Reklama na ticho: ako odhlučniť byt

Búchanie, hučanie, šramotenie… Hluk alebo zvukový odpad má nespočetné množstvo podôb. I napriek tomu, že sa zaraďuje medzi najhoršie znečistenia modernej doby, rachot okovaných kolies o kamenné dlaždice nedával spať už občanom starovekého Ríma. Nemenej veľkou témou bol hluk taktiež v období 18. storočia, kedy o sebe dala počuť priemyslová revolúcia.

Zamerajte sa na odhlučnenie stien, podláh a okien.

Pokiaľ je vašou vysnenou „hudbou” ticho a kľud, zamerajte sa na odhlučnenie stien, stropov, podláh a okien. Práve tie je potrebné pokryť efektívnymi akustickými prvkami. Dobrou správou je, že nie vždy je nutné prizvať k odhlučneniu profesionálov. Často pomôžu jednoduché a finančne dostupnejšie triky. Ktoré z nich to sú?

1. Zmena dispozícií

Presvedčte sa, že ste si pre spánok zvolili najvhodnejšiu miestnosť v byte. Napriek tomu, že obecne odporúčajú orientovať okna spálne na východ, v prípade, že bývate blízko rušnej komunikácie, si radšej vyberte tichšiu stranu. Šťastnou voľbou nebýva ani miestnosť, v ktorej počujete vrčanie výťahu alebo dupot susedov na spoločnom schodišti.

2. Nábytok

Z vlastnej skúsenosti určite viete, že v miestnosti zabývanej nábytkom sa toľko nerozlieha ozvena. Pokiaľ na viac postavíte nábytok k stene, značne tým prispejete k akustickému komfortu. V obývačke vám preukážu službu hlavne obývacie steny, v spálni vysoké a dostatočne široké šatníkové skrine.

Takzvaný dozvuk v miestnosti skráti čalúnený nábytok.

Tip: Takzvaný dozvuk v miestnosti spoľahlivo skráti čalúnený nábytok. Perfektne fungujú sedacie súpravy, kreslá alebo čalúnené postele.

3. Koberce

Takmer všetky podlahy vedú alebo odrážajú zvuk. Celoplošný huňatý koberec s vysokým vlasom miestnosť príjemne zútulní, zbaví vás chladu od nôh a zároveň sa postará o tlmenie hluku. V interiéru v štýle Boho môžete vyskúšať taktiež jej vrstvenie. Výsledok vás milé prekvapí, a to nie len po vizuálnej stránke.

Podlahu odhluční celoplošný alebo akustický koberec.

Tip: Pre ešte lepšiu zvukovú izoláciu natiahnite pod koberec špeciálnu zvukotesnú podložku, ktorá na viac umocní mäkkosť a predĺži životnosť koberca. Účinným riešením je taktiež zakúpenie špeciálneho akustického koberca.

4. Závesy

Hutné zatemňovacie závesy zabránia nie len zvedavým pohľadom a nežiaducemu prenikaniu svetla, ale taktiež doliehanie ruchu z ulice. Rovnako ako koberce, i závesy môžete pre umocnenie estetického i odhlučňovacieho účinku smelo vrstviť.

Ťažké závesy odhlučnia okná.

5. Obrazy a dekorácie na stenách

Krása a umenie v podobe obrazov a gobelínov nie len kultivuje, ale taktiež odhlučňuje. Dobrú službu vám preukážu i zarámované plagáty, populárne nástenky alebo osvedčené závesné police a regály.

Obrazy napomôžu k odhlučneniu stien.

6. Textilné dekorácie

Vašimi spojencami v boji proti hluku budú rovnako vankúše, prehozy, šatky a ďalšie textilné dekorácie. V každom ročnom období ich na viac môžete jednoducho striedať a docieliť tak rýchlej a osviežujúcej premeny svojho domova.

K odhlučneniu miestnosti prispejú textilné dekorácie.

Koberec na stene poslúži ako zvuková izolácia.

Tip: Koberec vám poslúži nie len ako hluková izolácia podlahy, ale i steny. Trúfate si na jeho povesenie na stenu?

7. Čalúnené nástenné panely

Látkové panely priestor nie len odhlučnia, ale taktiež zateplia a úžasne skrášlia. Hodia sa pre odhlučnenie steny, stropu i dverí. V spálni vytvoria dokonalé záhlavie postele, v obývačke odhlučnia stenu za televíziu. Ďalším dôvodom, prečo si poriadiť čalúnené panely na stenu, je jednoduchá a časovo nenáročná inštalácia.

Čalúnené panely sa postarajú o odhlučnenie spálne.

Čalúnené panely priestor nie len odhlučnia, ale taktiež skrášlia.

Čalúnené panely poslúžia ako zvuková izolácia v predsieni.

Čalúnené panely odhlučnia stenu za televíziou.

8. Dekoračné obkladové panely na stenu

Taktiež vás nadchol trend v podobe dekoračných obkladových panelov? Okrem toho, že úžasne vypadajú, perfektne tlmia hluk a potláčajú nežiaducu ozvenu. Miestnosti tak dodajú nie len patričnú charizmu, ale prispejú rovnako k lepšej akustike.

Dekoračné obkladové panely prispejú k lepšej akustike.

Dekoračné obkladové panely tlmia hluk.

Dekoračné obkladové panely tlmia nežiaducu ozvenu.

9. Kľud na lôžku

Kde inde si vychutnať blahodarné ticho, než v spálni. Ako spaciu komnatu premeniť v útulnú oázu kľudu? Okrem už spomínaných typov hrá kľúčovú rolu vhodný výber samotného lôžka. Komfortne čalúnená posteľ s vysokým čelom bude pôsobivou dominantou miestnosti, ktorá vám na viac umožní nerušene odplávať do ríše snov.

Čalúnená posteľ pomôže odhlučniť spálňu.

Vašimi spojencami v odhlučňovacej misii budú i ďalšie kusy čalúneného nábytku. Pokiaľ ste si teda z dôvodu zbytočného luxusu odpierali štýlové kreslo na čítanie, elegantnú lavicu alebo vysnený taburet, máte konečne dobrý dôvod spojiť príjemné s užitočným.

Čalúnený nábytok je ideálny pre odhlučnenie spálne.

Ďalšie proti hlukové opatrenia

Vkráda sa k vám hluk netesniacimi dverami? Pomôže, keď na zárubne nalepíte penový prúžok. Ďalšími rušivými elementmi v byte môžu byť taktiež rôzne druhy podprahových zvukov. Často ich mávajú na svedomí preťažené elektrické zásuvky a nekvalitné elektrospotrebiče. Určite sa teda vydajte na inšpekciu po byte a pokúste sa odhaliť možných narušiteľov tichej pohody.

Elektroniku v spacom „stand-by” režime vypojte zo zásuvky, hlučné spotrebiče, ako je napríklad chladnička, podložte, aby sa nožičky nedotýkali priamo podlahy. Všetky tieto nenáročné proti hlukové opatrenia vám môžu priniesť značnú úľavu.

Pred nákupom nových spotrebičov sa informujte o ich hlučnosti.

Na nervy môže liezť aj príliš hlučná umývačka riadu, digestor alebo vysávač. Pred nákupom nových pomocníkov do domácnosti sa preto nezabudnite informovať o hladine hluku, ktorý býva pri výbere tovaru často zanedbaným parametrom.

Čerpajte silu v prírode

Dlhodobé vystavenie hluku dokáže zakývať s psychikou i telesným zdravím. Spôsobuje únavu, podráždenosť a berie radosť zo života. Dôkazom toho, ako silné emócie hluk vyvoláva, je mimo iné skutočnosť, že práve hluk je najčastejším zdrojom sťažností a niekedy dokonca i protestov.

Aj keď sa hovorí, že povestný pokoj lesa a prírody je nenávratne preč, skúste si nájsť svoje "tajné" miesto na oddych a načerpanie nových síl v prírode. Započúvajte sa do spevu vtákov, zurčaniu potoka a šumeniu stromov. Pravidelná zdravotná prechádzka do prírody vám pomôže lepšie zvládať stres, udržať si nadhľad a získať vytúžený vnútorný kľud. Prajeme pevné nervy!

Úľavu od hluku hľadajte v prírode.

Podarilo sa vám doma zvíťaziť nad hlukom? Podeľte sa s nami o svoje skúseností v komentároch.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste