Svetlo ako liek podľa Feng Shui (či Feng Šuej)

Počas dlhej jesene a zimy podliehajú mnohí ľudia v našich klimatických podmienkach depresiám. Jednou z hlavných príčin je nedostatok prirodzeného svetla. Laici aj odborníci využívajú liečivý účinok umelého svetla a to nielen pri skľúčenosti a smútku. Voľba správneho osvetlenia je dôležitou súčasťou harmonického bývania.

Viac svetla!

Pokiaľ sú vaše miestnosti príliš tmavé, na dostatočný pozitívny vnem a energiu potrebujete dvojnásobné množstvo svetla než vo svetlých miestnostiach. Dajte si pozor aj na kúty miestností. Ani tie by nemali byť príliš tmavé, pretože blokujú prísun pozitívnej energie. Okrem osvetlenia a vhodných zdrojov si môžeme pomáhať aj svetlými farbami. Prejdite sa postupne po všetkých miestnostiach a pozorujte, koľko je v nich svetla. Ako na vás pôsobia? Môžete si pomôcť malým trikom: Na chvíľu vymeňte slabú žiarovku za silnejšiu a účinok porovnajte. Nezabudnite však, že silnú žiarovku môžete trvalo použiť len vo svietidle, ktoré je na taký výkon navrhnuté prípadne zvoľte LED žiarivku.

Vytvorte si doma efektnú svetlú scenériu

Vytvorte si scenériu

Vnímajte, či máte v osvetlenej miestnosti príjemný pocit. Každá svetelná scéna na Vás musí pôsobiť priaznivo, dokonca atraktívne. Vyskúšajte aspoň tri varianty osvetlenia a niekoľko stupňov intenzity. Jasnú, vecnú, útulnú, intímnu. Budete potrebovať viac druhov osvetlenia: centrálne a lokálne. Určite nekombinujte rôzne druhy dizajnu, ktoré spolu nemusia ladiť. Najlepší je výber od rovnakého výrobcu, najradšej z jednej kolekcie.

Obývacia izba

V tomto priestore je mimoriadne vhodná vyššie zmienená svetelná scenéria v rôznych stupňoch intenzity. Kombinuje viac zdrojov. Usiluje sa o harmóniu. Napriek tomu, že by táto miestnosť ako centrum rodinného života a zábavy mal byť jasná, vyvarujte sa ostrých stropných svietidiel. Veľmi uvoľňujúci účinok majú svetelné kužele voľne stojacích lámp. Navodzujú príjemnú atmosféru a dobrú náladu. Máte v obývacej izbe kreslo alebo sedaciu súpravu určenú ako miesto na čítanie? Nezabudnite práve k nemu doplniť stojacu lampu. Svetelný kruh by mal mať mäkkú kontúru, inak vznikne kontrast medzi knihou a okolím. Takéto lampy sú vhodné aj pre osvetlenie tmavších častí miestnosti. Pokiaľ budú svietiť nahor, môžu nízku miestnosť opticky zvýšiť a viac ju otvoriť. Podľa Feng Shui (či Feng Šuej) môžu v rohu bohatstva, ktorý sa nachádza v juhovýchodnej časti miestnosti, stimulovať pozitívnu energiu.

Centrálne svetlo v obývačke skombinujte s lampami

Kuchyňa a jedáleň

Aj tieto miestnosti by mali byť vzdušné dobre osvetlené. Priaznivá energia tak vstupuje nielen do priestoru, ale aj do stravy, ktorú pripravujete. Zlepší zdravie, prinesie šťastie a pohodu ako Feng Shui sľubuje. Aj tu je vhodné svetelnú scenériu odstupňovať lokálne. Nad pracovnou doskou, v niektorých výklenkoch či policiach s celkovým homogénnym osvetlením. Dajte si záležať na dobre osvetlenom mieste na varenie. Závesné skrinky je tiež vhodné podsvietiť. V kuchyni uprednostníme svetlé farby, ako je žltá, nabíjajú jedlo príjemnou a povzbudzujúcou energiou. Vhodná je aj biela farba, pretože znamená čistotu a jas. Svetlo by nemalo meniť reálnu farbu pokrmov. Myslite na to predovšetkým pri osvetlení jedálne, hlavne jedálenského stola so stoličkami. Zachovajte osvetlenie v príjemnom tóne a na ostré radšej zabudnite. Voľte osvetlenie bez kontrastov, ide o zachovanie plynulého prúdenia svetelného toku.

V kuchyni je dôležité dostatočné osvetlenie pracovnej plochy aj jedálenského stola

Kúpeľňa

Zvoľte jasné svetlo, príjemné farby a pridajte energetické žiariče, napríklad dúhový kryštál alebo špirály DNA. Okrem klasického elektrického osvetlenia sú v týchto miestnostiach opodstatnené aj sviečky. Zapálené vyvážia v kúpeľni živel vody ohňom a navodia relaxačnú náladu. Svetlo pri zrkadle vás nesmie oslepovať alebo vytvárať tieň.

Kúpeľňové svetlá musia odolať vlhkosti

Pracovňa

Aj keď tu je praktická vyššia intenzita osvetlenia než v ostatných miestnostiach, prispôsobte ho svojim pocitom. Ani odborníci neodporúčajú ostré svetlo. V žiadnom prípade vám nesmie svietiť do tváre. Na pracovný stôl si zaobstarajte kvalitnú nastaviteľnú lampu, ktorá by mala byť zhruba 50 cm od dosky stola. Pri plánovaní celkového osvetlenia miestnosti sa predovšetkým snažte zabrániť vzniku tieňov, ktoré by vám prácu znepríjemňovali.

V domácej pracovni dajte prednosť flexibilnej lampičke

Nielen kvantita

Nielen dostatok svetla, ale aj jeho kvalita ovplyvňuje ľudský organizmus. Okrem schopnosti vidieť, pôsobí aj na jednu z najdôležitejších častí mozgu – hypotalamus, ktorá je zodpovedná okrem iného za riadenie nervovej sústavy, hospodárenie s tekutinami, reguláciu teploty a krvného obehu, či dýchania. Jednoznačne priaznivo pôsobí denné svetlo. Pri nákupe svietidiel voľte tie, ktoré sú takzvane plno-spektrálne, to znamená, že sa na 90% podobajú slnečnému svetlu.

Prečítajte si tiež

  • Zdravé bývanie! Alebo bývajte podľa Vasati
    2023-01-27 282

    Ako videli bývanie starí Védovia? Tu sú odporúčania vychádzajúce z tejto starovekej filozofie.

  • Čalúnené panely – láska na prvý dotyk
    2022-11-03 1422

    Veľkolepá premena za jeden víkend? Áno! Inšpirujte sa originálnymi nápadmi, ako kreatívne i prakticky využiť čalúnené nástenné panely.

  • Ako si zariadiť bývanie rýchlo, štýlovo a lacno?
    2023-01-24 719

    To je zrejme heslo väčšiny mladých rodín. Naši mladí hostitelia si s výzvou poradili a upravili bývanie tak, aby ho opticky zväčšili, získali tak dojem priestrannejšej domácnosti.

  • Ako vybrať koberec?
    2022-11-23 503

    Skúsme sa spoločne pozrieť na to, ako oživiť podlahu. V súčasnej dobe sú celoplošné koberce na ústupe, ale o to väčšej popularite sa tešia solitérne kusy.

  • Reklama na ticho: ako odhlučniť byt
    2022-11-11 744

    Deptá vás rámus? Váš domov potrebuje rýchlu odhlučňovaciu kúru. Zabudnite na pláta od vajec. Vyskúšajte jednoduché triky, ktoré fungujú.

  • Premeny v kúpeľni
    2023-01-06 490

    Obvyklá biela, klasické zásuvky a poličky dávno nábytku v kúpeľni nevládnu. Skrinky nekompromisne strácajú vlastnú tvár a nechávajú sa unášať na vlnách trendu pre obývacie izby a kuchynský nábytok.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste