Prírodné farby steny v spálni skvalitnia spánok

Odborníci na spánok tvrdia, že použitie neočakávaného trendu vo farbení spálne môže pomoci vylepšiť kvalitu spánku. Podľa nich má voľba farby stien vplyv na spánok o mnoho väčší význam, než si ľudia uvedomujú.

Luxusná spálňa s jemnou maľbou a prírodnými odtieňmi podporujúcimi relaxáciu

I keď sú jemné prírodné odtiene stále obľúbeným trendom v maľbe stien, môže sa zdať, že ich prínos spočíva iba v estetickej rovine. Nič menej odborníci upozorňujú, že voľba správnej farby stien môže mať pozitívny dopad na kvalitu spánku, a preto by sme mali venovať pozornosť tomu, aké farby v spálni používame.

V článku vám teraz radi predstavíme tri roviny, ktoré prírodné odtiene prinášajú do interiéru nie len v spálni. Určite nám dáte za pravdu, že na správnom podklade skvelo vynikne váš nábytok, bude sa vám lepšie relaxovať, a na viac získate esteticky vyladené prostredie, ktoré vám budú závidieť susedia i známi.

Ekologická farba v spálni zlepšuje kvalitu vzduchu v miestnosti

Svetoví odborníci na problematiku spánku sa všetci zhodujú na fakte, že vápenná maľba môže byť ekologická voľba, ktorá zlepší kvalitu ovzdušia v spálni. Vysoké pH hodnoty vápna, ktoré sa používa ako základ vápennej maľby, spôsobuje, že tá to maľba je skvelou voľbou pre alergikov. Neprináša totiž žiadne vedľajšie účinky. To samé platí i o pigmentoch, ktoré sa pridávajú k základovej farbe.

Chemické zloženie vápennej farby má schopnosť odstraňovať rušivé zápachy a škodlivý oxid uhličitý, čo zlepšuje celkovú kvalitu ovzdušia v spálni. To je veľmi dôležité najmä v noci, pretože zlá kvalita ovzdušia môže spôsobovať kašeľ a upchatý nos, čo bráni dostatočnému odpočinku organizmu behom spánku, a tým i efektívnemu fungovaniu behom ďalšieho dňa. Z dlhodobého hľadiska je kvalitný spánok extrémne dôležitý pre zdravé fungovanie ľudského organizmu.

Šťastná rodina spiaca v manželskej posteli

Okrem správnej farby na stenu je dobré investovať i do osvedčeného zvlhčovača vzduchu, pretože zvlhčovače dokážu taktiež pomôcť s lepším spánkom. Udržiavanie správnej vlhkosti vzduchu v spálni pomáha minimalizovať problémy s dýchaním a kvalitou spánku. Samozrejme je najlepšie zvoliť model s primeranou hlučnosťou – ideálne čo najnižšiu, aby hluk neudržoval spiace telo v strehu. Obvyklá hranice pre pohodlný spánok by nemala presahovať 35 dB.

Je teda zrejmé, že voľba správnej farby stien môže mať na kvalitu spánku veľký vplyv, a to ako z hľadiska farieb samotných, tak z hľadiska ich schopnosti zlepšiť kvalitu ovzdušia. Preto je dôležité premýšľať o tom, aké farby si pre spálňu vyberáme, a zohľadniť taktiež ekologické a zdravotné faktory. Vybrať si môžeme napríklad vápennú maľbu, ktorá na viac vytvára svetlý a príjemný priestor. Dobrou voľbou je napríklad zelený odtieň, ktorý má pozitívne účinky na našu psychiku a napomáha uvoľneniu mysle.

Upokojujúce farby vám pomáhajú zbaviť sa stresu a kvalitne si oddýchnuť

Spánok hrá kľúčovú úlohu v našom živote, a preto je dôležité vytvoriť ideálne podmienky pre pokojný a kvalitný odpočinok. Spálňa by mala byť miestom, kde sa môžete uvoľniť a oddýchnuť si po náročnom dni, ďaleko od rušného a hektického sveta. Významní odborníci na spánok sa jednoznačne prikláňajú k názoru, že spálňa by mala byť posvätným miestom určeným výhradne pre relaxáciu, odpočinok a zbavenie sa stresu. Preto sem pokiaľ možno neumiestňujte pracovný stôl, bar alebo trebárs kancelársku stoličku.

Farby stien hrajú v spálni kľúčovú úlohu. Pokiaľ hľadáte ideálne odtiene pre svoju spálňu, mali by ste zvážiť farby, ktoré vám pomôžu uvoľniť sa a upokojiť myseľ. Jemné a upokojujúce farby, ako je rúžová, zelená, modrá a žltá, sú vynikajúcou voľbou pre vápenný náter, ktorý nie len vypadá dobre, ale taktiež pomáha zlepšiť kvalitu spánku. S voľbou konkrétneho odtieňu sa neponáhľajte. Pokiaľ je to možné, nechajte si urobiť vizualizáciu priestoru, aby ste mali lepšiu predstavu, ako bude spálňa po úprave vypadať. Niekedy je totiž zložité predstaviť si hotovú miestnosť len tak v hlave. Platí klasická poučka dvakrát meraj a raz rež.

Spokojný chlapec s hrnčekom čaju v spálni pod perinou

Okrem výberu správnych farieb je taktiež dôležité minimalizovať kontrast medzi stenami, stropom a drevenými prvkami v spálni. Kontrast môže odvádzať pozornosť a znepokojovať myseľ, čo sťažuje zaspávanie. Špecialisti na interiérové maľby väčšinou odporúčajú použiť rovnakú farbu na steny, strop a drevené prvky, aby bol v spálni minimálny kontrast a zaspávanie bolo jednoduché. Pokiaľ sa chcete vyhnúť nepoddajnosti, využívajte odtiene rovnakej farby, ktorú doplníte šedou, čiernou alebo bielou. Potom k sebe všetko sadne ako uliate.

Výber správnej farby pre vašu spálňu môže byť náročný. Je však dôležité si uvedomiť, že farby majú vplyv na našu náladu, energiu a celkovú pohodu. Zvoľte si farbu, ktorá vám pomôže uvoľniť sa a získať pokojnú myseľ pre lepší spánok. Pre niekoho to môže byť teplejšia oranžová, červená alebo žltá, iný zase potrebuje pokojnejšiu a chladnejšiu zelenú alebo modrú. Určite sami tušíte, na aký odtieň by ste sa cítili najviac. V žiadnom prípade výber neunáhlite, aby ste si potom večer v posteli nemuseli nadávať, že ste vybrali zlú farbu.

Pokiaľ však hľadáte alternatívy k vápennému náteru, môžete zvážiť taktiež farby ako je šedá, biela alebo béžová. Tieto farby sú veľmi populárne v moderných spálňach a umožňuje jednoduchú kombináciu s ostatnými dekoračnými prvkami. Je to skvelý podklad pre všetky ďalšie vybavenie spálne. Potom si budete môcť dovoliť poriadiť ľubovoľnú farbu skrine, komódy alebo postele. Všetko sa totiž na pozadí neutrálnej šedej, bielej alebo béžovej bude pekne vynímať. Pokiaľ máte odvahu a fandíte extravagancii, môžete pridať i nejaký výraznejší nábytkový solitér. Pokojne v živom sýtom odtieni. Uvidíte, že krásne podtrhne vyladený interiér spálne.

Prírodná farba stien vytvára v spálni dobrý dojem a neruší

Pokiaľ sa vám spálňa bude zdať príliš jednoduchá a nudná, môže byť lákavé začať uvažovať o dekoratívnych prvkoch na steny. Nič menej niektorí ľudia potrebujú v rámci dekorácii skôr decentnejšie a menej rušivé prvky. Keď sa snažíte zaspať, mohla by vás výraznejšia grafika, obraz alebo trebárs plastika rušiť pri odpočinku. A to je presne to, čo v spálni nesmiete dopustiť. Preto môžete dekorácie vyriešiť chytro a decentne napríklad pomocou jednoduchých maľovaných ornamentov alebo tvarov, ktoré nebudú príliš kontrastovať so základom vápennej farby na stenách.

Bytoví architekti sa prikláňajú k názoru, že vápenná farba je skvelou alternatívou k tapetovaniu spálne, pretože štetcové textúry dodávajú interiéru ráz, ale zároveň upokojujú. Kúzlo tkvie v harmonickom celku jednej farby, ktorá ale navonok pôsobí rôznorodo, pretože nie je na všetkých miestach rovnako sýta. Dokonca nemusíte voliť viacero odtieňov. Bohato si vystačíte s jedným, ktorý pre vás bude príjemný a upokojujúci zároveň.

Hrejivá zelenkavá spálňa s veľkou manželskou posteľou

Pokiaľ teda plánujete renováciu svojej spálne, mali by ste zvážiť tuto trendovú maľbu. Harmonická a príjemná prírodná farba na stenách spálne môže byť pôsobivým prvkom, ktorý na viac napomáha pokojnému spánku.

Možnosti, ako vytvoriť jedinečnú a upokojujúcu atmosféru v spálni, sú však samozrejme i iné. Miesto vápennej maľby môžete zvoliť napríklad svetlé pastelové farby, ktoré taktiež dokážu vytvoriť pokojnú atmosféru. Ďalšou variantov sú tapety s jemnými a neutrálnymi vzormi alebo fototapetami s prírodným motívom, ako sú lesy alebo pláže. Tu si ale dávajte pozor na to, aby tapety neboli príliš sýte a krikľavé.

Nemusíte sa ale obávať, že sa vaša izba stane príliš nudnou. I malé doplnky ako vankúše, deky, alebo sviečky môžu vytvoriť zaujímavé a harmonické prostredie. Kľúčom k dokonalému interiéru je nájsť rovnováhu medzi prvkami, ktoré vás oslovia, a tými, ktoré vytvárajú pokojnú a upokojujúcu atmosféru, ideálnu pre zdravý spánok a relaxáciu.

Veríme, že sa vám naše zamyslenie nad prírodnými farbami na steny v spálni páčili. Určite máte sami niekoľko tipov, ako si v spálni udržať odpočinkovú a vyváženú atmosféru, v ktorej sa vám darí prilákať kvalitný spánok behom okamžiku. A pokiaľ sme vás v tomto článku inšpirovali k ďalším možnostiam, ako toho dosiahnuť, máme radosť. Až budete mať svoju spálňu vyladenú do perfektného stavu, mrknite sa tiež na naše ďalšie články na blogu. Píšeme ich pre vás radi a pravidelne.

Prečítajte si tiež

  • 5 dôvodov, prečo si poriadiť toaletný stolík
    2022-06-28 581

    Toaletný stolík je štýlovou a na viac rýdzo dievčenskou záležitosťou. Nie je teda divu, že o ňom sníva každá z nás. Prezradíme vám, prečo si ju pripísať na zoznam prianí.

  • Reklama na ticho: ako odhlučniť byt
    2022-11-11 757

    Deptá vás rámus? Váš domov potrebuje rýchlu odhlučňovaciu kúru. Zabudnite na pláta od vajec. Vyskúšajte jednoduché triky, ktoré fungujú.

  • Feng Shui (či Feng Šuej) a sila farieb v spálni
    2023-07-14 996

    Spálňa a jej skladba je teda veľmi dôležitým aspektom, ktorému by sme mali venovať pozornosť a zamerať sa na jej umiestnenie a vybavenie v dome, byte aj na chate.

  • Kde sa spí najlepšie, ako situovať spálňu?
    2022-10-28 266

    Kde sa spí najlepšie? Samozrejme tam, kde je príjemne. Ani zima, ani teplo a hlavne dostatok čerstvého vzduchu. Ste ranný typ? Zvoľte si spálňu na východ!

  • Spálňa podľa Vasati
    2023-06-20 281

    Budíte sa ráno unavení a nevyspatí? 15 nasledujúcich rád vám možno pomôže odhaliť skryté nedostatky vašej spálne.

  • 5 rád ako zariadiť ideálnu spálňu
    2023-06-09 1449

    Pre kvalitný spánok a regeneráciu organizmu je mimo iné rozhodujúcim prvkom samotná spálňa. Ako ju zariadiť? Nasledujte našich 5 múdrych rád.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste