Spoznajte najobľúbenejšie postele pre deti: klasika aj netradičné spracovanie

Základom pre dobrý spánok a zdravý vývoj detí je kvalitná detská posteľ. Pri jej výbere sa oplatí sledovať dôležité parametre, medzi ktoré patria zdravotná bezpečnosť a správna veľkosť, ale aj dizajn. Majú vaše deti pred odchodom do postele tisíc výhovoriek, prečo ešte neísť spať? Do štýlových postelí sa budú naozaj tešiť.

Detská izba s domčekovou posteľou z masívu

Správna veľkosť a kvalitné spracovanie na prvom mieste

Detská posteľ je nevyhnutným vybavením detskej izby. V niektorých prípadoch slúži len na odpočinok, v iných je solídnou základňou na stavanie bunkrov. Podľa čoho vybrať prevedenie, ktoré bude najlepšie zodpovedať vašim aj detským požiadavkám?

Správna veľkosť

Veľkosť postele je ošemetným parametrom. Niekto hovorí, že sa v klasicky veľkej posteli nemusí dieťa cítiť bezpečne a preto je najlepšie vybrať posteľ vzhľadom k jeho veku a výške. Na druhej strane deti rastú ako z vody a nie každý má prostriedky na to, aby kupoval novú posteľ každých niekoľko rokov.

Keď dieťa odrastie z postieľky, môžete mu kúpiť klasické jednolôžko pre dospelú osobu. Dôležitá bude pre vás výška postele. Pre mladšie deti je vhodné, aby ložná plocha bola vo výške okolo 25 cm. Tak budete mať istotu, že dieťa z postele bezpečne vstane a zase si do nej ľahne bez toho, aby na vás volalo do spálne a prosilo o pomoc.

Pre malé deti sú v ponuke detské postele so zábranou, vďaka ktorej sa nemusíte báť, že by z postele spadlo. Keď vyrastie, môžete zábranu jednoducho odinštalovať a z postele bude klasická posteľ.

Detská posteľ so zábranou z masívu

Výrobný materiál

Za najkvalitnejšie sa považujú detské postele z masívu. V ponuke sú modely z buku, smreku, ale aj z borovice. Ide o prírodné materiály, ktoré sú hypoalergénne a tak sú vhodné aj pre deti, ktoré trpia alergiami. Výhodou je, že taká posteľ sa jednoducho udržiava aj opravuje. Navyše ju môžete kedykoľvek premaľovať farbou, ktorá nie je škodlivá a je určená na detský nábytok.

Okrem masívu sú obľúbené aj postele z lamina, ktoré sú finančne prijateľnejšie. Na výber máte pestrú paletu farebných prevedení vrátane imitácie dreva. Deti sa zamilujú do postelí s postavičkami a motívmi z obľúbených detských rozprávok. Pri údržbe si vystačíte s vlhkou handričkou.

Do detskej izby sa príliš nehodia čalúnené postele, pretože sa ťažšie udržiavajú. A ako iste viete, nehody v podobe precikania alebo rozliatia nápoja sú v mladšom veku pomerne časté.

Drevená dvojposchodová posteľ do detskej izby

Rošt a matrac

Pre zdravý vývoj detskej chrbtice je najviac zásadný správny výber roštu a matraca. Detská posteľ by mala mať pevný drevený alebo lamelový rošt. V ponuke je aj rošt polohovací, ktorý oceníte v prípade, že dieťa ochorie napríklad na kašeľ alebo nádchu.

Mnoho rodičov má tendenciu deťom obstarať mäkký matrac, aby mohli spať ako na obláčiku. Pravdou ale je, že deti potrebujú skôr strednú tvrdosť a len jednu tuhosť. Pre dospelých sú v ponuke matrace so zónovaním. Tie sú však pre deti do 18 rokov zbytočné. Ich opierací aparát sa totiž neustále vyvíja a matrac by im neposkytol dostatočnú oporu. Z praktického hľadiska oceníte odnímateľný a prateľný poťah matraca.

Posteľ musí byť bezpečná

Pri výbere postele sa nezabudnite spýtať na certifikáciu. Posteľ musí byť vyrobená z materiálov, ktoré neškodia zdraviu. Rovnako použité farby by mali byť bezpečné a neškodlivé. Rám postele by mal byť hladký a hrany by mali byť zaoblené. Pokiaľ má posteľ rebrík alebo schodíky, mali by bez problémov uniesť aj rodiča.

Biela posteľ s dvojitým úložným priestorom do detskej izby

Úložné priestory

Detskej posteli by nemali chýbať úložné priestory. Môžu mať podobu vysúvacích zásuviek, ale tiež sa k nemu môžete dostať po odklopení ložnej plochy. Použijete ich na úschovu posteľnej bielizne, sezónneho oblečenia, ale aj hračiek a učebníc. Naučte deti, aby si po sebe upratali. Pokiaľ budú mať úložné priestory po ruke, pôjde im to lepšie, než keby na ne nedosiahli.

Nápadité prevedenie postele pre deti

Deti majú neuveriteľne bohatú fantáziu a predstavivosť. Spoľahnite sa na to, že do postele, ktorá bude iná, ako všetky ostatné sa rozhodne zamilujú. A čo viac? Večer sa do nej budú tešiť!

Multifunkčná poschodová posteľ so skriňou a písacím stolom

Detská posteľ v tvare domčeka

Posteľ v tvare domčeka si zamilujú menší chlapci aj dievčatá. Rám je zvyčajne vyrobený z masívu a je v ponuke v rôznych farbách. Deti si môžu predstavovať, že majú svoj vlastný dom vo veľkom dome, ktorý patrí rodičom.

Konštrukcia postele vám aj deťom dáva priestor tvoriť. Stačí cez ňu prehodiť deku a hneď je z postele nedobytná hradná pevnosť alebo skrýša lúpežníkov. Dievčatá zase určite ocenia prekrytie jemnou látkou, či záclonou. Jednoducho tak vytvoríte romantické nebesá. Na konštrukciu tiež môžete zavesiť hračky, girlandy alebo svetelnú reťaz.

Drevená detská posteľ v tvare domčeka

Nadupané auto ako detská posteľ

Pretekársky športiak určite ocení každý malý lúpežník. Posteľ má  tvar auta, takže jej nechýbajú kolesá ani osvetlenie. Súčasťou môže byť aj volant. Posteľ chlapci využijú aj cez deň, pretože v nej môžu trénovať na automobilové preteky. Konštrukcia je vybavená zvýšenými bočnicami, takže sa nemusíte báť, že by pretekár v noci z postele spadol.

Vyvýšená detská posteľ

Ideálne riešenie pre malé izby je vyvýšená detská posteľ. Poznáte ju podľa komplexnej konštrukcie, ktorá zahŕňa ložnú plochu a úložný priestor s písacím stolom. Výhodou sú kompaktné rozmery, kedy spoločne s posteľou získate vlastne aj komodu a stôl na písanie.

Pod ložnou plochou sa môže nachádzať aj skriňa a prostor na učenie, ktorý zahŕňa nielen stôl, ale aj police či zásuvku. Ložná plocha sa obvykle nachádza vo výške 80 až 100 cm a do postele sa deti dostávajú po rebríku alebo po schodíkoch. Preto je vhodná predovšetkým pre staršie deti.

Multifunkčná vyvýšená detská posteľ

Detská poschodová posteľ

Dvojposchodovou posteľou“ vyriešite problém malej izby, ktorý zdieľajú dve deti. Hore zvyčajne spí starší súrodenec a dole mladší. Horná posteľ musí byť vybavená zábranami, aby dieťa z postele nespadlo. Zvoliť môžete posteľ, ktorá bude mať len dve ložné plochy alebo môžete dať prednosť multifunkčnej posteli. Tá ponúka aj úložný priestor a police. Poschodová posteľ môže mať schodíky, ale aj šmýkačku alebo lano na šplhanie. Deťom ponúkne úžasné možnosti na hranie.

Drevená poschodová posteľ do izbičky

Detská posteľ so zábranou a úložným priestorom

Drevená poschodová posteľ domček pre 3 deti

Detská auto posteľ

Ružová poschodová posteľ s prístelkou pre dievčatá

Čalúnená detská váľanda

Detská poschodová posteľ – domček pre 2 deti s úložným priestorom

Dizajn detskej izby môžete doladiť aj nápaditou tapetou

Multifunkčná dvojposchodová posteľ s úložným priestorom a skriňou

Detská posteľ z masívu s prístelkou a úložným priestorom

Nízka poschodová palanda pre najmenšie deti

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

  • Detská izba, priestor pre našich najmenších
    2022-11-29 419

    Ako zaistiť, aby bola izba vašich ratolestí nielen funkčne a ergonomicky v poriadku a zároveň, aby pre ňu bolo radosť v ňom žiť?

  • Na čo sa zamerať pri výbere sedacieho vaku či vreca?
    2023-07-28 190

    Látka, koža alebo nylon? EPS guličky alebo prírodná výplň? A aká veľkosť bude pre vás tá pravá? Všetko o sedacích vakoch v našom článku.

  • DIY: Výroba sviečky krok za krokom
    2023-07-17 426

    Aká sviečka je naozaj výnimočná? Predsa tá, ktorú si sami vlastnoručne vyrobíte. Pusťte sa do diela, je to omnoho jednoduchšie, než myslíte.

  • 26 bodov ako zariadiť detskú izbu
    2023-01-17 1200

    Prečítajte si 26 najlepších rád ako si poradiť s detskou izbou, aby bola pre vašu ratolesť ideálnym miestom na život.

  • Priestor pre deti
    2023-04-28 359

    Patríte k hrdým rodičom novorodenca alebo nádejného prváčika? Pred kúpou nepotrebných "prostožrútov" a lapačov prachu sa zamyslite nad reálnymi potrebami vášho potomka.

  • Feng Shui (či Feng Šuej) a detská izba
    2023-06-02 610

    Aby sme splnili filozofiu Feng Shui (či Feng Šuej) pri zariaďovaní detskej izby kladie asi najväčšie nároky zo všetkých miestností nášho bývania.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste