Priestor pre deti

359 Ako na krásne bývanie

K najdôležitejším faktorom určujúcim výber nábytku do interiéru detskej izby patrí vek, od ktorého sa odvíjajú potreby dieťaťa. Ani sa nenazdáte a maličký uzlíček, ktorý ste si priviezli z pôrodnice, sa prebatolí všetkými kútmi vášho bytu, nastúpi do školy, potrápi sa s prvými písmenkami a je z neho tínedžer so všetkými strasťami, ktoré k tomuto veku patria.

V detskej izbe by nemala chýbať dostatočne veľká posteľ, písací stôl a šatníková skriňa

Dieťa do troch rokov podľa psychológov nepotrebuje vlastnú izbu. Uprednostňuje blízkosť rodičov a ostatných členov rodiny. Výbava sa obmedzuje na polohovateľnú postieľku, miesto na prebaľovanie – čiže prebaľovací pult a menší odkladací priestor.

V predškolskom veku už pribudne väčšia plocha na hranie, odkladací priestor na hračky, stolík na kreslenie a v neposlednom rade väčšia posteľ.

Prváčik svoje nároky zvyšuje na pracovný stôl so zásuvkami a ergonomickou stoličkou, klasickou posteľou, skrinky a police či šatníkovú skriňu. S pribúdajúcim vekom dieťaťa rastie aj jeho potreba istého súkromia.

Pracovní zóna by měla mít dostatek přirozeného světla i kvalitní světlo umělé – lampičku

Veľký priestor na malej ploche

Deti, obzvlášť tie menšie, potrebujú vo svojej izbe predovšetkým veľkú hraciu plochu. Pokiaľ ale nie je v izbe miesto navyše, je potrebné vziať rozum do hrsti, pridať trochu kreativity a aj na malej ploche vykúzliť komfortné vybavenie s dostatočným priestorom na hranie. Minimálna plocha izby je 8 m², pričom by miestnosť nemal byť užšia než 2,5 m.

V detskej izbe zaberá najväčšiu plochu posteľ. Preto sa stala stredobodom záujmu tvorcov tímu mnohých nábytkárskych firiem, ktoré sa pretekajú v kreativite, ako ich maximálne využiť. Súčasný trh ponúka rôzne variácie buď dvoch výškovo odstupňovaných lôžok alebo vyvýšenú posteľ kombinovanú s úložným priestorom, pracovným stolíkom alebo hracou plochou. Pri výbere je vhodné dbať práve na praktickú stránku, aby sa nestalo, že väčšinu miesta pod zdvihnutou posteľou zaberie hmota konštrukcie a bude v nej tak viac hluchých než úložných miest. Trendom je dynamická línia nábytku umožňujúca jednoduchú premenu interiéru počas dňa.

Detskú posteľ dimenzujte na niekoľko rokov dopredu

Farebnosť ovplyvňuje

Farby do detského sveta fantázie jednoducho patria, ale aj tu s mierou. Pri ich výbere by sa mali deti spolupodieľať, ale s vašou korekciou. Myslite na to, že jednofarebná izba, či už ružová pre princeznú alebo modrá pre námorníka, spravidla deti veľmi skoro omrzí!

Farebnosť detského kráľovstva by mala rešpektovať obľúbené farby dieťaťa. Najlepšou voľbou je nábytok neutrálnych farebných tónov, ktorý oživíte jednoducho vymeniteľnými dekoráciami, ako sú textilné doplnky, pestré boxy na hračky, police alebo plagáty. Nezabudnite aj na širokú ponuku tapiet s detskými motívmi, ktoré sa časom ľahko vymenia.

Nebojte sa pestrofarebného na nábytku a výmaľby

Rastúci nábytok

Ideálne je zariadiť izbu detským nábytkom, ktorý môže rásť zároveň s vašou ratolesťou. Výrobcovia umožňujú nastaviť výšku pracovnej dosky stola, výšku stoličky, či dĺžku postele. Počítať dopredu s prichádzajúcimi zmenami je vhodné aj pri výbere úložného nábytku. Zmenou rozmiestnenia skriniek zostavy môžete vytvoriť úplne iný typ izby. Že je treba venovať sa pri nákupe hlavne funkčnosti, flexibilite a ergonómii snáď nemusíme ani pripomínať.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

  • 26 bodov ako zariadiť detskú izbu
    2023-01-17 1201

    Prečítajte si 26 najlepších rád ako si poradiť s detskou izbou, aby bola pre vašu ratolesť ideálnym miestom na život.

  • Detská izba, priestor pre našich najmenších
    2022-11-29 419

    Ako zaistiť, aby bola izba vašich ratolestí nielen funkčne a ergonomicky v poriadku a zároveň, aby pre ňu bolo radosť v ňom žiť?

  • Moderné podlahy
    2023-03-02 540

    Potrebujete poradiť s výberom typu podlahy? V našom článku sa dozviete o výhodách a kompromisoch všetkých druhov podláh, ktoré sú trendy v poslednej dobe.

  • Zdravé bývanie! Alebo bývajte podľa Vasati
    2023-01-27 283

    Ako videli bývanie starí Védovia? Tu sú odporúčania vychádzajúce z tejto starovekej filozofie.

  • Čalúnené panely – láska na prvý dotyk
    2022-11-03 1432

    Veľkolepá premena za jeden víkend? Áno! Inšpirujte sa originálnymi nápadmi, ako kreatívne i prakticky využiť čalúnené nástenné panely.

  • Ustlané na matraci
    2023-01-31 323

    Pre regeneráciu organizmu je mnoho dôležitejšia kvalita spánku než jeho kvantita. Vyberte si preto správny matrac, pretože na akom matraci si usteliete, tak budete spať.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste