Tvoríme dekorácie z betónu: výber betónu, práca so zmesou, povrchová úprava výrobkov

Betón má v poslednej dobe v interiéri zvrchované postavenie. Ladí s minimalistickým interiérom plným lesklých plôch, ako aj so zariadením v industriálnom štýle. Svoje miesto si nájde aj v tradične poňatých domovoch. Najčastejšie sa používa vo forme stierok, tvorí podlahu a nechýba ani v podobe dekorácií z betónu. Aká betónová zmes je na výrobu dekorácií najlepšia? A bez akého vybavenia sa pri betónovom tvorení nezaobídete? Užitočné rady a postupy sme pre vás spísali do článku.

Betónové dekorácie pristanú väčšine interiérov

Aké materiály sa používajú na výrobu domácich dekorácií z betónu?

Betónov existuje na trhu celé množstvo. Vyberajte ho podľa toho, čo by ste z neho chceli vytvoriť. Výber betónu totiž ovplyvní konečný výsledok. Rozhodnúť sa môžete pre obstaranie:

  1. betónovej zmesi,
  2. jednotlivých prísad, z ktorých si betón vyrobíte sami.

Hotová betónová zmes je drahšia, ale na druhej strane máte istotu, že obsahuje všetko a v správnom pomere. Ideálna cesta pre začiatočníkov a neskúsených. Skúsenejší a pokročilí „betonári“ si zmes vyrobia zo:

  • štrku,
  • cementu,
  • vody,
  • piesku.

Pomer betónovej zmesi je zhruba 1 diel cementu, 4 diely štrku, 2 diely piesku a 0,75 dielu vody. Hrúbku štrku a piesku vyberajte podľa toho, akú štruktúru by mali mať hotové výrobky. Pokiaľ chcete, aby betón vyzeral plastickejšie, pridajte do neho napríklad piliny, kúsky papiera alebo mach.

Z akého betónu sa dekorácie doma tvoria najlepšie?

Na výrobu dekorácií a šperkov z betónu existuje špeciálna zmes, ktorú zoženiete vo výtvarných potrebách. Musíte ale počítať s tým, že stojí dosť peňazí. Parádu urobíte aj s betónom, ktorý zoženiete v obyčajných hobby marketoch a stavebninách. Vyjde vás lacnejšie a dostanete ho viac. A pokiaľ rekonštruujete alebo staviate, pokojne siahnite po betóne zo stavby.

S akým betónom sa vám bude pracovať najlepšie?

  • S ľahkým betónom,
  • vysokopevnostným betónom,
  • konštrukčným betónom.

Správne miešanie betónu

Pokiaľ pracujete s hotovou zmesou, stačí sa držať návodu. V prípade, že zmes miešate z prísad, je potrebné do nádoby najprv naliať vodu, následne pridať kamenivo a cement. Všetko premiešajte a následne pridajte štrk. Betón na dekorácie by mal mať pudingovú štruktúru a nemali by v ňom byť hrudky. Pri miešaní sa prevaľuje a vytvára kužeľ. Dajte si pozor, aby nebol príliš riedky. Takýto betón je po vysušení prašný, má trhliny a mrví sa.

Na prípravu betónu použite staré vedierko, ideálne plastové, ktoré sa ľahko umýva. Miešanie vykonávajte starou vareškou alebo murárskou lyžicou. Umývanie náradia nikdy nerobte v kúpeľni  nad umývadlom. Zvyšný betón by mohol upchať potrubie.

Betón miešajte v starom vedre

Ako vyrobiť dekoráciu z betónu krok za krokom

Na začiatok je najlepšie betónovať obal na kvetináč do interiéru. Postupne sa dopracujete napríklad k odkladacím stolíkom alebo dokonca k betónovým vázam. Čo všetko budete potrebovať?

  • 2 formy na dekorácie z betónu,
  • nádobu na miešanie betónu,
  • olej na vymazanie foriem,
  • ochranné rukavice,
  •  náradie na miešanie,
  • pravítko na zarovnanie.

1. Miešanie betónu

Najprv namiešajte betón podľa návodu. Dajte si pozor na správnu pudingovú štruktúru, ktorá nie je príliš mokrá. Použite rukavice. Predsa len sa jedná o chemickú zlúčeninu, ktorá by vás mohla popáliť.

2. Príprava foriem

Čo sa týka foriem, budete potrebovať dve. Jednu väčšiu a druhú menšiu, ktorá sa vloží do väčšej. Vytvorí vnútornú časť. Formy sú k obstaraniu vo výtvarných potrebách, ale vystačíte si napríklad aj s plastovými kelímkami od jogurtu alebo s plastovými miskami. Z plastových nádob sa výrobok ľahko vylúpne. Pre tvorenie z betónu nie sú vhodné formy kovové a sklenené. Tie sa k betónu prilepia. Neodporúča sa ani kartón alebo iný sajúci materiál.

Veľkú formu, do ktorej budete liať betón, vo vnútri vymažte olejom. Olejom potrite tiež vonkajšiu časť menšej formy. Vďaka oleju sa bude po vysušení betón z foriem ľahšie vyberať.

3. Liatie betónu

Veľkú formu naplňte maximálne do 2/3 betónom. Následne do nej vtlačte menšiu formu. Do menšej formy nasypte piesok alebo kamenivo, ktoré formu zaťažia a stabilizujú.  Kým necháte betón schnúť ešte ho poriadne premiešajte a následne formu klepnite o stôl. Tak sa z betónu uvoľnia bublinky, kvôli ktorým sa na betóne tvoria praskliny.

Betónový obal na kvetinár vyrobia aj začiatočníci

4. Schnutie

Formu s betónovou zmesou nechajte odpočívať a betón nechajte vyschnúť. Neurýchľujte schnutie tým, že formu postavíte na kúrenie alebo na priame slniečko. Zbytočne by popraskal. Počkajte 2 až 3 dni, než výrobok vylúpnete.

5. Finálna úprava

Ako ošetríte betón používaný v interiéri? Vzhľadom k tomu, že povrch výrobku bude drsný, vyhladíte ho šmyrgľovým papierom, aby vám betón nepoškodil povrch police alebo iného nábytku, na ktorom bude dekorácia z betónu stáť.

Akým izbovým kvetinám betónový kvetináč pristane?

Do betónových kvetináčov sa hodia kvitnúce izbové kvetiny, ale tiež malé stromčeky alebo zelené rastliny s listami, ktoré pritiahnu pozornosť. Ktoré to sú?

  • Pileapeperomioides – na prvý pohľad zaujme okrúhlymi sýto zelenými listami. Pilea je nenáročná na starostlivosť a navyše sa o nej hovorí, že do domova prináša šťastie.
  • Aloe vera – sukulentná rastlina, ktorá si nepotrpí na výdatnú zálievku. Zapáčia sa vám jej mäsité svieže zelené listy so zúbkovitými okrajmi.
  • Fikus benjamin – roztomilý kríček alebo stromček, ktorý sa pýši oválnymi listami a úzkymi vetvičkami. Zalieva sa, len čo substrát vyschne.
  • Dracena – stromček, ktorý pripomína exotickú palmu. Môže mať zelené alebo červené listy. Na jar a v lete ju hnojte vhodným hnojivom raz za dva týždne. V zime postačí hnojenie raz mesačne.
  • Lopatkovec – kvitnúca izbová rastlina, ktorú zdobia vysoké úzke listy a elegantné biele kvety. Chce svetlé miesto bez priameho slnka. Zalieva sa, ako náhle je substrát suchý.

Odreagujte sa a pustite sa do výroby dekorácií z betónu. Naučíte sa novú zručnosť a výsledok vám prinesie radosť.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste