáva už len dodať, že pokiaľ si projektujete byt alebo robíte rekonštrukciu, nezabudnite pri každých dverách dať vypínač svetla na chodbe aj keby ich tu malo byť v malom priestore viac. Určite by vám nebolo príjemné vždy, keď pôjdete v noci napríklad do spálne, tápať aj dva, či tri kroky potme.

Moderná predsieňová stena

Vstupný priestor bytu nechajte svetlý a vzdušný

Pohodlie pri obúvaní zaistí čalúnené panely

Botníky do predsiene

Nikto z nás nechce každý deň prekonávať prekážkovú dráhu z topánok, ktoré sa či už nám samým alebo našim blížnym podarilo viac, či menej úspešne uložiť niekde na podlahu. Botník je často kus nábytku, na ktorý sa zaneviera, ale pre celkový výzor chodby či predsiene je veľmi dôležitý. Buď môžete zvoliť kompaktný model, v ktorom budete mať práve ten správny počet párov na práve prebiehajúce ročné obdobie alebo pokiaľ máte viac priestoru, môžeme použiť klasickú skrinku.

Industriálna predsieňová stena

Predsieň v bielej farbe v kombinácii s masívom

Predsieňová stena s polstrovaným sedacím botníkom

Vešiak, či vešiaková stena?

Usporiadanie topánok sme vyriešili, ale kde najlepšie odložiť zvršky? Tu si môžete vybrať z ďaleko širšej škály vybavovacích predmetov. Klasikou je starý dobrý známy vešiak. Nájdeme ho v najrôznejších variantoch, od klasických tvarov až po moderné dizajnové kusy. Jeho blízkym príbuzným býva takzvaný nemý sluha, aj keď toho nájdeme skôr v spálňach. Výhodou vešiaku je spravidla jeho dizajnový prínos. Nevýhodou zase badám v tom, že je to predmet, ktorý sa nám viac či menej bude vždy trochu pliesť pod nohy a to najmä pri upratovaní. Oproti tomu výber vešiakových stien je prakticky nekonečný. Nájdeme úzke, ktoré sa nám budú hodiť aj do malých priestorov, tak veľkoryso pojaté, so zrkadlom a mnoho vešiakov aj poličiek na čiapky, rukavice alebo napríklad aj na tašky, či so zásuvkami na drobné predmety, napríklad kľúče. Navyše zrkadlo je v predsieni potrebné, všetci sa chceme pred odchodom z domu skontrolovať.

Viacčlenná rodina ocenia niekoľko botníkov

Nástenné panely v predsieni pôsobia elegantne

Nezabúdajte na dostatočný počet vešiakov

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste