Trendy v dizajne jedálenských stolov a stoličiek

Prvotriedne posedenie by mal doma rád každý. Ako ale všetko zladiť, aby vznikol harmonický celok, ktorý bude ctiť najnovšie trendy zo sveta nábytku? Všimli sme si, že téma medzi fanúšikmi dobrého bývania rezonuje a tak sme sa pre vás rozhodli spísať prehľad s tipmi. Zistíte, že základom je kvalitný materiál, poradíme vám, aké stoly a stoličky sú hviezdami tohtoročných katalógov s nábytkom a dozviete sa tiež niečo o dekoráciách a ako na ne. Pohodlne sa usaďte, ideme na to.

Kvalitný materiál stola a stoličiek znamená záruku pohodlného posedenia

Kvalitný materiál a konštrukcia sú nevyhnutné

Pri výbere jedálenského stola a stoličiek je dôležité nielen zohľadniť ich dizajn, ale tiež kvalitu a trvanlivosť materiálov a konštrukcie. Jedálenská zostava je totiž nábytkom, ktorý sa používa každý deň a je vystavená rôznym záťažiam, teplotám a vlhkosti. Preto je vhodné zvoliť také materiály a konštrukcie, ktoré sú odolné, ľahko sa udržiavajú a dlho si zanechávajú svoj vzhľad.

Medzi najčastejšie používané materiály pre jedálenské stoly a stoličky patrí drevo, sklo, kov, plast a rôzne kombinácie týchto materiálov. Každý z nich má svoje výhody aj nevýhody, ktoré je potrebné zvážiť pred nákupom.

Drevo je tradičný a obľúbený materiál pre jedálenské sety

Má tri nesporné kvality – je prírodné, hrejivé a kvalitné. Drevené stoly a stoličky sú pevné, stabilné a majú dlhú životnosť. Drevo je tiež ľahko opraviteľné, pokiaľ dôjde k poškriabaniu alebo poškodeniu povrchu. Nevýhodu dreva je jeho vyššia cena, citlivosť na vlhkosť a potreba pravidelnej údržby. Drevené stoly a stoličky je potrebné chrániť pred priamym slnečným svetlom, teplom a vlhkosťou, ktoré môžu spôsobiť praskanie, deformáciu alebo zmenu farby dreva. Drevené stoly a stoličky je tiež potrebné pravidelne ošetrovať voskom, olejom alebo lakom, aby sa udržal ich lesk a ochrana.

Sklo prináša iskru a eleganciu

Sklo je moderný a elegantný materiál a dlhodobo sa drží na špičke trendov dosiek pre jedálenské stoly. Pôsobí vzdušne a priestranne. Sklenené stoly sú vhodné pre menšie priestory, pretože opticky zväčšujú miestnosť. Sklo je tiež ľahko kombinovateľné s inými materiálmi ako kovom, drevom alebo plastom. Sklenené stoly sú pevné, odolné voči teplu a vlhkosti a ľahko sa čistia. Nevýhodou skla je jeho vyššia cena, krehkosť a náchylnosť k poškriabaniu alebo prasknutiu. Sklenené stoly je potrebné prenášať opatrne a chrániť pred nárazmi alebo pádmi predmetov. Dosky stolov zo skla je tiež potrebné často leštiť, aby sa odstránili odtlačky prstov alebo mastnoty. Pomôcť môže brúsená úprava, kde ich nie je toľko vidieť.

Kov prežije takmer všetko

Kov je praktický a odolný materiál pre jedálenské stoly a stoličky, ktorý pôsobí industriálne, moderne a minimalisticky. Kovové stoly a stoličky sú ľahké, pevné, stabilné a majú dlhú životnosť. Kov je tiež ľahko kombinovateľný s inými materiálmi ako drevo, sklo alebo plast. Kovové stoly a stoličky sú odolné voči teplu, vlhkosti a mechanickému poškodeniu. Nevýhodou kovu je jeho nižší komfort, chladnosť na dotyk a potenciálne riziko hrdzavenia alebo korózie. Kovové  stoly a stoličky je potrebné chrániť pred priamym slnečným svetlom, ktoré môže spôsobiť prehriatie alebo vyblednutie farby. Kovové stoly a stoličky je tiež potrebné pravidelne čistiť a ošetrovať antikoróznymi prostriedkami.

Plast je moderný a znesie všetko

Plast je najčastejšie lacný. Je to univerzálny materiál pre jedálenské stoly a stoličky, ktorý pôsobí veselo, hravo a chváli sa mnohými farebnými variantmi. Plastové stoly a stoličky sú ľahké, pevné, ľahko prenositeľné a skladovateľné, často dokonca stohovateľné. Plast je tiež ľahko tvarovateľný a ponúka širokú škálu farieb a dizajnov. Plastové stoly a stoličky sú odolné voči teplu, vlhkosti a mechanickému poškodeniu. Nevýhodou plastu je jeho nižšia kvalita, komfort a niekedy tiež životnosť. Plastové stoly a stoličky sú náchylné k poškriabaniu, praskaniu alebo k deformácii. Potrebujú chrániť pred priamym slnečným svetlom, ktoré môže spôsobiť vyblednutie alebo stratu lesku. Plastové stoly a stoličky je tiež potrebné často čistiť, aby sa odstránili nečistoty alebo baktérie.

Pri výbere jedálenského stola a stoličiek je teda potrebné zvážiť nielen ich vzhľad, ale tiež ich funkčnosť, pohodlie a údržbu. Každý materiál má svoje špecifické vlastnosti, ktoré ovplyvňujú kvalitu a trvanlivosť jedálenskej zostavy. Preto je vhodné poradiť sa s odborníkom alebo si prečítať recenzie od ostatných zákazníkov, ktorí už majú skúsenosti s daným materiálom alebo konštrukciou.

Stolujte vo veľkom štýle: tieto stoly práve letia

Jedálenský stôl je nielen miestom, kde sa schádzame s rodinou a priateľmi, ale tiež dôležitým prvkom interiéru. Preto je potrebné vybrať stôl, ktorý bude nielen praktický a pohodlný, ale tiež bude ladiť s celkovým štýlom a atmosférou našej jedálne. Aké sú teda aktuálne trendy vo vzhľade stolov a ako ich zaradiť do nášho domova?

Jedným z najpopulárnejších trendov poslednej doby je kombinácia rôznych materiálov a farieb. Napríklad stôl s drevenou doskou a kovovými nohami vyzerá moderne a zaujímavo, zatiaľ čo stôl s bielou doskou a drevenými nohami pôsobí sviežo a elegantne. Takéto stoly sa hodia do rôznych štýlov, od industriálneho po škandinávsky a je možné ich ľahko doplniť stoličkami v kontrastných farbách alebo materiáloch.

Ďalším trendom je použitie neobvyklých tvarov a dizajnov. Stoly nemusia byť len obdĺžnikové alebo okrúhle, ale môže mať aj oválny, elipsovitý, trojuholníkový alebo dokonca organický tvar. Tieto stoly priťahujú pozornosť a dodávajú jedálni osobitosť a originalitu. Navyše môžu byť aj viac funkčné, napríklad stôl s rozkladacím mechanizmom alebo so zásuvkami pre úložný priestor.

Pozor, netradičné tvary nábytku sú často vhodné len do miestností, kde je celkové zariadenie koncipované tak, aby sa línie nebili medzi sebou. Naopak potrebujete docieliť harmóniu. V základe voľte medzi rovnými a oblými líniami, vyberajte medzi pravými uhlami a ostrými uhlami a zlaďte aj veľkosť plôch, ktoré nábytok opticky vytvára.

Posledným trendom, ktorý stojí za zmienku, je návrat k prírodným materiálom a farbám. Drevo, kameň, sklo, ratan alebo bambus sú materiály, ktoré vytvárajú útulnú a prívetivú atmosféru v jedálni. Tieto materiály sú tiež trvanlivé, ekologické a ľahko sa udržiavajú. Prírodné farby ako hnedá, šedá, zelená alebo modrá sú pokojné a harmonické a je možné ich kombinovať s inými odtieňmi alebo doplnkami.

Kontrastný nábytok je výraznou pozvánkou k posedeniu

Ako vidíte trendy vo vzhľade stolov sú veľmi rozmanité a ponúkajú mnoho možností pre zariadenie našej jedálne. Či sa už rozhodnete pre akýkoľvek štýl, bajte na to, aby váš stôl bol estetický aj pohodlný a aby zodpovedal vašim potrebám a preferenciám. Pokiaľ si neviete poradiť, môžete sa pozrieť na inšpiráciu na internet alebo sa poradiť s bytovým architektom. Záleží na tom, ako veľa času a peňazí chcete venovať do príprav, než svoju jedáleň vyladíte k dokonalosti. Zároveň myslite na to, že každá miestnosť môže za rok vyzerať inak. Niekedy stačí vymeniť dekorácie a jeden kľúčový kus nábytku a máte postarané.

Ergonómia a pohodlie jedálenskej stoličky a čo by mala a nemala mať

Jedálenská stolička je nielen súčasťou jedálenského stola, ale tiež dôležitým prvkom interiéru. Dokonalá jedálenská stolička by mala dostať plný počet bodov v hodnotení za vzhľad, ale tiež za funkčnosť a pohodlie.

Ergonomická jedálenská stolička by mala:

  • byť dostatočne pevná a stabilná, aby uniesla váhu kohokoľvek v domácnosti a nekývala sa alebo aby nevŕzgala.
  • byť správne vysoká podľa výšky toho, kto na nej bude sedieť a podľa výšky jedálenského stola.
  • byť dostatočne široká a hlboká, aby poskytla dostatok priestoru pre sediacu osobu. Sedák by mal byť minimálne 40 cm široký a 45 cm hlboký. Operadlo by malo byť minimálne 30 cm vysoké a 40 cm široké.
  • byť ergonomicky tvarovaná, aby podporovala správne držanie tela a zabránila bolestiam chrbta, krku a ramien. Sedák by mal byť mierne prehnutý smerom dopredu, aby nedochádzalo preťaženiu chrbtice. Operadlo by malo byť mierne zakrivené smerom dozadu, aby kopírovalo prirodzenú krivku chrbtice. Podrúčky by mali byť vedené tak, aby umožňovali voľné pohyby paží a zároveň podporovali lakte.
  • byť vyrobená z kvalitných a príjemných materiálov, ktoré sú odolné, ľahko čistiteľné a  nespôsobujú alergie alebo podráždenie kože. Medzi obľúbené materiály patrí drevo, kov, plast, textil alebo ratan.
  • byť príliš tvrdá alebo príliš mäkká, aby nedochádzalo k preležaninám alebo k nedostatočnej opore tela.
  • byť príliš vysoká alebo príliš nízka, aby nedochádzalo k neprirodzenému ohýbaniu nôh alebo dvíhaniu ramien.
  • byť príliš úzka alebo príliš široká, aby nedochádzalo k obmedzeniu pohybu alebo pocitu stiesnenosti.
  • byť príliš rovná alebo príliš zakrivená, aby nedochádzalo k deformácii chrbtice alebo k svalovému napätiu.
  • byť vyrobená z lacných alebo neprirodzených materiálov, ktoré sú krehké, ľahko sa poškodzujú alebo vyvolávajú alergické reakcie.

Jedálenská stolička by naopak nemala:

  • byť príliš tvrdá alebo príliš mäkká, aby nedochádzalo k preležaninám alebo k nedostatočnej opore tela.
  • byť príliš vysoká alebo príliš nízka, aby nedochádzalo k neprirodzenému ohýbaniu nôh alebo dvíhaniu ramien.
  • byť príliš úzka alebo príliš široká, aby nedochádzalo k obmedzeniu pohybu alebo pocitu stiesnenosti.
  • byť príliš rovná alebo príliš zakrivená, aby nedochádzalo k deformácii chrbtice alebo k svalovému napätiu.
  • byť vyrobená z lacných alebo neprirodzených materiálov, ktoré sú krehké, ľahko sa poškodzujú alebo vyvolávajú alergické reakcie.

Pohodlná stolička vám dovolí vychutnať si jedlo ešte viac

Jedálenská stolička je dôležitou súčasťou jedálenského priestoru, ktorá ovplyvňuje nielen estetiku, ale tiež pohodlie a zdravie všetkých, ktorí si pri sedení na nej vychutnávajú majstrovsky pripravené delikatesy. Pri výbere jedálenskej stoličky je potrebné dbať na jej ergonómiu, ktorá zahŕňa pevnosť, stabilitu, nastaviteľnosť, rozmery, tvar a materiál. Ergonomická jedálenská stolička by mala podporovať správne držanie tela, predchádzať bolestiam a únave a zároveň by mala ladiť s dizajnom jedálenského stola a celého interiéru.

Kombináciou rôznych štýlov získate osobitý vzhľad pre jedáleň

Pokiaľ chcete vytvoriť jedáleň, ktorá bude odrážať vašu osobnosť a vkus, nemusíte sa držať jedného štýlu. Môžete kombinovať rôzne prvky z rôznych období, kultúr alebo trendov a vytvoriť tak originálny a zaujímavý priestor. V tejto kapitole článku vám predstavíme niekoľko tipov, ako kombinovať rôzne štýly v dizajne jedálenských stolov a stoličiek.

1. Zvoľte dominantný štýl

Aby vaša jedáleň nepôsobila chaoticky alebo nepriehľadne, je dobré si vybrať jeden štýl, ktorý bude tvoriť základ vášho zariadenia. Môže to byť napríklad moderný, klasický, rustikálny, industriálny alebo škandinávsky štýl. Podľa toho si potom vyberte jedálenský stôl a stoličky, ktoré budú mať charakteristické rysy tohto štýlu.

Pokiaľ si neviete rady s tým, aký štýl vybrať alebo si nie ste istí tým, ako vlastne nábytok daného štýlu vyzerá, pozrite sa na naše jedálenské sety alebo iný nábytok a vyfiltrujte si ho podľa štýlu. Potom budete mať jasno a môžete sa pustiť do plánovania osobitej jedálne.

2. Pridajte kontrastné prvky

Aby vaša jedáleň nebola nudná alebo jednotvárna, je dobré pridať nejaké prvky, ktoré budú kontrastovať s dominantným štýlom. Môže to byť napríklad farba, materiál, tvar alebo vzor. Napríklad ak máte moderný jedálenský stôl z kovu alebo zo skla, môžete ho doplniť nejakými dekoráciami z dreva alebo z textilu, ktoré dodajú priestoru teplo a útulnosť. Alebo pokiaľ máte rustikálny jedálenský stôl a stoličky z masívneho dreva, môžete ich oživiť nejakými farebnými alebo geometrickými doplnkami, ktoré prinesú do priestoru sviežosť a dynamiku.

Doplnky nemusia byť drahé umelecké diela. Pokojne postačí suvenír z dovolenky, darček od milovanej osoby alebo zdedená rodinná soška z keramiky. Jadro celého nie je v cene, ale v šikovnosti, ako miestnosť doladiť, aby pôsobila osobito a harmonicky. Keď vám to nevyjde na prvý raz, skúšajte to ďalej. Je to hra, ktorú môžete hrať opakovane a nemá len jedno správne riešenie.

Zapojte do dekorácií ročné obdobie alebo sviatok a máte vyhrané

3. Hrajte si s proporciami a so symetriou

Ďalším spôsobom, ako kombinovať rôzne štýly v dizajne jedálenských stolov a stoličiek, je hrať sa s proporciami a symetriou. Môžete napríklad použiť veľký jedálenský stôl s malými stoličkami alebo naopak. Alebo môžete použiť rovnaký typ stoličiek okolo stola, ale v rôznych farbách alebo materiáloch. Alebo môžete použiť rôzne typy stoličiek okolo stola, ale s rovnakou farbou alebo materiálom. Takto vytvoríte zaujímavý vizuálny efekt a zvýrazníte jednotlivé kusy nábytku.

Ako ste si už dovtípili, môžete pracovať s kontrastom alebo so spojením. V prípade rozdielnych veľkostí stola a stoličiek je to kontrast, ktorý vykúzli unikátne vyznenie kombinácie. Pokiaľ vsadíte na spojovací prvok – napríklad na farbu alebo typ stoličiek, môžete nábytok kombinovať slobodnejšie, bez toho, aby vymizla kontinuita vašej myšlienky. Držíme palce, nech sa vám to podarí.

4. Dodržujte harmóniu a rovnováhu

Či sa už rozhodnete pre akúkoľvek kombináciu štýlov v dizajne jedálenských stolov a stoličiek, je dôležité dodržiavať harmóniu a rovnováhu medzi nimi. To znamená, že by mali byť prepojené nejakou spoločnou linkou, ktorá by ich spojovala do celku. To môže byť napríklad farebná schéma, ktorá by sa opakovala v rôznych prvkoch. Alebo to môže byť téma, ktorá by sa odrážala v rôznych motívoch. Alebo to môže byť nálada ktorú by vyvolávali rôzne štýly.

Poradíme vám teda jeden osvedčený fígeľ, vďaka ktorému určite nestúpite vedľa. Až budete mať rozmyslené, ako by mala vaša jedáleň vyzerať, predstavte nápad dobrému kamarátovi alebo partnerovi. Ideálna bude vizualizácia. Pokiaľ bude prvá bezprostredná reakcia pozitívna, máte vyhraté. Pokiaľ nie, vyskúšajte návrh na ďalšom človeku, ktorému veríte. Keď ani u neho s návrhom nepochodíte, radšej ho upravte alebo sa aspoň spýtajte na dôvody, prečo ho nepotešil. Ušetríte si tým mnoho práce s prípadným prerábaním.

Dúfame, že vám tieto tipy pomôžu vytvoriť jedáleň, ktorá bude kombinovať rôzne štýly v dizajne jedálenských stolov a stoličiek a ktorá bude odrážať vašu osobitosť a vkus. Nebojte sa experimentovať a skúšať nové veci. Výsledok vás môže milo prekvapiť.

Nápady pre lepší zážitok zo stolovania vďaka dekoráciám

Pokiaľ ste si vybrali svoj jedálenský stôl a stoličky, možno si myslíte, že ste hotoví s dizajnom jedálne. Ale nezabudnite na ďalšie dôležité prvky, ktoré môžu zvýšiť zážitok zo stolovania. Dekorácie a príslušenstvo sú nielen estetické, ale tiež praktické a funkčné. V tejto kapitole vám dáme niekoľko nápadov, ako vytvoriť útulnú a pohodlnú atmosféru pre vašich hostí aj pre seba.

Dekorácie

Dekorácie sú spôsob, ako vyjadriť svoj osobný štýl a vkus. Môžete si zvoliť dekorácie, ktoré ladia s farbami, materiálmi a tvarmi vášho nábytku, alebo naopak vytvoriť kontrast a zaujímavosť. Vo finále to hlavne o vás, ale nám sa osvedčili napríklad tieto dekorácie.

Obrazy, plagáty, fotografie alebo tapety na stenách

Tie môžu dodať živosť, farebnosť a tému vašej jedálni. Môžete si vybrať obrazy, ktoré súvisia s jedlom, napríklad zátišie s ovocím alebo so zeleninou, alebo obrazy, ktoré evokujú nejakú destináciu alebo kultúru, napríklad francúzsku kaviareň alebo taliansku pizzériu. Plagáty a fotografie môžu byť tiež osobné a odrážať vaše záujmy, koníčky alebo spomienky. Tapety môžu byť jednofarebné alebo vzorované, podľa toho, aký efekt chcete dosiahnuť.

V každom prípade myslite na to, že môžete kombinovať obrazy, plagáty a napríklad fotografie tak, aby dohromady pridali vašej úplne novej jedálni dušu. Je to totiž práve duša a osobité vyznenie, ktoré vo finále spôsobia, že sa s priateľmi alebo s rodinou budete pri stolovaní cítiť skvele. Preto starostlivo vyberte všetky diela, ktoré vám aj ostatným na stene budú robiť radosť. Potom si budete vychutnávať  každé sústo o to radšej.

Zrkadlá na stenách

Zrkadlá môžu opticky zväčšiť priestor a odrážať svetlo. Môžete si vybrať zrkadlá rôznych tvarov a rámov, napríklad okrúhle, oválne, štvorcové alebo obdĺžnikové, drevené, kovové alebo plastové. Zrkadlá môžu by tiež umiestnené nad jedálenským stolom alebo na protiľahlej stene, aby vytvorili dojem hĺbky.

Ku zrkadlám sa hodí ešte doplniť pár informácií, aby ste ich potenciál dokázali využiť na maximum. Ideálne umiestnenie je na stenu oproti oknu. Tým zabezpečíte, že sa cez deň dostatok prirodzeného svetla odrazí späť do miestnosti, takže skvele uvidíte na vaše obľúbené dobroty aj spolustolovníkov. Okrem toho dávajte pozor na tvar zrkadla. Mal by ladiť so zvyškom jedálne. Tým zabezpečíte harmóniu celej miestnosti.

Spojením obývačky a jedálne doplnenej o elegantné zrkadlo získate krásny interiér

Sviečky, lampášiky alebo lampy na stole alebo na okennom parapete

Tieto zdroje svetla môžu vytvoriť romantickú, intímnu a útulnú atmosféru pre večeru pri svite sviečok. Môžete si vybrať sviečky rôznych veľkostí, tvarov a vôní, napríklad voskové, gélové alebo aromatické. Lampášiky a lampy môžu byť tiež rôznych štýlov a materiálov, napríklad sklenené, kovové alebo keramické.

Pokiaľ ide o dekorácie v podobe osvetlenia, radšej voľte menej kúskov so silnejším vyznením. Nenápadná lampička na štyroch miestach okolo stien je síce krásnym minimalizmom, ale na osobitosti zariadenia toho moc nepridá. Takže radšej siahnite po dvoch lampášikoch v tretine stola a máte postarané.

Kvetiny, rastliny alebo bylinky na stole alebo na okennom parapete

Tieto prírodné prvky môžu dodať čerstvosť, vôňu a farbu vašej jedálni. Môžete si vybrať kvetiny podľa ročného obdobia, napríklad tulipány na jar, ruže v lete, chryzantémy na jeseň alebo vianočné hviezdy v zime. Rastliny a bylinky môžu byť tiež užitočné pre vaše varenie, napríklad bazalka, petržlen alebo mäta.

Dávajte si pozor, aby ste pri významnej návšteve neurobili prešľap s kvetmi. Niektoré kvetiny sú typicky pohrebné a preto nie je moc dobrý nápad ozdobiť nimi jedáleň, keď sa k vám napríklad chystá na obed svokor so svokrou alebo usporadúvate oslavu babičkiných osemdesiatin. Rovnako ako svetlo ružové ruže asi nebudú najvhodnejšie na oslavu päťdesiatky alebo žlté kvetiny pre intímnu večeru vo dvojici. Však to poznáte sami alebo si to nájdete.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste