Už poznáte trendy v obývacích izbách pre rok 2023?

S novým rokom prichádzajú dizajnéri s novými konceptmi, ako uchopiť usporiadanie obývacej izby. Začlenenie nových nápadov pre vás niekedy môže byť dilema. Na jednej strane máte túžbu vytvoriť progresívny dekór, ktorý je aktuálny a štýlový. Na druhej strane chcete, aby obývacia izba odrážala váš životný štýl. Preto berte aktuálne dizajnérske trendy skôr ako tipy a inšpiráciu, ako ozvláštniť svoju obývaciu izbu. Trebárs vám do oka padne len určitá časť, vďaka ktorej budete mať v roku 2023 trendy bývania, ale zároveň si obývacia izba zachová svoju podstatu, ktorú máte tak radi.

Trendy obývacie izby

Minimalistické poňatie s stredomorským nádychom

I v roku 2023 bude v kurze minimalizmus, ale v útulnejšom poňatí. Na útulnosti sa výraznou mierou podieľa inšpirácia teplým Stredomorím. V takto zariadenej obývacej izbe nebudú chýbať jednoduché kúsky vyrobené z organických materiálov vo svetlých a neutrálnych tónoch. Obľúbená bude predovšetkým biela v najrôznejších teplých odtieňoch, ktorú doplní okrová, šedá a levanduľová.

U väčšiny interiérových dizajnov platí, že menej je viac. Minimalistické obývacie izby by mali byť zariadené tak, aby pôsobili priestranne. Ako doplnky volte sochárske diela rôznych tvarov. Siahnite taktiež po prírodných materiáloch, ktoré ponecháte v surovom stave. V izbe zariadenom v štýle funkčného minimalizmu nie je nič nadbytočné, ale všetko je užitočné.

Povrchové úpravy preferujú cement alebo farbu s betónovým efektom. Chybu neurobíte ani s prírodnými nátermi, medzi ktoré patria hlinená alebo vápenná malta.

Zariadenie v stredomorskom štýle

Popusťte uzdu fantázii v eklektickom maximalizme

Pre koho je minimalizmus nuda, zaplesá nad eklektickým poňatím maximalizmu. Do stredu záujmu sa dostane predovšetkým vaša osobnosť, takže osobnosť obyvateľov. Eklektický maximalizmus sa do interiéru začal pomaly vpíjať na konci minulého desaťročia a až v poslednej dobe nadobúda odvážnejších podôb.

Zvoliť môžete cestu vintage maximalizmu, pre ktorý je typické mnoho farieb, teplo, starožitnosti a mnoho eklektických alebo rôznorodých prvkov. Ľudia túžia mať jedinečné priestory, ktoré nevypadajú ako z každého druhého časopisu o interiérovom dizajne. Priestor by mali zaplniť neznáme a zaujímavé kúsky, ktoré vás vyčlenia z davu.

Zatiaľ čo posledné dva roky mali kvôli pandémii nádych poklesu, v poslednej dobe sú ľudia plní energie, ktorú túžia ukázať svetu. Preto sa medzi sebou bijú dva extrémy v podobe minimalizmu a maximalizmu. Do priestorov, v ktorých žijete, by ste mali vniesť osobitosť a ľudskosť. Vďaka miešaniu rôznych štýlov pridáte svojej obývacej izbe na identite bez akéhokoľvek obmedzenia.

Zaoblené krivky sú na vzostupu

Zatiaľ čo pred dvoma rokmi sa zaoblené krivky objavovali najmä na sedačkách, dnes sú k videniu i u ostatných kusov nábytku a u doplnkov. Vsaďte na okrúhly konferenčný stôl alebo lampy s okrúhlymi tienidlami. Zaoblené krivky nábytku do obývacej izby sa tento rok dostanú pod drobnohľad.

Pri pohľade na oblé tvary budú vaše oči plynulo a s ľahkosťou kĺzať po priestore. Zakrivené línie a oblé geometrické tvary sa objavia taktiež na povrchoch dekoračných vankúšoch, závesoch a ďalších domácich textilov. Celkovo by do obývacej izby mali vniesť nádych hravosti. Kúsky bez ostrých hrán utvárajú pocit pohybu a dynamiky, ale zároveň robia priestor priateľskejší.

Oblé línie hrajú v roku 2023 prím

Farebná paleta a textúry sa inšpirujú v prírode

Podľa niektorých odborníkov budú tento rok v kurze obývacie izby inšpirované prírodou. Celkovo by mala v interiéru prevládať nálada kľudu a pohody. Napríklad olivovo zelená sa objaví na pohovkách alebo sedacích vakoch. V rovnakej farbe sa môžu na komódach objaviť napríklad minimalistické vázy. Olivovo zelená si svoje miesto nájde taktiež na tapetách. Spoločne s olivovou zelenou sa v interiéri objaví taktiež hnedá.

Chybu rozhodne neurobíte ani hlbokými a bohatými farbami, ktoré dodajú izbe osobitosť. Vrhnite sa do jasných, alebo pastelových odtieňoch, ktoré spoločne sa žiarivejšími farbami oživí domov.

V interiéru sa objaví textúra kameňa, ale taktiež ku kľudu vyzývajú plyš a mäkko čalúnený nábytok. Na výslnie sa dostáva skôr obľúbená látka boucle, ktorá vyložene vyzýva k leňošeniu. Jedná sa o ťažkú, ale super mäkkú textúru, ktorú v 50. rokoch 20. storočia spopularizovala Coco Chanel. Skvelo bude vypadať vedľa ľahkých, hladkých a elegantných kovových doplnkov.

Okrem boucle sa čalúnený nábytok do obývacej izby zahalí taktiež do príjemného zamatu. Zamatový môže byť nie len sedací nábytok, ale taktiež trebárs závesy. Obľúbená bude sedačka čalúnená tmavo zeleným zamatom s dekoračnými vankúšmi vo farbe VivaMagneta.

Výrazné akcentné farby

Farbou tohto roku bola podľa spoločnosti Pantone vyhlásená karmínová VivaMagneta. Tá to farba podporuje experimentovanie a sebavyjadrenie bez obmedzenia. Je odvážna a nebojácna. Touto farbou môžete kľudne vymaľovať celú jednu stenu. Pokiaľ sa ale nechcete príliš uponáhľať, vsaďte na gauč v červenej farbe, umelecké diela alebo doplnky, ktoré budú bohaté na karmínovú farbu.

Karmínová môže byť prevládajúca, ale taktiež iba doplnková farba

Obývacia izba ako multifunkčný priestor

Aby obývacia izba pôsobila útulne, vráti sa v tomto roku koncept obývacej izby ako jednej miestnosti, ale v pozmenenej podobe. Veľký priestor bude funkčný a flexibilný. Mali by sa tu jasne vymedziť časti, ktoré sú venované práci, stolovaniu a odpočinku. Deliacimi prvkami môžu byť posuvné dvere alebo priečky, ktoré oddelia pracovný kút od relaxačného priestoru.

Okrem priečok budú ako deliace steny skvelo fungovať i vysoké police a regály, ktoré môžete vyplniť knihami, dekoráciami do obývacej izby a zelenými rastlinami. Na prvý pohľad pôjde o deliaci prvok, ktorý ale umožňuje otvorený prehľad o miestnosti.

Trendy v osvetlení do obývacej izby

Závesné svietidla boli doménou skôr jedálenských kútov, pretože viseli nad jedálenským stolom. V tomto roku sa však závesné lustre objavia i nad konferenčnými stolíkmi v obývacej izbe. Všeobecne budú v kurze závesné lustre s ratanovými tienidlami alebo osvetlenie s dymovým sklom. Chýbať nebudú ani lampy, ktoré vytvoria ambiciózne osvetlenie.

Už ste sa rozhodli, ktorý trendy prvok aplikujete do svojej obývacej izby?

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste