Už dávno nie sú kúpeľne len biele: aké farby do kúpeľne sú trendy?

Vyberáte vhodnú farbu do kúpeľne? Zatiaľ čo niekoľko dekád dominovala biela, v súčasnej dobe si na farebnej palete našli miesto aj pastelové farby a tmavšie odtiene. Podľa čoho vybrať interiérovú farbu do kúpeľne? Najmä podľa veľkosti kúpeľne, počtu okien a podľa vášho charakteru.

Kúpeľňa nemusí byť len biela

Aké farby do malej alebo veľkej kúpeľne?

Svoju kúpeľňu môžete obliecť do tmavého aj svetlého habitu. Záleží na tom, aká priestranná kúpeľňa je a koľko je v nej prirodzeného svetla. Do malých kúpeľní sa obvykle odporúčajú svetlé maliarske farby, ale pokiaľ máte jasné alebo pestré obkladačky, nie je dôvod, aby ste na maľbu nepoužili tmavšie odtiene. Do priestranných kúpeľní s niekoľkými oknami sa nebojte aplikovať tmavé odtiene. Na čo ale pamätajte vždy? Aby farba do kúpeľne bola vodeodolná.

Check list pre výber najlepšej kúpeľňovej farby

Kým urobíte definitívne rozhodnutie, spíšte si dotazník s dôležitými otázkami. Vaše odpovede vám v otázke voľby farby napovedia. Čo všetko by mal „check“ list obsahovať?

  • rozmery kúpeľne,
  • dizajn kúpeľne,
  • farebná schéma nábytku, ktorý máte v kúpeľni,
  • počet, veľkosti a umiestnenie okien v kúpeľni,
  • svietidlá a doplnky.

Kedy sa rozhodnúť pre svetlé a kedy pre tmavé farby?

Voľba tmavých alebo svetlých odtieňov sa odvíja od rôznych premien. Zamysleli ste sa niekedy nad týmito faktormi?

Svetlé farby použijete, keď:

  • dávate prednosť vzdušnosti, ľahkosti a celkovej jednoduchosti,
  • máte malú kúpeľňu,
  • líčite a obliekate sa v kúpeľni.

Tmavé farby použite v prípade, že:

  • obľubujete výrazné a tmavé farby, ktoré sa objavujú aj vo zvyšku vášho interiéru
  • máte veľkú a širokú kúpeľňu,
  • kúpeľňu na líčenie a obliekanie využívate len občas,
  • chcete dať kúpeľni symetrickejší vzhľad,
  • tmavá farba doplní celkový dizajn kúpeľne,
  • v kúpeľni máte aspoň 2 okná.

Všeobecne sa do kúpeľní odporúčajú svetlejšie odtiene, nakoľko so sebou prinášajú pozitívnu energiu a dokážu ju opticky zväčšiť.

Biela farba v kúpeľni opticky zväčšuje priestor a navodzuje pocit čistoty

Pustite uzdu svojej fantázii a vdýchnite svojej kúpeľni život

Svetlosť farby ste už vybrali, ale čo jej konkrétny odtieň? Vzdajte sa jednoduchej bielej a nechajte svoju kúpeľňu farebne rozkvitnúť. Týchto 9 farieb je v súčasnosti najobľúbenejších:

1. Taupe – najkrajšia neutrálna farba

Taupe sa zaraďuje do neutrálnych farieb, ale je dostupná v najrôznejších odtieňoch. Pomôže vám do kúpeľne dostať trošku tepla. Vychádza z farby srsti krtka. Ide o šedú s nádychom hnedej. Môže byť svetlejšia aj tmavšia. Tmavšia taupe dodá kúpeľni zemitejší vzhľad, zatiaľ čo svetlejšia do nej vnesie nádych moderny. Originálne vyzerá spojenie svetlého odtieňa taupe s fialkastým základom.

2. Mäkká šedá

Mäkká šedá je svetlou farbou, ktorá kúpeľňu udrží neutrálnu, ale napriek tomu podčiarkne jej charakter. Kombinuje chladné farby žuly a betónu, ale aj napriek tomu pôsobí upokojujúcim dojmom. Chladnejšiu farbu rozohrejete dreveným nábytkom do kúpeľne, prípadne nábytkom v dekóre dreva. Drevené prvky sa môžu objaviť aj na podlahe alebo vo forme doplnkov. Pokiaľ chcete šedivej kúpeľni vdýchnuť život, siahnite po farebných doplnkoch, napríklad:

  • ručníkoch,
  • sprchových závesoch,
  • kúpeľňových predložkách.

Do kúpeľne sa perfektne hodí kombinácia šedej s odtieňmi od jemne ružovej až po jasne oranžovú.

Do šedej kúpeľne sa hodia farebné doplnky

3. Žiarivo biela

Klasická farba, s ktorou nič nepokazíte. Aby biele steny nepôsobili príliš jednoducho a bez nápadu, použite rôzne štruktúry. Originálnym a sofistikovaným riešením sú rôzne tvary dlaždíc, ktoré môžete použiť na podlahe aj v sprche. Útulnosť a teplo kúpeľni prepožičiate akcentmi svetlého dreva na zostave nábytku do kúpeľne. Ideálne sú v tomto prípade zostavy v dekóre dubu sanremo a sonoma. Hravú farebnosť do miestnosti vnesiete kúpeľňovými doplnkami v žltej, ružovej alebo zelenej farbe.

4. Farba dreveného uhlia

Pokiaľ túžite po dramatickom vzhľade kúpeľne, vsaďte na takmer čiernu farbu dreveného uhlia. Môže sa objaviť v podobe maľby, ale tiež na skrinkách do kúpeľne. Do svetlo ladenej kúpeľne dramatickosť čiernej vnesiete nábytkom v dekóre wenge. Perfektne sa bude v kúpeľni vynímať zrkadlová skrinka v tmavom dekóre. Drevené uhlie je sofistikovanejšiou alternatívou k jemne šedej farbe. V takej kúpeľni sa budete cítiť útulne, ale stále budete obklopení moderným štýlom. Z hľadiska kombinácie farieb sú trefou do čierneho prírodné drevené tóny a kovové akcenty. Získate elegantný, ale napriek tomu relaxačný priestor.

Čiernu farbu skombinujte s drevenými alebo hnedými prvkami

5. Svetlo modrá

Relaxujete už len pohľadom na blankytne modré nebo alebo hladinu mora? Doprajte si rovnaký pocit aj vo svojej kúpeľni. Svetlo modrá vo vás vyvolá pocit pokoja a mieru, či si ju už zvolíte pre maľbu alebo ako doplnkovú farbu. Dokonale si sadne s bielymi obkladačkami alebo bielym kúpeľňovým nábytkom. Budete mať pocit ako by vás na modrom nebi obklopovali nadýchané biele oblaky. Pokiaľ je pre vás blankytne modrá príliš výrazná, siahnite po odtieni so šedým základom.

Modrá kúpeľňa vyvoláva pocit dovolenky v raji

6. Svetlo zelená

Akonáhle vstúpite do zelenej kúpeľne, budete sa cítiť ako na voňavej vyhriatej letnej lúke. Svetlo zelená je upokojujúca farba, ktorá dokáže pocitovo schladiť slnkom presvietené kúpeľne. Z hľadiska kombinácie farieb sa odporúčajú zemité odtiene, medzi ktoré patrí hnedá, taupe alebo piesková. Za skúšku rozhodne stojí kombinácia so závesnými skrinkami do kúpeľne v dekóre tmavšieho dubu lefkas. Okrem svetlej zelenej je vhodnou kúpeľňovou farbou tiež šalviová, tmavšia nefritová alebo odľahčená mätová.

7. Krémovo biela

Ak je pre vás snehová biela príliš intenzívna, nahraďte ju krémovo bielou, ktorá má teplý maslový základ. Napokon práve teplejšie odtiene základných farieb sú tento rok trendy. Krémová biela prináša teplo do inak chladnejších a tmavších miestností. Doplňte ju o svetlo ružovú, levanduľovú alebo kovové farby s patinou a získate luxusnú vintage kúpeľňu, ktorá je klasická, ale rozhodne nie nudná.

8. Pistáciová

Táto farba je živšia než pastelové tóny zelenej. Do kúpeľne vnesie nával energie. Dokonale vynikne v kombinácii s jasne bielymi kúpeľňovými skrinkami s lesklým povrchom. Pre decentné utlmenie použite dekór prírodného dreva a zemitú hnedú farbu. Docielite nenútený, príjemný a prírodný vzhľad.

Pistáciová farba zaručene oživí každú kúpeľňu

9. Hnedá

Túžite po kúpeľni s pokojnou, zemitou a prírodnou atmosférou? Obráťte sa na hnedú farbu. Na odtieni pritom nezáleží. Akýkoľvek hnedý tón dodá priestoru uvoľnenú a relaxačnú atmosféru. Hutný hnedý tón v kombinácii so zlatými prvkami premení kúpeľňu na elegantný priestor. Stredne hnedá si bude nôtiť s detailmi vo svetlejších tónoch. Svetlo hnedá je skvelou farbou pozadia, na ktorom vyniknú akcentné farby. Napríklad krémová, béžová alebo svetlo modrá. Hnedú farbu a dekór dreva do kúpeľne vnesiete aj správne zvoleným kúpeľňovým nábytkom.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

  • Premeny v kúpeľni
    2023-01-06 492

    Obvyklá biela, klasické zásuvky a poličky dávno nábytku v kúpeľni nevládnu. Skrinky nekompromisne strácajú vlastnú tvár a nechávajú sa unášať na vlnách trendu pre obývacie izby a kuchynský nábytok.

  • Už ste to počuli? Odborníci vyhlásili farby roku 2023
    2023-06-23 1172

    Zistite, akú farbu roku 2023 vyhlásilo Pantone, PPG a ďalší odborníci na farby. Prezradíme, že výber je pestrý. Pre ktorú sa rozhodnete?

  • Kráľovnou interiéru je béžová farba
    2023-07-24 2268

    Objavte potenciál béžovej farby. Jednoducho ju skombinujete s akoukoľvek inou farbou, ktorá u vás doma prevláda. Ako na to?

  • Moderné podlahy
    2023-03-02 540

    Potrebujete poradiť s výberom typu podlahy? V našom článku sa dozviete o výhodách a kompromisoch všetkých druhov podláh, ktoré sú trendy v poslednej dobe.

  • Ako na pohodové leto na terase?
    2023-06-30 257

    Dáte prednosť hliníkovej, alebo drevenej pergole? Pre aký nábytok sa rozhodnúť a ako dodať pergole správnu atmosféru? My to vieme.

  • Salone del Mobile 2022 - dizajnová jazda v Miláne
    2022-07-15 721

    Jubilejný 60. ročník veľtrhu Salone del Mobile nesklamal. Dychberúce expozície, kreatívne inštalácie a inovatívne koncepty odhalili, akým smerom sa budú uberať trendy.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste