Už ste to počuli? Odborníci vyhlásili farby roku 2023

Vlaňajší rok bol vo výbere farieb rôznych popredných značiek až pozoruhodne podobný. Väčšina totiž volila nejaký odtieň zelenej, od svetlých až po neutrálne. Prečo tomu tak bolo? Pretože túžba spoločnosti bola predovšetkým o napojenie sa na prírodu a trávenie času kdekoľvek mimo domov. Tento rok sa ale nálada zmenila, a preto je výber farieb do interiéru omnoho pestrejší. Vyberú si priaznivci neutrálnych, ale taktiež výsostne sýtych farieb.

Tento rok si na svoje prídu odvážlivci i minimalisti

Aké sú módne farby roku 2023?

Po niekoľkých rokoch, pre ktoré boli charakteristické farby navodzujúce upokojujúcu náladu, sa môžete tešiť na dramatické a výrazné odtiene. Nie len v interiéri sa objavia farby, z ktorých bude vyžarovať sila, zemitosť a pozitivita. V poslednej dobe je doslova smäd po veselých odtieňoch a najrôznejších experimentoch, ktoré rozhodne neodkazujú k spomaleniu životného štýlu.

Sherwin-Williams vsadila na všetky odtiene hnedej

Svetlo béžová, alebo tmavé odtiene zeminy. Spoločnosť Sherwin-Williams vsadila na všetky odtiene hnedej, ktoré sa inšpirujú vo svete okolo nás. Teplá hnedá farba by mala nahradiť toľko rokov uprednostňovanú chladnejšiu šedú. Hnedá totiž pomáha ukotviť a obohatiť atmosféru interiéru. Táto farba dokáže do domova vniesť teplo, ale zároveň mu dodať živú energiu.

Farba roku 2023 podľa Pantone

Zatiaľ čo z červených farieb sa v posledných rokoch na výslní hriali predovšetkým ružové odtiene, tento rok otvoril dvere sýtejším a energickejším červeným. Obklopovať vás budú čerešňové, ostružinové, merlot alebo purpurové odtiene. Ide o geniálne farby pre solitérny nábytok. Čo tak červenú sedačku alebo kreslo?

Americká spoločnosť Pantone, ktorá je známa pre svoj patentovaný farebný systém PantoneMatchingSystem ohlásila, že farbou roka bude VivaMagneta. Ide o karmínovú farbu, ktorá balansuje na hranici medzi chladným a teplým tónom. Pantone ju popisuje ako:

  • odvážnu,
  • vtipnú
  • alebo ako piecť v zamatovej rukavici.

Bude skvelo vypadať ako farba hlavná, ale taktiež ako doplnková. Viva Magneta je čistá radosť, povzbudzuje experimentovanie a seba vyjadrovanie bez obmedzenia. Skúste karmínovou vymaľovať napríklad stenu v obývacej izbe a uvidíte, ako energicky sa tu budete cítiť.

Viva Magneta vnesie do priestoru číru radosť

Teplejšie neutrálne tóny

Neutrálne odtiene nájdete na väčšine farebných paliet. Sú obľúbené vďaka jednoduchej kombinácii s ostatnými farbami. Preto budú i v tomto roku populárne:

  • biela,
  • béžová,
  • hnedá
  • a šedá v teplejších podtónoch.

Na tom sa zhodli zástupcovia spoločnosti Farrow&Ball a Behr. Zatiaľ čo prvá menovaná sa prikláňa k teplejšej šedej, ktorá pomôže ľuďom prijať zemité tóny, Behr sa rozhodli pre krémovú bielu. Tá je podľa nich nadčasová a má teplý podtón. Vytvoríte vďaka nej čistý priestor. Bude si skvelo rozumieť s modro - šedou alebo čiernou.

Vining Ivy – zelenomodrá podľa PPG

PPG Industries je americká firma, ktorá patrí medzi najväčšiu lakovaciu spoločnosť na svete. Pôsobí vo viac než 70 zemiach sveta. V minulom roku vyhlásila farbu roka pomerne neutrálnu zelenú s názvom OliveSprig. Minulý rok sa od neutrálnej presunula k modrozelené Vining Ivy, ktorá pripomína luxusné drahokamy.

Vining Ivy vyjadruje rovnaký kľud, uzemnenie a spojenie s prírodou ako OliveSprig, ale zároveň je táto farba obohatená o energickú modrú. Naznačuje, že sa ľudia nechcú uspokojiť len s jednou farbou. Chcú využiť možnosti, ktoré sa im ponúkajú. Zelenomodrá si bude skvelo rozumieť so zemitými farbami, medzi ktoré patrí hnedá alebo ryšavo oranžová. Modrá i zelená patrí medzi najlepšie farby do spálne, preto sa Vining Ivy nebojte do tejto miestnosti vniesť. Prirodzeného kontrastu dosiahnete, pokiaľ ju skombinujete s bielou komodou, posteľou alebo skriňou.

Dokonalá zelenomodrá pre všetkých, ktorým nestačí len jedna farba

Interiérové farby podľa Clare

Ďalší odborník na farby, spoločnosť Clare, na otázku Aká bude farba roku 2023?, uviedla, že pôjde o zelenú, ktorá sa bude stále viac vnímať ako farba neutrálna. Milovníci pestrých farieb môžu výskať, pretože Clare hovorí, že sa zelená bude kombinovať so svetlými tropickými farbami, medzi ktoré sa riadi:

  • fialová,
  • mangová,
  • broskyňová
  •  a akvamarínová.

Tí, ktorí si na výrazné kontrasty nepotrpia, môžu zelenú skombinovať s ukľudňujúcimi neutrálnymi farbami. Skúste pestrosť farieb vniesť trebárs do kúpeľne. Stačí jednu stenu vymaľovať zelenou a mangovou, fialovú alebo broskyňovú sem dostať vo forme doplnkov.

Moderné farby do interiéru kombinujú teplé a studené tóny

Tento rok bude skutočne plný zmien a pestrosti. Špecialistka na farby Lee Eiseman hovorí, že sa ľudia nemusia báť miešania studených a teplých farieb v jednej miestnosti, ale musia sa držať pravidla, že jedna farba by mala byť dominantná. Miestnosť by nemala pôsobiť tak, aby ste nevedeli, či je ladená do studených, alebo teplých tónov.

Skvelo bude vypadať kombinácia tyrkysovej alebo zelenej s béžovou. Svetlo hnedá farba vyzýva ku kombinácii s fialovou alebo sýto zelenou. Vďaka tomuto trendu môžete bez obáv zmiešať hocijaké doplnky, ktoré doma máte. Umožnite žltému prehozu pohovky, aby sa stretla s levanduľovo fialovými taniermi a rúžovou vázou.

Trend kombinácie studených a teplých farieb vnáša do interiéru sviežosť a novosť. Ak doma máte veci, ktoré milujete, začleňte ich do novej farebnej kombinácie.

Kombinácia teplých a studených farieb

Celkovo farebnejšia estetika otvorených priestorov

Otvorené pôdorysy (takže spoločná kuchyňa s obývacou izbou či garsónka, ktorá kombinuje pracovňu, obývačku, spálňu i jedáleň) si môžu majitelia zariadiť v jednej farbe. Každú oblasť sa ale odporúča odlíšiť iným farebným tónom alebo pridaním neočakávaného akcentu. Tak získate vizuálne rozčlenenie do jednotlivých zón podľa ich funkcie.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste