Skrine, ako na ne?

Už pri zariaďovaní bytu alebo domu by sa každý mal zamyslieť, kde a ako bude riešiť úložné priestory. Zamysleli ste sa už nad tým, či sú pre vás lepšie vstavané skrine alebo klasické skrine a skrinky samostatne stojace? Dostatočný veľký odkladací priestor, kde má každý predmet svoje miesto, vám výrazne zjednoduší upratovanie a zabezpečí poriadok. Je vhodné si ešte pred konečným výberom skríň premyslieť, čo všetko do nich potrebujete uložiť. Samozrejme myslite na rezervu do budúcnosti.

Veľká a prehľadná šatníková skriňa je snom každej ženy

Čo majú oba typy spoločné?

Pri úvahách nad umiestnením oboch typov skríň vychádzajte z tvaru a veľkosti pôdorysu miestnosti. Vezmite do úvahy rozmiestnenie okien a dverí. O umiestnení skrine do spálne s manželskou posteľou môžete uvažovať len v prípade, že má miestnosť plochu aspoň 12m². Klasické voľne stojace skrine umiestnite pozdĺž kratšej steny miestnosti, vstavané skrine aj do rohu, kde budú mať podstavu tvaru trojuholníka. Výhodné je nimi tiež vytvoriť samostatnú šatňu. V nadväznosti na ďalšie zariadenie bytu myslite aj na to, že pred skriňou bude potrebné miesto asi jeden meter na manipuláciu.

Prehľadne usporiadanie vo vnútri skrine zaisťuje kombinácia políc a šatníkových tyčí

Klasická voľne stojaca skriňa

Jednou z výhod samostatne stojacich skríň je ich nižšia obstarávacia cena. Klasická trojdverová skriňa z lamino-trieskovej dosky s hĺbkou 59 cm a výškou cez dva metre so štandardným vybavením, môže byť rozpočet pod 300 €. So samostatnými skriňami môžete podľa potreby manipulovať, prípadne ich odťahovať. Túto výhodu samozrejme vstavané skrine nemajú.

Moderná šatníková skriňa so zrkadlovými posuvnými dverami

Šatníková skriňa v bielom lesku je elegantná a nadčasová

Môžeme si tiež vybrať z rôznych spôsobov otvárania skríň. Od štandardných dverí na pántoch, ktoré sa otvárajú do miestnosti, cez modely so zhrňujúcimi, či posuvnými dverami. Môžeme si vybrať z nespočetného množstva materiálov a povrchových úprav jednotlivých skríň.

Rozmanitejšie členenie vnútrajška skrine umožní prehľadné uloženie zvrškov

Dizajnová šatníková skriňa s geometrickou grafikou

Pri niektorých sektorových skriniach si môžeme vybrať ich vnútorné usporiadanie, avšak zďaleka nám neponúknu takú variabilitu ako skrine vstavané. Samostatné skrine môžu svojimi rozmermi pôsobiť príliš objemným dojmom, v menších priestoroch môžu pôsobiť až rušivo. Ak chcete mať napríklad v spálni alebo detskej izbe nábytok v jednom štýle, zvoľte si zostavu nábytku, ktorej súčasťou sú aj sektorové skrine v rovnakom dizajne. Pre niekoho je výhodou, pre iného nevýhodou je to, že výber sektorových skríň je typizovaný. Pokiaľ potrebujete skriňu s inými rozmermi, za atypické rozmery, pokiaľ sú vôbec v ponuke, si výrobca bude účtovať prirážku.

Veľkosť skrine ovplyvňuje množstvo úložného priestoru

Praktické vnútorné členenie skrine - police / šatníková tyč

Vstavané skrine

Hoci vstavané skrine objemovo zaberú väčší priestor než skrine samostatne stojace, paradoxne nepôsobia takým objemným dojmom. Naopak, pri voľbe zrkadlových dverí sa priestor opticky veľmi zväčší. Pretože sa vo väčšine prípadov v miestnostiach usadzujú do rôznych výklenkov stien od podlahy ku stropu, od steny ku stene, poskytnú maximum odkladacieho priestoru. Ich rozmer si určíme sami, pretože sa zmestia takmer všade a často vyriešia aj zariadenie mŕtvych kútov, prípadne zakryjú nerovnosti stien. Môžete ich umiestniť aj do rohu alebo pod šikmý strop v podkroví. Tak vlastne šetria náš priestor. Rozmery vstavaných skríň vychádzajú z konkrétnych podmienok interiéru, vždy sa vyrábajú na mieru ako atypický nábytok. Na komfortné zavesenie kabátov či košieľ je vyžadovaná hĺbka minimálne 60 cm.

Vstavané skrine na mieru poskytujú nekonečne veľa možností vnútorného usporiadania

Najpraktickejšie a tiež najvyhľadávanejšie je otváranie vstavaných skríň posuvným systémom na vodiacich lištách. Najlepšie využijú priestor a manipulácia je jednoduchá a bezhlučná. O mäkký doraz na konci posuvu sa postará automatická brzda. Výhodou je, že si môžete vybrať z veľkého množstva materiálových aj farebných prevedení dverových výplní. Výberom môžete ovplyvniť, či vaša skriňa bude pôsobiť nenápadne, zrkadliť dianie v miestnosti a jej vybavenie alebo bude dominantným prvkom. Z materiálov je najčastejšie používaná laminátová drevotrieska, pretože ponúka širokú paletu dekorácií a farieb, jej údržba je nenáročná a je cenovo dostupná. Silným pozitívom tohto typu skríň je ich takmer nekonečná variabilita vo vnútornom usporiadaní priestoru. Môžete zvoliť klasické police, tyče pevné alebo výsuvné, koše, zásuvky, stojany na topánky, čistiace prostriedky.

Vstavaná skriňa môže vyplniť celú niku

Prečítajte si tiež

  • Reklama na ticho: ako odhlučniť byt
    2022-11-11 735

    Deptá vás rámus? Váš domov potrebuje rýchlu odhlučňovaciu kúru. Zabudnite na pláta od vajec. Vyskúšajte jednoduché triky, ktoré fungujú.

  • Bez čoho sa spálňa nezaobíde
    2022-11-07 716

    Najintímnejšia miestnosť v dome alebo byte musí umožniť odpočinok po rušnom dni, očistný spánok či vášnivé objatia v atmosfére, ktorá korešponduje s osobnosťami jej obyvateľov.

  • Kde sa spí najlepšie, ako situovať spálňu?
    2022-10-28 261

    Kde sa spí najlepšie? Samozrejme tam, kde je príjemne. Ani zima, ani teplo a hlavne dostatok čerstvého vzduchu. Ste ranný typ? Zvoľte si spálňu na východ!

  • Čalúnené panely – láska na prvý dotyk
    2022-11-03 1412

    Veľkolepá premena za jeden víkend? Áno! Inšpirujte sa originálnymi nápadmi, ako kreatívne i prakticky využiť čalúnené nástenné panely.

  • 5 dôvodov, prečo si poriadiť toaletný stolík
    2022-06-28 572

    Toaletný stolík je štýlovou a na viac rýdzo dievčenskou záležitosťou. Nie je teda divu, že o ňom sníva každá z nás. Prezradíme vám, prečo si ju pripísať na zoznam prianí.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste